Njemačka otkriva da je protjerala ukrajinske vojnike sa nacističkim simbolima

Ukrajinska Vojska
10 komentara

Njemačka vlada je u srijedu otkrila da je protjerala sedam ukrajinskih vojnika koji prolaze vojnu obuku u zemlji zbog nacističkih simbola. Berlin je, međutim, pokušao umanjiti potencijalnu prijetnju koju predstavljaju ukrajinski krajnje desničarski nacionalisti za bilo koji budući mirovni proces između Kijeva i Moskve.

Prema procjenama njemačke vojske, “oko 10.000 ukrajinskih vojnika obučavano je od strane njemačkih i multinacionalnih jedinica na njemačkom tlu 2023. godine”. U okviru Misije vojne pomoći Evropske unije Ukrajini (EUMAM UA) osnovane u novembru 2022. godine, njemački instruktori i oni iz nekoliko drugih država članica obučavali su ukrajinsko vojno osoblje.

U odgovoru na upit desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AFD), njemačka vlada je napisala da je „u okviru obuke za ukrajinske oružane snage koju sprovodi Bundeswehr utvrđeno sedam slučajeva u kojima su vojnici nosili krajnje desničarski ekstremistički simboli.”

Dokument dalje otkriva da su ove trupe uklonjene sa kursa i poslate kući. Dolazeće ukrajinsko vojno osoblje upozoreno je da ne koriste nacističke oznake po dolasku, saopćila je njemačka vlada.  U odgovoru je navedeno da Berlin “ne vidi prijetnju mogućem mirovnom procesu u Ukrajini [koji predstavljaju] ukrajinski ekstremistički nacionalisti”.

„Ruski imperijalizam je u osnovi ilegalnog ruskog agresijskog rata protiv Ukrajine i koji ugrožava sigurnost u Evropi“, navodi se u dokumentu.

Nakon pokretanja ruske vojne operacije protiv susjedne države u februaru 2022. godine, predsjednik Vladimir Putin naveo je „denacifikaciju” Ukrajine kao jedan od glavnih ciljeva Moskve. Ruski zvaničnici godinama su izražavali zabrinutost zbog rastuće uloge krajnje desnih elemenata u ukrajinskoj vladi i vojsci.

Moskva je također tvrdila da su neke jedinice unutar kijevske vojske gotovo isključivo sastavljene od neonacista. Ukrajinsko veličanje nacionalističkih partizana iz vremena Drugog svjetskog rata koji su sarađivali s nacističkom Njemačkom, kao i ukrajinskih SS jedinica, također je osudila ne samo Rusija, već i susjedna Poljska.

Uprkos ovim kritikama, spomenici u čast ovih ličnosti nastavljaju da se podižu širom Ukrajine, a ulice su u nekim slučajevima takođe preimenovane po njima.

nacistinjemačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 mjesec prije

Sve jasno.

1 mjesec prije

slave r. mladica i slave banderu. bandera je nesto kao ukrajinski AP prvi. sve ukazuje da su nacisti zapravo psihici koji se skrivaju iza ideologije.

Demokracki
1 mjesec prije

Protjerali? Koliko ja znam za takve stvari se u vrloj Njemackoj ide direktno unutar 4 zida. Pa nije valjda da i vrli Nijemci selektivno provode svoje zakone? nevjeroajtno, zasita sam u cudu.

sv. putin spasitelj
1 mjesec prije

ne brinite, putin ce ocistiti svijet od tih groznih nacista, nema nista gore od nacista, a to znamo jer nam se to stalno ponavlja iz svih medija.

FELIX
1 mjesec prije

TO JE SAMO PREVENTIVA, DA SE NIBI I NJEMACKI VOJNICI ZARAZILI NACISTICKIM SIMBOLIMA I LAKSE KRENULI I SAMI U RAT PROTIV PRAVOSLAVNIH BARBARA.

witchie
1 mjesec prije

” U odgovoru je navedeno da Berlin “ne vidi prijetnju mogućem mirovnom procesu u Ukrajini [koji predstavljaju] ukrajinski ekstremistički nacionalisti”.

„Ruski imperijalizam je u osnovi ilegalnog ruskog agresijskog rata protiv Ukrajine i koji ugrožava sigurnost u Evropi“, navodi se u dokumentu.

Bilo bi dobro da Berlin prouči prava i dužnosti stalnih članica VS UN gdje lijepo piše kako se iste obavezuju da će se svim sredstvima boriti protiv svake pojave nacizma i fašizma u svijetu. Što Rusija upravo i čini. I s te strane joj se ništa ne može prigovoriti. A Berlin je ovim protjerivanjem samo pružio lijepi i čvrsti dokaz da Rusija ima pravo u pohodu na Ukrajinu.

Janko
1 mjesec prije

Udri Putina po nacistima ne dozvoli da se ponovi pošast 2 svjetskog rata.Dižu glavu ne samo u Ukrajini .Javljaju se svugdje gdje su kllali i ubijali i u prošlom ratu

Pomalo
1 mjesec prije

Ma lažu švabe… pa svi znaju da nema nacista u ukrajini…

ime
1 mjesec prije

šugave švabe. telekomima pljačkaju istočnu evropu. ajde bar če ih arapi pojest uskoro.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI