Pompeo oštro napao Kinu: „Oni su naši istinski neprijatelji“

Mike Pompe na bini - Kina je najveći neprijatelj SADa
47 komentara

Američki državni tajnik Pompeo agresivno napada Kinu i prijeti Pekingu s ozbiljnim posljedicama i kaže kako je Peking “stvarno neprijateljski raspoložen” prema Sjedinjenim Državama.

Američki državni tajnik Mike Pompeo optužio je Kinu da je “istinski neprijateljski raspoložena” prema Sjedinjenim Državama i da poduzima akcije koje dovode u pitanje interese i sigurnost Washingtona, te je obećao “suprotstaviti se Pekingu na nekoliko fronti“.

“Više nije realno zanemariti temeljne razlike između naša dva sustava i utjecaj tih razlika na američku nacionalnu sigurnost”, rekao je Pompeo u srijedu na Institutu Hudson u New Yorku.

“Danas konačno vidimo u kojoj mjeri Komunistička partija zaista odbacuje Sjedinjene Države i naše vrijednosti”, dodao je Pompeo.

Američki državni tajnik je rekao da se s Kinom mora suočiti u brojnim područjima, uključujući trgovinske prakse, ljudska prava i prava u Južnom kineskom moru i Tajvana.

“Oni koriste metode koje Sjedinjenim Državama i svijetu stvaraju izazove. Moramo se zajedno suočiti s tim izazovima”, rekao je Pompeo.

“Komunistička partija Kine nudi potpuno drugačiji model vlasti svom narodu i svijetu, a to je onaj u kojem vlada lenjinistička stranka i svi moraju razmišljati i djelovati u skladu s voljom komunističkih elita”, rekao je.

“To nije budućnost kakvu ljudi koji vole slobodu žele u Kini”, rekao je Mike Pompeo.

Potpredsjednik Mike Pence, koji je prošli tjedan otvorio sličnu temu, također je napao Kinu u području ljudskih prava, zbog trgovine i metoda koje su omogućile Pekingu da proširi svoj globalni utjecaj.

U govoru u Houstonu u ponedjeljak, kineski veleposlanik u Washingtonu je signalizirao da njegova zemlja neće dopustiti da se kritizira vladajuća partija, koju „duboko provjerava i široko podržava kineski narod“.

“Povući crtu između partije i naroda je izazov za čitavu kinesku naciju”, rekao je Cui Tiankai u svojim primjedbama na internetskoj stranici kineskog veleposlanstva.

“Jeste li ikad čuli išta licemjernije od tvrdnje da ste s jedne strane prihvatili uspješnu Kinu, a obećavate da ćete svrgnuti upravo onu silu koja kineski narod vodi do uspjeha?”, dodao je Cui Tiankai.

Na odnose Sjedinjenih Država i Kine negativno utječu brojna pitanja, posebno trgovinski rat, američke sankcije kineskoj vojsci i američki odnosi s Tajvanom, kojeg Peking smatra odmetnutom provincijom.

Dvije zemlje se uglavnom svađaju oko tvrdnje Washingtona da Kina koristi „predatorske metode“, uključujući krađu tehnologije, u nastojanju da postane svjetski lider u robotiziranju, samovozećim automobilima i drugim naprednim tehnologijama.

Trump je prošle godine pokrenuo trgovinski rat s Kinom kako bi zaustavio rastuću ekonomsku moć „Azijskog diva“. Sada dvije najveće svjetske ekonomije pokušavaju riješiti spor koji usporava globalni gospodarski rast, remeti lance opskrbe i zbunjuje financijska tržišta, a ovakve izjave kakve daju Pompeo i Pence sigurno neće doprinijeti razvoju prijateljskog ozračja za postizanje konačnog dogovora.

Napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mölltaler
4 godine prije

Kad smo već kod amerikanaca nacionalni dug im je jučer prešao 23 000 000 000 000 $. Zanimljivo je da im je za ovaj zadnji bilion trebalo samo oko devet i po mjeseci dok im je za onaj prethodni trebalo jedanaest mjeseci. Znači zaduživanje se ubrzava.

Splitexpres
4 godine prije

Koliko su Kinezi ratovali protiv USA,nikada?A obrnuto bi trebala enciklopedija?Sada kada su pred porazom vlastitim oružjem,globalizacijom,trebalo bi pobjednike stigmatizirati za neplaniranu i još manje očekivanu pobjedu?

Siniša
4 godine prije

Jbg….izgleda od nove Jalte nema ništa, koprcaju se ovi Ameri.

nekoime
4 godine prije

Najveći neprijatelj Amerike su definitivno USA.

denis
4 godine prije

Ameri imate li vi i jednog prijatelja u svijetu??

politicki nekorektan
4 godine prije

…pompeus minimus…

politicki nekorektan
4 godine prije

…vrijeme je da i Mjesecu uvedu sankcije…on je zut , pa po americkuj logici mora da nesto mulja sa kinezima…

Vladimir
4 godine prije

Sve kolonije su nasi prijatelji.
Sve ex-kolonije su nasi neprijatelji.

Tupko Glupko
4 godine prije

Ameri su svojom isključivošću i izuzetnošću postigli da u današnjem svijetu imaju poltrone i neprijatelje. S tim da rade na tome da i poltroni postanu neprijatelji.

Muppet shou
4 godine prije

Kanalizacija je pukla u Washingtona i face i izmet sikljaju na sve strane. Jezivo.

Z.A.
4 godine prije

Bas da se covjek koji cita ovakve izjave Pompea zabrine . Njegova retorika prema Kini nije nimalo blagonaklona ipak neradi se o nekoj trecerazrednoj zemlji vec o super sili na globalnom nivou. Razmisljajuci sta Pompeo izjavljuje javno a i onome neizrecenom dojma sam da amerikanci nebi prezali i od totalnog unistenja Kine. I nesumnjam da to neplaniraju ili nebi pokusali uraditi. Zasto jos uvijek brenzaju misljenja sam da je razlog Rusija jer brine ih sta bi rusi poduzeli u slucaju da oni napadnu. Jer radi se o tome da amerikanci nemogu poraziti Kinu konvencionalno ali imaju vise nego znatnu prednost u nuklearnom naoruzanju. Jer sukob velikih se nemoze nikad voditi s nekim ogranicenjem u koristenju svih raspolzivih kapaciteta. Sva dogadjanja u svijetu a u kojim ucestvuje Amerika sugerise da oni srljaju u vihor rata , jednostavno oni ga traze i u suceljavanju sa protivnicima traze sansu u udaru na slabiju… Čitaj više »

Perun
4 godine prije

ako predpostavimo da americka zvanicna politika ima pola svijeta definiranog kao neprijatelja onda dolazim do zakljucka da je amerika neprijatelj ,,ostatku ” (citaj nadpolovicna vecina zemalja priznatih konvecijom UN) svijeta broj jedan…Puritanska g…vna sa druge strane atlantika

Bojan
4 godine prije

Napred Kina.

Bojan
4 godine prije

Napred Kina.

Ivo
4 godine prije

Izjave ovih psihopata više nemaju nekadašnju težinu. Laju glasnije nego ikad prije, ali grizu sve manje. Jedno je bombati po državicama koje nemaju s čime uzvratiti, a drugo je imati posla s nuklearnim silama. Ne sjećam se da su im napali i uništili i jedan umjetni otok u kineskom moru, uprkos stalnom lajanju i prijetnjama.

Medo
4 godine prije

Gledajuci i citajuci kako ta banda americka funkcionira u svijetu hitno je potreban novi Joža ako je ona legenda o pismu Staljinu istinita. ” Poslao si desetke onih koji su me morali ubit, nisi uspio. A ja cu poslat samo jednog”

FATIH
4 godine prije

U PRAVU JE OVA AMERICKA DALABU.
OSJECA DA CE IH ZUTI ISTORIJSKI HEBATI……

samo tako
4 godine prije

Svaka čast publici na Institutu Huston u NY koja ima strpljenja i živaca slušati ovakva “genijalna” predavanja, po tko zna po koji put reciklirana. Pod pretpostavkom da im je IQ 70. Da im je i mrvicu viši, nebi saslušali stalno ista laprdanja

Sparkling
4 godine prije

Kaže Punpino: Čekaj, čekaj samo da popravim one nosače koji su na dokovanju, vidjet češ ti svog boga.

moša oštri sablju
4 godine prije

jednostavan račun ameri nemaju ni kinte a dužni su 900 000 000 000 00 dolara dok kina nezna gdje će s parama pa moraju kupovat trule američke firme samo da se lova vrti….ameri ovako mogu izdržat maksimalno 5 godina….više ništa nije njihovo čak ni njihov glavni proizvod dolar nije u njihovim rukama nego kod hazara…. drugovi iz jugoistočne azije udarite po mrskom kapitalizmu i uništite ga njihovim oružjem …….. podmažite kominternu da proleteri sa zapada mogu ponovo u revoluciju ovaj put se ide do kraja

Dub miroslav "lobotomirana ovca" prema LR-u
4 godine prije

I naši političari posežu za vanjskim neprijateljima i ugrozama. To im sluši za skretanje pažnje s njihovih neuspjelih poteza ili velikih “privatizacija”.Pompeo je blebetalo, posao mu je da blebeče i on to uspješno radi. Niti SAD ni EU ne mogu uspješno napasti i poraziti nikoga. Zato i pokušavaju “prplječima”.

Max
4 godine prije

njima su svi neprijatelji paranoidna shizofrenija. nažalost znam iz vlastitog iskustva imam takve u obitelji i nažalost živim s njima.

Neprijatelji SAD
4 godine prije

– kinezi
– rusi
– zlovenci
– zlovaki

Goran
4 godine prije

Tako je , suprotstavite se kineskom komunizmu, staljinizmu, lenjinizmu i svom imperijalizmu. Od koga cijeli svijet ima jako velike koristi. Radite pritisak na sve ne biste li iscjedili i sebe lude kakvi jeste ne kao nacija nego kao pojedinci. Od svega dobrog odabraste za svijet i vas same najgore mogućnosti. Egoizam koji odgajate u sebi prenosite na stada. Umjesto kompromisa vucite i dalje vraga za rep, možda ispadne dobro pa uništite civilizaciju umjesto da je unaprijedite.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI