Posjetivši Kinu, Lavrov zagovara financijsku autonomiju i dedolarizaciju

Lavrov
21 komentar

U kontekstu napetosti između Rusije i Sjedinjenih Država, ruski je ministar vanjskih poslova tijekom posjeta Kini govorio o tehnološkim sredstvima za uklanjanje zapadnih međunarodnih platnih sustava. Dugoročni cilj koji Moskva dijeli s Pekingom.

Tema je ponovno na dnevnom redu u trenutku kada su odnosi između Moskve i Washingtona svedeni na najnižu razinu. Posjetivši Kinu u ponedjeljak, 22. ožujka, ruski ministar vanjskih poslova razgovarao je o dedolarizaciji i autonomiji što se međunarodnih platnih sustava tiče. Strategija koju su ruske vlasti pokušavale provesti već nekoliko godina i koju snažnu podupire tzv. Srednje Kraljevstvo.

“Moramo smanjiti rizik od sankcija jačanjem naše tehnološke autonomije, prelaskom na propise u nacionalnim i svjetskim valutama koje nisu dolar”, inzistira Sergey Lavrov pred kineskim medijima.

“Moramo se postupno odmaknuti od upotrebe međunarodnih platnih sustava koje kontrolira Zapad”, nastavlja.

Fokus na dedolarizaciju

Rusija je više puta najavila da istražuje mogućnosti smanjenja ovisnosti o dolaru. Već 2020. godine, u intervjuu za The Times of India, Lavrov je predstavio “politiku usmjerenu na postupnu dedolarizaciju gospodarstva”.

Prema podacima ruske središnje banke, udio dolara u trgovini između Rusije i Kine prema trgovačkim ugovorima premašio je 90 % od 2013. do 2015., dok je na kraju 2018. iznosio oko 50 %. Od drugog tromjesečja 2019. udio eura u rusko-kineskoj trgovini neprekidno premašuje udio dolara.

O dedolarizaciji se više puta razgovaralo unutar BRICS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika). Između ostalog, grupa radi na smanjenju njihove ovisnosti o dolaru. Godine 2020. Binod Singh Ajatshatru, direktor indijskog Instituta BRICS, rekao je u intervjuu za ruski medij Gazeta.ru da će jedinstveni sustav plaćanja između zemalja članica grupe u punom kapacitetu funkcionirati 2025. S tim sustavom tzv. BRICS Pay, stanovnici dotičnih zemalja moći će platiti svoje narudžbe izvršene unutar grupe.

Negativan utjecaj američkih sankcija

Što se tiče rizika od daljnjih američkih sankcija, oni bi mogli imati negativan utjecaj na same Sjedinjene Države, kojih je Washington, čini se, svjestan.

U siječnju je Kongresna istraživačka služba (CRS), „think tank“ američkog Kongresa, objavila izvješće u kojem je primijetila da Sjedinjene Države često koriste svoju valutu kao mjerilo svoje vanjske politike, uključujući ograničavanje pristupa dolaru i financijskim tržištima za Iran, Rusiju i Venezuelu.

Prema ovom izvješću, ovaj bi pristup mogao imati negativne posljedice, jer kako bi smanjili svoju ovisnost o dolaru, dotične zemlje ispituju druga sredstva, uključujući digitalne valute i sustave plaćanja bez dolara.

“Mnoge strane vlade ciljane američkim financijskim sankcijama i njihovi ekonomski partneri proučavaju i stvaraju sve više i više načina da smanje svoju ovisnost o dolaru”, tada su naglasili analitičari.

Prekidanje veze sa SWIFT-om

U kontekstu rusko-američkih napetosti, Kremlj je u ponedjeljak 22. ožujka komentirao moguće isključenje Rusije iz bankovnog sustava SWIFT kao uzvratnu mjeru. Dmitri Peskov, glasnogovornik ruskog predsjedništva, rekao je novinarima da nas “ova situacija prisiljava da budemo oprezni”.

DedolarizacijakinaLavrovrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Konspirator
3 godine prije

Rusija se odavno dedolarizirala, sada jeftio daje zlato za engleske šarene papire.

zapadni neimac
3 godine prije

”Od drugog tromjesečja 2019. udio eura u rusko-kineskoj trgovini neprekidno premašuje udio dolara.” U cemu je razlika. Ja mislio da ce trgovati u Yuanu ili rublji, kad ono jok.

Borik
3 godine prije

………..Iako je Britanija za rusko zlato izdvojila najviše u prošloj godini, to nije jedina roba s kojom su ove dvije zemlje trgovale. Za rusku naftu i naftne prerađevine Britanija je potrošila 3,4 milijarde dolara, dok je za platinu i srebro izdvojila 936 milijuna, odnosno 100 milijuna dolara.”………………….dobro, znaci biznis ide… Laju na Rusiju a trguju a nama Hrvatima savjetuju da se drzimo podalje od Rusije i Kine, sto ocekivati drugo od Perfidnog Albiona…………………Rusija proizvede 300 tona zlata godisnje i ruska vlada kaze da imaju 23% rezervi u zlatu i da vlada za sad nece kupovati zlato. Godisnje se izveze 300 tona zlata….a plina imaju da izvozu za 100 godina.

3 godine prije zadnji put uredio Borik
piždro
3 godine prije

što dalje od zapadni “partnera” – to bolje ! sad će senile joe stopirat i nord stream 2 . njemci nemaju ni suverenitet ni državnost od svojih voljenih tlačitelja.

3 godine prije zadnji put uredio piždro
Sun
3 godine prije

Ima njih vise sto pisu pod imenom Konspirator, prvi je zapoceo koristiti to ime neki troll, Rusofob, koji pise gluposti a onda su se drugi ubacili pod istim nikom.

Inace to o prodaji zlata Englezima je doslo od Istrazuj, Rusofoba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI