Peking se odlučno protivi izjavi SAD o Južnom kineskom moru, optužujući DC za „izvrtanje međunarodnog zakona“

Peking vs SAD - Južno kinesko more
31 komentar

Odgovor je uslijedio nakon što je američki State Department negirao pomorske zahtjeve Pekinga u Južnom kineskom moru, označivši ih “nezakonitim” i tvrdeći da ni jedna država ne može zakonski zatražiti ove teritorije.

Kineska ambasada u Sjedinjenim Državama u utorak je objavila primjedbe na nedavnu izjavu State Departmenta SAD, insistirajući da Washington „namjerno izvrće činjenice i međunarodno pravo“ tako što „preuveličava situaciju“ u regionu Južnog kineskog mora te pokušava „posijati razdor“ između Kine i drugih primorskih zemalja.

Odgovarajući na ono što Peking opisuje kao “nepoštovanje napora Kine i zemalja ASEAN-a za mir i stabilnost u Južnom kineskom moru”, portparol kineske ambasade je rekao da se administracija predsjednika Xi Jinpinga tome “čvrsto protivi”.

“Državno ministarstvo SAD je 13. jula 2020. dalo izjavu kojom se zanemaruju napori Kine i zemalja ASEAN-a za mir i stabilnost u Južnom kineskom moru, namjerno narušavajući činjenice i međunarodno pravo, uključujući Konvenciju Ujedinjenih nacija o zakonu na Moru (UNCLOS), preuveličavajući situaciju u regionu i pokušavajući da stvore nesklad između Kine i drugih primorskih zemalja. Optužba je potpuno neopravdana. Kineska strana tome se čvrsto protivi “, navodi se u saopštenju.

U izjavi je ponovljena tvrdnja da je Kina opredijeljena za “rješavanje sporova pregovorima i konsultacijama sa direktno uključenim zemljama”, napominjući da se Sjedinjene Države ne smatraju jednom od navedenih zemalja. Peking je dodao da situacija u spornoj regiji “ostaje mirna i da se i dalje poboljšava”.

“Situacija u Južnom kineskom moru ostala je mirna i stabilna i još se poboljšava. Kina i ostale primorske zemlje održavale su dijalog i komunikaciju kroz konsultativne mehanizme o pomorskom prometu i radile na promociji saradnje u Južnom kineskom moru. U potpunosti i efikasno sprovodeći Deklaraciju o ponašanju strana u Južnom kineskom moru, Kina i zemlje ASEAN-a napreduju u konsultacijama o Kodeksu ponašanja u Južnom kineskom moru i ostvaruju vidljiv napredak “, navodi se u saopštenju kineske ambasade.

Ranije u toku mjeseca, Kina i ostale zemlje koje zahtijevaju suverenitet nad područjima su se obavezale na nastavak diskusije o Kodeksu ponašanja za Južnom kineskom moru, dokumentu koji bi mogao, ako bude usvojen, regulisati sigurnosne protokole među podnosiocima zahtjeva u regiji.

Kina je više puta osudila vježbe koje SAD sprovode u regionu Južnog kineskog mora, pošto Washington smatra da su vode međunarodne i tamo sprovode operacije plovidbe slobode (FONOPs), potpisavši, ali ne i formalno ratifikujući UNCLOS.

Konvencija, pojedinačno, predočava slobodu plovidbe, ističući pravne pojmove kao što su pravo mirnog prolaza, pravo tranzitnog prolaza, pravo prolaza arhipelagskim morskim trakama i sloboda otvorenog mora.

Izjava kineske ambasade uslijedila je nakon što je američki državni sekretar Mike Pompeo odbacio pomorske zahtjeve Pekinga za spornu regiju u Južnom kineskom moru, opisujući more kao “područja koja nijedna zemlja ne može legalno prisvojiti”, a optužujući Kinu da vodi kampanju “maltretiranja” da bi preuzeli kontrolu nad regionom.

ASEANJužno Kinesko morePekingSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Novak
3 godine prije

Amerika je vec udarila na Kinu s drugom rundom.
Washington kaze da ne priznaje nikakva kineska teritorijalna prava u juzno kineskom moru.
Mislim da dolazi i treca i cetvrta runda udaraca na Kinu.
Brze dolazu udarci na Kinu nego sto ona moze uzvratiti.

Ovo je borba do potpunog unistenja jedan od njih dvoje ce morati traziti mir.
Borba ce trajati dekadama.

Bilo je predvidivo prije nekih 10-tak godina da ce se Rusiji sotona skinuti s grbace tek onda kad netko drugi ojaca.
Kina je ojacala i sotona je nasla novu zrtvu, uhvatila je Kinu za vrat.

Nije da se Rusija potpuno oslobodila sotone ali nekako barem moze slobodnije disati.

Novak
3 godine prije

Kina je uvela sankcije na americku kompaniju Lockheed Martin.
Ta kompanija pravi oruzje za americku vojsku.
Razlog je taj sto je ova kompanija snabdjeva Tajvan s americkim oruzjem.
Napomena
Po tajvanskom zakonu, ne postoje dvije drzave; Tajvan i Kina nego samo jedna drzava Kina.
Tajvan nikad nije proglasio nezavisnost.
Amerika uzvraca jos jaci udarac, ponovo se vraca prijetnji da ce napasti kineske kompanije listirane na americkim burzama.

Novak
3 godine prije

Kad je americka vlada uvela neke sankcije na neke visoke kineske politicare prije jedan tjedan oni su dali izjavu u javnost na su sankcije uvedene zato jer se na Ujgurima, Kazahima i ostalim manjinama vrsi: prisilni rad, bez sudjenja masovno zatvaranje, prisilna kontrola stanovnistva, brisanje njihove kulture i muslimanske vjere. Iz ovog svega nisu toliko vazne sankcije na ove kineske politicare nego je vaznije ova americka izjava koja se daje javnosti kao da je to istina. Kako se tamo brise njihova kultura i muslimanska vjera i kako se vrsi prisilni rad i slicne stvari nije nista dato u javnost od strane White House sto bi bilo van novinarskih clanaka koje se temelju na fake news. A to o brisanju muslimanske vjere u Kini ima svrhu da se dobije podrska muslimanskih zemalja. Dakle Pompeo, koji je dao tu izjavu, obecava sve Izraelu a ovdje dolazi s nekom pricom kao on brine… Čitaj više »

alex
3 godine prije

Da li uovaj prijepor ulazi i zrak iznad mora?
Ako se Kinezi dogovore sa susjedima oko zajedničkog korištenja mora, moglo bi se desiti da Ameri počnu mrsit muda oko atmosfere iznad mora. Od Trumpa se može svaka glupost očekivati.

Spartak
3 godine prije

Cijeli svijet bi moro shvatiti da je sve što dolazi iz režima iz Washingtelaviva čista laž, još čišća obmana te najčišća propaganda. Ne smije im se vjerovati ni koliko stane pod nokat.

Boris sankcije protiv Kineza
3 godine prije

bild.de/politik/ausland/politik-ausland/huawei-debatte-briten-premier-johnson-schliesst-chinesen-vom-5g-ausbau-aus-71891882.bild.html

Ad astra
3 godine prije

Dok je Kina bila siromašna razmišljala je kako prehraniti stanovništvo i podići privredu, sad se, uz potporu zapada oporavila i dobila apetit za širenjem teritorija. Zapad se tome protivi i bit će interesantno pratiti razvoj situacije. Zapad i Kina žive u sinergiji ali ako Kina pretjera u svojim nastojanjima zapad će reagirati. U tom slučaju obije strane su gubitnici ali je pitanje oporavka. Zapad ima bolje šanse za oporavak zato što svoju ovisnost o Kini može substituirati s drugim azijskim državama. Kina uvelike ovisi o zapadnom tržištu i nema gdje naći zamjenu.

Max
3 godine prije

Geostratezi su početkom ovog stoljeća govorili da su moguća dva bojišta 3 svjetskiog rata, Bliski istok i Južno Kinesko More..Na JužnoKineskom Moru je trenutno jako vruće.

cibo
3 godine prije

SEA LAW SIGNED BY 117 NATIONS; U.S. OPPOSES IT; Provisions of sea law, page 6.
By Bernard D. Nossiter, Special To the New York Times
Dec. 11, 1982

hiber
3 godine prije

Jedini stvarni kineski problem je što je zadnjih 12 godina rast BDPa financirala rastom zaduženosti. Zaduženost nefinancijskog sektora je sa 140% porasla na 260% BDPa. U EU i USA sa 220 na 270%. Razlika je očita i drastična. Dakle, Kina nema drugog izbora osim da izabera velikog vođu i ide u ekspanzionističku politiku. Ona je sada ono što je Japan bio 1930-tih godina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI