Poljska podigla uzbunu zbog grupe Wagner

Morawiecki
29 komentara

Poljska tvrdi da je više od 100 pripadnika privatne vojne tvrtke raspoređeno na bjeloruskoj strani granice

Privatna vojna tvrtka Wagner priprema “hibridni napad” na poljski teritorij iz Bjelorusije, ustvrdio je poljski premijer Mateusz Morawiecki. “Prema našim informacijama, više od stotinu plaćenika Wagner grupe krenulo je prema Suwalki Gapu u blizini Grodna u Bjelorusiji”, rekao je Morawiecki na tiskovnoj konferenciji u subotu. Suwalki Gap je područje neposredno jugozapadno od granice između Litve i Poljske, koje odvaja Bjelorusiju od ruske eksklave Kaliningrada na Baltičkom moru. Navodni potez PMC-a “nedvojbeno je korak prema nadolazećem hibridnom napadu na poljski teritorij”, ustvrdio je premijer. Sugerirao je da bi se Wagnerovi borci mogli predstavljati kao bjeloruski graničari i pomoći ilegalnim imigrantima da uđu u Poljsku, u nastojanju da destabiliziraju zemlju.

Prema Morawieckom, članovi PMC-a također bi se mogli sami pokušati infiltrirati na poljski teritorij pretvarajući se da su ilegalni imigranti, što “stvara dodatne rizike”.

Morawiecki je istaknuo da se Varšava posljednje dvije godine suočava s “napadima” na svoju granicu od strane ilegalnih imigranata, sa 16 takvih pokušaja prelaska samo ove godine. Tvrdio je da su ih potaknuli ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko.

Na vrhuncu migrantske krize na poljsko-bjeloruskoj granici 2021. Moskva je odbacila optužbe Varšave da povlači konce u Bjelorusiji. “Rusija nema nikakve veze s onim što se događa”, rekao je tada tajnik Kremlja za medije Dmitrij Peskov. Nekoliko tisuća pripadnika Wagnera poslano je u Bjelorusiju krajem lipnja u sklopu sporazuma s ruskom vladom, uz posredovanje Minska, čime je okončana pobuna koju je predvodio šef PMC-a Evgenij Prigožin. Lukašenko je rekao da će raditi kao instruktori za bjelorusku vojsku, razmjenjujući iskustva stečena tijekom sukoba u Ukrajini. Wagner je bio ključan u ruskom zauzimanju strateškog grada Artjomovska (Bakhmuta) od ukrajinskih snaga u svibnju. PMC je također djelovao u Siriji i Africi.

Međutim, u nedjelju je bjeloruski predsjednik rekao Putinu da Wagnerovi lovci žele “otići na turneju u Varšavu”, kako bi poravnali račune s onima za koje vjeruju da su opskrbljivali ukrajinske postrojbe vojnom opremom.

BjelorusijaPoljskaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Jedna šaljiva izjava Wagnera i ovi se odmah uzjogunili.
Psihološki je to rat isto, sad baš neće šakom i kapom dijeliti oružje Ukrima.

Koja
8 mjeseci prije

Pa valda je uzbuna u Hr. CG i ostalim članicama…napad na jednu članicu je napad na sve?

plemeniti
8 mjeseci prije

Poljska će to riješiti brzo, a ovaj u Minsku više neće biti.

hiber
8 mjeseci prije

Ocigledno su Lukasenka i Kepec u očaju jer inace ne bi igrali ovakve debilne igre. Sada rade pokusaj nuklearnog incidenta ne bi li nekako izvukli primirje i proglasili nekakvu pobjedu. Naravno, cak i takav ishod je u interesu globalista.

eks
8 mjeseci prije

Par Vagnerovaca prdne – Poljaci se odmah usrali .

Mrdomir
8 mjeseci prije

100 ljudi? Skupllo se lovačko društvo, a Poljaci odma’ e’o gotovo je.

Max
8 mjeseci prije

Priprema se širenje sukoba ali 100 ljudi nije dovoljno za to.

MNK
8 mjeseci prije

Rusofili objasnite. Wagnerovci su sad dobri ili ne? Imigranti na granici by-pl su dobri ili ne 😀 e vi srbi moji…

mmne
8 mjeseci prije

prpa,a?

jdtgfsdjrztsjtrs
8 mjeseci prije

Vagineri željni kurcšlusa…

Lucija, prva
8 mjeseci prije

“Stiže “Malva”, novo oružje ruske vojske

ruska samohodna haubica na točkovima “malva”, koju je napravila državna korporacija “Rosteh”
Samohodno artiljerijsko oruđe kalibra 152 milimetra napravljena je na bazi šasije “BAZ” sa pogonom točkova 8h8…

Posada haubice uključuje pet ljudi. Haubica ima režim gađanja “istovremena paljba” kada nekoliko ispaljenih projektila istovremeno pogađa cilj. Sa jednim punim rezervoarom “malva” može da pređe do hiljadu kilometara…
 “malva”, zahvaljujući šasiji na točkovima, može brzo da zauzme položaj i da ga napusti, što je veoma važno u kontrabaterijskoj borbi…

haubica može da pogodi praktično svaki objekat na udaljenosti većoj od 24 kilometra. Haubica ispaljuje preko sedam projektila u minuti, a municiju čini nekoliko desetina granata.”, b92, ima video

dona
8 mjeseci prije

Poljaci i onako žele ratovati pa eto neka im se ostvare snovi da počnu ginuti za Amere …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI