Neispričana priča o tome kako je Kanada postala sigurno utočište za ukrajinske naciste iz Drugog svjetskog rata

Kanada sigurno utociste za naciste
84 komentara

Postoji neispričana priča o tome kako je Kanada postala sigurno utočište za ukrajinske naciste iz Drugog svjetskog rata, a bivši nacistički zločinci i njihovi potomci uživali su nekažnjeno.

Kontroverza oko odluke kanadskog parlamenta da prizna ukrajinskog Waffen SS vojnika Yaroslava Hunku nastavlja bjesnjeti, a zahtjevi za odgovornost dolaze iz Poljske, židovskih organizacija, Rusije, Ujedinjenih naroda i kanadskog oporbenog vođe.

Prošlog petka, kada je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski govorio pred Donjim domom, Hunka (98) je bio tamo. Zastupnicima je predstavljen kao borac u “borbi za ukrajinsku neovisnost protiv Rusa tijekom Drugog svjetskog rata”. Zastupnici su mu pljeskali.

Brzo je postalo jasno da je bivši vojnik sudjelovao u zloglasnoj 14. Waffen Grenadier diviziji nacističkog SS-a, također poznatoj kao 14. SS-dobrovoljačka divizija Galicija, tijekom njegove “borbe za ukrajinsku neovisnost”.

Krvava prošlost SS divizije Galicija

Formirana 1943. i sastavljena većinom od etničkih Ukrajinaca, Wehrmachtu podređena borbena formacija regrutirana je među fašističkim radikalima, a odgovorna je za masovna ubojstva antifašističkih i komunističkih Ukrajinaca, postrojbi Crvene armije, antifašističkih partizana i Poljaka, židovskih, ruskih i slovačkih civila.

14. SS-dobrovoljačka divizija Galicija pustošila je Istočnom Europom između 1943. i kapitulacije pred zapadnim silama u svibnju 1945. Korištena je za “policijske akcije” protiv poljskih i sovjetskih partizana u zapadnoj Ukrajini i istočnoj Poljskoj, raspoređenih da zbrišu do stotine civila u isto vrijeme u poljskim naseljima kao što su Huta Pieniacka, Podkamien, Chodaczkowo Wielkie, Prehoryle, Smogligow i Borow, i bačeni u stroj za mljevenje mesa protiv Crvene armije (gdje je pretrpjela teške gubitke koji su se približavali 75 posto tijekom brutalnih borbi kod Brodyja, Lavova regije u srpnju 1944).

Ostaci divizije su evakuirani, raspoređeni u Slovačku u kasno ljeto 1944. kako bi ugušili Slovački narodni ustanak, a zatim prebačeni u Jugoslaviju u siječnju 1945. kako bi zaustavili partizanske aktivnosti. Postrojba je pobjegla u Austriju u ožujku 1945. nakon što je pretrpjela značajne gubitke dok je pokušavala odbiti sovjetske snage u i oko Graza u bjesomučnim posljednjim mjesecima rata. Sama divizija nije sudjelovala u gušenju Varšavskog ustanka između kolovoza i rujna 1944., ali jesu ukrajinske fašističke snage koje su naknadno spojene u diviziju.

Vojnici 14. SS divizije s protutenkovskim topom 5 cm Pak 38 na Istočnom frontu, ožujak 1944.

‘Gnijezdo za nacističke zločince’

Oleg Stepanov, veleposlanik Rusije u Kanadi, rekao je u ponedjeljak za Sputnjik da će tražiti pojašnjenje kanadske vlade u vezi s incidentom Hunka i od Ministarstva vanjskih poslova i od Ureda premijera, ali da “nema iluzija” o izgledima suradnje “sa sadašnjim Trudeauovim kabinetom, koji je personifikacija neoliberalnog fašizma”. Stepanov je rekao da usprkos istaknutom položaju Kanade u antihitlerovskoj koaliciji tijekom rata, bivši nacistički zločinci i njihovi potomci tamo uživaju “nekažnjeno”, a sama se nacija nažalost nakon rata pretvorila u “gnijezdo nacističkih zločinaca”.

Situacija s Hunkom nije ni po čemu jedinstvena. Nakon što je objavila da je Chrystia Freeland, viša članica Trudeauovog kabineta koja je tada bila ministrica vanjskih poslova Kanade, pokušala sakriti prošlost svog djeda Mykhaila Khomiaka kao urednika nacističkih novina u okupiranoj Poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata, Consortium News je napadnut od strane kanadskih vlasti 2017.

Kasnije su kanadski mediji istražili optužbe, potvrdili detalje i otkrili da Freeland ne samo da je bila svjesna problematične prošlosti svog djeda, već je također pomogla svom ujaku John-Paulu Kimki, profesoru emeritusu na Sveučilištu Alberta, u uređivanju akademskog rada objavljenog u Journal of Ukrainian Studies 1990-ih u nastojanju da diskreditira aktivnosti nacističkog propagandista. Prema Freeland, njezini djed i baka pobjegli su od rata 1939. kao “politički prognanici s odgovornošću da održe na životu ideju nezavisne Ukrajine”. Kada su procurile informacije o pravoj prošlosti njezine rođakinje, Ottawa je to odmah okarakterizirala kao kampanju “ruskog dezinformiranja” s namjerom da “destabilizira” zapadne demokracije.

Prema New York Postu, u otvorenom pismu predsjednicima odbora Predstavničkog doma koji nadziru istragu o opozivu potpredsjednika Joea Bidena, nestali zviždač dr. Gal Luft optužio je Bidena da koristi FBI-evu krticu pod imenom “Jednooki” za curenje zapečaćenih optužnica Kina.

Mykhailo Khomiak (desno od čovjeka koji puši) na zabavi na kojoj je bio Emil Gassner, nacistički upravitelj zadužen za tisak u Krakovu pod okupacijom nacista (krajnje desno).

Nakon eskalacije ukrajinske krize početkom 2022., Freeland, koja je sada zamjenica premijera, izazvala je više kontroverzi kada je na Twitteru objavila (i kasnije obrisala zbog negodovanja javnosti) svoju sliku kako drži transparent s bojama i sloganom “Slava Ukraini” zloglasne fašističke militantne skupine poznate kao Ukrajinska pobunjenička armija.

(UPA), koja je osnovana 1930-ih kao paravojno krilo fašističke Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN), bila je zadužena za ubijanje desetaka tisuća civila u zapadnoj Ukrajini koju su okupirali nacisti tijekom Drugog svjetskog rata, uključujući Poljake, Židove, Ruse, antifašističke Ukrajince, a kasnije, kako je Crvena armija napredovala, sovjetske vojnice.

Postrojbe su nastavile učinkovito djelovati i nakon završetka rata, a neki od njihovih dragovoljaca na kraju su se pridružili Waffen SS Galicia. Sve do ranih 1950-ih, militanti su provodili terorističku kampanju u zapadnoj Ukrajini uz pomoć američkog Ureda za strateške usluge, koji je kasnije postao Središnja obavještajna agencija (CIA). Tijekom tog vremena ubili su preko 32 000 civila, uključujući mnoge visoke vladine dužnosnike, kao i oko 25 000 sovjetskih vojnika, policajaca i obavještajnih agenata. Neki suradnici UPA-e, uključujući veterane SS Galicije, našli su se u Kanadi i drugim zapadnim zemljama nakon rata.

drugi svjetski ratkanadanacistinacizamukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
84 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zoran
6 mjeseci prije

a US?

Red Dog
6 mjeseci prije

Koja podudarnost. Bas sam gledao dokumentarce o nemackim zarobljenicima posle WW II. Zanimljivo je da je postojala mrznja izmedu wermachtovaca i SS-ovaca. Ubijali su se po logorima. Wermachtovci su smatrali da su se nasli u tom sranju zbog nacistickog fanatizma SS-ovaca, a SS-ovci su bili… fanaticni. U evropskim logorima su dominirali wermachtovci, do te mere da su Saveznici evakuisali SS-ovce. Ali u USA i UK su dominirali SS-ovci. Cak su im se titrala jajca zato sto su bili antikomunisti. Posle oslobadanja su mnogi ostali tamo, na desetine hiljada. Cak su emigrirali iz Nemacke. Kanada je tada bila deo UK. Da, drzali su ih za operacije pravljenja nereda po Istoku Evrope. Oni ubaceni u Ukrajinu su bili samo primer toga sta bi se moglo desiti u Poljskoj, gde su mogli ubaciti na stotine hiljada poljaka iz emigracije, da bi nagovorili druga Staljina da daje Grcku englezima. Drug Staljin je prihvatio, ali… Čitaj više »

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Glasnogovornik kanadskog parlamenta Anthony Rota je javno u kanadskom parlamentu SS-ovca Jaroslava Hunku nazvao ukrajinskim i kanadskim herojem koji se borio protiv Rusa zahvaljujući mu na svemu što je učinio, na što su se svi digli i pljeskali pola minute (i to dva puta), uključujući i kanadskog premijera Trudeau-a i ukrajinskog predsjednika (koje li ironije, Židova) Zelenskog.

Youtube – “The moment Canada’s Parliament gave standing ovation to man who fought for Nazis”

Ukrajina i Kanada dijele iste vrijednosti, gdje ćeš bolje nego to javno priznati javno pred kamerama u kanadskom parlamentu 😁

Whengo
6 mjeseci prije

Kako se lijepo poklapaju te dvije zastave na toj fotografiji.

Dux
6 mjeseci prije

Da smo se u Domovinskom ratu borili protiv rusa “Za Dom spremni” bi bio legalan i prihvaćen, tako mi se čini obzirom da Zelenski gdje got dođe kliče “Slava Ukraini”, a zna se koje taj pozdrav koristio…….Slava demokraciji…..

Pomalo
6 mjeseci prije

Ma super su haha jos malo pa triba odat pocast i Hitleru, i on se borija protiv rusije, samo je to bitno danas

eks
6 mjeseci prije

Glavni sponzori nacizma su USA, Engleska i Kanada . CIA je internacionalni GESTAPO .

eks
6 mjeseci prije

Zapadna korporativna i nacistička mafija priprema predlog da Zelenski dobije Nobelovu nagradu za mir. Nikada se ne zna šta sve možeš očekivati od ovih USA-NATO idiota .

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Doznao se i podatak da je je SS-ovcu Jaroslavu Hunki 2007. godine dodijeljena Medalja za zasluge kanadskog Kongresa Ukrajinaca.
Ovo priznanje ukazuje na uvažavanje i priznanje Hunkinog doprinosa i napora prema ukrajinskoj zajednici u Kanadi.

Peter
6 mjeseci prije

US-rani su znati da ce jednog dana tribati uskrsnuti nacizam zato su sirom Europe unistili komunisticki pokret koji je bio jedina prava brana nacizmu i fasizmu.

Steve
6 mjeseci prije

Vidim da je nacizam sada IN u tom tzv. zapadnom svetu. Prosto boluju za njim. Da ne govorim kako me sedište u Briselu neodoljivo i sve više podseća na nekakav SS Headquarter. History Chanell, Discovery, National Geographic,…su već godinama opčinjeni čitavim serijalima na temu Hitlera i nacista… Sa druge strane, zemlja koja je dala najveći doprinos i žrtve u suzbijanju tog zla, stavlja se na stub srama i prema njoj se preduzimaju sve one mere kojih se opet tzv demokratske zemlje kao gnušaju. Ona im je očito i trn u oku i najveća prepreka. Sve slobode se ukidaju i padaju jedna za drugom, ali to je za naše dobro, dakako. Ono što magli stvar je da su mudraci izabrali baš ovu ideologiju za sprovođenje svojih tajnih protokola. No, sigurno to nisu učinili slučajno i ne verujem da je preterano štuju, ali im služi svrsi. Ako su bili spremni da prinesu… Čitaj više »

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Zelenski i Navalni ovogodišnji kandidati Nobelove nagrade za mir.
Valjda zaslugom što je stotine tisuća mladića poslao u smrt jer ne želi pregovarati sa suprotstavljenom stranom.

Biti-ili-ne-biti
6 mjeseci prije

“da su bivši nacistički zločinci i njihovi potomci uživali nekažnjeno…”

Naravno da nisu kažnjeni, jer to su njihovi važni igrači za provedbu globalističkih planova, pa je jasno da takve ljude spašavaju i prebacuju na druge potrebne lokacije.
Mnogi fašisti iz Njemačke su tajno bili prebačeni u Južnu Ameriku i Antarktiku (Neu Schwabenland).
Hitler je viđen u Argentini i postoji njegova fotografija (izvor CIA) gdje se jasno vidi da je to nešto starija verzija Hitlera:

i.ytimg. com/vi/mjxYasHdJII/sddefault.jpg

nepoželjni
6 mjeseci prije

Pitanje za portal Logično :

Imate li namjeru nešto poduzeti protiv ovih gova nca koja Vam već duže vrijeme zagađuju prostor za komentare nesuvislim “ocjenjivanjem” ?
Predlažem da ostavite prostor za komentare a da ukinete tzv “ocjenjivanje” kako bi se na temu članka razvila argumentirana diskusija i spriječilo iživljavanje nekolicine mentalnih bolesnika i plaćenika.

JoeP
6 mjeseci prije

Nema neispričanih priča jer su sve ispričane, a ova trenutna priča o nacizmu se priča jer su vladari svijeta to odredili. Tvrdokorni ms mediji malo zaobilaze ovi slučaj sa kanadskim parlamentom, ali globalni vladari su toliko jaki da će svi ostali mediji pisat točno šta oni zažele i koliko oni zažele. Skoro svi mediji su stavljeni u službu globalne agende jer su svi pali na prevaru kako navodno mogu svašta pisat, ali vrlo dobro znaju šta nesmiju i to ne pišu, a hvale se slobodoumnošću Ako globalnim vladarima padne na pamet da sutra svi mediji uključujući i ovaj pričaju neispričane priče o Grenlandu, sutra svi mediji pišu o Grenlandu, ovi portal možda prikosutra zbog limitiranosti količine resursa, ukljičujući i one ljudske. Ljudi uopće ne primjećuju kako su uhvatili ritam koji im je nametnut, a to sam najbolje primjetio na antikorona prosvijedu u Zagrebu kad se većina u pauzama između govora… Čitaj više »

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Osobno ga hoću mrtvog.
I ostale.🙂

Zato što i on meni želi isto.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

A sadaaa….

Obratite pažnju kako neki izbjegavaju temu.
Na sve moguće načine 😄😄

JoeP
6 mjeseci prije

Za trolanje treba imat i bar malo duha i inteligencije jer bit uvjeren kako to tvoje prolazi mogu samo pilići koji popiju priču da se ministar koji je ukrao miljune za svoja djela iskupio sa par mjeseci rada za opće dobro i oguljenih par vreća kumpira.
Taj tvoj komentar je izvrsna pouka onima koji i dalje misle kako se kontrolni sistem može promjenit po pravilima istog, a nije da ih nema, dapače, čak su u većini.

Max
6 mjeseci prije

Zapadne zemlje , SAD Kanada Auatralija Francova Španjoljska i južnoameričke zemlje često su bile utočište osovinskih vojnika i časnika.

MladenSt
6 mjeseci prije

Neke od najvažnijih točaka iz nacistickog partijskog programa iz 1920 .- Njemačka ima pravo da se teritorijalno širi na štetu drugih država .( Lebensraum)
Njemačka ima pravo da uzme sve teritorije s Njemačkim stanovništvom koji žive u drugim državama .( Heim ins Reich)
Ako zamijenimo riječ Njemačka komodno bi se sad mogla zamijeniti s riječi Rusija .Nacizma na sve strane .

Yuxel
6 mjeseci prije

Crno je kada “antifašisti” naprave savez sa fašistima.
Kakva je razlika između antifašista i fašista? Nema je.
I jedni i drugi su bolesnici koji žele smrt onom drugom
Zato; SMRT fašistima i SMRT antifašistima.
Živio AFŽ (njihova borba dižinoga bi urodala plodom, samo da ih je bilo više)

Ringo10.
6 mjeseci prije

Ocekujem diljem Zapada spomenike Hitleru. Nije bilo veceg borca protiv Rusa od njega

Miro
6 mjeseci prije

Ja sam iz Kanade. Iz Toronta.
Kanada je poznata kao “safe house” za sav svetski šljam.
Sve su Naciste primili kao i najveće kriminalce uključujući i ustaše koje je Tito sklonio da ne bi bili pogubljeni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI