Pompeo je u julskom razgovoru ukorio Moskvu zbog navodnog lova na glave američkih vojnika

Pompeo i Lavrov
23 komentara

Neimenovani američki zvaničnici izjavili su u petak za New York Times da je američki državni sekretar Mike Pompeo uputio upozorenje ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu prošlog mjeseca da bi se Rusija trebala suzdržati od podmićivanja talibanskim boraca da ubijaju američke vojnike u Afganistanu, što Times tvrdi da se događa.

Prema New York Timesu, Pompeo „nije izričito ukazao na prikriveni sistem podmićivanja“, ali je „gospodinu Lavrovu u priči o isplatama i crvenim linijama jasno stavio do znanja da se Sjedinjene Države snažno protive programu“.

Komentar je navodno upućen tokom telefonskog razgovora dvojice diplomata 13. jula o potencijalnom sazivanju pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, koje uključuju SAD i Rusiju, ali i Veliku Britaniju, Francusku i Kinu.

Krajem juna, Times je objavio da su ispitivanja zarobljenih talibana u Afganistanu pružila informacije o ruskoj obavještajnoj operaciji koja je navodno nudila novčane isplate talibanskim borcima za ubistvo američkih vojnika stacioniranih u toj zemlji.

Izvještaj nije pružio konkretne dokaze i osporio ga je Pentagon i obavještajna zajednica, kao i ruska vlada i sami talibani, koji su rekli da su glasine pokušaj sabotiranja mirovnog sporazuma sa Washingtonom koji bi uskoro doveo do toga da američke trupe izađu iz zemlje zauvijek.

Pompeov komentar je zapažen, jer je u oštroj suprotnosti s onim američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je priču nazvao “prevarom”.

Međutim, Trump se takođe založio za kažnjavanje Rusije ako istraga Pentagona potvrdi izvještaj. Američki predsjednik rekao je da o tom pitanju nije razgovarao u nedavnom telefonskom razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Mike PompeorusijaSergej Lavrov
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragoljub
3 godine prije

Imaju iskustva ,ubijali su po Srbiji pa sada misle da su svi ko oni,za lopova svi su lopovi

kolona
3 godine prije

Amerikanci su kreativni u optuzbama i laganju
hajde da vidimo sto ce biti njihova slijedeca prica
gledu Rusije, Irana, Kine….itd

Koliko ce biti jos “Skripala”?

tihobl
3 godine prije

Ja sam cuo da je rusima ostro zaprijetio da ne salju gas u Evropu, jer ce ove zime trebati njima.

weston
3 godine prije

Pompeo, bivsi direktor zlogasne CIA, ce preskociti 4 godine pa se kanditirati za predsjednika Amerike.
U ovoj Trumpov administraciji, Pompeo je de facto predsjednik, buduci da fali tri mjeseca do izbora Trump ga ne moze smijeniti.
Pompeo drzi Trumpa za jajca, cak jace nego Bolton.

davor3
3 godine prije

@guest_460868 Pobrkao si mnoge stvari
kad su Sovjeti bili u Afganistanu, Amerikanci, Australijanci, Saudi Arabijanci i jos mnogi su slali dobrovoljce, novac i oruzje u Afganistan u borbu protiv Sovjeta, dali su im i diplomatsku podrsku.
Ovdje imamo neku nelogicnu americku optuzbu Rusa koja je tek jedna od niza optuzbi koji se pojavljuju svaki tren, takoreci svaki tjedan.

Stara kuka
3 godine prije

Ljudi moji, ako je New York Times nešto napisao, onda je to 1000% sigurno istina. Pa tako i ova “vijest” da talibanima treba dodatna motivacija u vidu ruskog podmićivanja da ubijaju američke vojnike. Inače bi ih valjda pozvali na čaj.

Trump se u tijeku svog mandata riješio mnogih suradnika koji su mu podmetali klipove i otežavali posao. Kao one dvojice kretena Boltona i Mattisa. Ali onih najgorih nikako da se riješi, a to su zet Jarred Kushner i Mike Pompeo. Ako Trump izgubi izbore veliki dio “zasluga” za to može pripisati ovoj dvojici “guja u njedrima”.

Brainstorm
3 godine prije

“julski razgovor”.
mislim se sto je to. razgovori imaju imena?

jablan u zitu
3 godine prije

Ne treba Talibane podmicivati da ubijaju Americke vojnike , oni ce to uraditi i besplatno , s uzitkom . Sto se tice lova na glave , to su oni vrlo dobro razradili , skalpirali su Indijance , mrtve , ranjene , zive , muskarce , stare , zene , decu , sve za novac , da dokazu kako su dobri u istrebljivanju domorodaca . A cime i kako oni misle kazniti Rusiju ?!

jablan u zitu
3 godine prije

Evo nama Cio-Gigilic , nemilosrdni osvetnik koji tako plemenito zali Avganistance … Sta li je sad Mossad smislio …
Pitam se , pitam se …

Max
3 godine prije

Ja u tu Priču o nagrađivanju talibana ne vjerujem. To je kao i Iračko oružje za masovno uništenje. Ako SAD imaju dpkaze za to neka ih predoče.

Boris
3 godine prije

Lično bih voleo da su im Rusi preko tih istih “herojskih talibana” iz američkih filmova stvarno vratili milo za drago.

Franjo Tahi
3 godine prije

Ovaj bi za pocetak trebao manje derati po alkoholu, a onda neka ide pravdu okolo krojiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI