Pad nacionalnih valuta ne odražava stanje turske ekonomije

Turska lira
14 komentara

Pad vrijednosti turske lire ne odražava stanje gospodarstva zemlje, rekao je u srijedu predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Turska nacionalna valuta pala je u ponedjeljak za 17 posto u odnosu na američki dolar nakon Erdoganove odluke o smijeni šefa Središnje banke Nacija Agbala, samo nekoliko mjeseci nakon što je preuzeo dužnost. Od srijede u 11:00 GMT, lira je imala vrijednost od 7,98 za 1 dolar.

“Kolebanja na tržištima posljednjih dana sigurno ne odražavaju osnove turskog gospodarstva, njegovu stvarnu dinamiku i potencijal. Turska industrija još je jednom pokazala svoj otpor i snagu. Pokazatelji u financijskom sektoru pokazuju da imamo robusniju od mnogih razvijenih zemalja i zemalja u razvoju,” rekao je Erdogan obraćajući se 7. kongresu vladajuće Stranke pravde i razvoja.

Predsjednik je također pozvao turske građane da ulažu valutu i zlato u razne financijske strukture, gospodarstvo i proizvodnju, umjesto da ih drže kod kuće.

Erdogan je otpustio Agbala, dužnosnika imenovanog na mjesto šefa Središnje banke u studenom 2020, nakon što je regulator prošlog tjedna odlučio povećati kamatnu stopu sa 17 na 19 posto. Bivšeg šefa Središnje banke zamijenio je Sahap Kavcioglu, bivši zastupnik iz vladajuće stranke.

Tayyip Recap Erdoganturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
3 godine prije

Čovjek može pretrčati 10 metara u sekundi. Ako leti avionom to ne odražava njegove mogućnosti, ali ovaj avion se strmoglavio prema majci Zemlji…

Starina
3 godine prije

Da li se predsjednik usudio otpustiti guvernera koji je službenik “dvorskih bankara” pa su kaznili Tursku?!
Ili je to samo u svrhu odmicanja pažnje od stvarnog porobljavanja?!

Mahatma
3 godine prije

Mogao bi kakvog novog guvernera imenovat. Možda upali ovaj put.

slavko
3 godine prije
Max
3 godine prije

Tko im je gospoja na 50 lira.

Bosanac
2 godine prije

Pad valute odrzava da bi uvoz (u Tursku) mogao past a izvoz porast (robe iz Turske), sad oni koji su tamo kreditno zaduženi poput ovih kod nas sto su bili u švicarcima, oni su najslabija karika da neko umjesto njih počne vodit njihove dosadašnje poslove.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI