Posljednji uzaludni pokušaji spašavanja terorista u Aleppu

Konačno oslobođenje Aleppa
19 komentara

U trenutku u kojem su sirijska vojska i saveznici gotovo porazili teroriste u istočnom Aleppo, Opća skupština Ujedinjenih naroda je usvojila rezoluciju kojom traži “da se zaustavi rat u Siriji i deblokira Aleppo”.

Rezolucija koja poziva na hitnu obustavu neprijateljstava u Siriji prihvaćena je danas na sjednici Opće skupštine Ujedinjenih naroda, prenose agencije.

Podržali su je predstavnici većine zemalja. “Za” rezoluciju je glasalo 122 države, dok je “protiv” bilo 13, uključujući Rusiju, Bjelorusiju, Iran, Sjevernu Koreju i Siriju.

Prema dokumentu, sukobljene strane u Siriji “odmah moraju obustaviti neprijateljstva i pružiti agencijama UN-a i svim drugim humanitarnim organizacijama siguran, kontinuirani, neometan i bezuvjetan pristup, kako bi osigurala pomoć za stanovnike svih područja Sirije”.

Osim toga, tekst rezolucije sadrži zahtjev “da se odmah zaustave opsade svih opkoljenih naselja, uključujući i Aleppo, te da se osigura privođenje pravdi svih ratnih zločinaca”.

U rezoluciji je također apel glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, Ban Ki-Moona, koji traži nastavak unutar-sirijskih pregovora. Dodaje su i kako Vijeće sigurnosti može poduzeti “dodatne mjere u reagiranju na krizu”.

Autori rezolucije tvrde da su sukob u zemlji i uspon terorističke prijetnje izazvale akcije sirijskih vlasti, koje su početkom ožujka 2011. godine potisnule protuvladine prosvjede.

Stalni predstavnik Rusije pri u UN-u, Vitalij Čurkin, rekao je kako dokument sadrži ozbiljne nedostatke, zbog čega je Rusija glasala “protiv”.

Prema njegovim riječima, “pogrešno su identificirani uzroci nastanka i razvoja sukoba u Siriji i nesrazmjerno se za sve optužuju sirijske vlasti”.

Osim toga, dio dokumenta koji spominje terorističke prijetnje i ulogu stranih donatora terorizma napisan je previše površno. Dokument jasno pokazuje da se prekid neprijateljstava ne može primijeniti na teroriste, a ne spominje ni ključno pitanje, kao što je odvajanje tzv. “umjerene naoružane oporbe” od terorističkih skupina.

“Rezolucija uopće ne uzima u obzir dinamiku posljednjih događanja u Aleppu”, zaključio je Čurkin.

Ovo je vrlo nepošteno“, kratko, ali ogorčeno je dokument komentirao stalni predstavnik Sirije u Ujedinjenim narodima, dr. Bashar Jaafari.

Prema njegovim riječima, zemlje koje su glasale za ovaj dokument uopće ne zanima sudbina sirijskog naroda.

Zanimljivo je da rezolucija dolazi u vrijeme kada su sirijske snage i saveznici od terorista očistili gotovo 93% Aleppa, a predsjednik Barack Obama ukinuo ograničenja na isporuke oružja “američkim saveznicima” u Siriji, a američka administracija najavila uvođenje jačih sankcija Siriji i njenim saveznicima.

Sirijska vojska i civili slave oslobođenje grada, a danas su, kako bi se evakuirali civili iz posljednjih preostalih područja istočnog Aleppa koja kontroliraju teroristi, uglavnom obustavljene vojne aktivnosti vladinih snaga.

To je jutros potvrdio službeni predstavnik ruskog Ministarstva obrane, general Igor Konašenkov. On je dodao da će sirijska vojska nastaviti oslobodilačku kampanju u Aleppu.

Nakon evakuacije civila, preostali teroristi, koji ne prihvate ponudu da napuste naseljena područja i odu za Idlib, “bit će uništeni“, poručili su iz Moskve.

Do sada su sirijske i ruske snage i humanitarni djelatnici iz istočnog Aleppa evakuirali oko 18 000 civila. Europska unija i Federica Mogherini prijete novim sankcijama Assadovim saveznicima, a Pentagon se želi distancirati od novoizabranog predsjednika Trumpa i njegovih planova za Siriju.

Militanti u Aleppu se predaju

Bez obzira na uopćeni sadržaj rezolucije Ujedinjenih naroda, kojom se za sve optužuje vlada u Damasku i samo se sirijsku vojsku prisiljava na primirje, situacija u Aleppo je sve bliže trajnom miru.

Tijekom proteklih dana je iz područja pod kontrolom terorista evakuirano gotovo 18 000 stanovnika, od čega je 7 500 djece.  Ove je podatke objavio Centar za pomirenje zaraćenih strana u Siriji. Osim toga, na zapadnu stranu grada je prešlo i nekoliko desetaka militanata, koji su se predali vladinim snagama i zatražili primjenu Zakona o amnestiji i oprostu, kojeg je ranije potpisao sirijski predsjednik Bashar Al-Assad.

Kao što smo rekli, jučer je pod kontrolom vladinih snaga bilo 93% grada, a tijekom posljednja četiri dana su teroristi izgubili trećinu preostalog područja istočnog Aleppa. Od mina i eksplozivnih naprava je očišćeno ukupno 8 hektara gradskog područja, a pirotehničari su uspjeli očistiti 24 zgrade, uključujući i društvene ustanove, kao što su škole, džamije, pekare, trafostanice i gotovo 5 kilometara cesta.

Nove sankcije Siriji

Kao što je bilo očekivano, sponzori terorizma na Zapadu ne mogu samo tako gledati kako Damask sa saveznicima rješava sukob u zemlji.

Visoka predstavnica za vanjske poslove EU, Federica Mogherini, rekla je da će Europa nastaviti, pa čak i ojačati sankcije protiv sirijskih pojedinaca i entiteta koji podržavaju trenutni “režim”, a koji, navodno, “provodi represiju u zemlji”.

Štoviše, Mogherini oslobađanje Aleppa vidi kao “zločin protiv čovječnosti“, što je ocjena oslobodilačkih akcija koja doslovno graniči sa zdravim razumom.

Federica Mogherini je rekla “kako vladine snage okružuju naselja, a ova taktika uzrokuje patnje civilnog stanovništva, kojeg se onda prisiljava na iseljavanje”.

“Zbog toga je EU odlučila djelovati brzo i pravovremeno”, rekla je Mogherini.

Krajem listopada je Europska unija uvela restriktivne mjere protiv pojedinaca povezanih sa sirijskom vladom. Ukupan broj Sirijaca protiv kojih je EU nametnula sankcije, od zabrane ulaska u Europu do zamrzavanja imovine, iznosi 217 ljudi, dok 69 entiteta ima zamrznutu imovinu.

Pentagon i Trump

U istom kontekstu postupa i Washington. Priopćeno je da će Obama poslati naoružanje njegovim “saveznicima u Siriji”, ali i dodatnih 200 vojnika, koji će sudjelovati u operacijama protiv terorista takozvane “Islamske države” u Raqqi. Iako na odlasku, čelnik Pentagona, Ashton Carter, od novinara nije skrivao svoje ambiciozne planove.

Naime, Pentagon priprema niz prijedloga “koji će omogućiti da se SAD aktivnije uključe u kampanju u borbi protiv terorizma”, što je zapravo predvidljiv odgovor na zahtjeve nove administracije Donalda Trumpa da se ojačaju vojne operacija protiv ISIL-a.

Situacija u Siriji je važna točka u procesu prijenosa ovlasti u Bijeloj kući koji je u tijeku, ali se navodi kako većinu ovlasti u taktičkom planiranju operacija ne bi trebala voditi Bijela kuća nego Pentagon. Ovakvim zaokretom bi Trump formalno mogao izgubiti ovlasti da utječe na svaki vojni korak u Siriji.

S druge strane, američki novinari su uvjereni da ove promjene neće utjecati na ukupni američki pristup “operacijama u borbi protiv terorizma“, te da će se i dalje raditi o ograničenom vojnom kontingentu, a da će se Washington nastaviti oslanjati savezničke snage sačinjene lokalnog stanovništva.

Jutros se oglasio i službeni Damask, koji javlja da su teroristi nastavili granatirati stambene četvrti oslobođenog dijela Aleppa.

List Al-Wattan javlja kako su u granatiranju poginula četiri civila, a 21 osoba je ranjena. Projektili su ispaljeni s malog područja u južnom dijelu grada, kojeg još uvijek drže islamističke skupine.

Dopisnik lista Al-Wattan je izvijestio da su granate pale na četvrti u  zapadnom dijelu grada, neposrednoj u blizini Sveučilišta u Aleppu.

Sirijske vlasti su negirale bilo kakve pregovore o trajnom prekidu vatre, sve dok teroristi ne napuste istočni Aleppo, a oni koji to ne učine, “bit će uništeni“, što je i stav ruskog Ministarstva obrane.

rezolucija unUNvitalij čurkin
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
7 godine prije

Citam da oko Palmire pogibaju sirijski vojnici a kozojebi napreduju ,brzo napreduju tako da ovog trenutka postoji mogucnost da opet zauzmu Palmiru .Zato Putin ne naredi upotrenu jaceg naoruzanja i u ovom odlucujecem trenutku poruci banskterima da mogu racunati na treci svjetski ako ne ostave Siriju na miru?

Georgij Žukov
7 godine prije

Siguran sam da Generali Crvene Armije jedva cekaju naredjenje, pa da ih onako kvalitetno sprze.

Laki Topalović
7 godine prije

@ Žukov – Malo se previše digla halabuka oko ničega. Naravno da su u iznenadnom luđačkom napadu prodrli nekoliko kilometara iz tri pravca, iako se danas očekuje potiaskivanje na početne linije. Helikoteri već rade prvi dio posla, mislim da imaju i snimke na netu situacija: https://twitter.com/Syria_Protector/status/807366423005790208

Tomica
7 godine prije

Svijet je totalno poludio. Zar je moguće ovako otvoreno se stavljati na stranu terorista i pravno i moralno? Zapad nastupa sa pozicije sile i Rusija je nemoćna da primjereno odgovori. Mislim da je opet pobijeđena i da više nema snage da se bori i pobijedi. Tako bih volio da nisam u pravu ali kakve su šanse lavu sa čoporom hijena? Jednostavno previše je neprijatelja. Ne znam kako će završiti Alep ali Turska je pred Al Babom, ISIL pred samom Palmirom a Kurdi kontroliraju dobar dio sjevera. U Idlibu je vjerovatno već veliki broj militanata a ako nije bit će brzo, i kad bi organizirano djelovali bili bi opasna sila. Situacija je, rekao bih, veoma ozbiljna.

Anonimac
7 godine prije

ovim tzv demokratima baš ama baš ništa nije sveto koji ljigavci i licemjeri

Helena
7 godine prije

Nastupa i Rusija sa pozicije sile i ima i te kako cime da uzvrati. Jaca je i znaju to zapadni kerovi rata, a znaju i Rusi. Zato vise ni ne haju za besno lajanje sto ga vetrovi nose sa Zapada. I sigurna sam da ruski vojni i politicki vrh znaju sta rade i da, ako zagusti, nece birati sredstva da im odvale celjusti. Za obe strane je ulog preveliki. Biti je ili ne biti. A Rusija takve ratove ne gubi. 🙂

Georgij Žukov
7 godine prije

Na Putinu je da donese odluku o lansiranju jedne omanje takticke nuklearke u dubinu kozojeba i fasistickih im nalogodavaca , tek toliko da umiri bjesne pse koji su se otrgunili s lanca .

subaru
7 godine prije

Dobili smo Alepo da bi smo izgubili Rosnjeft. Znači uhitli su Hodorkovskog da bi bolje ustoličili Putina a politiku pljačkanja Rusije nastavljamo sa malom zadrškom. Još kad se sjetim Kisinđerija i cioruske akademije znanosti. Znači davati akademsku titulu svom koljaču i rasprodavati Rusiju tim istim koljačima su nacionalni interesi, jesu ali odabranih.

Nezir Muhić
7 godine prije

Mislim da iza svega stoje Saudijci sa svojim milijardama. Oni su podplatili i medije i vlade na zapadu, drukcije nije objasnjivo.

Osoba C
7 godine prije

Ovo oko Palmire je očajnički pokušaj koji ne može ništa promijeniti. Poslije Allepa kao pobjednik kviza ” Tko je slijedeći?” najizgledniji je Ildib. Ameri su potpuno istisnuti u stranu, pa pokušavaju onim što im je preostalo. Rusi su previše toga uložili da bi se zadovoljili polovičnim rješenjem. U igri su važna pozicioniranja koja će svoju punu težinu pokazati tek u budućnosti. Ovo društvo iz EU nema nikakvu težinu, očito ih nitko relevantan ne doživljava, iako se upinju dodvoriti svojim gospodarima, koje nazivaju strateški partner. UN je totalno marginaliziran i samo pravo veta nekih zemalja ne dozvoljava da služi kao pokriće za dio pravljenja sranja po svijetu. Iako, može se i bez UN. Raspašće se kao i Liga naroda. Ameri imaju i šalju još svojih vojnika u Siriju, nešto se ne sjećam da ih je netko pozvao ili im dao mandat. Zanimljivo je promatrati zabrinutost odlazećeg Kerrya za ,,instruktore,, i još… Čitaj više »

jale
7 godine prije

Nekoliko dobivenih bitaka protiv neoliberalne korporativne diktature ne znači i dobiven rat. Ali! Gubitak nautjecajnije političke funkcije u svijetu one predsjenika US, to što je s cijenom nafte zauzdana Saudijska Arabija, što se Turska okreće od zapada u svakom smislu, što svako malo padne neka neoliberalna vlada u svijetu, a najvažnije što narodi svijeta na proteklim izborima deklariraju želju i potrebu za očuvanjem nacionalnih identiteta i suvereniteta, koje ne žele zamjeniti nekim neprirodnim univerzalnim globalnim sistemom, nisu male pobjede!

Tomica
7 godine prije

Ništa ovo nije slučajno i bezveze. Ne iskače se samo tako iz pustinje i napravi ovakav proboj, mislim na Palmiru. Uvijek se u isti mah pojave ovakve situacije sa nekakvim rezolucijama, apelima, zahtijevima, medijskim izvještavanjima o masakru itd. SAD nisu nikad izbačene iz priče, ako ih ne čuješ i ne vidiš, to samo znači da se čorba krčka. Brzo i uspješno napredovanje SAA i saveznika je opet zaustavljeno a Asad i SAA su još više demonizovani. Kako je Putin do sada uvijek bio korak ispred Zapada sad je izgleda obrnuta situacija. Nadam se da griješim ali mislim da su definitivno izgubili incijativu i sad će uvijek kaskati i kasniti sa akcijama. Nisam bezveze spomenuo hijene, dok gledaš na jednu stranu, s leđa uvijek neka grize, a hijena kol’ko hoćeš. Eh da, spomenu li iko ili predloži rezoluciju za humanitarnu situaciju i stradanje civila u Mosulu?

H'ghar
7 godine prije

Ovo sve više miriše na pobanavljanje ovjesti, kada je Rusija izbaćena iz Društva naroda jer je (sada se pokazuje) bila neposlušna do zapadnog krupnog kapitala, talasokracije, anglosasima i satrapima…..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI