Poljska je prestala biti odvjetnik Ukrajine u EU – Sada se pretvara u tužitelja

poljska
14 komentara

Ukrajinski politolog i povjesničar Konstantin Bondarenko je govorio o pogoršanju ukrajinsko-poljskih odnosa.”I u Ukrajini i u Poljskoj su sada na vlasti desničarski populisti, koji se čvrsto drže povijesne memorije. Ali svatko ima svoje povijesno pamćenje, što dijeli Ukrajince i Poljake. Druga stvar, danas između Ukrajine i Poljske nema ekonomskih čimbenika koji bi ujedinili dvije zemlje. Ranije su Ukrajina i Poljska imali jedan tranzitni sustav kroz kojeg je roba išla od istoka prema zapadu i od zapada prema istoku. Sada je ovaj tranzitni sustav prekinut i počela su se otvarati pitanja koja nas više dijele nego ujedinjuju”, rekao je Bondarenko.

Stručnjak je također istaknuo važnost promjena u unutarnjoj politici Poljske, koje ukazuju da će budući odnosi između dviju država biti napeti.

”Sada u Poljskoj sve više počinje jačati politička desnica, dok u vladajućoj stranci Pravo i pravda postoje dužnosnici koje Poljaci nazivaju ”dmovskijevci”, po poljskom političaru Romanu Dmowskom, koji se u ranom dvadesetom stoljeću odlikovao ekstremnim nacionalizmom. Takvi poljski političari su ministar obrane  Antoni Macierewicz i ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski. Oni danas imaju čvrst stav prema Ukrajini i na mnogo načina diktiraju ton u poljskoj politici. Nekoliko potpredsjednika vlade sada pripadaju ovoj skupini. Jasno je da ovakva situacija ne doprinosi razvoju odnosa Ukrajine i Poljske. U samoj Ukrajini također vlada pretjerani nacionalistički sentiment, što ne pridonosi dijalogu. Jedna stvar je stav Porošenka, a druga ideologija koju vodi službeni Kijev, koju kreira ukrajinski Institut nacionalnog pamćenja na čelu s Vjatrovičem, koji dodaje ulje na vatru”, rekao je Bondarenko.

Politolog se osvrnuo i na činjenicu da Ukrajina nije pozvana na summit ”Inicijative tri mora” u Varšavi, koja bi trebala ujediniti zemlje između Crnog, Jadranskog i Baltičkog mora.

”Što se tiče ove inicijative, Ukrajina je bila pozvana 2015. i 2016. godine, ali je sada ignorirana, kao da u njoj ne vide potencijal. Sada treba vidjeti što će biti s ukrajinsko-poljskim odnosima? Neposredno prije posjete Trumpa i na vrhuncu ”Inicijative tri mora” je vrhunac poljski ministar vanjskih poslova Waszczykowski rekao kako sa Stepanom Banderom Ukrajina neće ući u Europu. S tim se možemo složiti, jer će Poljaci teško tolerirati takvu kontradiktornu osobu, Stepana Banderu, koji je u ’30-im godinama aktivno radio protiv Poljske i na njenoj destabilizaciji”, rekao je Bondarenko.

On je također ukazao na Trumpovu izjavu u Poljskoj, kojom je samo dodao ulje na vatru.

”Glavni dio govora Donalda Trumpa u Poljskoj je bilo njegovo divljenje borcima za neovisnost Poljske. Posebno je govorio o Varšavskom ustanku 1944. godine. Ali Poljskoj se vrlo dobro zna uloga 31. bataljuna njemačke službe sigurnosti SA u suzbijanju pobune. On je u potpunosti bio formiran od Ukrajinaca, uglavnom nacionalista, na čelu s pukovnikom Petro Djačenkom. Ukrajina se, tijekom govora Trumpa o Varšavskom ustanku, ne slaže s opisom konteksta ove situacije”, rekao je stručnjak.

Prema njegovim riječima, odnosi između zemalja općenito nisu na najboljem nivou.

”Poljska je pokazala gdje je mjesto  Ukrajini, pokazujući da više neće biti odvjetnik Ukrajine u Europskoj uniji, nego će biti tužitelj”, zaključio je  ukrajinski politolog i povjesničar Konstantin Bondarenko.

Dakle, Ukrajina može zaboraviti na poljsku pomoć na putu europskih integracija.

Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
6 godine prije

Am naj!!!! Pa ko bi to rekao!

Borac2
6 godine prije

Ne brinite. Klicko ce sve sredit 🙂

Japaja
6 godine prije

Skužili svi da je Ukrajina propali projekt i sada svi dižu ruke od nje i puštaju je da potone.

gost
6 godine prije

Mogu Amerikanci u Ukraini poceti rat kad god hoce!

Vlastimir
6 godine prije

Ukrajinci ... su zarad Evrope okrenuli leđa Rusima,sada Evropa polako okreće leđa Ukrajini.Ukrajina se se sve više nalazi između “čekića i nakovnja”. ...

Jirźi
6 godine prije

Vlastimire zašto si daješ za pravo da drugima određuješ što su i tko su mislim likovi ko ti započinju sve ratove svojim fašistoidnim teorijama

Proleter
6 godine prije

cinjenica je da su ukrajinci pametniji od hrvata , jer da nije tako ukrajina bi vec odavno gorila , ameri i svabe su vec mjesecima na aparatima , kreteni su bili sigurni da su ukarajinci hrvati a rusi srbi , da je potrosenko tudjman tu su pogodili ali da je putin milosevic a rusija srbija e tu su se gorko zajebali 🙂

Citalac
6 godine prije

Napisao sam jedan zakasnjeli komentar o poljskoj nacionalnoj politici, a posto se to kao sablon moze primileniti i na Ukraince evo da ponovim. U ljeto 1944. rukovodstvo poljskih ustanika, preko engleske obavjestajne sluzbe koja je tokom cijelog rata imala otvorene kanale sa njemackim sluzbama, nudi Nijemcima da zajedno stupe u borbu protiv Crvene Armije. Englezi pristaju ali Amerikanci ne. Nijemci to hladno odbijaju, a Rusi saznavsi za sve staju pred Varsavom i cekaju ishod koji je poznat. Tek kad su Nijemci zavrsili sa Poljacima C. Armija krece naprijed.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.