Oštroumni Pompeo u izborima 2024. godine želi biti zdušni pobornik Trumpove politike

Mike Pompeo i Donald Trump
19 komentara

Unatoč tome što je proglašen najgorim državnim tajnikom ikad i što je koristio tu ulogu za promicanje vlastite konfrontacijske politike, Mike Pompeo izgleda će biti dobar pobornik Donalda Trumpa i tijekom sljedeće četiri godine.

Preostala su samo tri dana do kraja Trumpove administracije, državni tajnik i dalje se može smatrati jednim od predsjednikovih gorljivih vjernika. Iako su nakon prosvjeda na Capitolu mnogi napustili Trumpa, Pompeo je stao uz njega i posljednjih je tjedana dijelio objave samohvale u vezi sa svojim postupcima koje je poduzeo u vezi s Kubom, Kinom, itd.

Pompeov mandat bio je zapravo završen, ali većini je bilo posve očito da već gleda prema napretku vlastite političke karijere. Komentatori i novinari već su dugo pretpostavljali da bivši kongresmen u Kansasu pojačava vlastitu kandidaturu za republikansku nominaciju 2024. i naravno da želi nastaviti ondje gdje je Trump stao.

Ne bi trebalo iznenaditi ljude da je Pompeo iskoristio svoju dužnost državnog tajnika u potrazi za napredovanjem u svojoj osobnoj karijeri, i onoga što su kritičari opisali kao njegovu “politizaciju američke vanjske politike”. Pod tim se podrazumijeva da nije djelovao u najboljem interesu Sjedinjenih Država, već se usredotočio na interese vlastite stranačke politike i ambicije. To objašnjava svojstveni oportunizam ugrađen u mnoge njegove postupke i njegove pokušaje potkopavanja dolazne administracije Joea Bidena.

S obzirom na to da su mnoge Trumpove vjerne pristaše sve više diskreditirane, Pompeo ima neke šanse na galvanizaciju predsjednikove baze, iako je teško predvidjeti kako bi se američka politika mogla razvijati tijekom sljedeće četiri godine.

Pompeo ima talent za širenje neistina i napuhavanje “točaka razgovora” vođenih zavjerama, kako bi potkopao političke protivnike. Kad je bio američki predstavnik u Kansasu, svoj je brend izgradio kao istaknuti Republikanac i trajno okaljao Hilary Clinton kroz skandal s Benghazijevom e-poštom.

Otkako je postao državni tajnik, nastavio je sa svojim vrlo konfrontiranim i kontroverznim načinom politike, primjenjujući slične taktike protiv američkih protivnika, opetovano se pojavljujući na Fox Newsu, i koristeći svoje mjesto kao instrument za probitak na međunarodnoj sceni. Primjerice, neprestano je forsirao teoriju zavjere “wuhanskog laboratorija” protiv Kine, dok je nedavno izjavio kako Iran ima veze s Al-Qaidom, unatoč tome što nije iznio dokaze za te tvrdnje.

Pa, kakvi su mu izgledi za 2024. godinu? Pompeo vjerojatno ni riječima ni djelima ne djeluje kao ”predsjednička” figura. Ali opet, nije ni Trump, a Pompeo je sigurno politički pronicljiviji od odlazećeg predsjednika.

Doista, u usporedbi s drugima u ”Trumpovom krilu” Republikanske stranke i u predsjednikovom najužem krugu, Pompeo ima neke prednosti. Za razliku od nekih bliskih pristaša Trumpa, on se nije osramotio dovoljno da vrata njegove karijere zatvori Republikanska stranka.

Uspio je izbjeći tu sudbinu ne stršeći previše za vrijeme Capitolske krize, pretvarajući se da je održao rasprave oko 25. amandmana i samo lagano gurnuvši jedan primjer naracije o prevarama na izborima. Ted Cruz i Josh Hawley, za razliku od njih, sada vide posljedice energičnog ispitivanja izbornih rezultata.

Pompeo se uspio povezati s Trumpovom bazom bez pretjeranog obvezivanja. To bi mu moglo omogućiti da ih uspješno potakne na proračunatiji način s ciljem da se potencijalno kandidira za predsjednika, proglašavajući se pomazanim nosiocem zastave Trumpovog cilja.

Neizbježno će se suočiti s nizom suparničkih republikanskih umjerenih kandidata, koji predstavljaju tradicionalni fiskalno-konzervativni karakter srednje klase GOP-a. Ali ne može se reći da ti ljudi više čine većinu glasača stranke.

Rasplet Trumpovog predsjedništva nije natjerao njegove sljedbenike na odlazak ili promjenu uvjerenja; osjećaju se ljutito, prevareno i ogorčeno na sustav i nastavit će biti politička snaga. Tko je još prikladniji za zastupanje njihovog cilja?

Stoga, iako su ga brojne publikacije proglasile “najgorim državnim tajnikom u povijesti” zbog njegovog nesretnog, egocentričnog pokušaja vođenja američke vanjske politike, Pompeo je daleko od politički završene osobe.

Transformirajući korisničke račune State Departmenta za društvene medije u platforme za kampanju za sebe u umirućim danima administracije, izložio je svoj položaj i naslijeđe Trumpovoj bazi kao lansirnu platformu za veće stvari.

Bit će fascinantno vidjeti što će raditi u idućim mjesecima kako bi se održao relevantnim na političkoj sceni, prije nego što dođe njegovo vrijeme. Gotovo sigurno će stvoriti nove točke razgovora o administraciji Bidena vođene zavjerama, kako bi se pripremio za njegovu veliku ponudu i povećao svoj profil u medijima. Ako se, na primjer, preokrenu njegovi postupci protiv Kine tijekom protekle godine, sasvim je očito da će javno optužiti novu Bijelu kuću za prodaju Pekingu.

I tako, iako bi Trumpova administracija mogla pasti i premda je na izlasku, čini se da je ovo jedan političar koji svoju ulogu u njoj može iskoristiti u svoju korist, izbjegavajući zamke povezivanja s predsjednikom koji je donio najviše podjela u povijesti. Očekujte da ćemo još čuti za Pompea.

Donald TrumpMike PompeoSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mario
3 godine prije

Taj bijednik gurnuo nas je u negativnu vremensku liniju i nema nam spasa do svemirsko prirodni promjena

Umpah Pah
3 godine prije

Pumpeo će da izduši ?
Z”dušni” pobornik ?
Ajde bude neka ”pušek”
bude ”dušek” !

I BUDE DUŠEK

Herc
3 godine prije

Ako se za 4 godine Trump ne kandidira sigurno najveći kandidat za R nominaciju, pokazao se kao odličan šef CIA i državni tajnik zato ga različite grupacija D egenerika sa anarhistima, pdercinama i crncgama pokušavaju diskreditirati lažnim anketama

Tucker carlson
3 godine prije

Pompeu ni vlastita majka ne bi dala glas,iako korupcija cini cuda.istinska republikanska baza zna kome bi dala glas ako nema trumpa…….

Kažun
3 godine prije

Goodbye Sheldon Adelson
The malignant toad is dead

unz*com/pgiraldi/goodbye-sheldon-adelson/

viktor
3 godine prije

Ooo, kako da budem kalif umesto kalifa. Zaboravio je na Ivanku Trump. A, mozda i nije?

Bosanac
3 godine prije

U međuvremenu u U.S.:

Biden selects transgender doctor Rachel Levine as assistant health secretary

Novoizabrani predsjednik Joe Biden objavio je da je nominirao dr. Rachel
Levine za pomoćnicu ministra zdravstva. Ako to Senat potvrdi, Levine bi
bila prva transrodna savezna dužnosnica u Vladi SAD-a.

Levine, koja je sekretarka zdravstva američke savezne države Pennsylvanije, trenutno vodi odgovor države na pandemiju koronavirusa.

Tako nešto ćete moć očekivat uskoro i na našim prostorima, jer svi ovi naši političari “šupkolisci” se furaju na “velike američke trendove”.

Bolesni će da liječe zdrave. A Vi (odnosi se muški dio populacije) sjedite kući, čekajte da vam i zvanično dođu odsjeć muda i Sebastijana ( 🙂 ).

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Max
3 godine prije

Pommpeo je glup i opasan.

Komunjara
3 godine prije

Našla krpa zakrpu. Luđak prepoznao luđaka. Dvije spodobe koje bi po dalmatinskim malim mistima bili lere, a u bosanskim kasabama čaršijske budale, dobile priliku da svoj pasjaluk istresaju po svijetu. A s dva metka bi se sve brzo riješilo i zaboravilo. Tko bi se sjetio ovog krmka?

Bond, cigarete Bond
3 godine prije

Pompeo izgleda ko James Gandolfini iz Sopranosa.
Pravi mafiozo lik.

Spartak
3 godine prije

Popaj, vrati se Olivi, skuhala ti je paštašutu.

Boba Lazarević
3 godine prije

Pa Iran i ima veze s Al-Qaedom. Što je Al-Qaedin #2 radio u Teheranu u trenutku kad su ga ucmekali Izraelci? Zašto su Iranci ugostili Al Qaedu i dozvolili im veće slobode kretanja po državi nedavno? Što je Pompeo krivo rekao?

piždro
3 godine prije

Sve samo ovog neeee

Meštar
3 godine prije

Nek se bave sa sobom , a ne s nama

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI