Povijesna karta “Prijevare stoljeća“ i zašto su Palestinci odbili ponudu Trumpa

Trump i Palestina

Jučer je američki predsjednik Donald Trump u Bijeloj kući, u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua konačno otkrio kartu buduće Palestine, odnosno onoga što bi ostalo od nje, što je Trump predstavio kao dio „Sporazuma stoljeća“.

Jeruzalem bi potpuno pripao Izraelu, Zapadna obala također, uz nekoliko preostalih područja u kojima još uvijek žive Palestinci, a Pojasu Gaze, koji bi ostao nedirnut, dodalo bi se nekoliko pustinjskih pograničnih enklava na jugu. Međutim, dolina rijeke Jordan i granica s hašemitskom kraljevinom pripada Izraelu i Netanyahu je jučer rekao kako će ovaj teritorij odmah pripojiti cionističkom entitetu.

Sasvim je prirodno i predvidljivo da je Palestina odmah i službeno odbila takav “dogovor”. Naravno, palestinski stav će naići na široku podršku u arapskom svijetu, još jednom pokazujući da su vremena kada su Sjedinjene Države nastupale kao posrednik u arapsko-izraelskom sukobu odavno završila.

Jednako je očito da ovaj plan nema nikakve veze s pitanjima “mira na Bliskom istoku” i dizajniran je tako da ispunjava sve snove Trumpovog prijatelja Benjamina Netanyahua.

Američki predsjednik je uz ovaj „teritorijalni kompromis“ ponudio ulaganja od 50 milijardi dolara u tu buduću „Palestinu“, te izgradnju tunela između Pojasa Gaze i raštrkanih enklavica u Zapadnoj obali.

Upravo jučer i ranije prošle godine smo pojasnili zašto Palestinci više ne mogu i neće popuštati i ako Washington i Tel Aviv budu insistirali na provedbu ovog plana, a hoće, Palestinci će izaći iz Sporazuma iz Osla, što ima daje pravo na legitimnu samoobranu.

Mahmud Abas: „Jeruzalem nije na prodaju“

Palestinski predsjednik Mahmoud Abas jučer je odmah odbacio „mirovni plan“ za Bliski istok američkog predsjednika Donalda Trumpa, izjavivši da “Jeruzalem nije na prodaju” i upozorio je Washington i Tel Aviv da “dogovor o zavjeri neće proći.”

“Vaš dogovor o zavjeri neće proći i palestinski narod će ga odbiti”, upozorio je Abas jučer, nakon što je Trump predstavio svoj dugo očekivani „mirovni plan“  između Izraela i Palestine.

Izjavivši “da je nemoguće za Palestince da prihvate državu bez Jeruzalema”, koja bi prema Trumpovom planu ostala prijestolnica Izraela priznata od strane Sjedinjenih Država, Abas je jasno izrazio svoje mišljenje o tom pitanju.

“Ne, ne i veliko ne dogovoru stoljeća. Plan će biti bačen na smetlište povijesti, dodao je palestinski vođa.

Zaklevši se da se neće “pokloniti zahtjevima okupacije“, Abas je najavio novu rundu pregovora s Fatahom i izjavio da je Palestina spremna za susret s kvartetom Bliskog istoka, koji je gotovo dva desetljeća vodio izraelsko-palestinski mirovni proces.

Trump je nakon svog govora na Twitteru objavio “konceptualnu kartu” rješenja za dvije države, pokazujući znatno umanjenu Zapadnu obalu ispresijecanu s izraelskim naseljima. Dok su ova etnički odvojena naselja prema međunarodnom pravu nezakonita, mirovni plan ih prepoznaje kao trajne, iako nameće četverogodišnje zamrzavanje izgradnje novih naselja. Tu je i tunel koji povezuje Zapadnu obalu i Gazu, te dva komada pustinjske zemlje na jugozapadu Izraela, koji bi se „dodali Palestini“, a njih bi uski pojas teritorija povezivao s Gazom.

Dogovor kao prijestolnicu palestinske države vidi Istočni Jeruzalem, ali izvan postojeće sigurnosne barijere koja dijeli arapske četvrti od ostatka Jeruzalema i ne uključuje Stari grad, koji je trenutno dom mnogih palestinskih stanovnika grada.

Dok je izraelski premijer Benjamin Netanyahu stajao pokraj Trumpa dok je detaljno opisivao predloženi plan, na govoru nije bio prisutan niti jedan palestinski predstavnik. Abasova Palestinska uprava preventivno je s prijezirom odbacila sporazum, prekinuvši komunikaciju s Washingtonom otkako su SAD svoje veleposlanstvo preselila u Jeruzalem. Izgleda da se ovakav ishod i očekivao, a za Palestince je Trump rekao „kako vjerojatno neće prihvatiti  sporazum u  početku, ali će ih ekonomski pritisak na kraju slomiti“.

Međutim, to se čini malo vjerojatnim, jer su blokade, embargo, izolacija i represija proteklih desetljeća samo jačali otpor među Palestincima i oni jednostavno ne razmišljaju isključivo u okviru parametara ekonomske dobiti ili štete u slučaju kada radi o njihovim domovima i otetim zemljama. To je ono što trump ili ne razumije, a ako razumije, onda je ovaj sporazum namjerno dizajniran tako da ga Palestinci odbace, kako bi ih Izrael i Bijela kuća kasnije mogli optuživati za „nespremnost za dijalog“.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

48
Ostavite komentar

avatar
10000
 
19 Grupirani komentari
29 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
45 Komentatori
IvelekcijaVardarPiriReisgigi pinna Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Alex
Gost
Alex

Ovo sliči na WaršavskiGeto.

Podravec
Gost
Podravec

Ma,ovo liči na veliki cirkus

Alex
Gost
Alex

U biti je ovo objava rata Arapima i poziv na uništenje Izraela,ali Trumpu rat i treba za ostat na vlasti. Uz to,financiraju ga proizvođači oružja.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske

Od kus ti to dá ce bití ráta,dokáží ili predpostavke

Kgfjč
Gost
Kgfjč

Daj se malo opismeni.

gigi pinna
Gost
gigi pinna

A Putin je vjerovao da je ovo prvi američki predsjednik koji neće imati “svoj” rat.

Ak47
Gost
Ak47

Arapski narod da je malo pametan da se udruze da napadnu Izrael i da ga sravne sa zemljom,ko bi se priklonio njima a ko amerima to se zna,u svakom slucaju gube.

Ive
Gost
Ive

Kada je amerikenjcima toliko stalo do Izraela zasto ne presele cijeli Izrael u USA i daju ili im prodaju teritorij uz Meksicku granicu kaoji bi ujedno mogla biti tampon zona i stitii USA od ilegalnih emigranata iz Latinske Amerike. A osim toga tamo bi mogli preseliti sve zidove koji su razbacani po USA.
To podrucje uz granicu sa Mexicom je i klimatski vrlo slicno onome na kojemu sada postoji Izrael, sastav tla je podjednak, a amerikenjci to podrucje uglavnom drze neobradjenim. Evo neka ovakav prijedlog daju Trumpu i on ce odmah biti za jer bi takvo preseljenje dugorocno ozivili USA gospodarsvo i rjesilo nekoliko problema u USA.

nekoime
Gost
nekoime

I za deset godina ponovo bi buknuo rat između Sjevera i Juga……

Ive
Gost
Ive

To i nebi bilo tako lose tada bi se USA vojnici vratili kuci i pozabavili problemima kod kuce pa bi ostavili okupirane na miru.

JackPot mirovina 😱
Gost
JackPot mirovina 😱

@Ive ovo ti je fenomenalan plan!!! Jude ovako i onako vladaju Amerikom pa bi bili doma onda.

Ive
Gost
Ive

Hajde nadji vezu pa da nas Trumponja primi i da mu razlozimo plan, evo ja sam spreman zrtvovati malo vremena da to uoblicim u pisanom obliku sa brojkama i…

Slavonac
Gost
Slavonac

Ive,jeli ti poznas povjest ti krajeva.Vi ste samo navijaci na ovom portalu.Vazno je poceti razgovarati,a ne ratovati.Nijedan narod nemozes istrjebiti sa ti prostora.

Ive
Gost
Ive

Slavonac, jesli li sokac ili paor iz kojega si atara?
Vidis sine znam ja povijest mozda i bolje nego ti, drzavu Izrael su tamo ustolicili Britanci sa razlog da bude stalni izvor napetosti i tenzija i da tako ond oni lakse kontroliraju to podrucje.
Moj prijedlog je Hipoteticki i da su Britanci 1947. Izrelcima ponudili neku drugu lokaciju uz manje otpore ta lokacija bi bila prihvacena.

Ive
Gost
Ive

Jeli ono Kozarac napisao: “Gdije su sokci i paori tu se pjesma skladno ori, uz tambure i gajdasa vesela su srca nasa…”

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske

Tko je bio na proslaví holhausta u Izraelu,Putin.Putin se potom sastao sá Abasom i předložilo mu mirovni plán a nakon toga Trump to javno objavljuje.Putin je otvoreno rekao Abasu ako se nesmiri dá tím planom nece dozvoliti americkom sionistima i extrémním krilu palestinaca za unistenje Izraela.Sto značí,Trump i Putin dogovaraju mirovni plán na Bliskom istoku a glavnu úlogu na tom dijelu preuzima Rusija jer Ameri uskoro odlaze iž Sirije i Iraka.To sto Abasu odmah javio,dá neprihvaca taj plán.Mora se javiti dá smíří extrémní dio palestinaca a u hodu tog proseca už pomoc Rusa ce se své rijesiti.Moraze znáti dá za vrijeme SSSR Palestina je bílá pod Ruskom kontrolom a bití ce i dalje Ali drugacijem obliku.Znaci,taj sporazum ce morati sví prihvatiti a neposlušní ce bití likvidirani.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Trump :
Poker se igra samo onda
kada vidiš sve protivničke karte
i sa rezervnim u rukavu ?

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske

Ti kojí mi daju mínusem.Znate li sto je na proslaví holhausta u Jeruzalému bilo napisao.Na Ruskom jeziku natips:dobro došli u Jeruzalém a pokraj toga Ruska zastává.Zasto nisu bílí Poljaci i Ukrajinci.Zato,jer obadvije drzave sú pod kontrolom americké drzavne Elite protiv kóje se Trump boří a Putin je svoje pinduse likvidirani.O čemu je Putin govoří o,falsovanju podataka oko 2.svjetskog řata od zapadnih pindusa i Onda je Putin iznio dokáže o někim stvarima.Pojedincima kojí citaju a Onda komentiraju,savjetovao bi dobro se informirajte o někim stvarima a nekomentirajte osjecajima i navijánjm,nego na osnovu reálnim stvarnim dogadjanja u svijetu i globálním dogadjanjima ako ih razumijete.

Alen
Gost
Alen

Mile , kad budeš na ručku kod ženinih ispričaj im priču o Musi i Hidri , čisto da ih malo informiraš ..

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske

Neide o to ide o to sto vecina káď komentira,komentira navijacki bez ikakvih konkrétního dokázal, informacija.Da ti bude jasno,Iza izraela i palestinaca i njihovog zajednickog holhausta stao je Putin i Rusija na proslaví holhausta.Vi dalje mozete pistí sto hocete a to je reálnost toga svega.Objava Trumpa je bílá u dogovoru dá Putinom dá Trump likvidita americké sionisté kojima je cilj unistenje izraela.Toliko.

Alen
Gost
Alen

Musa i hidra, mile , musa i hidra , poučno , gasi mnoge iluzije , kazuje ko vodi šou..

Z.A.
Gost
Z.A.

Milance od meni si dosad uvijek dobivao pluseve .Ako nevjerujes pitaj L.R. A posto se ja nerazumijem u globalna dogadjanja oslonio sam se na tebe i tvoje razumijevanje. Ali za danas evo ti globalni minus (–)

Z.A.
Gost
Z.A.

L.R. ako je ovo tvoj minus nije posteno ja sam Milancetu skoro uvijek davao pluseve

Kgfjč
Gost
Kgfjč

Dajemo ti minuse jer si nepismeno blebetalo.

gigi pinna
Gost
gigi pinna

Milanče, vodi te bordele po Češkoj – i tebi i Čehinjama to najbolje ide. Mani se geoštrategije.

no hard feelings
Gost
no hard feelings

Mislim da ti nisi Milanče, uzeo si njegov nick i trolaš

Himler
Gost
Himler

Jednostavno receno,daj da se pobiju svi jevreji,klati ih vjesati,a djeci im zute trake davati da nose,GOSPODARU DIGNI SE IZ PEPELA NAPRAVI NOVI HOLOKAUST,samo sto sad ima brzi nacina za ubijanje jevreja.
Uvjek vjeran i odan SSS odredu.
Ps

lekcija
Gost
lekcija

bjezi kralju jesi normalan

uvjek vjeran i odan 7 omladinskoj

P.s nema p.s

Z.A.
Gost
Z.A.

Tramp je zbilja silan mocan i pravedan vladar i nasao je sebi ravnog (Palestinski narod ) da to i dokaze .

Duki
Gost
Duki

E,Krampino !pravi si umjetnik ,jes’ ovo “crijevo ”
Ti crtao ?Ako jesi ma BRAVO! Droga koju trošiš će te vrlo brzo osloboditi svih ovozemaljskih problema !😂 A i taj krimos pored tebe”Bibi”te izgleda slijepo slijedi ! U ponor
Nobel -kako da ne ! “Sutra-lane kad svane !
😁🙏 Gospodine smiluj im se ne znaju što čine !

Z.A.
Gost
Z.A.

Nema sanse da ce se gospodin njima dvojici smilovati znali neznali sto cine . Ova dvojica kome ce gore biti drustvo , pa ova dvojica bi i gore ludovala.

Zvrk
Gost
Zvrk

Vise smisla imaju dejtonska karta BH ili svojedobno JAR s bantustanima.

gigi pinna
Gost
gigi pinna

@zvrk Ova nakarada je čak nadmašila i bantustane i BiH labirinte.

Kažun
Gost
Kažun

Plus ne budu imali svoju vojsku,čuvao bi ih IDF!
A hoće li imati pravo na svoj blok nafte u Mediteranu,tamo
negdje blizu sve do CIPRA?

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎

Strašno …. pitam se ima li pravde na svijetu ?? Ljudi pa zar Svarno nemate poštenja Oteto prokleto…

gigi pinna
Gost
gigi pinna

Čij – Trumpolin predstavio “svoj” plan, a ovaj SS-ovac koji pored njega stoji mu ga je i napisao… Lol!

Ak47Germani
Gost
Ak47Germani

Ma samo Izrael sravniti sa zemljom i to je to,koji su to smrdljivi ljudi da djecu ubijaju i udaraju kundacima,pa nemojte zaboraviti sta vam je jedan Gospodin radio od ’41-’45god,izgleda da hocete ooet

gigi pinna
Gost
gigi pinna

A tko ili što će spriječiti Satanyahua da anektira sve što je zamislio – Jeruzalem i Golansku visoravan već jeste, usprkos alibi kenjkanju EU-a, Rusije i ostalih ilegalna naselja ne prestaju se graditi…
Iskreno se nadam da će ovaj zio-nazi Pavijan izgubiti izbore u studenom. Hitlery Clinton srećom nema šanse, a tkogod bude pobijedio bit će manje loš od ovog imbecila.

Jebeni Ameri
Gost
Jebeni Ameri

Tramp je najgluplji presednik koji je postojao u jednoj drzavi,a da nepricam u USA,imbecil,maloumnik,jebo on svakom ameru mater koji je glaso za njega,pa pizdo jedna zuta napadni RUSE da vas ljudi smrve bukvalno,gdje god da ste dosli ostavili ste mrtve ljude

gigi pinna
Gost
gigi pinna

Ali pazi timinga tih zločinačkih umova – nakon ispiranja mozga cijelom svijetu o Holokaustu (“najveći”, “jedini” zločin u povijesti… sve drugo je goli k….) koje traje već tjednima sada se predstavlja ovaj kriminalni plan.
I tko će naći od Europljana ili Rusa da ga komentira, a da ne riskira da dobije etiketu “antihazara”, pardon “antisemita”?!

Kile
Gost
Kile

Stari moj kaj je ovo nacrtano, teška sprdačina ala Alan Ford, nemreš vjerovat

varjag
Gost
varjag

Lopovska posla, ništa drugo………..

Max
Gost
Max

Trump prodaje maglu i tyo u društvu Netanyahua.

puf
Gost
puf

Plan za Zapadnu Obalu je davno razradjen. U beskonacnim pregovorima i potpuno nelogicnim prijedlozima palestinska drzava nikada nece biti uspostavljena. Biti ce formirano 7 enklava, koje ce uzivati stepen autonomije i koje ce biti teritorijalno razdvojene. To vec sada postoji i zove se Zona A, koja cini 18% teritorije Zapadne Obale gdje palestinska samouprava ima civilnu i policijsku, ali ne i vojnu kontrolu.

Kao sto je i sada, vanjske granice, dolina rijeke Jordan kao i dijelovi van ovih 7 autonomnih oblasti ce biti pod kontrolom Izraela i aneksija istih se vec priprema. Ovih 7 oblasti ce imati civilnu i policijsku upravu, sto vec imaju. Uvoz, izvoz, vanjski odnosi, kretanje u druge oblasti i van Izraela ce biti u rukama izraelske vlade.

Vdc sada na Zapadnoj Obali zivi preko 700.000 jevrejskih naseljenika i nekih 2.3 miliona Palestinaca. Potpuno je ocigledno da se ovi naseljenici nece ni iseliti i vec sada je nemoguce uspostaviti paleestinsku drzavu koja bi se u jednom komadu protezala od sjevera do juga i od istoka do zapada, pa cak da Istocni Jerusalem nekom cudom bude izuzet iz plana.

Plan koji se provodi decenijama, i cije konture u ovim godinama dobijaju svoj zavrsetak. Aneksija doline rijeke Jordan i nekih drugih dijelova Zapadne Obale ce plan o eventualnoj Palestini uciniti potpuno nemogucim.

imalijosnade
Gost
imalijosnade

skinut kratki pasus sa engleske wikiwand :
U Balfourovoj deklaraciji od 2. novembra 1917. Velika Britanija se složila s ciljem cionizma iz 1897. godine o uspostavi ‘nacionalnog doma’ za jevrejski narod u Palestini. Treba poštovati prava postojećih nežidovskih zajednica. U to vrijeme Palestina je još bila u osmanskoj sferi. Tadašnja britanska vlada pod Lloydom Georgeom nadala se da će zalaganje cionističkom pokretu donijeti prednosti u mobilizaciji dodatnih resursa tokom rata, kao i dugoročne strateške prednosti…. ps. skida dakle wikiwand pa ko hoce neka dalje cita jer tekst deklaracija je puno duzi d

gigi pinna
Gost
gigi pinna

Nemojte misliti da nakon ove svinjarije u Palestini da zio-nazi bagra neće sve poduzeti kako bi se stvorila kurdska država, i još dodatno oslabili Sirija i Irak?

PiriReis
Gost
PiriReis

Poenta je da su arpski lideri u potpunosti nesposobna šaka jada, totalni luzeri, kuje jajare i razmažena derišta!
Njihov autoritet, kredibilitet i suverenitet kojeg bi trebali predstavljati je ravan nuli!

Vardar
Gost
Vardar

Prava istina je da Izrael planira gradnju TREĆEG Salomonovog hrama što su i sami potvrdili, a i iz toga hrama će izaći židovski Mesija, a točnije je to Antikrist, što znači da je kraj svijeta i konačni povratak Isusa Krista sve bliži. Nemogu ga sagraditi bez da uništeni trenutni tj. Kupolu na stijeni koja je muslimanska, Palestinska “svetinja”. Sjetite se, prvi put nakon nekoliko stoljeća Izrael je dobio svoju državu 1946. Godine. Čitajte ljudi Bibliju i budite sa Bogom prije nego bude pre kasno! Sve to piše i sve će se to dogoditi, upozoreni smo na tog vladara koji će iz tog hrama raditi čuda i govoriti da je Bog. Nemojte biti zavedeni, molim vas!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik