Poljska označava Bjelorusiju ‘neprijateljskom’ državom

EU sankcije Lukasenku
22 komentara

Bjelorusija mora ispuniti listu zahtjeva Poljske da popravi odnose sa zemljom, izjavio je u subotu zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski. Primjedbe su uslijedile kao odgovor na poziv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka za poboljšanje veza između dva naroda.

Jablonski je izrazio skepticizam u vezi sa Lukašenkovim izjavama, sugerirajući da poziv bjeloruskog lidera zapravo nije ništa drugo do “prazna priča”.

“U ovom trenutku, dok govorimo, u toku su napadi na poljsku granicu. Ovo su prazne riječi, još jednom čujemo takve izjave, ali iza njih nema nikakve suštine”, rekao je Jablonski lokalnim medijima .

Zamjenik ministra je tvrdio da Poljska niti želi imati loše odnose sa Bjelorusijom, niti stoji iza njihovog trenutnog stanja. Ako je Bjelorusija zapravo bila “ozbiljna” u pogledu popravljanja veza, način da se one poprave je zapravo bio vrlo “jednostavan”, nastavio je diplomata, izlažući listu zahtjeva koje Minsk mora ispuniti.

„Prestanite da napadate našu granicu, oslobodite Andrzeja Poczobuta i preko hiljadu političkih zatvorenika iz zatvora“, rekao je Jablonski, misleći na poljsko-beloruskog novinara i aktivistu koji je početkom ove godine osuđen na osam godina zbog optužbi za ekstremizam. Osim toga, Minsk treba da prestane da sprovodi svoju navodno tekuću “kampanju mržnje, napada, ovaj hibridni rat protiv Poljske”, dodao je diplomata.

Lukašenko je u petak izrazio spremnost da popravi odnose sa EU i posebno Varšavom, opisujući Poljake kao “naš narod, Slovene”, a ne kao “glupe” ljude. Predsjednik je rekao da razumije da Poljska samo djeluje u ime SAD i “otežava” situaciju između dvije zemlje.

Uvijek komplikovani odnosi između Bjelorusije i njenih zapadnih susjeda drastično su se pogoršali nakon predsjedničkih izbora 2020., čiji je ishod osporila opozicija i izazvali su masovne proteste. EU je otvoreno podržavala protivnike Lukašenka, a Poljska je postala jedan od njihovih najaktivnijih pristalica.

Tekući sukob između Rusije, glavnog saveznika Bjelorusije, i Ukrajine je očigledno još više oštetio zategnute veze. Poljska je ljutito reagovala na raspoređivanje ruskih nuklearnih bombi, čiji je domaćin sada Bjelorusija, a posljednjih sedmica više puta je alarmirala zbog navodnih aktivnosti privatne vojne kompanije Wagner grupe.

Ruski PMC je na kraju ponovo raspoređen u Bjelorusiju nakon neuspjele pobune krajem juna. Navodne aktivnosti PMC-a u blizini granice uznemirile su poljsko rukovodstvo, a premijer Mateusz Morawiecki tvrdi da su one “nesumnjivo korak ka predstojećem hibridnom napadu na poljsku teritoriju”. Minsk je odbacio takve tvrdnje, a Lukašenko je izjavio da je Varšava “poludjela” zbog Wagnerovih glasina.

BjelorusijaLukašenkoPoljska
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Sa prvim susjedom uvijek nastojiš biti u prijateljskim odnosima, a ne slušati što ti sufliraju izuzetni sa druge strane zemaljske kugle.

Poljska što se tiče Bjelorusije izgleda nije ništa naučila na primjeru svog susjeda Ukrajine, nego ide sa ratnim fanfarama na ruku pomirenja Bjelorusije.

A to što Bjelorusija sada ima ruske nuklearne bombe je normalna posljedica pokušaja širenja NATO-a na Ukrajinu, kao i rata u Ukrajini, što je Poljska svesrdno podržavala i još podržava.

Kako siješ, tako i žanješ.

8 mjeseci prije

Dogodine ce da moli: “Mozemo li da se vratimo na hibridni?”

Mrdomir
8 mjeseci prije

Lukašenko je u petak izrazio spremnost da popravi odnose sa EU…
—————-

To se drug Lukašenko samo šprda na račun EU. Zna on vrlo dobro da nema ništa od toga jer je EU pod kaubojskom čizmom i nema mrdanja.

“Poljake…//…ne kao “glupe” ljude”

😁

Evo, vidite da se zeza. Čak i tupi Amerikanci smatraju Poljake još tupljima.

Max
8 mjeseci prije

Rat je sve bliže.

Jomla
8 mjeseci prije

Iz riječi Jablonskog se da iščitati: Jeßali te dobri odnosi, mi ćemo skupa s nato-m vas naučiti pameti, vi stoko koja ne pleše na američku glazbu. Eto, do te mjere je vulgarno, jbg…
A na kraju će ga hijene popušiti… jer su dobri s amerima (povijesno potvrđeno) 😛 😛

Darko
8 mjeseci prije

Poljaci su budale kao i Ukrajinci i na kraju će jednako proći..

goran
8 mjeseci prije

radi guza ko meduza a dragi poljaci?

anik
8 mjeseci prije

u slučaju rata, Wagner če vjerovatno biti gerilska formacija, iza fronte. Toga se poljaci plaše.

tihobl
8 mjeseci prije

Wall Street Journal: Запад се окреће спремању украјинске армије за нову офанзиву у пролеће 2024.

Sto preskocise jesenjsku i zimsku kontraofanzivu?

BlueZg
8 mjeseci prije

Zar nisu rekli da je brko na smrti? Hebeš ti i Šoroša i njegove novine i njegovog sineka tranđu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI