Poljska je prva zemlja na svijetu po broju primljenih ekonomskih migranata

Radnik konstrukcija izgradnja zidanje majstor
19 komentara

Što god mislili o aktualnoj poljskoj vladi i njenom vazalskom odnosu sa Sjedinjenim Državama i činjenici da je Varšava kao „trojanski konj“ američke uprave zamijenila London u europskim institucijama, politika Poljske da ne prihvaća migrante je apsolutno opravdana. Naime, Poljska je proglašena svjetskim liderom u prilivu ekonomskih migranata i čak je ispred Sjedinjenih Država. Ovo su posljednji neslužbeni podaci Eurostata koje je objavila Rzeczpospolita.

Dakle, Poljska je primila 1,1 milijun „privremenih“ ekonomskih migranata izvan Europske unije, sezonskih i onih s dužom dozvolom boravka. Za usporedbu, Sjedinjene Države su u istom razdoblju primile 691 tisuću ekonomskih migranata.

Ukupno se u 2018. godini broj privremenih ekonomskih migranata u visoko razvijenim zemljama povećao na rekordnih 4,9 milijuna ljudi, što je porast od 11%.

Mediji pojašnjavaju da u poljskom  slučaju govorimo o migrantima iz Ukrajine.

„Nedavno objavljeni rezultati istraživanja koje je naručilo Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pokazuju da svaki treći ukrajinski radnik migrant želi trajno ostati u Poljskoj, a svaki šesti odlazi redovito na privremeni rad u Poljsku. Prema podacima od kraja srpnja 2019. je više od 406 tisuća stranaca, uključujući više od 203 tisuće Ukrajinaca, imalo dozvolu dugotrajnog boravka u Poljskoj”, napominje poljski portal Kresy.

Ne tako davno je poljski Klub poslovnih centara objavio dokument prema kojem će se Poljska do 2025. suočiti s manjkom od 2,5 milijuna radnika, budući da Poljaci masovno odlaze u Veliku Britaniju, a tu prazninu mogu popuniti samo migranti. Vjerojatno iz Ukrajine.

Sa sličnim se problemima suočavaju sve zemlje čije mlado i radno sposobno stanovništvo odlazi u zemlje zapadne Europe. Među najviše pogođenima su baltičke zemlje i Bugarska, koje su zbog egzodusa mladih i radno sposobnih izgubile od četvrtine do trećine stanovništva. U 1989. godini u Bugarskoj je živjelo gotovo devet milijuna ljudi. Sada ih je nešto više od sedam milijuna. Do 2050. godine predviđa se da će taj broj biti manji od 5,5 milijuna.

Isti se trend bilježi u Hrvatskoj i zemljama regije koje nisu dio EU. Nešto manji, iako zabrinjavajući egzodus, bilježi i Mađarska.

Zapravo smo svjedoci „unutarnjih migracija“ u Europi. Poljsku su preplavili Ukrajinci, iako se ne može reći da su dvije nacije u dobrim odnosima, dok za ostale zemlje nedostaju podaci, barem na razini Eurostata, tko popunjava upražnjena radna mjesta koja nastaju zbog egzodusa mladih u zapadnu Europu.

ekonomski migrantiEurostat
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zax
4 godine prije

Da, ali migranti u poljsku su iste rase, slicnog jezika i gotovo iste religije kao domicilno stanovnistvo. Dakle integracija i asimilacija nebi trebala biti problem. Za razliku od npr. Njemacke ili francuske. Osim toga vidimo da drzave koje su izgubile trecinu ili cetvrtinu populacije jos postoje i funkcioniraju. Nikakva katastrofa im se nije dogodila. S druge strane sve zemlje koje masovno primaju imigrante suocile su se sa socijalnim raslojavanjem stanovnistvo. Bogata manjina postaje sve bogatija. Siromasna vecina sve siromasnija. Nije sve tako kako izgleda na prvu

samo tako
4 godine prije

Poljska-1,1 miljun
Ostali-3,8 miljuna
Sumnjiv neki Eurustat

Red Dog
4 godine prije

Ala, ala…
Poljaci idu na zapad za vece plate, a istocnjaci dolaze u Poljsku za vece plate.
Trziste rada u ravnotezi. Nema klizanja plata. Jer ce se pre menjati stanovnistvo nego povecati plate.

Lucija
4 godine prije

Pa, povjesno, ništa neobično.
SVI Europljani genetski potječu od 4 osnovne grupe, prije se mislilo samo dvije, prastanovnici eu i došljaci sa ‘plodnog polumjeseca’…
Bilo koji Talijan je skoro rođak bilo kojem Norvežaninu, tj. genetske razlike su relativno male…npr u Africi i dva susjedna plemena su genetski puno različitija.
Mi smo – švrljala.

Max
4 godine prije

Pa trebaju im kad Poljaci odlaze van.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI