Orban razbjesnio susjedne države svojim iredentističkim šalom

Orban
14 komentara

Orban je snimljen u komadu odjeće na kojem se nalazi karta Velike Mađarske prije podjele

Premijer Viktor Orban viđen je kako nosi nogometni šal s oblikom Velike Mađarske, povijesnog teritorija koji je postojao prije nego što je zemlja ustupila zemlju susjedima nakon Prvog svjetskog rata. On je umanjio značaj impliciranog teritorijalnog zahtjeva, nakon što su se neke nacije pobunile zbog šala.

“Nogomet nije politika. Nemojmo gledati čega nema”, poručio je u utorak na svom Facebooku, reagirajući na negativne reakcije. Mađarska reprezentacija pripada svim Mađarima, bez obzira gdje žive, dodao je. Velika Mađarska odnosi se na povijesne mađarske zemlje, od kojih je mnoge Budimpešta izgubila prema Trianonskom sporazumu iz 1920. godine. Dijelovi bivše Kraljevine Mađarske sada pripadaju Rumunjskoj, Srbiji, Ukrajini, Hrvatskoj i Slovačkoj. Kritičari kažu da je ideja Velike Mađarske sama po sebi iredentistička, ali pristaše kažu da se radi o povijesnim korijenima etničkih Mađara.

Orban je kontroverzni šal nosio u nedjelju, kada se susreo s nogometnom reprezentacijom, uoči prijateljske utakmice protiv Grčke u Budimpešti. Snimka sastanka objavljena je na premijerovim društvenim mrežama. Neki strani dužnosnici osudili su Orbana zbog onoga što su vidjeli kao provokaciju. Njemački zastupnik u Europskom parlamentu Daniel Freund skrenuo je pozornost javnosti na simbol u Tweetu u ponedjeljak, sarkastično primijetivši da bi karta bila “umirujuća” za mađarske susjede.

Kolega zastupnik EU-a iz Rumunjske, Alin Mituta, izjavio je da je Orban poslao “neprihvatljivu poruku”, kojom nas vraća u “nacističko razdoblje”. Mađarska i Rumunjska bile su članica Sila Osovine tijekom Drugog svjetskog rata.

“Orban mora odgovarati za takve radnje, koje su nespojive s članstvom u obitelji liberalnih demokrata”, napisao je političar na društvenim mrežama.

Rumunjsko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je prenijelo “snažno protivljenje” mađarskom veleposlaniku u Bukureštu. Šal je bio u suprotnosti s “atmosferom otvorenosti”, koje je iskazano tijekom prošlotjednog posjeta ministra Bogdana Luciana Budimpešti, dodaje se u priopćenju. Tijekom svog putovanja u Budimpeštu, prvi diplomat susreo se s Orbanom i požalio mu se da su neki mađarski dužnosnici privatno odlazili u Rumunjsku i tamo davali “neprimjerene izjave”, priopćilo je tada rumunjsko Ministarstvo. Ukrajina, još jedna nacija čiji trenutni teritorij uključuje dijelove koji su pripadali Kraljevini Mađarskoj, rekla je da također namjerava podnijeti službenu žalbu.

“Promicanje revizionističkih ideja u Mađarskoj ne doprinosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa”, rekao je u utorak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko. Njegov će resor pozvati mađarskog veleposlanika i očekuje ispriku, dodao je.

mađarskaOrbanŠal
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Frodo
1 godina prije

Hrvatska zaprijetila Mađarskoj, ha, ha. A Srbija također.

Željko
1 godina prije

Blago Hrvatskoj i Srbiji a i ostalim nabrojanim susjedima Mađarske ako im je Orbanov šal najveći ili veliki problem!! Ili skoro patrijarh SPC izjavi u Vukovaru nešto tipa “granice su se stalno mijenjale” ili nešto slično i u Hrvatskoj vijest dana! A što narod(i) na Balkanu nemaju kruha(hljeba) jesti ma koga to zanima, bitne su zastave, teritorij (na komu skoro nitko ne živi) i sada šalovi! Švicarska nema more ali ima jednu od najvećih pomorskih flota na svijetu, dakle dosta više pravljenja problema oko svega i svačega!

Karma
1 godina prije

Ne kakite po Orbanu. On je svijetlo u tami azdaje eu komisije i vrtnih patuljaka koji lizu usrulu von pakao

TIKTAKTIKATAKATAK
1 godina prije

Lijep šal.

Rudar
1 godina prije

Šala ko šala, kako neki žive u četresetprvoj tako on sanja o velikoj Ugarskoj, samo da pripazi da mu guma ne pukne ko Jorgu pa odeeee .
E da je Jorg živ pa da oni crtaju kartu na salveti i udruže se u AustroUgarsku demokratsku republiku, to bi bila fešta !

Max
1 godina prije

To je i htio.

aragorn
1 godina prije

Čovjek je legenda, odmara se na zapadu, a ova sirotinja naša balkanska se kao našla uvrijeđena

NOME
1 godina prije

ne zaboraviti da je Sorošev učenik….

Ivan
1 godina prije

Orban se zafrkava s bedacima u okruzenju koji su nasjeli na americku smicalicu i vise ne vide prst pred nosom.

Ivan
1 godina prije

Jedini pametan u cijelo nakaradnoj EU je Orban.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI