Popularnost Telegrama raste zbog pada Facebooka dok se 70 miliona novih korisnika okupilo u ovoj aplikaciji za razmjenu poruka

Telegram
12 komentara

Šifrovana messenger platforma Telegram imala je više od 70 miliona novih registracija u jednom danu jer su Facebook i njegove podružnice Instagram, WhatsApp i Messenger bile nedostupne šest sati, što je dovelo korisnike u egzistencijalnu krizu.

Osnivač Telegrama Pavel Durov otišao je u utorak na platformu da čestita svojim zaposlenima na dobro obavljenom poslu, napominjući da je Telegram ne samo „primio preko 70 miliona izbjeglica sa drugih platformi u jednom danu“, već je platforma radila „besprekorno za veliku većinu naših korisnika“ za to vrijeme, uprkos neobično velikom prometu.

Iako su neki američki korisnici možda trpjeli određeni zaostatak, rekao je on, to je vjerovatno posljedica poplave pridošlica koje dolaze sa Facebooka i njegovih različitih izdanaka.

Katastrofa u ponedeljak na Facebooku je navodno bila tako potpuna da zaposleni nisu mogli da pristupe određenim zgradama, jer njihove propusnice nisu mogle da se povežu sa mrežom kompanije. Mnogi su prešli na međusobnu komunikaciju putem tekstualnih poruka i Outlook e -pošte, jer nijedan od unutrašnjih računarskih sistema nije funkcionisao. Izvršni direktor Mark Zuckerberg izgubio je više od 6 milijardi dolara kako se kvar produžavao, a trilionska kompanija doživjela je najveći pad vrijednosti dionica u cijeloj 2021. godini.

S druge strane, Telegram je korisnicima Facebooka šokiranim padom nudio digitalno rame za plakanje, odgovarajući na Twitter-ove molbe pametnim udarcem po svom većem konkurentu i podsjećajući digitalno napuštene korisnike da su njegova vrata širom otvorena. Kao što je Durov rekao u svom postu, “Nećemo vas iznevjeriti kada drugi to učine.”

Opisujući se kao „najveća nezavisna platforma za razmjenu poruka na svijetu“, Telegram se izdvojio od većih kompanija društvenih medija uzdržavajući se od oštre političke cenzure dok druge platforme stežu obruč govoru svih vrsta.

Osnovali su ga Durov i njegov brat Nikolaj 2013. godine. Aplikacija je pokrenuta kao konkurent WhatsAppu prije nego što ga je Facebook kupio.

Par je prethodno osnovao VKontakte, najpoznatiji kao „ruski Facebook“, koji ima sličnu reputaciju jer omogućava korisnicima veću slobodu govora od svog konkurenta iz SAD.

Telegram
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kero
2 godine prije

pare pare samo pare…malo ameri malo rusi malo kinezi pa sve u krug opet…izmedu malo cijepiva pa droge i alkohola…i malo svetskih političara…tv vijesti…pa instagrama…pa opet para

Stipe
2 godine prije

“što je dovelo korisnike u egzistencijalnu krizu” ovo samo pokazuje količinu ovisnosti kod populacije

Max
2 godine prije

Pokušao se i ja priključiti radi grupe Logičnog ali nije išlo

Sven
2 godine prije

Zar postoji nesto sifrirano a da je drustvena mreza ? Ako se ne varam i viber je ruski.

Legendarni Grk
2 godine prije

Ovo nedavno gašenje Facebooka i ostalih servisa uopće nije bilo slučajno, nego namjerno. Primijetili su da ljudi sve više shvaćaju da su cjepiva bojni otrovi i da se ta spoznaja sve brže širi preko svih tih servisa. Naročito se radi o ovim slikama malih beba koje su rođene od oba cijepljena roditelja ili su dojene od cijepljene majke: http://82.221.129.208/1/babies.jpg Jasno se na slikama vidi da su posljedice cijepljenja užasne i to je ono što žele zaustaviti. Lako je moguće da će i kompletan internet biti namjerno ugašen, da se trovanje čovječanstva nastavi bez mogućnosti komunikacije žrtava od cjepiva. Neki kažu da je dan ukidanja interneta možda čak i vrlo blizu – 15.10.2021. U svakom slučaju, živimo u najopasnijim vremenima u cijeloj povijesti čovječanstva – nikada čovječanstvo nije bilo pod ovakvim nezgodnim egzistencijalnim napadima kao danas. “Why would they be doing this? A fairly obvious answer would be because it is… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI