Oružje proizvedeno u SAD-u i UK-u korišteno za bombardiranje britanskih liječnika u humanitarnom području Gaze

Izrael bombardovanje civilno naseljenog dijela Gaze
3 komentara

Određena sigurna zona koja se nalazi u gradu Al-Mawasi na jugu Gaze, gdje britanski liječnici rade za britanske i američke organizacije i koju je izraelska vojska označila kao zaštićeno humanitarno područje, bombardirana je u siječnju.

Prema istrazi Ujedinjenih naroda, oružje ili dijelovi proizvedeni u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu vjerojatno su korišteni za bombardiranje liječnika. Također je rečeno da je kompleks, koji nije bio blizu nijedne druge zgrade, pogodio oko 6:00 ujutro 18. siječnja avion F-16 koji je “najvjerojatnije” ispalio “pametnu bombu”.

Medicinska pomoć za Palestince (MAP) i Međunarodni odbor za spašavanje (IRC) također su ovaj tjedan rekli da su izraelski dužnosnici ponudili šest različitih objašnjenja zašto je stambeni kompleks u kojem je smješteno njihovo osoblje pogođen unatoč tome što je izraelska vojska britanskom obrambenom atašeu dala uvjeravanja da mjesto je bilo “dekonfliktirano” područje mjesec dana prije bombardiranja.

Izvješća pokazuju da je napad prouzročio ozljede koje nisu opasne po život, nekoliko članova osoblja i tjelohranitelja, ozbiljno oštetio kompleks i prisilio organizacije da prestanu primati strane liječnike u Gazu dok se zdravstveni sustav urušio.

MAP i IRC su tvrdili da izraelska vlada i vojna objašnjenja onoga što se dogodilo kreću se od poricanja umiješanosti, prihvaćanja odgovornosti i tvrdnje da je incident “bio pogreška uzrokovana neispravnim repnim perajem na projektilu koji je ispaljen.” “Iz ovog iskustva jasno je da izraelska vojska i vlada ili nisu u stanju ili ne žele pravilno istražiti ovaj ozbiljan incident”, priopćile su organizacije. Pozvali su izraelske saveznike da pristanu na “punu, neovisnu i vremenski ograničenu” istragu incidenta — i svih drugih prijavljenih napada na “dekonfliktirane” objekte i osoblje. Također su zahtijevali “konkretna jamstva” da se napadi na humanitarne i zdravstvene radnike neće događati u budućnosti.

“Kao trenutačni dobavljači oružja i streljiva Izraelu, vlade poput Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a imaju posebnu odgovornost držati Izrael odgovornim za ovaj i druge napade na humanitarne radnike i civile”, također su napisale organizacije.

U međuvremenu, glasnogovornik Škotske nacionalne stranke za vanjske poslove, zastupnik Brendan O’Hara rekao je u četvrtak da je “krajnje zabrinut” da bi se takav napad mogao ponoviti, rekavši da je “gotovo neizbježan” s obzirom na “osjećaj nekažnjivosti” s kojim je Izrael glumeći. “Gađanje zaštićenih mjesta kao što su bolnice, medicinske ustanove ili humanitarni objekti predstavlja ratni zločin i ovo neselektivno bombardiranje označene sigurne zone treba se istražiti kao takvo”, rekao je O’Hara za Middle East Eye. “Ako su, kao što sumnjamo, te bombe, ili zrakoplovi koji su ih bacili, napravljeni u Ujedinjenom Kraljevstvu, onda se bojim da to Ujedinjeno Kraljevstvo čini sudionikom.”

Štoviše, zastupnik Colum Eastwood, čelnik Socijaldemokratske i laburističke stranke, rekao je da su on i drugi mjesecima izražavali ozbiljnu zabrinutost u vezi s režimom izdavanja dozvola za izvoz oružja Ujedinjenog Kraljevstva s obzirom na kontinuirano bombardiranje Gaze. “U ovom slučaju i u ostalima, odgovor britanske vlade bio je krajnje manjkav”, rekao je Eastwood za novinsku kuću.

Izrael “predlaže” prebacivanje 1,4 milijuna palestinskih civila na “humanitarne otoke” prije invazije

Prema izvješćima, državni tajnik Antony Blinken ustvrdio je da američka vlada tek treba vidjeti izraelski prijedlog da se “civili izbace iz opasnosti” u Rafi i osigura sklonište, hrana i lijekovi. Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da postoje planovi da se značajna količina od više od milijun raseljenih Palestinaca u Rafi potisne prema “humanitarnim otocima” u središtu Pojasa Gaze prije planirane izraelske ofenzive na grad.

Predloženi potez uslijedio je nakon što su Izraelci pogodili UN-ov centar za distribuciju pomoći u Rafi, ubivši najmanje jednog člana osoblja Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) i ranivši još 22.

Do danas je najmanje 31.272 Palestinca već ubijeno, a 73.024 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. listopada.

gazaIZRAELPalestinaSADUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bruno
1 mjesec prije

To barabe zovu kolateralne žrtve. Što su išli u Gazu.

Max
1 mjesec prije

Uvijek tako.

FELIX
1 mjesec prije

LJECNICI I ZDRAVSTVENA SLUZBA U GAZI BI SE MORALI PRVO POBRINUTI DA NE DOZVOLE HAMASOVIM BORCIMA DA UPOTREBLJAVAJU ZDRAVSTVENE USTANOVE, KAO UPORISTA IZ KOJIH NAPADAJU IDF NIJE TAJNA DA SE KORISTE BOLNICE ZA SKLADISTA ORUZJA I MUNICIE I KAO KOMANDNI PUNKTOVI, JER SU BAS U BOLNICAMA NAJSIGURNIJI. UOBICAJNA PRAKSA JE DA HAMAS KORISTI CIVILNE OBJEKTE ZA RATNA DEJSTVA KAO NAPRIMER LANSIRANJE RAKETA. TAKO JE HAMAS VISE STETAN NEGO KORISTAN PUCANSTVU GAZE. TAKO SE SADA HAMAS ZALZEZA ZA PREKID SUKOBA ZELI SAMO MIRNO RESENJE SUKOBA KOGA JE SAM IZAZVAO SA CILJEM DA ISRAEL – PALESTINU POTPUNO OCISTI OD ZIDOVA., .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI