Pompeo poredi poteze Kine u vezi sa Hong Kongom sa akcijama nacističke Njemačke

Mike Pompeo protiv Kine
22 komentara

Američki državni sekretar Mike Pompeo uporedio je kinesku politiku prema Hong Kongu sa postupcima nacističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata.

“Obećanja koja je Komunistička partija Kine dala u svom sporazumu sa Ujedinjenim Kraljevstvom, prekršena su kada je donesena odluka koja uskraćuje stanovnicima Hong Konga slobode koje su im obećane, slična su nekim obećanjima koja su prekršena kada je Njemačka krenula protiv ostatka Evrope“, rekao je Pompeo u subotnjem intervjuu.

Odnosi između SAD i Kine znatno su pogoršani, pošto je Trumpova administracija optužila Peking za nepoštene trgovačke prakse, kršenja ljudskih prava i posezala za posebnim statusom Hong Konga. Kina je negirala optužbe i ukazala na brojna kršenja međunarodnog prava od strane Sjedinjenih Država.

Prošle nedelje je američki predsjednik Donald Trump dao posebne američke povlastice za Hong Kong nakon što je Kina prešla na nametanje novih zakona o sigurnosti u regionu. Trump je optužio Kinu da krši svoje obaveze prema Velikoj Britaniji u vezi s deklaracijom između Kine i Velike Britanije iz 1984. godine koja je utrla put povratku Hong Konga u Kinu.

Centralna vlada u Pekingu i lokalna vlada u Hong Kongu naglasile su da predloženi zakoni imaju za cilj zaštitu nacionalne sigurnosti i neće smanjiti demokratska prava lokalnih stanovnika u Hong Kongu.

Brojne zemlje, uključujući Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, pozvale su Peking da razmotri uvođenje zakonodavstva i zaprijetile su uvođenjem sankcija protiv Kine i Hong Konga. Ostale zemlje, uključujući Rusiju, naglasile su da su pitanja koja se odnose na Hong Kong unutrašnja stvar Kine i da se ne treba miješati.

Hong KongkinaMike PompeoNacistička Njemačka
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Borik
3 godine prije

Dobro je usporedio.

hiber
3 godine prije

Brojne zemlje,uključujući USA i GB…, ostale zemlje uključujući Rusiju….Ha,ha,ha… Otprilike 100 zemalja priznaje status porezne oaze HongKongu na temelju deklaracije Kine i GB. Sada si je drug Xij sebi učinio madvjeđu uslugu i besmislenim prijedlogom zakona si pucao u vlastitu nogu. Sada ima izbor da povuče zakon koji je u nadležnosti centralnog komunističkog komiteta ili da si puca u glavu donoseći isti. Deng i Mao mora da se okreću u grobu kad vide kakav amater ih je naslijedio.

233
3 godine prije

Pre će biti da ste vi radili kao nacistička Nemačka.

nekoime
3 godine prije

Politika USA prema Siriji, Afganistanu, Libiji, Iraku, Iranu, jemenu, Venezueli……ipak više liči na politiku Atile Huna nego na Hitlerovu.

JumpingJackFlash
3 godine prije

Obećali su i Ameri Gorbačovu da se NATO neće širiti na istok. Dugo im je obećanje trajalo…

Святослав 965
3 godine prije

Mike Pompeo zaboravlja detalj u odgovoru ko je i kad doveo hicu na vlast, tko je sve finacirao hicu iz Usa (imena i prezimena) familija kojima dijeca i unucad danas vladaju Amerikom.
Nicin je jedan jedini plan bio i to da se otarasi svih Slavena, i ostavi u zivotu oko njih sve skupa 5 % njih oko urala kao radnu robovsku snagu.
Mike Pompeo zna a glumi da ne zna da njemci nisu izabrali hicu vec nevidljiva ruka iz USA.
Sad petlja Kinu i Hon Kong ???
I baca prasinu ljudima u oci.

Marko9
3 godine prije

Pompeo je veliki hladnoratovski borac, on bi bacio svijet u provaliju da bi Amerika dominirala svijetom. Nazalost, on nije sam. Americki kongres je pun ovakvih koji su zeljni rata i konflikta. Medju njima je americki kongresman, republikanac Rick Scott. Rick Scott je uz to i americki kapitalista, tezak je preko 300 miliona dolara. Bogati se na tudjoj nesreci i buduci da ima inside informacije to koristi za sebe da se napljacka jos vise. Rick Scott je izjavio jucer da je Kina proizvela korona virus i da ga je namjerno pustala u svijet, da se svijet razboli. On je isto rekao tom prilikom da Kina sprecava razvoj vakcine ne samo u Americi nego u cijelom zapadu, to jest po svim zapadnim zemljama. Nazalost nije dao nikakav dokaz, zato jer zna da bilo koja laz i dezinformacija koja dodje od americke vlasti ima tezinu i nece biti kritizirana, novinari ce to prenositi… Čitaj više »

xda
3 godine prije

Zasto novinari izostavljaju da je Pompeo bivsi direktor CIA?

KGB agent
3 godine prije

Kad je Hitler bio KGB agent onda ovo bila nacisticka rusija u Njemacki

Max
3 godine prije

Usporeddba s nacistima je neumjesna.

abopl
3 godine prije

Trump
Colin Powell, pravi lopov koji je bio vrlo odgovoran za ulazak u katastrofalne ratove na Bliskom Istoku, upravo je najavio da će glasati za još jednog lopova, uspavanog Joea Bidena.
Zar Powell nije rekao da je Irak imao “oružje za masovno uništenje?”
Nisu imali, ali mi otišli smo u RAT!

Tako je danas izjavio Trump
Powell je za Haag

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI