Otkrivene količine zamrznute ruske imovine

Rusija Moskva
12 komentara

Plan koji je uveden prošle godine omogućuje tvrtkama izdavanje lokalnih ‘zamjenskih’ obveznica s namirenjem u rubljama kako bi zamijenile euro-obveznice

Gotovo 81 milijardu dolara u sredstvima koja pripadaju ruskim investitorima blokirale su zapadne financijske institucije, prema procjenama koje je u utorak otkrila Banka Rusije. Od 30. studenog prošle godine, obujam zamrznute imovine u zapadnim financijskim institucijama iznosio je ukupno 5,7 trilijuna rubalja (80,8 milijardi dolara). Više od 20 posto fondova u vlasništvu je malih ulagatelja, istaknuo je regulator. Prošle godine, u nastojanju minimiziranja rizika i zaštite ulagača, ruska središnja banka zabranila je brokerima obavljanje poslova za nekvalificirane ulagače za kupnju vrijednosnih papira iz takozvanih ‘neprijateljskih’ zemalja. Regulator je također uveo uzvratna ograničenja na imovinu pod jurisdikcijom Rusije u vlasništvu ne rezidenata.

Govoreći na konferenciji o svjetskim izazovima, s kojima se suočavaju ruska financijska tržišta, voditeljica investicijskog odjela središnje banke, Olga Shishlyannikova, izjavila je da je “priča” o zamrznutoj imovini “vrlo komplicirana” i da će i dalje imati negativan utjecaj na ulagače.

Ipak, neka su rješenja ipak provedena, istaknula je. Na primjer, dopuštene su izravne isplate prihoda od trgovanja ruskim vrijednosnim papirima na stranim tržištima ruskim ulagačima. Također, prema planu, koji je uveden prošle godine, ruske tvrtke mogu izdati lokalne ‘zamjenske’ obveznice s poravnanjem u rubljama kako bi zamijenile nedospjele euro-obveznice, vrstu obveznica denominiranih u stranoj valuti. Ruski izdavatelji iskusili su velike poteškoće u servisiranju ovih obveznica u svjetlu zapadnih sankcija.

“Ako se zamijene sve ruske euro-obveznice, tada će mali ulagači moći povući više od 50% svoje imovine i početi koristiti ta sredstva”, objasnila je Shishlyannikova.

Preostala imovina su strani vrijednosni papiri stranih izdavatelja koji nemaju izravnu vezu s ruskim gospodarstvom, dodala je.

Prošlog rujna ruski nacionalni depozitar za nagodbu podnio je zahtjev ministarstvima financija Belgije i Luksemburga za opće dozvole kako bi se otključala zamrznuta sredstva. U prosincu je izdana opća dozvola za oslobađanje određenih zamrznutih sredstava i ekonomskih resursa koji pripadaju ruskim ulagačima koji nisu bili sankcionirani. Međutim, Banka Rusije ocijenila je šanse da zapadne zemlje vrate rusku imovinu kao “izuzetno male” unatoč činjenici da ona nije zakonski oduzeta.

eurusijaSADZamrznuta Imovinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
1 godina prije

Ovo je inače još jedan primjer tigra od papira iliti priče u stilu “Tresla se brda, rodio se – miš”. Potrebno je detaljnije raščlaniti lokacije deponiranih sredstava kako bi se uočila farsa u koju su uvjeravali europski kvislinzi skupa sa svojim medijima. Na kraju je ispalo da je samo 30 milijardi deponirano u bankama na teritoriju EU. Većina sredstava koja se navode pod “zapadnim financijskim institucijama” deponirana su u Švicarskoj, koja je ovih dana ipak shvatila da im nije pametno igrati se povjerenjem od kojeg žive i izjavili su da ništa od preusmjeravanja ruskih rezervi Ukrajini. Ameri su se također pokolebali jer im nije svejedno da li će drugi početi povlačiti sredstva iz njihovih financijskih institucija, tako da je naravno izvisila jedino je*ena EU koja – eto, od početnog busanja “kako su konfiscirali 300 milijardi ruskih rezervi” na kraju je spala na 30 milijardi što je sigurno manje (lijeno mi… Čitaj više »

Red Dog
1 godina prije

Ja sam stedeo nesto malo u ruskom fondu Nordee.
Odmah 24 februara prosle godine je nestala lova. Hajde, zaplenili su, ali brzina.
Cim su rusi presli granicu, bam. Kao da su bili u pripravnosti i jedva cekali.

Max
1 godina prije

Oteto a ne zaplijenjeno.

hiber
1 godina prije

Članak o sići. Samo centralnoj banci je otišlo 300 milijardi. Rat je odnio centralnoj banci dodatnih 70-80 milijardi. Olihgatsima barem dodatnih 80 milijardi. A i ono sto su oligarsi “spasili” nije se vratilo u Rusiju nego je odlepršalo u Dubai i slično. Samo u Dubaiu je u prošloj godini kupljeno nekretnina za 72 milijarde.

gargamel
1 godina prije

Papirići, obligacije i slična sranja, ne razumijem se u te stvari. Znam da Sibir nemogu premjestititi u jameriku. Rusi to sa otimanjem zaboravili, ali će naplatiti sa kamatama. Čitam da je samo nekih 8% zapadnih kompanija prestalo raditi sa Rusijom.

goran
1 godina prije

samo pazite vi koji uzimate rusku imovinu da vam se rusi ne bi naplatili,a vjerujte mi hoče,svi koji uzmu bit če im oduzeto sto puta više,a tu spadaju i vlastite teritorilje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI