fbpx

Palestinski poučak – Kako smo “nesvjesno” postali sudionici državnog terora

Hamas

Kada govore o Palestini, čak i novinari, analitičari i aktivisti koji podržavaju Palestince se moraju osloboditi politički korektnog diskursa koji ih vodi ravno u usklađenost s politikom izraelskog režima. To je posebno vidljivo u terminologiji kada se radi o “terorizmu”.

Veliki broj onih koji navodno zagovaraju slobodu Palestinaca će Hamas, Islamski džihad i usamljene vukove koji provode sporadične napade na kudikamo moćnijeg neprijatelja nazvati teroristima, osim ako nije riječ o frontalnom sukobu u kojem palestinski militanti nemaju minimalne šanse za pobjedu.

Svatko danas poznaje važnost riječi. To se vidi u terminologiji o ratu u Siriji, gdje se iste skupine od jednih opisuju kao “naoružana oporba”, dok ih drugi zovu pravim imenom – islamističke terorističke skupine. Imamo i slučaj kada se institucionalne stranke, izabrane na slobodnim parlamentarnim izborima u Europi nazivaju “fašističkima”, iako je njihov program prošao sve kontrole relevantnih tijela u europskim zemljama i u nijednom nema elemenata fašizma, stoga su se i mogle natjecati na izborima. Neke od ljevičarskih stranaka se zna nazivati “staljinističkima”, iako programski i po djelovanju nemaju nikakve veze s bivšim sovjetskim realnim socijalizmom iz Staljinovog doba. Mogli bi nabrajati unedogled, jer je korištenje terminologija jedna od najvažnijih stvari u opisivanju nekog događaja. Stoga se vratilo Palestini.

Ne postoji “palestinski terorizam”!

Stoga bi bilo točno reći kako ne postoji palestinski “terorizam”. I nikada nije ni postojao, usprkos brojnim detaljnim opisima ovog ili onog napadu na Izraelce, gdje se poziva na kazneno pravo i ako su napad proveli Palestinci, on je “teroristički”.

Kako bi pojasnili o čemu je riječ, prvo podsjetimo da postoji stanovništvo koje se brani od vanjskog neprijatelja koji ga je došao napasti, ukrasti zemlju i, ako bude moguće, fizički ga eliminirati, odnosno provesti etničko čišćenje ili genocid.

Kada su ljudi napadnuti, okupirani i kolonizirani od strane vanjskih snaga i kada te vanjske sile djeluju kao “teroristi”, oni koji trpe ovu agresiju, da se sami obrane, koriste sva sredstva koja su im na raspolaganju. Dakle, nitko od njih, nema namjere ili “terorističko” ponašanje.

Ovdje je riječ isključivo o apsolutnoj odlučnosti da ne trpe nasilje okupatora i da obrane svoju zemlju, svoje obitelji, svoje živote, čak i radikalnim otporom koji može imati mnoge aspekte.

Međunarodno pravo negira “palestinski terorizam”

Sud, čekić, presuda, ustavni sud

U svakoj situaciji agresije na neki narod, potonjem se priznaje pravo da se brani “sa svim potrebnim sredstvima”, kako stoji u službenim tekstovima međunarodnog prava.

Rezolucija 2621 dio XXV iz 1970. Ujedinjenih naroda kaže “da je prirodno pravo koloniziranih naroda boriti se svim raspoloživim sredstvima protiv kolonijalnih sila koje suzbijaju njihovu želju za slobodom i neovisnošću”.

Zakonsku opravdanost prava na otpor potvrđuje članak 1. stavak 4. Prvog Ženevskog protokola iz 1977. pod kojim  u međunarodnim oružanim sukobima, moramo uzeti u obzir “one u kojima se narodi bore protiv kolonijalne dominacije i stranih okupacija i protiv rasističkih režima u ostvarivanju prava naroda na samoodređenje,…”.

Ovo nije napisao pripravnik odvjetničkog ureda kao nacrt hipotetske rezolucije o nekoj o odredbi međunarodnog prava, nego je već propisano međunarodnim pravom, koje jednako tako propisuje koje su skupine terorističke, a među njima nema čak ni Hamasa, koji je za vrijeme vodstva Khaleda Meshaala bio usko vezan s Muslimanskim bratstvom, koje je teroristička organizacija u samo nekoliko  država, ali ne i za UN.

Zašto bi pravo na otpor imali svi osim Palestinaca?

Palestinski poučak - Kako smo "nesvjesno" postali sudionici državnog terora 1

FOTO: ilustracija, zastava Hamasa

Postoji opasna i dobro orkestrirana medijska propaganda koja je Palestince proglasila i stigmatizira ih kao “teroriste”. Međutim, oni su bili i još uvijek su predani otporu samo protiv strašne ratne i medijske mašinerije, koja krivotvori činjenice čak i u današnjim uvjetima komunikacije.

Uzmimo drugi primjer. U vrijeme nacističke okupacije, Nijemci su borce pokreta otpora kod nas, u Poljskoj, Francuskoj i drugdje nazivali “teroristima”. Tako je bilo sa svim narodima koji su se pobunili protiv tiranije kolonijalizma. Za Francuze su Alžirci u njihovoj vlastitoj domovini bili “teroristi”, za Amerikance su to bili Vijetnamci, a danas Iran, kojeg američko-izraelski savez želi uništiti. Sve ih se optužuje istim “argumentima”, koji ne samo da su netočni, nego potpuno neutemeljeni.

Zapravo, novinari i politički aktivisti se ne smiju ustručavati reći da se Palestinci bore protiv “državnog terorizma” Izraela, samoproglašenog neovisnog entiteta 1948. godine. Budući da, uvijek prema službenim tekstovima, Izrael nije mogao postojati ako bi uz njega koegzistirala i država Palestina, odlučio je napasti cijelo palestinsko područje, porazivši bespomoćno stanovništvo vojnom silom i barbarstvom.

Taj detalj kao pojam postaje presudan, jer više ne postoji autohtoni narod, nego se Palestince pretvara u pojedince ili skupine koje se nazivaju “terorističkima”, bez obzira na način kako se brane, ali oni nisi ti koji napadaju.

Dakle, nisu Alžirci bili “teroristi”, već francuska država, kao što ni Vijetnamci nisu bili “teroristi”, nego Sjedinjene Države i tako dalje.

Danas to znači da desetine zemalja, točnije njih 86, koje su na neki način sudjelovale u agresiji na Sirijsku Arapsku Republiku, priznatu kao takvu od strane Ujedinjenih naroda, vodile borbu protiv “terorista”, a svaki Sirijac koji je branio svoju domovinu je “terorist”. Po perverznoj logici izraelskog režima i zapadnih medija koji su, izravno ili preko posrednika, na platnom spisku Tel Aviva ili američkog židovskog lobija, to je tako.

Duma sirija

FOTO: ilustracija, Duma, Sirija

Svaki građanin može razumjeti ozbiljnost pogrešno korištene riječi i ratnu propagandu dominantnih sila, kao i posljedice koje proizlaze iz nje.

Stoga treba imati hrabrosti i suočiti se s činjenicama. Ako kao građani ili medijski djelatnici, čak i na portalima, ne nužno visokotiražnim listovima, ne djelujemo ili prešućujemo inozemne ratne avanture naših država, postajemo sudionici zemalja koje provode “terorizam”.

S druge strane, građani zemalja koje se na bilo način odupiru vanjskoj agresiji usmjernih na njihovo podjarmljivanje ili fizičko uništenje su borci otpora. Njima nitko ne može poreći prirodno pravo da se odupru ugnjetavanju i da pokušaju preživjeti.

Ako sutra neka inozemna silama zaprijeti nama, morat ćemo se braniti sa svim raspoloživim sredstvima i to nas neće pretvoriti u “teroriste”, nego u pokret otpora.

Nema razloga zašto bi ti bilo drugačije za Palestince. Oni s pravom pružaju otpor i  zbog toga ne mogu “teroristi”, kako ih izraelska, ali često i zapadna propaganda opisuje. Prije svega anglo-američka.

Teroristička je umjetna država Izrael, okupatorska sila koju svim silama podržavaju atlantistički krugovi, čime su potonji trenutno u kategoriji država pomagača državnog terorizma, do te mjere da rade sve kako bi surađivali s vladom koja je vodila kolonijalni rat i provodi aparthejd, usprkos upozorenjima i osudama najviših međunarodnih tijela.

Čak i naša država je sudionik ove situacije, a veliki dio naših sugrađana čini mali djelić tog sudioništva, jer nemaju hrabrosti, dovoljno informacija ili volje da govore istinu. Kada izmišljena izraelska država na kraju dana kaže kako  ima “pravo na obranu od palestinskih terorističkih napada”, to je klasično izvrtanje činjenica.

Izrael je oduvijek bio napadača i agresor. I ne smijemo se služiti ovom lažnom terminologijom, jer time postajemo sudionici u zločinu. Sve je stvar dosljednosti.

Istina je neumoljiva. Naše zemlje, koje pripadaju takozvanoj “zapadnoj civilizaciji”, slažu se i podržavaju inozemne ratne avanture, čime nas pretvaraju u “pasivne” sudionike terorizma. Nema nikoga tko nas napada, ali su naše vojske uključene u agresiju kroz nejasne koalicije koje moramo financirati. Ak odbijemo suradnju, prijeti se sankcijama, najviše od Sjedinjenih Američkih Država, terorističkog entiteta  koja povećava broj ratova u svijetu i rasplamsava postojeće.

Zato moramo biti oprezni pri korištenju riječi, događaje opisati točno onakvima kakvi su bili i izbjeći automatsko širenje formule dominantne političke elite.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Borac2
Gost
Borac2
2 godine prije

Objasnio palestinski “terorizam” veliki palestinski borac Bassam Abu sharif.
https://www.youtube.com/watch?v=Cx0oKrw01qw

Janoš
Gost
Janoš
2 godine prije

Sve što ste napisali g. Babiću je točno do zadnjeg slova. Činjenica je također da upravo teroristi kontroliraju medije i da 99% novinara ne smije reći istinu inače dobiju otkaz (a dobro su informirani i znaju sve). S druge strane razumijem ih. Treba plaćati račune, školovati djecu, preživjeti.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Hvala što ste ovo napisali i objavili! Mnogima to nije jasno!

Fitcher
Gost
Fitcher
2 godine prije

Zašto bi pravo na otpor imali svi osim Palestinaca? Jednostavan odgovor. Zato jer pružaju otpor Židovima. A danas nitko ne smije biti protiv Židova. Da se Palestina nalazi u bilo kojem drugom dijelu svijeta nebi imali ikakvog problema. Samo imaju nesreću da se njihova država nalazi na području Židovske “obećane zemlje”.

jasmin
Gost
jasmin
2 godine prije
Reply to  Fitcher

@Fitcher-…a licemjerni Svijet sve to gleda i šutnjom odobrava.Nažalost.

Fitcher
Gost
Fitcher
2 godine prije
Reply to  jasmin

Židovi imaju novce, i sve dok ih imaju Svijet ili barem zapadni dio će biti uz njih i do tad će im biti dozvoljene mnoge stvari koje drugima nebi bilo.

Ive iz Pecalbe
Gost
Ive iz Pecalbe
2 godine prije

Palestinci se za sve svoje nedace mogu zahvaliti samo Velikoj Britaniji, koja je tamo instalirala drzavu Izrael. Bez britanaca Izrael nebi nikada bastao niti postojao. A instaliran je tamo da bude izvor nestabilnosti i tenzija te da na taj nacin britanci kontroliraju Bliski Istok i trgovinu naftom.

Gortan
Gost
Gortan
2 godine prije

Ne treba zaboraviti… SFRJ pre razbijanja i okupacije zemlje uz pomoć kvislinga, nije imala diplomatske odnose sa Izraelom a PLO je imao svoj ured u Beogradu.

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije
Reply to  Gortan

ja sam prije mjesec dana napisao nesto slicno to je istina

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Hrabro Babiću govoriš istinu koju 99,99 posto drugih ne smije zucnuti.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Vrlo važna tema, upravo ta hinjena politička korektnost i održava na životu terorističke entitete kao što su SAD, Izrael ili NATO. Nazvati stvari pravim imenom to je umijeće, ali je isto na Zapadu zabranjeno. Ni u kojoj židovskoj knjizi židovima ne jamči opstanak postojanje Izraela, već im postojanje jamči vjerovanje u Boga. Neke afričke i arapske stoljetne židovske zajednice je Izrael itekako desetkovao i nasilno naselio i raselio, gotovo kao i Palestince. Ali cionisti su to vješto izvrnuli, polakomili se na postojeće kolonijalne sile i zaratili sa svim državama Bliskog Istoka. Sve ono židovsko u sebi su prikazali kao slabost i krenuli u potragu za übermenschen. Treba reći jasno i glasno onako kako jest: Izrael nije židovska država nego izraelska. I onda se može jasno sagledati sve, od manipulacije teritorijem i Holokaustom do nazovi “ortodoksnih” židova koji ne podupiru Izrael.

alan ford
Gost
alan ford
2 godine prije

hazari (lažni židovi) su vladari svijeta. to je brutalna istina, koja se javno ne smije kazati, jer onaj tko to javno kaže, dobija odmah batinu antisemitizma po glavi. Mnogi ljudi se ne zanimaju za politiku i svjetski poredak iako su to stvari, koje rješavaju i njihovu sudbinu, ali to veliki broj ljudi na žalost, ne shvata. Kada netko javno kaže: hazari (židovi) vladaju svijetom, čovjek odmah nekako ustukne, svatko odmah razvija taj nekakav refleks samocenzure i straha, i svatko bježi od toga, i nitko ne želi čuti o tome.- po tome se vidi, kako su većina ljudi kroz medije, propagandu tako odgojeni, da imaju taj strah da se ne zamjere hazarima. Jer, svako spominanje hazara (židova) u vezi sa golemom moći koju posjeduju u svijetu, u vezi sa svjetskim financijama koje oni sve kontroliraju- donosi odmah optužbu antisemitizma., Vi možete reći naprimjer: ruska mafija, talijanska mafija, arapska mafija, kineska mafija,.. albanska mafija.. poljska mafija kradljivaca automobila. ova ili ona mafija,… To nije nikakav problem to se može slobodno reći i napisati u svim svjetskim medijima. Kada su ona braća Šapina prije 13 godina u Njemačkoj varali na kladionicama, u njemačkim medijima, tada se otvoreno pisalo “hrvatska kladioničarska mafija”… Isto tako se može slobodno reći i pisati; kršćanski ili katolički ekstremisti, islamski ili muslimanski ekstremisti teroristi, hinduistički ekstremisti i teroristi ..itd.. Dakle, sve to nije nikakv problem. da kažeš za pripadnike bilo kojeg naroda i religije, da su mafija, kriminalci, ekstremisti, teroristi, fundamentalisti, Ali ajde da netko u glavnim medijima napiše: židovska mafija illi židovski teroristi. Nema teorije, Odmah optužba antisemitizam, a tu odmah ide popratna asocijacija: holokaust- fašizam. Ajde, neka netko stisne petlju pa javno rekne ili napiše; židovska bankarska mafija, nema teorije. A ta mafija je najveća mafija na svijetu, sve ostale mafije; talijanska, albanska, ruska, ova ili ona mafija, su dječiji vrtić za židovsku bankomafiju.
Mahmud Abas lani je izjavio, da je uzrok mržnje i progona židova u 2. svj. ratu i ranijh stoljeća u Europi, bio većinom socijalne prirode, jer su bogati židovi iznajmljivali novac mnogim neimućnim i siromašnim ljudima uz visoke kamate… Abasa su odmah optužili za antisemitizam što je smiješno i absurdno, jer Abas, kao i svi drugi Palestinci su semiti, oni stvarni istinski semiti. Ali većina današnjih židova, ustvari nisu semiti, već hazari, ili kazari, dakle, lažni židovi. Pogotovo; Soros, Rotschild, David Rockefeller, i ostala glavna ekipa mafijaša. Pa pogledajte im face,– svakom je jasno, da oni niti izgledaju kao semiti, niti su semiti. Zato su Rotschild, Rockefeller i Warburg (suvlasnici FED-a) za vrijeme nacizma, sve do kraja rata 1945. trgovali sa Hitlerom i nacistima i djelimično i sufinancirali Hitlera, o čemu su dali brojne dokaze, američki autori Adam Le Bor i Anthony Sutton, kao i neki ruski autori. A još je poznatija činjenica da je Rockefeller sufinacirao nacističku eugeniku 30-ih godina u Hitlerovoj Njemačkoj. Zajedno sa Carnegiejem i Fordom. Ford je bio podrijetlom anglosaksonski protestanat, ali ateist i mason i uvjereni antisemit, koji je napisao cijelu knjigu protiv židova. Zašto je onda židov Rockefeller zajedno sa tim antisemitom Fordom, financirao nacističku eugeniku u Njemačkoj? Zato što je Rockefeller lažni židov, hazar, kao i Rostchild, Soros i ostala ekipa. Soros je bio nacistički kolaboracionist u 2. sv. ratu, što je također brutalna činjenica, koju je Soros čak i priznao na američkoj TV prije 20-.ak godina: U okupiranoj Mađarskoj u 2. sv. ratu, George Soros (odonosno Giörgy Schwarz kako mu je pravo ime i prezime), je tada bio tek stasali tinejdžer, imao je 13-14 godina i on je zajedno sa svojim ocem Theodorom Schwarzom, nacistima cinkario druge židove, koji su tjerani u logore, Theodore Schwarz i njegov sin (Soros) su sebi prisvajali imovinu tih židova. Soros je na američkoj TV, bez ikakve trunke grižnje savjesti, priznao to.
Rockefeller i kompanija, žrtvovali su mnoge obične židove, koji su stradali tada u 2. sv. ratu. Žrtvovali su jer, kako rekoh, Rockefeller i kompanija nisu stvarni židovi, već hazari. Ali se kriju iza židovstva, i ono im služi kao zaštitni štit, da potpuno nekažnjeno, mogu raditi što hoće.

Mahmut Abas je dakle samo rekao istinu, činjenicu, zbog čege je stoljećima bila ta mržnja prema židovima. ništa više, Abas je, na umjeren i uljudben način rekao ono što se, drastičnije rečeno naziva “dužničko ropstvo”. A to su na drastičniji način, u svojim epohama u kojima su živjeli, govorili i pisali Martin Luther (osnivač protestantizma), veliki njemački kompozitor iz 18. stoljeća Richard Wagner, ili veliki ruski pisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski. Ali, te se ljude naziva antisemitima, odnosno kada se danas govori i piše o njima, ono, kaže se, ma to su tada bila takva vremena, oni su bili u zabludi, i slično… Ali nije to tako, nisu oni bili u zabludi. Jer nisu Luther, Wagner; Dostojevski i ostali, bili neki glupi zadrti ekstremisti i bedaci, već inteligentni ljudi.
Kada je prije 10 godina bio onaj veliki financijski krah i kriza, kada je propala banka Lehman, nitko se u zapadnim mainstream medijima nije usudio izreći ili napisati činjenicu, da su FED, i sve velike privatne banke, koje su svojom gramzivošću i dovele do te velike financijske krize, u vlasništvu hazara. Sve i dojedna: Chase Manhattan, Black Rock, Goldman Sachs, Lazard, Bank of America, JP Morgan, Merryl Lynch, Morgan Stanley, itd. a i ova velika propala banka Lehman , bila je također naravno hazarska. U vlasništvi hazarske bankarske obitelji Lehman, čiji je predak, njemački hazar, koji se prezivao Lehman(n) u 2. polovici 19. st. doselio u SAD i osnovao tu banku. Ali propast banke Lehman, nije bila toliki problem za njene vlasnike, jer je obitelj Lehman suvlasnik FED.a, zajedno sa Rotšildima, Rokefelerima, Warburzima i još 4 druge hazarske bankarske obitelji odnosno bankarske kuće, među njiima i zloglasna bankarska kuća Goldman Sachs. Koju su, također u kasnom 19. stoljeću osnovala dva hazara, koja su se prezivali Goldman i Sachs, koji su se također doselili iz Njemačke. Da su umjesto hazara, vlasnici FED-a i svih tih banaka Rusi, ili Arapi, ili Talijani, ili Kinezi, ili pripadnici bilo kojega drugog naroda ili religije, naravno da bi to glavni mediji istakli velikim slovima, kao što naprimjer, svaki put rado ističu, koliko ima ruskih milijardera, i njihova imena i prezimena, i koliko imaju love, i vlasništva itd.. Dakle to nije problem. Ali javno reći da je vlasnik te i te banke, hazar, to je tabu.
Nakon te financijske krize 2008., skoro nitko od glavnih, velikih riba u SAD, nije osuđen i kažnjen, A novcem poreskih obveznika spašavane su velike hazarske banke. Jedino su kažnjene neke manje, sitnije ribe, kao onaj Bernie Madoff, također hazar, koji je osuđen na doživotnu. Kada je on osuđen, u javnosti u SAD su mnogi ljudi ipak znali da je on hazar, i da su većina bandita u tim bankama hazari, pa se u ameičkim glavnim medijima u nekim komentarima pisali,- ma eto ne smije se dozvoliti da se širi antisemitiam, zato što je Madoff hazar i mnogi drugi bankari.
Posljedica te krize tada u SAD, bila je da su milijuni običnih Amerikanaca, preko noći postali sirotinja bez igdje ičega, izgubili su kuće i svu imovinu, jer su bili pod velikim hipotekama, i nad njima je izvršena ovrha. Ali glavni banditi, glavni odgovorni za tu krizu, oni koji sjede u FED-u i velikm bankama na Wall Streetu, ostali su nekažnjeni. Oni i dalje kroje politiku. Oni su vladari SAD-a, koji nije država, već njihova korporacija.

eto., je li vam sada jasno, zašto su Palestinci danas najveći jadnici i baksuzi na svijetu. Jer su im vladari svijeta, oteli zemlju. A vladarima svijeta se ne smije nitko zamjeriti. Svi mainstream mediji na Zapadu, EU , također i u Hrvatskoj i regiji, su pod kontrolom tih vladara svijeta. Zato Index, Jutarnji i ostali, koji svaki dan seru o hrvatskom, srpskom, bošnjačkom… nacionalizmu, istovremeno, svim snagama brane onaj daleko najgori nacionalizam i fašizam na svijetu: židovski nacionalizam, kojemu je sve dopušteno., Palestinci su danas ostavljeni na cjedilu od sviju, a posebno od sluganskih i izdajničkih vlastodržaca skoro svih islamskih sunitskih država. Skoro svi ti vlastodršci, počevši tamo od marokanske kraljevske kuće na sjeverozapadu Afrike, pa ovamo do vlastodržaca u državama na arapskom poulotoku, pa čak tamo i do Indonezije i Malezije u jugoistočnoj Aziji, svi, manje ili više ližu jaja Izraelu i hazarima.
Samo u zadnjih 30-ak godina, dakle od kasnih 80-ih do danas, Izrael je pobio preko 10.000 Palestinaca, a da ne govorimo, koliko ih je još ubijeno prije toga; od osnutka države Izrael 1948. do kasnih 80-ih.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  alan ford

Klap klap klap

Perun
Gost
Perun
2 godine prije

Kao aktivni borac u kratkom periodu koji sam proveo u pojasu Gaze ja tamo nisam vidio nikakve teroriste osim onih s druge strane barikade – izraelske oružane snage. Kod Palestinaca možemo pričati o potezima očajnika jer kada sa 20-ak godina ostaneš bez cijele familije, bez žene koju voliš sam život gubi svaki smisao i ti momci su spremni na sve samo da dostojanstveno umru i nanesu što veće gubitke onima koji su im oduzeli najdraže. Teško je razumjeti onome tko to nije prošao ali jedan takav mladić rekao je da mu je takav život gori od smrti. Dakle nema tu nikakvog govora o palestinskom terorizmu a tko ne vjeruje ja preporučam da osobno posjeti pojas Gaze iako niti na ostalim teritorijima gdje su još preostali Palestinci nije puno bolja situacija. Čak ćete ako se potrudite naći prevodioca za arapski. Za vrijeme Juge studirali su na našim fakultetima pa ovaj naš jezik nije toliko stran kod Palestinaca ili dobrovoljaca iz arapskih zemalja koji su došli pomoći a dobro dođe i malo engleskog. Nema tu rješenja bez konačne Intifade a gospoda Kazari imaju svoju pradomovinu u zabitima Kavkaza.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik