fbpx

Peking se odlučno protivi izjavi SAD o Južnom kineskom moru, optužujući DC za „izvrtanje međunarodnog zakona“

Peking vs SAD - Južno kinesko more

Odgovor je uslijedio nakon što je američki State Department negirao pomorske zahtjeve Pekinga u Južnom kineskom moru, označivši ih “nezakonitim” i tvrdeći da ni jedna država ne može zakonski zatražiti ove teritorije.

Kineska ambasada u Sjedinjenim Državama u utorak je objavila primjedbe na nedavnu izjavu State Departmenta SAD, insistirajući da Washington „namjerno izvrće činjenice i međunarodno pravo“ tako što „preuveličava situaciju“ u regionu Južnog kineskog mora te pokušava „posijati razdor“ između Kine i drugih primorskih zemalja.

Odgovarajući na ono što Peking opisuje kao “nepoštovanje napora Kine i zemalja ASEAN-a za mir i stabilnost u Južnom kineskom moru”, portparol kineske ambasade je rekao da se administracija predsjednika Xi Jinpinga tome “čvrsto protivi”.

“Državno ministarstvo SAD je 13. jula 2020. dalo izjavu kojom se zanemaruju napori Kine i zemalja ASEAN-a za mir i stabilnost u Južnom kineskom moru, namjerno narušavajući činjenice i međunarodno pravo, uključujući Konvenciju Ujedinjenih nacija o zakonu na Moru (UNCLOS), preuveličavajući situaciju u regionu i pokušavajući da stvore nesklad između Kine i drugih primorskih zemalja. Optužba je potpuno neopravdana. Kineska strana tome se čvrsto protivi “, navodi se u saopštenju.

U izjavi je ponovljena tvrdnja da je Kina opredijeljena za “rješavanje sporova pregovorima i konsultacijama sa direktno uključenim zemljama”, napominjući da se Sjedinjene Države ne smatraju jednom od navedenih zemalja. Peking je dodao da situacija u spornoj regiji “ostaje mirna i da se i dalje poboljšava”.

“Situacija u Južnom kineskom moru ostala je mirna i stabilna i još se poboljšava. Kina i ostale primorske zemlje održavale su dijalog i komunikaciju kroz konsultativne mehanizme o pomorskom prometu i radile na promociji saradnje u Južnom kineskom moru. U potpunosti i efikasno sprovodeći Deklaraciju o ponašanju strana u Južnom kineskom moru, Kina i zemlje ASEAN-a napreduju u konsultacijama o Kodeksu ponašanja u Južnom kineskom moru i ostvaruju vidljiv napredak “, navodi se u saopštenju kineske ambasade.

Ranije u toku mjeseca, Kina i ostale zemlje koje zahtijevaju suverenitet nad područjima su se obavezale na nastavak diskusije o Kodeksu ponašanja za Južnom kineskom moru, dokumentu koji bi mogao, ako bude usvojen, regulisati sigurnosne protokole među podnosiocima zahtjeva u regiji.

Kina je više puta osudila vježbe koje SAD sprovode u regionu Južnog kineskog mora, pošto Washington smatra da su vode međunarodne i tamo sprovode operacije plovidbe slobode (FONOPs), potpisavši, ali ne i formalno ratifikujući UNCLOS.

Konvencija, pojedinačno, predočava slobodu plovidbe, ističući pravne pojmove kao što su pravo mirnog prolaza, pravo tranzitnog prolaza, pravo prolaza arhipelagskim morskim trakama i sloboda otvorenog mora.

Izjava kineske ambasade uslijedila je nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo odbacio pomorske zahtjeve Pekinga za spornu regiju u Južnom kineskom moru, opisujući more kao “područja koja nijedna zemlja ne može legalno prisvojiti”, a optužujući Kinu da vodi kampanju “maltretiranja” da bi preuzeli kontrolu nad regionom.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
31 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Novak
Gost
Novak
8 mjeseci prije

Amerika je vec udarila na Kinu s drugom rundom.
Washington kaze da ne priznaje nikakva kineska teritorijalna prava u juzno kineskom moru.
Mislim da dolazi i treca i cetvrta runda udaraca na Kinu.
Brze dolazu udarci na Kinu nego sto ona moze uzvratiti.

Ovo je borba do potpunog unistenja jedan od njih dvoje ce morati traziti mir.
Borba ce trajati dekadama.

Bilo je predvidivo prije nekih 10-tak godina da ce se Rusiji sotona skinuti s grbace tek onda kad netko drugi ojaca.
Kina je ojacala i sotona je nasla novu zrtvu, uhvatila je Kinu za vrat.

Nije da se Rusija potpuno oslobodila sotone ali nekako barem moze slobodnije disati.

Emi
Gost
Emi
8 mjeseci prije
Reply to  Novak

Xi Jinping je udario Usa tamo gdje je najviše boli, dao im je izjavu o “čvrstom protivljenju”.

tihobl
Gost
tihobl
8 mjeseci prije
Reply to  Novak

Ne kontam americku logiku: Kina nema nikakvih prava na Kineskom moru ????

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
8 mjeseci prije
Reply to  tihobl

@tihobl :
foto :
Izbjeglice iz USA,
predvodjeni podmornicom Jeronimo i flotom Jeplovimo
traže Brazil da dobiju azil ?

Novak
Gost
Novak
8 mjeseci prije

Kina je uvela sankcije na americku kompaniju Lockheed Martin.
Ta kompanija pravi oruzje za americku vojsku.
Razlog je taj sto je ova kompanija snabdjeva Tajvan s americkim oruzjem.
Napomena
Po tajvanskom zakonu, ne postoje dvije drzave; Tajvan i Kina nego samo jedna drzava Kina.
Tajvan nikad nije proglasio nezavisnost.
Amerika uzvraca jos jaci udarac, ponovo se vraca prijetnji da ce napasti kineske kompanije listirane na americkim burzama.

Novak
Gost
Novak
8 mjeseci prije

Kad je americka vlada uvela neke sankcije na neke visoke kineske politicare prije jedan tjedan
oni su dali izjavu u javnost na su sankcije uvedene zato jer se na
Ujgurima, Kazahima i ostalim manjinama vrsi:
prisilni rad, bez sudjenja masovno zatvaranje, prisilna kontrola stanovnistva, brisanje njihove kulture i muslimanske vjere.

Iz ovog svega nisu toliko vazne sankcije na ove kineske politicare
nego je vaznije ova americka izjava koja se daje javnosti kao da je to istina.

Kako se tamo brise njihova kultura i muslimanska vjera i kako se vrsi prisilni rad i slicne stvari nije nista dato u javnost od strane White House sto bi bilo van novinarskih clanaka koje se temelju na fake news.
A to o brisanju muslimanske vjere u Kini ima svrhu da se dobije podrska muslimanskih zemalja.
Dakle Pompeo, koji je dao tu izjavu, obecava sve Izraelu a ovdje dolazi s nekom pricom kao on brine za muslimane.
Brine samo toliko ako kupuju americko ili izraelsko oruzje i medjusobno su ubijaju.

alex
Gost
alex
8 mjeseci prije

Da li uovaj prijepor ulazi i zrak iznad mora?
Ako se Kinezi dogovore sa susjedima oko zajedničkog korištenja mora, moglo bi se desiti da Ameri počnu mrsit muda oko atmosfere iznad mora. Od Trumpa se može svaka glupost očekivati.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije
Reply to  alex

Kinezi se ne dogovaraju s državama ASEAN-a oko južnokineskog mora nego su za sebe prisvojili sva prava, nasuli su umjetne otoke i na njima napravili avionske piste za svoje vojne avione, dovukli različite raketne sisteme i sisteme za elektronsko ometanje. Međunarodni sud je donio presudu protiv takvog kineskog uzurpiranja i prisvajanja akvatorija i teritorija J.kineskog mora, ali Kina je izjavila, da ne priznaje tu presudu. Ja sam tu negdje već napisao, da se jedna država ponaša tako, koliko je vojno jaka. Skromno i miroljubivo ponašanje je karakteristično za države sa slabijom vojskom i skromnijim naoružanjem, a apetiti po tuđem teritoriju i bahato ponašanje prema ostalim zemljama proizlazi iz rastuće vojne moći neke države, što je povijest mnogo puta potvrdila. Kina spada u takve države čija vojna moć raste i sukladno tome se bahato ponašaju prema ostatku svijeta!

hiber
Gost
hiber
8 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Komentator,
zapravo nije baš tako. Uzrok je kineski nacionalizam, odnosno vjerovanje da je Kina središnja država. Ime Kina upravo to znači. Kinezi su takvi uvijek bili prema slabijima. Primjer je bio napad na Indiju 1950tih ili napad na Vijetnam 1980tih. Kinezi ovo rade jer vjeruju da su dovoljno jaki. Nadaju se da će ih veliki Drug Xij odvesti u bolju budućnost. Oni nemaju iskustva Hitlera ili Mussolinija da znaju gdje to vodi. Međutim, mladi su, naučiće.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije
Reply to  hiber

Dobro i ja sam sve to rekao, samo malo drugaćijim riječima!

Spartak
Gost
Spartak
8 mjeseci prije

Cijeli svijet bi moro shvatiti da je sve što dolazi iz režima iz Washingtelaviva čista laž, još čišća obmana te najčišća propaganda. Ne smije im se vjerovati ni koliko stane pod nokat.

Boris sankcije protiv Kineza
Gost
Boris sankcije protiv Kineza
8 mjeseci prije

bild.de/politik/ausland/politik-ausland/huawei-debatte-briten-premier-johnson-schliesst-chinesen-vom-5g-ausbau-aus-71891882.bild.html

Ad astra
Gost
Ad astra
8 mjeseci prije

Dok je Kina bila siromašna razmišljala je kako prehraniti stanovništvo i podići privredu, sad se, uz potporu zapada oporavila i dobila apetit za širenjem teritorija. Zapad se tome protivi i bit će interesantno pratiti razvoj situacije. Zapad i Kina žive u sinergiji ali ako Kina pretjera u svojim nastojanjima zapad će reagirati. U tom slučaju obije strane su gubitnici ali je pitanje oporavka. Zapad ima bolje šanse za oporavak zato što svoju ovisnost o Kini može substituirati s drugim azijskim državama. Kina uvelike ovisi o zapadnom tržištu i nema gdje naći zamjenu.

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Zapad je odnjegovao monstruma i sad se je taj monstrum oteo kontroli. Amerika poziva pacifičke zemlnje i Australiju i isto tako europske države, da zajedno nastupe i zaustave Kinu u tom destruktivnom pohodu, dok još nije prekasno, ali europske zemlje kako izgleda potiho bojkotiraju napore Washingtona i u tome prednjači Angela Merkel, koja kako kaže želi ekvidistancu između SDAD i Kine i želi pojačati trgovinu s Kinom. Oni ne slute, da će ih ta trgovina jednog dana pokopati. Ta korist o trgovine s Kinom će biti kratkoročnog karaktera a šteta koja će nastupiti kasnije bit će nepopravljiva.

Spartak
Gost
Spartak
8 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Komentator,
odmah zatraži od vašingtonskog režima da te zaposli kao savjetnIka za problem destruktivnog pohoda “crvene opasnosti”. Tvoji savjeti će im biti zlata vrijedni, a ti ćeš dobiti lijepu količinu zelembaća

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra

A kome će to zapad prodavati neke svoje proizvode, u OGROMNIM količinama koje Kina kupuje od njih.. a za koje Kina može naći zamjenu kod drugih svjetskih proizvođača?

Tipa, poljoprivredni proizvodi. Soju, koju su dosad kupovali od amerokenjaca.. sad kupuju od Brazila. Kina uveze preko 85 milijuna tona soje godišnje. Aj nam reci neku državu koja će zamijeniti takvog kupca. Pošto ipak, po tvome, zapad ne ovisi o kineskom tržištu.

P***!

Ad astra
Gost
Ad astra
8 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

Zadranin, vrijednost 85 milijuna tona soje je oko 25 milijardi dolara. Američki GDP je oko 22 000 milijardi dolara. Da li ti je nešto jasnije. Kineski izvoz u US, što direktni što indirektni je oko 40% njihovog ukupnog izvoza. Je li ti sad nešto jasnije. Gdje će Kina nači zamjenu za američko tržiste?

hiber
Gost
hiber
8 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra,
Čak i da nađe, ne može naći financiranje. Pogotovo, kad poklekne HongKong. Može samo štampati juane, ali sada je to već rjeseno carinama.

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra 😂😂😂 O bože.. Ti ni ne znaš koliko ne kužiš međunarodnu trgovinu, a posebno onu između amerokenjaca i Kineza. Aj da te naučim neke stvari: 1) vrijednost 85 milijuna tona soje je oko 25 milijardi dolara. Američki GDP je oko 22 000 milijardi dolara. Da li ti je nešto jasnije. Vrijednost uvezene soje u Kinu prošle godine je bila cca 36+ milijardi dolara. Od 153+ milijuna tona izvezene soje u 2019. Kina je uvezla 93 milijuna tona, ilitiga skoro 2/3 sve soje. To se zove biti OGROMAN I POŽELJAN KUPAC. Ne znam što spominješ GDP, pošto ti GDP ne govori da je Kina važno/NAJVAŽNIJE tržište za amerokenjske proizvođače soje. tj. da ti amerokenjci ovise o kineskom tržištu. P***! 2) Kineski izvoz u US, što direktni što indirektni je oko 40% njihovog ukupnog izvoza. Je li ti sad nešto jasnije. Gdje će Kina nači zamjenu za američko tržiste? Nikad nisam čuo za direktan i indirektan uvoz, ti pojmovi ne postoje u trgovini. Ukupan kineski izvoz 2019. u amerokenjistan je bio 418 milijardi dolara. Oni jesu kinesko najveće izvozno tržište, ali, čine samo 17% ukupnog kineskog izvoza u 2019. godini.. zato lažeš o tih 40%, i time ti pada tvoja… Pročitaj više »

Ad astra
Gost
Ad astra
8 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

Zadranin, vidim da si razigran pa ću to objasniti samo indirektni uvoz. Bangladeš uveze iz Kine materijal za košulje, konac, dugmad. Sašije košulje i prodsa ih u US. Jasnije. Cijena soje se mijenja svaki dan ali nebitno. Ne kužiš odnos GDP-a i vrijednosti izvezene soje. Sorry, ne mogu ti pomoći. To bi bio dugi proces da ti probam pomoć. A što se tiče proizvodnje,da tu si u pravu. Dosta stvari se proizvodi u Kini. No nisam li rekao da US može pronaći zamjenu u drugim azijskim zemljama. Neće uvoz iz Kine stati preko noći već će se polako seliti. Ali nema veze, u tebi počiva ogromna mržnja prema US tako da ne možeš trezveno promišljati. A što se tiče kineskih proizvoda, izbjegavam ih gdje god mogu zbog nekvalitete. Isto je i s srpskim prehrambenim proizvodima. Sami ru kazali koliko je NATO ispucao projektila s osiromašenim uranom. I sad bi ja to trebao jesti.

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra 😂😂😂😂 Ja ne mogu vjerovati da si nasjeo na moju zamku! Čim si počeo spominjati kineski “direktan, i indirektan izvoz”.. odmah sam znao na što ciljaš. Sad te imam. “Bangladeš uveze iz Kine materijal za košulje, konac, dugmad. Sašije košulje i proda ih u US. ” Aj sad ti nama objasni što se od navedenog gore vodi kao kineski izvoz u amerokenjistan? Hoćeš da ti pomognem….. : Točan odgovor je: NIŠTA! Materijal za košulje, konac i dugmad, što je Bangladeš uvezao iz Kine.. se vodi kao kineski izvoz u Bangladeš, a sašivena košulja, koju Bangladeš proda u amerokenjistanu.. se vodi kao bangladeški izvoz u amerokenjistan! P***! “Ne kužiš odnos GDP-a i vrijednosti izvezene soje. Sorry, ne mogu ti pomoći. To bi bio dugi proces da ti probam pomoć.” Ti ne kužiš jednu drugu stvar: SOJU NISU IZVEZLI, jer ju Kina nije kupila od njih, nego od Brazila! Jel ti sad jasnije zašto je nevažan GDP u cijeloj priči o soji, i važnosti kineskog tržišta za amerokenjske proizvođače soje? Nemaju je kome prodati u tolikim količinama! “A što se tiče kineskih proizvoda, izbjegavam ih gdje god mogu zbog nekvalitete.” Baš me zanima, s čega pišeš ove svoje floskule? Koji… Pročitaj više »

Ad astra
Gost
Ad astra
8 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

Zadranin, joj baš niš ne kužiš. Recimo, M&S ima tvornicu u Indoneziji, u Bandungu. Oni uvoze repromaterijal iz Kine i šiju košulje. Ako se odluče blokirat Kinu neće uvoziti iz Kine već iz neke treće zemlje. Američki kapital je u kineskim firmama. Ti stvarno ne kužiš svjetsku trgovinu. Soja, čovjeće Kina ovisi o Americi i uvijek će joj popuštati, ako želi preživjeti. Pišem na Samsungu i nikad više neću kupiti ni jedan kineski mobitel. Imao sam jedan i nikad više. Moraš razlikovati pojam napravljeno i sklopljeno. Kineska roba je večinom vrlo loše kvalitete i nemam volje ljutiti se na svaku bačenu kunu na kineski “bofl”.

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Ad astra

Ne, ti opet ne kužiš, i novim floskulama pokušavaš “vratiti vodu na svoj mlin”.

“M&S ima tvornicu u Indoneziji, u Bandungu. Oni uvoze repromaterijal iz Kine i šiju košulje.”

Ako M&S uvozi repromaterijal iz Kine za svoju tvornicu u Indoneziji.. da bi sašila košulju koju će prodati u amerokenjistanu.. taj repromaterijal se vodi kao kineski izvoz u Indoneziju, a ta košulja se vodi kao indonezijski izvoz. Ni jedno se ne računa kao kineski izvoz u amerokenjistan, ni direktan ni indirektan. Jel kužiš?

A što se tiče soje, ne, ne ovisi Kina o američkoj proizvodnji soje, već američka proizvodnja ovisi o kineskom tržištu. Evo ti link pa pročitaj malo o tome. https://theconversation.com/how-soybeans-became-chinas-most-powerful-weapon-in-trumps-trade-war-118088

ffjord
Gost
ffjord
8 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

ad astra…Sami ru kazali koliko je NATO ispucao projektila s osiromašenim uranom. I sad bi ja to trebao jesti…..ti gledas svoju sebicnu guzicu a ne zalis narod koji je zarazen s uranijom od tvog idola. ti si isto neki BS kao trump

Ad astra
Gost
Ad astra
8 mjeseci prije
Reply to  ffjord

ffjord, a što bi trebao iz sažaljenja jest ozračenu hranu. Mogu te sažaljevati ali jest neću.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Geostratezi su početkom ovog stoljeća govorili da su moguća dva bojišta 3 svjetskiog rata, Bliski istok i Južno Kinesko More..Na JužnoKineskom Moru je trenutno jako vruće.

cibo
Gost
cibo
8 mjeseci prije

SEA LAW SIGNED BY 117 NATIONS; U.S. OPPOSES IT; Provisions of sea law, page 6.
By Bernard D. Nossiter, Special To the New York Times
Dec. 11, 1982

hiber
Gost
hiber
8 mjeseci prije

Jedini stvarni kineski problem je što je zadnjih 12 godina rast BDPa financirala rastom zaduženosti. Zaduženost nefinancijskog sektora je sa 140% porasla na 260% BDPa. U EU i USA sa 220 na 270%. Razlika je očita i drastična. Dakle, Kina nema drugog izbora osim da izabera velikog vođu i ide u ekspanzionističku politiku. Ona je sada ono što je Japan bio 1930-tih godina.

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije
Reply to  hiber

hiber

Ali ti ne kužiš jednu razliku u dugu Kine i recimo amerokenjaca: Kina ima VANJSKI dug od nekih 2000 milijardi dolara, dok amerokenjci taj vanjski imaju nekih 18000 milijardi dolara!

Domaći dug je dug koji se može i otpisati, a takav dug je u najvećem postotku u Kini.

Vanjski dug je problem, a Kina taj problem nema još.. barem ne kao amerokenjci.

P***!

hiber
Gost
hiber
8 mjeseci prije
Reply to  Zadranin

@Zadranin,
Tako nešto jedino ima Japan. Najmanje 70% duga USA je unutarnje, ako se tako mogu nazvati oni koji bi prije prodali vlastitu majku nego otpisali i jedan dolar duga USA. Bojim se da je veliki dio vlasništva u Kini u vlasništvu WallStretta tako da ga Komunistička partija jedino može nacionalizirati. A to, vidjeli smo na primjeru Venecuele, nema previše smisla.

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije
Reply to  hiber

hiber

Ali kad pogledaš sve te tri zemlje: Japan, Kina, amerokenjistan.. najmanji vanjski dug ima Kina.. i s time najveći manevar u vanjskom zaduživanju. Njima je dobro jer su drugi najveći kreditor amerokenjcima (iza Japana), a da ne govorim kako su postali najveći svjetski kreditor drugim zemljama: https://hbr.org/2020/02/how-much-money-does-the-world-owe-china

Neće Kina propasti. A u Kini nema ni jedne firme, objekta, tvornice itd. u kojoj je stranac većinski vlasnik, jer sama Kina ne dopušta to.

Bit će burno sljedećih godina.. 😂

P***!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik