Poljska vojska odgovorila na raspored pripadnika grupe Wagner

Poljska vojska
20 komentara

Varšava planira udvostručiti broj pripadnika svoje vojske nakon što se ruski PMC povukao u susjednu Bjelorusiju.

Poljska namjerava udvostručiti veličinu svoje vojske s tri na šest divizija kao odgovor na raspoređivanje Wagnerovih postrojbi u Bjelorusiji, objavio je u petak poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak. Njegovu je izjavu podržao i zamjenik premijera Yaroslav Kaczynski. Blaszczak je rekao da je već potpisao dokument kojim se povećava broj aktivnih pripadnika u poljskoj vojsci sa 172.000 na 300.000, te istaknuo da vlada “dosljedno provodi taj cilj”. Dodao je da Varšava također ima planove povećati svoju obrambenu potrošnju na 4% BDP-a. Uz nove divizije, Kaczynski je rekao da će u jednom trenutku vjerojatno biti stvorena i rezervna divizija, te napomenuo da vlada radi na obnovi vojnih jedinica koje su raspuštene pod bivšim poljskim predsjednikom Donaldom Tuskom.

Također je rekao da Varšava radi na većoj kontroli granice zemlje s Bjelorusijom, izgradnjom ograde i postavljanjem “različitih vrsta elektroničkih uređaja kako bi se olakšala zaštita granice,” i kako bi se spriječio napad za koji je tvrdio da ga priprema Minsk uz potporu Moskve. Odluka o jačanju poljske vojske dolazi nakon što je Varšava najavila da će preraspodijeliti postrojbe na svoju istočnu granicu kao odgovor na dolazak grupe Wagner i njezinog čelnika Jevgenija Prigožina u Bjelorusiju.

Grupa je došla u Bjelorusiju u sklopu dogovora s Kremljom uz posredovanje Minska, čime je okončana pobuna, koju je krajem lipnja pokrenuo Prigožin. Otkako su stigli u zemlju, članovi Wagnera počeli su obučavati bjeloruske snage i dijeliti iskustvo s bojnog polja koje su stekli u sukobu u Ukrajini. Wagnerova prisutnost u Bjelorusiji postala je glavna briga za Varšavu, koja tvrdi da sada očekuje “provokacije” od Rusije, te je rekla da “pomno prati” aktivnosti skupine. Washington je također službeno izjavio da će igrati ulogu u obrani poljskog teritorija u slučaju napada iz inozemstva. Ovo se dogodilo nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu u nedjelju da Wagnerovi lovci žele “ići na turneju u Varšavu” kako bi poravnali račune s onima za koje vjeruju da su opskrbljivali ukrajinske vojnike vojnom opremom.

BjelorusijaPoljskaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NOVI STARI
8 mjeseci prije

sunce im j…. koji im je vrag, usraše se unaprijed zbog nekog čopora rusa?

Umpah Pah
8 mjeseci prije

Prepadniki Wagner grupe,

a Poljaki ne uce

dok se Ukra (pokra ?)

muce ?

Zoro
8 mjeseci prije

Poljska ozbiljno shvaća anglosaksonske pizdarije da Jalta ne važi nego su oni sad nato, rusi bi im morali izdati zabranu držanja vojske, samo policija sa kratkim oružjem, slično kao ukraini, a to će se na kraju i desiti ako šta ostane od poljske posli ovog ludila šta su pokazali po ko zna koji put

Koja
8 mjeseci prije

Kad neko hoće pošto poto rat i u interesu mu je onda će i reagovati i na prdež miša! Mogu Rusi gomilati na granicama šta god hoće ali džaba im kada nema “partnera” s druge strane. Zamislite da Poljaci sede mirno i ne reaguju na ninašta…šta bi Rusi onda? Ništa..na čega bi ličilo kretati u avanturu a s druge strane tišina! To ti je kao i kod nas ovde..leta gospodnjeg ’91. God.

Max
8 mjeseci prije

Sprema se novo proširenje rata.

Ante
8 mjeseci prije

Zadnji puta su Nijemci dokrajčili Poljsku 1939 godine, napad je počeo 1 rujna završio je okupacijom Poljske 6 listopada. Takozvani saveznici Englezi i Francuzi su ih ostavili na cjedilu. Sada Poljaci žele isti scenariji jer su zaboravili vlastitu prošlost. Rusi su pomogli Nijemcima dok i sami nisu preveslani od strane Njemačke. Nadam se da Poljaci ovaj puta imaju jaka garancije od takozvanih saveznika da neće i ovaj puta biti preveslani. :lol

onaj najglu...Dalton
8 mjeseci prije

Ako Poljacima toliko smeta Wagner u Bjelorusiji…
Nije problem, možemo ga preimenovati u Šopen – Lukašenko

P.S.
”S obzirom na neuspjehe Kijeva u protuofenzivi, njemački vojnici moraju biti trajno stacionirani na rumunjskom teritoriju” – rumunjski premijer Marcel Ciolacu

P.P.S.
”Moj Fireru, Rumunjska je ušla u rat…
Halderu, mogao bi sam riješiti tu glupost. Odaberite pet divizija protiv njih.
Moj Fireru, ne razumijete. Rumunjska je ušla u rat na našoj strani…
To je puno gore. Nađite negdje deset divizija da ih zaštitite.”

Ivan
8 mjeseci prije

Poljaci ce dobiti sto su si zasluzili. Koji ih je k..c tjerao da lifraju oruzje u Ukrajinu i sad misle da im Rusi ne budu dali po njusci?

Zvone
8 mjeseci prije

Pa da, ameri če pomoči ali sa prodajom oružja. Poljaci če biti novo žrtveno jagnje u proksi ratu amera protiv rusa.

goran
8 mjeseci prije

tresu se gaće poljacima hahahaha

8 mjeseci prije

Poljaci su definitivno zreli za potop..

Dokurčilomi
8 mjeseci prije

Jadni Poljaci. Pa oni nemaju pojma koliko je wagnerovaca prešlo i nalazi se na njihovom teritoriju ali zato pojedinačno broje ove u Bjelorusiji.

MNK
8 mjeseci prije

300 tisuca vojnika u Poljskoj bilo je u planu jos prije agresije mongolorusa na slavenski ukrajinski narod. Nista novo. Sve idepo planu, mongolorusi mogu popusit k*

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI