fbpx

Povijesni revizionizam i njemačko-sovjetski „Pakt Ribbentrop-Molotov“

Ribbentrop-Molotov pakt

U svjetlu 80. obljetnice početka Drugog svjetskog rata i Pakta Ribbentrop-Molotov, ili kako se službeno zvao Pakt o nenapadanju i prijateljstvu između Njemačke i Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika, internet je prepun tumačenja ovog sporazuma prema kojoj su „dva totalitaristička režima sklopila sporazum kojim su tadašnju demokratsku Europu podijelili na interesne sfere i surađivali su na štetu europskih naroda“, iako nakratko, jer je već 1941. nacistička Njemačka napala SSSR.

Ovaj sporazum je dijelom bio opravdanje za neobvezujuću rezoluciju Europskog parlamenta o osudi totalitarnih režima, a 23. kolovoza je proglašen kao Europskog Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Naime, tog su dana 1939. Vjačeslav Molotov i Joachim von Ribbentrop potpisali spomenuti pakt o nenapadanju između Njemačke i Sovjetkog Saveza. Mnogi zaista vjeruju da važni povijesni događaji počinju onako kako tvrdi zapadna historiografija, bez imalo kritičke svijesti i usprkos svim dostupnim podacima na internetu, uključujući obilnu arhivsku građu.

Nedavno su stručnjaci Louis Proyect i Paweł Szelegieniec uložili puno truda da potvrde ovu verziju, ali njihov rad obiluje netočnim tvrdnjama.

Prije svega, marš Crvene armije u istočnoj Poljskoj nije bio “imperijalistički upad”, kako se tvrdi, jer je takozvana “Istočna Poljska” bila je ukrajinski i bjeloruski teritorij kojeg je Poljska osvojila kada je 1919. izvršila invaziju na sovjetsku Rusiju, što je zapravo bilo “imperijalističko” osvajanje i proširenje Poljske na sovjetski teritorij.

Osim toga, to područje nije bilo pod “poljskim suverenitetom” kada ga je Crvena armija okupirala u rujnu 1939., budući da je poljska vlada pobjegla u neutralnu Rumunjsku i prestala postojati. Nadalje, da Crvena armija nije ušla, to područje bi okupirali nacisti. Iz tog razloga tadašnji zapadni saveznici ne samo da nisu objavili rat Sovjetskom Savezu, već su i aplaudirali sovjetskoj akciji.

Sovjetski Savez “nije prekršio pakt o nenapadanju kojeg je potpisao s Poljskom”, kao što tvrde Proyect i Szelegieniec, jer je Moskva u listopadu 1938. otkazala ugovore s Poljskom kada je Varšava okupirala i anektirala područje Tešina u Čehoslovačkoj.

Nije istina da “ne postoje povijesni dokazi koji bi podržavali Pauwelsovu tvrdnju kako je poljski vojni režim koketirao s nacistima u nadi da će ići u zajedničko osvajanje sovjetskih teritorija”.

Evo nekoliko primjera takvog koketiranja. Već u siječnju 1934. godine, kada je Hitler bio na vlasti samo godinu dana, Poljska je s nacističkom Njemačkom potpisala pakt o nenapadanju i prijateljstvu, cementiran zajedničkom mržnjom prema Rusima, “crvenima”, Čehoslovačkoj i svim Židovima. Iako se zločini holokausta uglavnom pripisuju nacistima, poznato je da su Poljaci mrzili Židove gotovo u istoj mjeri kao Nijemci.

Iste godine visoki poljski i nacistički dužnosnici sastali su se kako bi razgovarali o mogućnosti zajedničkih napora na odvajanju Ukrajine od Sovjetskog Saveza.

U siječnju 1935. je Hermann Göring primljen u Varšavi u rezidenciji maršala Józefa Piłsudskog. O mogućem antisovjetskom savezu se opet razgovaralo, a Poljaci su nudili ustupke za Gdanjsk i poljski koridor u zamjenu za akvizicije u Ukrajini. Kako se izvješćuje, Göring je sugerirao da bi Piłsudski mogao biti vrhovni zapovjednik u invaziji poljsko-njemačke vojske i da su poljski čelnici poput Lipskog, veleposlanika u Berlinu, “naelektrizirani” takvom perspektivom. Praktično je sigurno da se nije razgovaralo samo o vojnoj suradnji, već i o podjeli Ukrajine na sfere utjecaja. Kasnije te godine su poljski generali posjetili Berlin i Dresden radi razgovora sa svojim njemačkim kolegama, a na sastancima protiv Čehoslovačke su sudjelovali i politički čelniciu Berlinu, uključujući Hitlera, Göringa, Ribbentropa i germanofila Becka, za kojeg su francuske tajne službe kasnije izvijestile da je totalni “vazal” Hitlera, unatoč tome što je Poljska formalni saveznik Francuske.

U siječnju 1939. godine, nakon sastanka s Beckom, nacistički ministar vanjskih poslova Ribbentrop napisao je kako poljski vođa “nije krio činjenicu da Poljska ima izravne pretenzije za sovjetskom Ukrajinom i da se poveže s Crnim morem”. Jasno je da takve težnje nikada ne bi mogle biti ostvarene bez suradnje s nacističkom Njemačkom.

Poljska prijevara s nacističkom Njemačkom nije se ograničila na govorenje o potencijalnim zajedničkim osvajanjima na štetu Sovjetskog Saveza, već i Čehoslovačke. Poljska okupacija čehoslovačkog grada Tešina je uslijedila  odmah nakon okupacije nacističke Njemačke u Sudetskoj regiji, 1938. god.

Suprotno onome što tvrdi zapadna hustirografija, nije bilo „nacističko-sovjetskog ugnjetavanja poljske nacije“. Nacisti su tlačili Poljake, a Sovjeti ne. Naime, okupacija “Istočne Poljske” je spasila živote brojnih stanovnika regije, posebno Židova. Što je još važnije, pred kraj rata, Crvena armija je oslobodila Poljsku od nacističkog jarma po cijenu stotina tisuća života vojnika i tako spasila zemlju.

Konačno, nevjerojatna pogreška je, kako tvrde Louis Proyect i Paweł Szelegieniec, „da bez sovjetske pomoći njemački nacistički vojni stroj ne bi postao agresivan do te razine“. Naime, nacistička Njemačka je to postala, prije svega, zbog ustupaka  koje je dobila u kontekstu “politike pomirenja zapadnih saveznika”, koja je omogućila Njemačkoj, kršeći Versajski ugovor, da se remilitarizira, preoblikuje u imperijslističku sile i aknektira Austriju i većinu Čehoslovačke.

Mnoge slične i druge tvrdnje se iznose kako bi se amnestirala vojna hunta koja je de facto vladala Poljskom 1939. i optužilo sovjetsko vodstvo, ali se ne mogu opovrgnuti bitne točke o podrijetlu i utjecaju Pakta Ribbentrop-Molotov na slijedeći svjetski rat.

Naime, ponovljene ponude Sovjetskog Saveza za uspostavljanje antihitlerovske koalicije i sklapanje sporazuma koji je mogao spriječiti Hitlera da pokrene svjetski rat su odbili čelnici Poljske, Velike Britanije i Francuske. Britanija i Francuska su se nadale da će Hitler marširati na istok i uništiti Sovjetski Savez, a svojom politikom smirivanja su mu htjeli olakšati taj zadatak. Posebno su ga ohrabrili nudeći mu čehoslovački teritorij na sastanku u Münchenu 1938. godine.

Za razliku od Poljske, čiji su se vladari žurili potpisati pakt s nacističkom Njemačkom kada je Hitler upravo došao na vlast, Sovjetski Savez je pozitivno odgovorio na ponudu nacističke Njemačke da sklopi pakt o nenapadanju, što to sigurno nije bio savez, tek kada je u ljeto 1939. bilo očito da London i Pariz ne djeluju u dobroj vjeri i da je ideja kolektivne sigurnosti bila osuđena na propast odlukom poljske vlade da nikada ne dopusti sovjetskim trupama da uđu na poljski teritorij.

Zahvaljujući Paktu Molotov-Ribbentrop, nacistička Njemačka je napala Sovjetski Savez ne 1939. godine, kako je bilo prvobitno planirano, već 1941. i s “polaznih položaja” oko 300 km dalje zapadno od srca sovjetskog teritorija. Prostor i vrijeme ušteđeno zahvaljujući paktu omogućili su Crvenoj armiji da preživi nacistički napad, da se uspješno bori i na kraju pobijedi u ratu. Zahvaljujući ovoj pobjedi, nacistička Njemačka nije postala hegemon Europe i Poljska se mogla uzdići iz pepela. Između ostalog, ali ne manje važno, zahvaljujući životima stotina tisuća vojnika Crvene armije.

Kad su povijest pisale liberalne demokracije tijekom Hladnog rata

Ali dok su povijest pisale liberalne demokracije tijekom Hladnog rata, istraživač političke filozofije i analitičar međunarodnih odnosa Bruno Guigue vraća se izvorima pakta od 23. kolovoza 1939.
Zahvaljujući Hladnom ratu, zajednička povijest o “velikom antifašističkom savezu” od 1941. do 1945. propada kao kula karata. Dojučerašnji saveznici to više nisu i nova povijest zamjenjuje staru na oba polja.

Za zapadni svijet, koalicija demokracija protiv Hitlera je samo ustupila mjesto koaliciji demokracija protiv komunističke hidre. Negiranje kolosalnog napora SSSR-a da porazi Treći rajh, dominantni diskurs na Zapadu sovjetskog vođu Staljina stavlja uz bok Adolfa Hitlera, baš kao što to čini ne tako davno usvojena rezolucija Europskog parlamenta.

Divovska borba između Wehrmachta i Crvene armije, ukratko, postaje optička iluzija i dok se od drveta ne vidi šuma, vojno sukob se ne vidi „spajanjem dviju tiranija prošlog stoljeća“.

Totalitarna i ekpanzionistička priroda zapadnih demokracija

Toliko popularna Hannah Arendt bila je presudna u ovom tumačenju povijesti. Za njemačku filozofkinju totalitarizam je dvostrana pojava: nacizam i staljinizam. Totalitarne stranke imaju krutu ideologiju i sektašku strukturu. Moć vođe je apsolutna i zajednicu objedinjuje vjera u njene nadljudske vrline.

Suzbijanje javnog prostora i vladavina samovoljne policije napokon znači rastakanje društva u državi i države u stranci. Ali za Hannah Arendt totalitarni je sustav prije svega alat kojim totalitarna ideologija tvrdi da ostvaruje zakone prirode, kada govori o nacizmu, ili da ispunjava povijesna obećanja, što je slučaj sa staljinizmom.

U modernom totalitarizmu ideologija je logika ideje koja je dovoljno jaka da daje smisao događajima, koje nepogrešivo tumači. Pretvarajući klase u mase, totalitarna država vrši neograničenu kontrolu nad društvom. Apsorbira sve ljudske aktivnosti kako bi im dala značenje koje za Arendt zahtijevaju ideologija, totalitarizam, sustav koji nadilazi određene inkarnacije.

Ova definicija, međutim, ignorira konkretne razlike između nacizma i staljinizma. Da ne spominjemo samu ideologiju, mističnosti arijske rase protiv socijalizma, uporaba nasilja nema ista opravdanja u Moskvi i Berlinu. Totalitarni sustav kojeg je opisala Hannah Arendt podsjeća na kalup u kojeg želimo staviti stvarnost koja ga nadilazi.

Nemoć modela u razumijevanju stvarnosti jasna je kada Hannah Arendt totalitarnom sustavu koji je otvoreno posvećen osvajanju svijeta pripisuje agresivnu vanjsku politiku.

“Kao strani osvajač, totalitarni diktator smatra prirodno i industrijsko bogatstvo svake zemlje, uključujući vlastiti izvor pljačke i sredstva, kao pripremu za sljedeću fazu agresivne ekspanzije”, piše Hannah Arendt 1972. godine.

Međutim, osvajanje i pljačka nisu prerogativ samo “totalitarnih režima”. Ona kao karakteristiku totalitarnih sustava opisuje ono što je stalna praksa demokratskih režima, ali Hannah Arendt na to odlahuje rukom.

Ako su osvajanje, širenje i pljačka totalitarna praksa, zašto se to vidimo u totalitarnoj prirodi zapadnih demokracija?

Unatoč toj oštroj suprotnosti, mit o “totalitarnim blizancima” je stvorio neiscrpan repertoar zapadnog prepisivanja povijesti. Dopustio je da se povuče crta o stvarnosti svjetskog sukoba u kojem je 90% njemačkih gubitaka uzrokovano na istočnom frontu i gdje su teške pobjede Žukova uspjele uništiti Hitlerovu ratnu mašineriju.

Bez obzira koliko se sovjetski narod žrtvovao, bez obzira na uspjeh Crvene armije, obzirom na to da je njihov vođa, Staljin bio krvožedni kriminalac, on sigurno nije bio bolji od svog nacističkog kolege.

Ovo tumačenje događaja zapadnjačke historiografije savršeno ilustrira Hannah Arendt kada je 1966. godine napisala da „za razliku od nekih poslijeratnih legendi, Hitler nikada nije namjeravao obraniti Zapad od boljševizma, već je uvijek bio spreman udružiti snage s crvenima za uništavanje Zapada, čak i na vrhuncu borbe protiv Sovjetskog Saveza“.

Uzalud je tražiti bilo koji dokaz koji bi potkrijepio ovu tvrdnju, jer ih nema. Važno je samo stvoriti kazalište ideoloških sjena. Nacizam i staljinizam, koji predstavljaju “dvije inačice istog modela”, prema ovoj tezi nisu se mogli stvarno uključiti u borbu do smrti. Kako bismo pokazali da između nacizma i staljinizma ne postoji istinski jaz, već samo između ta dva totalitarizma i liberalne demokracije, pokušava se ukloniti iz povijesti sve što može poreći takvo tumačenje.

Dakle, Hitler je trebao biti prirodni saveznik Staljina, ali uoči operacije Barbarossa u lipnju 1941. nacistički ministar propagande Joseph Goebbels piše u svom dnevniku: “Boljševizam je još  živ. Stoga preuzimamo našu istinsku dužnost pred poviješću. Protiv ovog podviga Churchill ili Roosevelt imaju malo prigovora. Možda ćemo uspjeti uvjeriti njemački episkopat obje konfesije da blagoslovi ovaj rat kao od Boga voljan.”

A onda, ako je Hitler mislio na “savez s crvenima”, kako se može objasniti ekstremna brutalnost rata kojeg su nacisti vodili protiv SSSR-a, dok su na zapadnom frontu uglavnom poštovali ratne običaje? To je zato što u Francuskoj Hitler nije želio instalirati veliki Tisućljetni Reich, kao na golemim prostorima dostupnim na Istoku. Buduća njemačka kolonizacija u onome što je nazivao “ruskom pustinjom” okupirala je Hitlerovu maštu. Ta kolonijalistička i robovska utopija je proizišla iz apsolutnog prezira prema Slavenima, rasizma koji je toliko radikalan da legitimira bilo kakvo nasilje, ubijanje ili izgladnjivanje protiv novih “crvenih Indijanaca”, što je izraz kojeg je koristio i sam Hitler.

Svo ovo ne vide ni Hannah Arendt ni drugi tradicionalni historiografi, ova referenca se u Hitlerovom govoru ne čuje kada spominje zapadne Europljane ili Amerikance.

Tu zapravo vidimo bliskost između rasističke ideologije liberalnih demokracija i nacističke. “Nije slučajno što je ključni pojam eugeničko-rasnog programa Trećeg Reicha bio „Untermensch“, što je zapravo američki prijevod „Under Man“, neologizma kojeg je skovao Lothrop Stoddard, poznati autor u Sjedinjenim Državama i Njemačkoj,

Ako naglašavamo tezu o bratimljenju totalitarnih režima o korištenju terora, kao što to čini Hannah Arendt, što se može naučiti iz upotrebe terora pod kolonijalnim režimima koje su Europljani nametnuli crnom pučanstvu? Od autohtonih Amerikanca koji su likvidirani u 16. stoljeću, do afričkih, azijskih i prekooceanskih naroda koji su u ime civilizacije podređeni ili istrijebljeni od strane bijelaca, nacističke likvidacije “inferiornih rasa”su imale ozbiljnu konkurenciju.

“Židovsko-boljševička država mora biti uništena”

Zgodno je stavljati zloglasnost nacizma na Hitlerov ekskluzivni račun potiskujući činjenicu da je on sve to preuzeo i  radikalizirao u dva središnja elementa njegove teorije iz prepostojećeg svijeta o nadmoći bijele i zapadne rase, koju se sada poziva da se proširi i na Istočnu Europu.

Imamo i tumačenje boljševičke revolucije kao judeo-boljševističke zavjere koja je potkopala prirodne hijerarhije rasa i općenito inficirala društva kao patogen, zbog čega su sovjetski komunisti predstavljali zastrašujuću prijetnju civilizaciji i kao takva se mora suzbiti sa svim sredstvima, uključujući „konačno rješenje“.

Zbog toga je nacistički rat protiv SSSR-a odmah bio totalni rat i rat do istrebljenja. Protiv novih Indijanaca, Führerove direktive njegovim trupama odmah su imale političku nijansu. Politički komesari, a posebno Židovi, odmah su pogubljeni. Nije bila samo Crvena armija, već cijeli sovjetski režim koji je trebao biti uništen.

Ova odlučnost je potaknuta nacističkim konceptom “židovsko-boljševičke države”, čije je uništenje zahtijevalo istrebljenje židovskih kadrova koji su upravljali sovjetskom državom.

Slaveni su također inferiorna rasa

Nacistička rasistička ideologija je i slavenske narode Sovjetskog Saveza definirala kao inferiornu, podljudsku rasu. 30. ožujka 1941. Hitler je objavio svojim generalima: “Rat protiv Rusije je ona vrsta rata koji se ne može voditi viteški. To je borba između različitih ideologija i rasa i može se voditi samo nasiljem bez presedana, bez milosti ili primirja“.

Dakle, teza o savezu Hitlera i Staljina protiv demokracija nalazi svoj glavni argument u potpisivanju njemačko-sovjetskog pakta 23. kolovoza 1939. Budući da je ovaj neočekivani događaj bio silovit, brutalno je izbrisao imidž “domovine socijalizma” zbog koje je “antifašizam” postao pokretački simbol svih progresivnih snaga pozvanih da zaustave Hitlerovu prijetnju. Ako je pakt dao slobodan poticaj njemačkom ekspanzionizmu na Zapadu, kako objasniti da je Staljin tako brutalno promijenio kurs, čak je izazvao prijekor da je izdao uzroke antifašizma i izazvao pomutnju u svom taboru?

Za dominantnu historiografiju nadahnutu Hannom Arendt, totalitarni blizanac dviju tiranija bi pogodovao idavao vjetar u leđa takvom monstruoznom savezu. Ukratko, sistemska bliskost objasnila bi stratešku povezanost. Ali to uopće nije ono što otkrivaju činjenice.

Zapravo, tijekom tri godine koje su prethodile paktu od 23. kolovoza 1939., Staljin je tvrdoglavo pokušavao pregovarati o antihitlerovskom savezu s Francuzima i Englezima. Za Sovjetski Savez je trostruki savez s Francuskom i Velikom Britanijom prije svega značio vojnu koordinaciju za vođenje zajedničke borbe protiv Njemačke. Dakle, Kremlj je inzistirao na konkretnom zahtjevu. Francuzi i Britanci su morali jamčiti da će, nakon što izbije rat s Njemačkom, Poljska i Rumunjska dopustiti Crvenoj armiji da prođe kroz njihov teritorij. Ali Poljska i Rumunjska, dvije antisemitske i antikomunističke desničarske diktature, plašile su se i sovjetske intervencije i njemačke invazije i nisu Crvenoj armiji dale pravo prolaska.

Naklonjen “mirovnoj politici” Londona s Berlinom, ovo odbijanje svodi trostruki savez na politički front bez vojnog krila, osuđujući ga na neuspjeh. Istinu govoreći, Staljin je gotovo više vjerovao u namjere Nijemaca nego Francuza. Znao je za program širenja na Istok kojeg je zagovarao autor Mein Kampfa i za ideologiju prožetu rasnom mržnjom koja je opravdavala osvajačke planove na štetu Slavena.

Staljinistički režim je vodio politiku ubrzane industrijalizacije, a SSSR se ’30-ih ubrzano naoružava, što dokazuje lucidnost pred sve većom opasnošću. Ali pregovori s Parizom i Londonom trajali su mjesecima, a odgađanje odluke Zapada je konačno uvjerilo gospodara Kremlja da ne može računati na njih.

Uvjereni da će Nijemci po svaku cijenu napasti Poljsku, otkrivši da su zapadnjaci odbili mogućnost sklapanja trostrukog saveza, Staljin je završio reagirajući na napredak Berlina. Vrhovnom sovjetu je Molotov opravdao pakt inzistirajući da je on posljedica, a ne uzrok neuspjeha pregovora o trojnom savezu s Londonom i Parizom. Sa sovjetskog stajališta, pakt je bio samo alternativa u nedostatku ičega boljeg, a najbolja opcija se smatrala koalicija s Parizom i Londonom.

Na zapadnoj strani, politika “umirenja Hitlerovih težnji” je s izračunatom pasivnošću značila odustajanje od borbe protiv njemačkog revanšističkog ekspanzionizma, a sav njemački agresivni potencijal se nastojao  usmjeriti prema SSSR-u, „neprijatelja kojeg će nacistička ideologija pobijediti“. Ta je politika dosegla vrhunac tijekom sporazuma koji su u Münchenu potpisale Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Italija 30. rujna 1938.

Čehoslovačka je predana u ruke Adolfa Hitlera, koji je podijelio ostatke ove nesretne zemlje s Poljskom i Mađarskom. Sovjetski Savez je sa svoje strane pokušao spriječiti ovu katastrofu. Uzalud je tražio koordinaciju sovjetskih, francuskih i čehoslovačkih snaga, kao i odgađanje do Generalne skupštine Lige naroda. Između 21. i 23. rujna 1938. Crvena armija je mobilizirala snage u Ukrajini i Bjelorusiji. U nedostatku zajedničke granice između SSSR-a i Čehoslovačke, Moskva je tražila od Varšave i Bukurešta da pređe njihov teritorij. Činilo se da je Rumunjska bila spremna prihvatiti, ali je poljsko odbijanje zapečatilo sudbinu Čehoslovačke.

Pakt od 23. kolovoza 1939. godine posljednja je epizoda igre koja je obilježila međunarodne odnose posljednjih godina predratnog razdoblja. I s trostrukim savezom i s njemačko-sovjetskim paktom Staljin je pokušao ukloniti prijetnju rata, iako je znao da je on neizbježan.

Zapravo, osim rata koji bi mogao dovesti do revolucije, Staljin se nije bojao ničega, osim novog velikog vojnog sukoba. Rat je pružao mogućnosti, ali i velike opasnosti. Iako je Prvi svjetski rat doveo do ruske revolucije 1917. godine, njoj je uslijedio građanski rat u kojem su neprijatelji komunista trebali zatrti boljševizam u korijenu. Među protivnicima boljševika tijekom građanskog rata bile su velike kapitalističke sile, Britanija, Francuska i Sjedinjene Države, koje su pomogle antikomunističkim snagama u Rusiji i nametnule ekonomsku i političku blokadu kako bi spriječile zarazu boljševizma.

Ako je Staljin igrao na njemačku kartu u kolovozu 1939. godine, to je bio pokušaj razumijevanja sa Zapadom. Nakon izdaje Čehoslovačke od zapadnih “demokracija” u Münchenu u rujnu 1938., znao je koliko je snažno iskušenje u zapadnim prijestolnicama koje su vagale “je li bolje Hitler nego Staljin”.

S obzirom na ponude savezu iz proljeća 1939., propale zbog odbacivanja Poljske, koja je uzela komad Čehoslovačke 1938., uzevši u obzir nemogućnost sporazuma s Parizom i Londonom i njemačku prijetnju koju su Francuzi i Britanci privremeno okrenuli protiv SSSR-a, lako je shvatiti grom iz vedra neba koji je sijevnuo 23. kolovoza 1939. Njega se logično može povezati s obrambenom prirodom sovjetske vanjske politike. Ako je Staljin potpisao pakt, trebao je odgoditi rat na sovjetskom teritoriju. I to uglavnom zato što mu sporazum iz Münchena nije ostavio izbora.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
118 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

“Osim toga, to područje nije bilo pod “poljskim suverenitetom” kada ga je Crvena armija okupirala u rujnu 1939., budući da je poljska vlada pobjegla u neutralnu Rumunjsku i prestala postojati. ”

Po kojoj logici vlada u egzilu prestaje postojati?

S ostatkom teksta se slažem i dobro je napisano.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Crodaemon Vlada bez teritorija države sa kojom bi ta vlada tribala vladat je iluzija, a ne stvarnost. Logika je kako iluzija nije stvarnost. Ako ti kažeš da si ti Petar Pan, ko san ja da ti rečen kako ti to nisi . . . budeš Petar Pan i everybody happy 🙂

igi
Gost
igi
1 godina prije

…i ja se s time ne slažem…evo npr. hrvatska još dan danas priznaje vladu umjerenih pobunjenika u turskoj…nego…postoji li to još uvijek…mislim ta vlada.

Stana
Gost
Stana
1 godina prije

Hrvatska nije samostalna država pa mislim da nema potrebe ni za raspravom o tome haha

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Sve Hrvatske vlade do sada samo sramote Hrvatski narod a brinu se samo za svoj financijski status.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije

S pravne strane to je tako. Čim su pobjegli izvan granica njihov suverenitet nestaje.

Lovac Luka
Gost
Lovac Luka
1 godina prije

I gladomor nad Ukrajincima i Katinska šuma dva puta.

DŠ.....
Gost
DŠ.....
1 godina prije

Njemački avioni služili su se ruskim odašiljačima i njihove su bombe razornije pogađale poljske ciljeve.

Nema zbora da su s Hitlerom prije počeli šurovati zapadnjaci, ali to ne opravdava Ruse.

I baš me zanima kada je Finska okupirala neki sovjetski teritorij?


Konačno, nevjerojatna pogreška je, kako tvrde Louis Proyect i Paweł Szelegieniec, „da bez sovjetske pomoći njemački nacistički vojni stroj ne bi postao agresivan do te razine“.

Son Of A Sam
Gost
Son Of A Sam
1 godina prije

Finska nihe ni postojala do 1 svj rata vec bila dio SSSR a. Preko kijeg su teritorija Njemci napadali SSSR? Preko Finske i skandinavije a sad se ispiranjem mozgova budalama pokzsava predstavit kao nevine i neutralne. Njemcima je pravi neprijatelj bio SSSR i komunisti te Staljin (po meni paranoicni al pametni krvnik prije svega svoga naroda) prvo sa pokzsajem sporazuma s Londonom i Parizom te kasnije s Njemcima i napadom na Finsku pokusava osigurati stratesku prednost u tom ratu.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

opet mantranje “zli Rusi”. bitno da su drugi čistih ruku.

Lovac Luka
Gost
Lovac Luka
1 godina prije

Najgora sljepoća jest ona uzrokovana ideološkim, vjerskim, lobotomiziranjem. IsključIvost kao totalitaristički fenomen = dehumaniziranje kao zločinačka priprema . Partija je za to nekoć imala termin PAKIRANJE – PAKOVANJE.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije

I Ukrajinci, i Poljaci, i Rumunji, i Mađari, imaju božiju sreću što je na čelu Rusije tad bio milosrni boljševik Visarionović, a ne neki manijakalni mistik koji bi proveo kažnjeničku vojnu i ravnanje računa. U tom bi slučaju danas imali centralnoeuropski park prirode.

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije

Gladomor je boljševički zločin…Provodili su ga i ukrajinski boljševici,a i nastradao je dio Ukrajine skloniji Rusiji ( Donbas) kao i žitorodni djelovi Rusije…
U doba ruskog carstva kozaci su bili privilegirani..

RoPe
Gost
RoPe
1 godina prije

Meni ovo pari na Putinovu taktiku. Staljin je sa ‘zapadnim partnerima’ potpisao sporazum o nenapadanju.
Tako pisu sad sporazume o sjevernom i juznom toku, pa sporazum iz Minska pa sporazumi o zonama neletenja u Siriji (gdje su ostali bez par aviona), pa sporazum ovaj, onaj…
A zapadni partneri se drze sporazuma kao i Hićo ‘39te. 🙂

Autocenzura
Gost
Autocenzura
1 godina prije

Isti takav pakt danas postoji izmedju amerikanaca i rusa,i jednima i drugima smeta jaka Europa te je pokusavaju destabilizirati na sve moguce nacine.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Griješiš,Rusiji je itekako u interesu jaka Evropa.Evropa koja misli svojom glavom i odluke donosi samostalno a ne ovakva Evropa gdje Rusija sa takvom ima samo probleme na svojim zapadnim granicama.Šta misliš kome najviše odgovara trvenje Evrope i Rusije?

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Autocenzura
Više od 100 godina Anglosaksonci nastoje svim silama omesti suradnju Rusa i Nijemaca.

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
1 godina prije

Lucija sestro mnoooogo duze od 100g.
Rusija i Germanija ta 2 naroda 2 civilizacije (skupa) to je formula za sva vremena da zemaljskom kuglom vlada raj na Zemlji.Od te formule anglosaxonske avetinje na sami spomen odmah krv na oci izbije.Uostalom ono bure viskija poznatije kao Winston Churchill jednom je rekao da ga niko nesme buditi kad mortuz pjan spava…osim u slucaju da Rusi i Germani postanu prijatelji.Ima o tome mnogo dobrih textova na nekoliko jezika.Rusko germanski spoj …u tom slucaju nebi bilo EU vec savez evropskih naroda od Vladivostoka do Pirineja.Koliko su rusi i germani u defanzivi iu zaostatku vidimo po tome da je EU ustvari trojanski konj protiv germana i rusa..Rusi to itekako znaju a znaju i mnogi germani ….ali su ovi potonji zajahani od anglosaxonaca i tesko da ce se ikada osloboditi tih jahaca bez pomoci rusa.Danas sam negde procito da je Merkelova izjavila citiram ,,da Njemacka nece vise hraniti americke vojnike,,
Bojim se da ce Merkelova dugo pozivjeti ako to stvarno misli i nesto pokusa u tom smislu sta je izjavila.

Kumašin
Gost
Kumašin
1 godina prije

Đava ti Evropu odnija. Triba to razbit makar i sa đavlom paklenim. Ja san više očekiva od Trampa. A Putin to na fino radi, moga bi on vojno ali šta bi da njegovi momci ginu za druge narode. Ali evo ja ću se borit kogod rušija Evropu i opet mi i Srbi da se dogovorimo državu jaku napravit. Triba mislit na dicu. Evropa uništava mlade a još oće i da se nagužavaju jer riklo da je to normalno. Ali mi se tribamo ustat da to srušimo, meni je red umirat pa bolje mi umrit da znadem da san ratova protiv Brisela i da mi dica i unučad će živit ka ljudi a ne da biže po vanka u Dojčland, Irsku a naselilo i Ognjenu Zemlju. Ako svi odu naseliće se drugi, zato triba ostat i sa Srbima se dogovorit. Iz mene iskusktvo govori. Šta je bilo to je istorija a triba na budućnost mislit. Teško budalan objasnit da ne moremo ni mi ni Srbi opstat bez dogovora a razumimo se. Eno ti Široki i Ercegovina da nima Srba i Srpske Republike već bi nas prigazilo ali kad se držimo zajedno ne mere nam niko ništa. Ja vavik govorim, pamet u glavu, ne više ratovat izmeđ sebe već samo protiv drugih a sad nam je ta Evropa najopasnija.

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije

Kumašine, ne znam odakle si, ali bih se uglavnom složio s tvojim razmišljanjima…

Lovac Luka
Gost
Lovac Luka
1 godina prije

Oseliše svi u Rusiju, Kinu, Kubu, Venecuelu.

Kumašin
Gost
Kumašin
1 godina prije

Rasno kod Široka Briga, nakon gimnazije priša u Zagreb. Sad odam okolo s malim najmlađim, gonja neki klub po Poljskoj, možda bi i u Češku. Je moj ali ništa od njega, moga je u Dubravu igrat, druga liga ali bi igra a ovdi će teško upast.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Nema od toga ništa moj Kume. Dogovor da, zajednička država nikada više. Bože sačuvaj.

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Tadmur Palmirović s tom postavkom se i ja slažem. Tko ne zna čuvati dobro neka se koprca u “boljem”! Zabraniti bilo kakve zajednice barem deset generacija! Dok ne nauče svi istinsku povijest ovih krajeva, a ne da ih iznova i iznova zavadi bilo koji internacionalni šupak!!

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

Ne bih se nikako složio. Čemu ovo “bože, sačuvaj”? Htjeli, ne htjeli, opet će biti zajedničkih država. Nije se za to ni prije pitalo obične ljude, kamoli neće sad. Ako odluče veliki, tako će biti.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Ne zaslužujemo je Zvrk. Uostalom, pripadam narodu koji je dežurni krivac za sve loše u tim predhodnim zajedničkim državama. Eto, jedan od argumenata, ima ih još.Ne želim ponovo da izazivam trolove ali to je jednostavno tako, drugi imaju svoje argumente i svi smo umorni od svega. Može nama i ovako biti dobro ako budemo pametni kao što nismo. U pravu si za velike i male, jedni odluče a drugi plate i ovjere glavama njihove potpise i dogovore.

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

O tome je trebalo misliti osamdesetih godina, sada je kasno!! Svaki narod (koji opstane) će dobiti novu priliku za biti pametan jednom u budučnosti. Ako bude pametan, bude… ako ne bude PAMETAN ići će opet ispočetka … 😉😉 👌👌

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije

baš možemo vidjeti koliko je ta Europa homogena

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Na Hannah Arendt nije potrebno trošiti rijeći, U svakom sistem-vremenu jako brzo napreduješ i postaješ poznat ukoliko si podoban. Ona je bila jako podobna.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Manje vise pristojan tekst. Ali taj pakt je ipak dugorocno bio sramota za sssr. Ali staljin jednostavno nije imao izbora. Zapad je tridesetih vodio politiku koja je zeljela njemacki militarizam okrenuti prema istoku dalje od njih. Rusiji je prijetilo da zarati sa njemackom bez saveznika. Staljin im je uzvratio istom mjerom. Kratkovidnost i kukavicluk zapada koju je Hitler briljantno iskoristio, to se mora priznat

Tedi
Gost
Tedi
1 godina prije

Navodis, taj pakt je ipak dugorocno bio sramota za SSSR.A zasto samo za SSSR,kada su sramotu prije SSSR potpisali London i Pariz i to jos gore,ne neki sporazum,vec cisto dijelo cerupanje ,Cehoslovacke,Ajd,nepravimo se mutavi,svaka slicnost je slucajna sa novijom/sadasnom stvarnoscu.
G.Babicu, DOBAR!Uzivam,

Stana
Gost
Stana
1 godina prije

Meni onda nije jasno, ako je Staljin očekivao Hitlerov napad na SSSR, zašto nije bio pripremljen za isti? Odnosno, zašto mu je trebalo toliko dugo da povjeruje i reagira na njem napad?

Kaljagula
Gost
Kaljagula
1 godina prije

Hm. Nije SSSR baš toliko nespreman. Aviona i tenkova imaju nekoliko puta više, nego što ih imaju Nemci. Oni samo nisu “dovoljno” spremni, pa svoju vojsku nisu razvili u odbrambeni poredak – ne želeći da time daju Hitleru povod za napad. Što se tiče brzine reakcije, ona više ne zavisi od Crvene Armije, već od – Nemaca. Nemci su prvoga dana uništivši veliki deo ruske avijacije još na aerodromima, postigli apsloutnu vazdušnu nadmoć i napreduju toliko brzo da “neprijatelju” ne dozvoljavaju da se konsoliduje. Staljin je šokiran, pre razvojem situacije, nego samim napadom. Ostalo je uglavnom legenda, priča doterana na način, da se određeni akteri opravdaju.

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije

Ma nisi pročitala da je on svoju silu držao na istoku bojao se Japana koji je u to vrijeme okupirao skoro pola Kine ,i bio na granicama SSSR.Mislim da se zvao Treper špijun u Japanu koji ga je obavještavao o namjeri Japana ,da neće napasti njega nego Ameriku na tihom oceanu ,nije vjerovao.Kada su Japanci skužili tko ih izdaje bio je kraj tom Ruskom špijunu.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije

Čobane, riječ je o Richardu Sorgeu, rođenom u današnjem Azerbejdžanu..
Dojavio je Moskvi da Japanci nabavljaju ljetne uniforme, pa je bilo logično zaključiti da neće na Sibir.

Kaljagula
Gost
Kaljagula
1 godina prije

Da, reč je o Zorgeu. Sa njim je kao saradnik radio i – Srbin Branko Vukelić. Ova sovjetska obaveštajna ekipa je svojoj centrali redovno dostavljala razne informacije. Jedna od tih bila je približno tačno vreme napada na SSSR, kao i snaga njemačkih jedinica (190 divizija). Ova o japanskim uniformama je kasnija, jedna od poslednjih informacija u vreme vođenja bitk za Moskvu, pa je zahvaljujući tom obaveštenju na moskovski front sa dalekog istoka prebačeno 18 divizija dalekoistočne vojske, koje su odigrale ključnu ulogu u pomenutoj bitci.

Nešto posle slanja te informacije, Zorge i Vukelić su uhvaćeni.

Da napomene, još jednom – glavnina Crvene Armije – nije na dalekom istoku. Tamo se nalazi oko 60 divizija Crvene Armije, a na zapadu – 127 divizija.
Još da napomenem, da divizije Crvene Armije (po novom, reformisanom ustroju) broje oko 8.500 vojnika, a Nemačke između 14.500 do 15.000 vojnika.

Stana
Gost
Stana
1 godina prije

I nije mi jasno, ako rusija polaže na pravo teritorija izgubljeno nakon prvog sv rata, zasto to isto prava nema njemacka?

Kaljagula
Gost
Kaljagula
1 godina prije

“Pravo” na, pretenzije na nekim ratom izgubljene teritorije, postaje “pravo pravo” tek ako se uspešno realizuje nekim novim ratom. No, u pozicijama SSSR-a i Nemaca postoji i bitna razlika Nemci nisu okupirali samo ona područja Poljske koja su joj nekada pripadala, već i ona koja nikada nisu bila njihova. Uz to, na kraju, rat su – izgubili.

Stana
Gost
Stana
1 godina prije

Okej, no nisam ciljao na poljsku. Nego na to kako se “cerupala” cehoslovacka. Cehoslovacka je nastala nakon raspada au monarhije i “cerupanje” njemacke.

Kaljagula
Gost
Kaljagula
1 godina prije

U stvari, Čehoslovačka je po Nemce mnogo gori primer. Česi i Slovaci, kao i Lužički Srbi su samo ostaci nekada moćnih slavenskih plemena na prostorima srednje i zapadne Evrope. Ova plemena su još u srednjem veku delom istrebljena, a delom germanizovana. Sporazumom iz 1938. zapadne sile su predajući Sudete Nemcima, praktično nagradili Nemce za ranije izvršen genocid. Ipak, da do drugog svetskog rata nije došlo, ili da ga Nemci nisu izgubili, niko ne bi njihovo pravo na ove prostore dovodio u pitanje.

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Poljska je okupirala delove Carske Rusije nakon ww1 u potpuno drugom ratu. Iskoristila gradjanski rat Boljsevika i Belih nekoliko godina nakon zavrsetka ww1, okupirala sam grad Minsk i ka jugu stotine kvadratnih km, ubila trecinu gradjana Minska i napravila genocid sve do zapadne Ukrajine zbog cega se dan danas mrze Poljaci i Ukrajinci. Rusija je iz ww1 izasla separatnim mirom a Poljska bila na porazenoj strani.

Son Of A Sam
Gost
Son Of A Sam
1 godina prije

To je teritorij izgubljen godinu do dvije poslije nakon 1 svj. rata gdje su Poljaci napali građanskim ratom oslabljeni SSSR. To mogu sada tupiti ali budale i dalje ne shvacaju.

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije

Imao je on vijest od špijuna iz Pariza ,a i onoga iz Japana ,bojao se Japana pa držao silu na istoku ,radilo se o vremenu.

Kaljagula
Gost
Kaljagula
1 godina prije

Nije problem u nedostatku obaveštajnih podataka. Sovjetska obaveštajna služba je prilično razvijena, a o namerama nemaca obaveštavaju ih i Englezi. Problem je bio u tome – što su dobijeni podaci u detaljima (vreme napada, udarna sila i pravci napada) bili delimično kontradiktorni, pa se preko većine tih obaveštenja prelazilo, smatrajući ih podmetačinama, dezinformacijama, kojima, ili Englezi pokušavaju SSSR na svojoj strani uvući u rat, ili ih plasiraju sami Nemci, prikrivajući nameru da izvrše invaziju na Englesku.

Osnova verovanja da su šanse za napad Nemaca na SSSR, u najvljivano vreme, relativno male, je bilo u tome, da sovjetski stratezi nisu verovali da će se Nemci usuditi voditi rat na dva fronta. U tome su se prevarili.

Glavnina jedinica Crvene Armije nije na dalekom istoku. Tamo Crvena Armija ima oko 60 divizija – dobro obučene, opremljene i iskusne vojske, ali na zapadu, na granici imaju 127 divizija, sa oko 2.700.000 vojnika. U velikoj meri i delovi ove vojske već imaju izvesnog ratnog iskustva (iz zimskog rata sa finskom, a neki ključni viši oficiri i iz španskog građanskog rata). No to očigledno – nije bilo dovoljno (da se u malom komentaru, ne raspisujem previše).

Kruško
Gost
Kruško
1 godina prije

Off topic
Subota je uvecer, za one koji ne idu nigdje nocas malo dobre atmosfere i odmaka od danasnjice..Toma Zdravkovic

https://youtu.be/OQbg2cf8z4A

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

“…Goebbels piše u svom dnevniku: “Boljševizam je još živ. Stoga preuzimamo našu istinsku dužnost pred poviješću. Protiv ovog podviga Churchill ili Roosevelt imaju malo prigovora. …”
Točno tako. Radi toga je Hitler i financiran.
I sasvim je jasno da je ovaj pakt politički, a iza njega stoji vojna odluka. Nije bilo teško dokučiti namjere.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije

Goebbelsov dnevnik je najbolji preživjeli dokument te ideologije i njenog razvoja od samog početka, do samog kraja. Zanimljivo koliko je mnogo pažnje pridavao fizičkom izgledu kao ogledalu vrijednosti čovjeka. Tako npr. o izbjeglim volksdeutcherima govori s prijezirom kao o skupini koja govori njemački i naziva se nijemcima, ali uopće ne sliči njima. Čak je opravdanje za poraze nalazio u albumu sovjetskih generala koji su po njemu izgledali arijevski čišći od njemačkih generala. Pred kraj rata usporedio je lik Ante Pavelića s onim Josipa Broza, u kojem prvoga časti podrugljivim epitetima, a o drugom ima vrlo visoko mišljenje. Vrlo visoko mišljenje, kako rat odmiče, ima i o Staljinu.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

…..nesto mi sve ovo poznato….

Kumašin
Gost
Kumašin
1 godina prije

Šta se toliko izmučija Babiću? Napišeš da nisu ni potpisali i mirna Bosna i Ercegovina. Đavla ti ga oni znaju jel potpisano ta nije niko vidija kad je potpisivalo. Je malo nezgodno kad potpišeš s poraženim ali neko je mora izgubit rat. U mene ćaća bija u švapskoj vojsci Vermat i dobro se oni tukli i Švabe i ovi naši šta je pokupilo, dalo oružje i obuklo univorme. Uvik je ćaća govorija da Itler ne bi izgubija rat da nije napadava Ruse šta je unda bija Sovitski Savez i Staljin to vodija Gruzin. Čim je on njiju napa sam je sebi potpisa poraz i sam si je kriv jer ima je najjaču vojsku i tekniku. A kad izgubiš neće ni đava više su tobon, tako ti je to. Nego jesi li odozda iz Rame? Znadeš li pokejna Miju Babića šta je ima građevinsku virmu? Zna san ja i Maticu i Tomu, lokali na Docu. Ovo si dobro napisa kako Poljaci mrze Judinja. Eto baš sam se zateka, u malog sam, tija bi igrat poljsku ligu pa traži klub. Mrze Judinja skoro više nego mi odozda. Ne bi čovik virova da nije vidija. Mali bija u jedan klub na probu i odma ga pitalo da nije Žid jer znadu oni da je Stipinac katoličija Žide. Ali iman ja da san rođen doli a mi smo to potrali kad se tilo naselit. Nema nijedan u nas ali imade ta priča kako se Judinja tila naselit pa ih istralo prima Bosni i jedan dio prima Imockom. A malom piše rodija se u Zagrebu i odman oni sumljaju da nije Žid. Je istina živa, ne mora niko virovat. Ne voljavaju oni ni Švabe ni Ruse ali u njizi taka propaganda da su ji ubijali zajedno. Ja ne znan šta je bilo, moj ćaća bija u Staljingradu i posli po Jugoslaviji pa ga izvukli ovi par momaka iz sela šta su išli u partizane inače bi robija ili bi ga striljalo. U vezi oviju totalni režima dobro je bilo u Tite. Nisam ga ja volija ali bilo sve jevtino, dobre plaće, rakijetina ka mineralna. Ja steka dva stana u Zagrebu u Titinoj državi. Pa ako je to bija totalni režim ja san ti za to i neka je samo nami takoviju režima da ih đava lipi nosi i demokraciju i adeze i esdepe.

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Bravo Kumašine!! Sve je jednostavnije bilo (povjesno) za razumit dok se ne umješaju kojekakvi IZUZETNI i njiovi interesi i vazali istih …
🤔🤔 👏👏👏

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

Kompletnu povijest koju su poslije 2. sv rata pisali zapadni propagandisti treba pospremiti u kantu za smece.

Čoban
Gost
Čoban
1 godina prije

Znaš da ,kada ti zatreba možeš iz kante za smeće izvaditi opet.TAKO TI JE SA POVIJEŠĆU.Imaš gradove u zemlji stare desetak tisuća godina ,tehnologije koja je preživjela vrijeme i ope se tepe o stvaranju svijeta i ljudi od stvoritelja i to se svrsta onome koji to napiše.VJERUJ I ŠUTI ,NE BUNI SE bit ćeš na križu kao i onaj buntovnik prije.

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije

Odlično Babiću, kao i obično, uostalom…

PeroTunguz
Gost
PeroTunguz
1 godina prije

E ovo si Babicu odradio valjano!!
————————————————–
samo bih dodao jedan razgovor izmedju ruskih i engleskih diplomata pred sami pocetak rata.
Rusi:”Sta ce se desiti ako Njemacka napadne Poljsku?”
Englezi:”Poljaci ce zatraziti vasu pomoc”
Rusi:”Mi mislimo da nece zatraziti!”
Englezi:”U tom slucaju Poljska postaje samo njemacka provincija, a vi znate sta vam je ciniti”
===========================================================================

KGB agenti
Gost
KGB agenti
1 godina prije

Svi diktatori bili su specijalaci KGB

Petak 13.
Gost
Petak 13.
1 godina prije

Staljinova deviza “nema ljudi=nema problema”, koliko god bila sokantna na prvi pogled,sadrzi u sebi jednu veliku i univerzalnu istinu.

Looker
Gost
Looker
1 godina prije

Admini, zašto ste obrisali sve postove o istoriji Hrvatske?
Jel to istina zabranjena na ovom portalu.
Mislite da svi treba da učimo istoriju iz hrvatskih udžbenika kao i vaš novogovor?

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije

Poštovani Looker,

Jeste, ovdje je zabranjena polemika o ustašama, četnicima i partizanima.

Anononimnost komentatora ne jamči objektivnost i postoji veliki rizik za manipulaciju.

Imate na stotine portala koji jedva čekaju da netko polemizira o sličnim temama. Logično to nije.

Hvala na razumijevanju.

PS Možda možemo otvoriti sličnu rubriku na budućem forumu, ali kod takvih polemika svi komentatori trebaju jasno predočiti svoje puno ime, prezime, zvanje i zanimanje, te preuzeti odgovornost za sve što izgovore.

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije

Dobro da su ti izbrisali jer si se poprilično obrukao neznanjem. Da ti nisu izbrisali odgovorio bih ti ja argumentima pa bi ti bilo neugodno.

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Tako je jednostavno promatrati iz današnjeg konteksta. Nitko nije imao kristalnu kuglu 1939. I nije mogao znati u kojem smjeru će krenuti Njemačka. Svi su znali da dolazi do rata i molili su boga da rat ne krene na “njihovu” stranu nego mrskim neprijateljima…. svatko je kupovao vrijeme kako je znao. Sad, 80 godina kasnije nije teško biti pametan.

qwerviqbwvqfrqewfvrqerfv
Gost
qwerviqbwvqfrqewfvrqerfv
1 godina prije

Ovaj je dobro apsolvirao rat za rođenje rozmarine bebe:
“khihotiko

Ado Brčić je klečao i u Londonu ljubio prstenje sa Davidovom zvijezdom!!! Zato je i napao Sovjete! To je bila jedna od naredbi nakon što je kabala shvatila da sa Besarionom Džugašvilijem nema zajebancije jer je hladokrvno zabio nožine u leđa šesterokrakoj brači koja ga je okruživala, Ko zecove ih je potamanio u njihovoj vlastitoj tvorevini. Zato ga danas ocrnjuju i više od Šiki Ade. Inače, Ado je bio karizmatik i govornik koji se rađa jednom u sto godina. Probao je i on igrati solo, no zavrnuli su mu pipu i bilo je kaput. Veliki je profit bio u postratnoj obnovi. A i direktno je odgovoran za stvaranje najfašističkije države na kugli zemaljskoj, Izraela. Jesu gta kasnije za nagradu sklonili ili ne, to znaju samo odabrani.”

Koba
Gost
Koba
1 godina prije

S sadašnje vremenske distance mogu samo žaliti što Saveznici nisu stigli poslati trupe u Finsku da se bore protiv SSSr-a. Svijet podijelje između nacista na zapadu, komunista na istoku, fašista na jugu i kapitalista preko mora čini se mnogo primamljivija alternativa današnjem.

puki
Gost
puki
1 godina prije

da komentiram neke stvari iz članka:

-Hannah Arendt je bila židovka, to objašnjava sve

-“napad Njemačke” na Poljsku 1. rujna 1939., koji se danas u službenoj historiografiji označava kao početak 2. sv. rata, nije se odigrao onako kako to tvrdi službema historiografija. Ustvari je Poljska prva isprovocirala Njemce sa nekim napadom na njemačku vojsku. I to zato što je Velika Britanija nagovorila Poljsku da to učini, obećavajući joj pomoć. Međutim, nakon što je Njemačka uzvratila i upala u Poljsku, London je Poljake ostavio na cjedilu. Napominjema da ovo kažu i dva ozbiljna analitičara, F. William Engdahl i Paul Craig Roberts.

– “Nacisti su tlačili Poljake, a Sovjeti ne”.
Da, to je naprosto činjenica, jer Sovjeti nisu vladali u Poljskoj 1939-45, već Njemačka. Međutim, što je sa masovnim pokoljom Poljaka u Katynu? Koji je izvršila Crvena armija. Ne možemo prelaziti ni preko toga. Ma koliko se trudili ovdje da se pokaže, kako SSSR i Crvena armija nisu bili ništa krivi Poljacima, činjenica je da u dijelu Poljaka, postoji nepovjerenje i odbojnost prema Rusiji, koje se temelji na povijesnim događajima. I to se ne može negirati ili pokušati prevladati, tako što se stalno kaže- ma Poljaci su ti koji su krivi, a ne Rusi i SSSR. U Poljskoj misle drugačije. Podjednaka odbojnost Poljaka postoji i prema Nijemcima, zato u Poljskoj osjetljivo reagiraju na svako pametovanje iz Merkeličine pro-cionističke vazalske Njemačke. Što većina Poljaka uopće ne kuži, da je ova Njemačka cionistički vazal. Već se pale na Merkelicu i objavljuju njene slike u nacističkoj uniformi. I to tko je objavljivao slike Merkelice u nacističkoj uniformi? Poljski tjednik “Fakt”- u vlasništvu njemačkog koncerna “Axel Springer” , koji je poznat po svojoj proameričkoj i pro-izraelskoj orjentaciji. Srpski “Blic”, također je u vlasništvu koncerna “Axel Springer”. Ali, “Axel Springera” nedavno je preuzeo američki koncern KKR (Kravis Kolhberg Roberts), čiji su vlasnici židovi Henry Kravis i njegova 2 rođaka, Jerome Kolhberg i George Roberts. Henry Kravis je član glavnog odbora grupe Bilderberg, zajedno sa Kissingerom i Sorosem. KKR je i većinski vlasnik Nove TV u Hrvatskoj i regionalne televizije N1.
Dakle, globalistička antiruska elita, koristi povijesni strah djela Poljaka od Rusije i propagandnom ga pojačava i uvećava. Ipak, vidi se u onoj anketi, čije ste rezultate objavili u drugom članku, da i većina Poljaka ne bi ratovala protiv Rusije.

puki
Gost
puki
1 godina prije

-“Iako se zločini holokausta uglavnom pripisuju nacistima, poznato je da su Poljaci mrzili Židove gotovo u istoj mjeri kao Nijemci.”
Mržnja se ne može pripisivati kolektivno cijelim narodima. Niti “Nijemci”, niti “Poljaci” nisu mrzili židove više nego Rusi, Ukrajinci, Rumunji, Mađari. Latvijci i ostali europski narodi. Činjenica je da je u velikim dijelovima stanovništva u istočnoje Europi postojala odbojnost prema Židovima. Židova je prije 2. sv. rata najviše bilo u Poljskoj i SSSR-u, i prema tome, tamo je i bila najviša odbojnost prema njima. Palestinski vođa Mahmud Abbas lani je dobro rekao zbog čega je u Europi stoljećima postojala odbojnost i mržnja prenma židivima. Ta je mržnja bila socijalne prirode kako je rekao Abas, jer su bogati židovski bankari-lihvari, kamatari, mnogim siromašnim ljudima i u SSSR-u, i u Poljskoj, Rumunjskoj i drugdje, pozajmljivali novac uz visoke kamate i tako su ljudi upadali u dužničko ropstvo. Abasa su zbog toga lani napali da je antisemit, što je absurdno, jer je on osobno semit, kao i svi Palestinci i Arapi, međutim Abas je rekao samo činjenice. To je bila židovska elita bankara i lihvara, međutim odbojnost i mržnja običnog naroda, prenosila se na sve židove. I onda su u progonu u 2. sv. ratu, baš najviše stradali oni obični židovi, dok je elita većinom kidnula. Pojedinci kao George Soros i njegov otac Theodore, u okupiranoj Mađarskoj, tada su surađivali sa nacistima, cinkarili su druge židove nacistima. I kada ni nacisti te židove otjerali i logore, Theodore Soros i njegov sin George (Giorgy), koji je tada bio tek stasali tinejdžer oko 14 godina, prisvajali su sebi imovinu tih židova.To je također dokazana činjenica, a Soros je 1998. na američkoj tv u emisiji “60 seconds” to i priznao.
Kada su nacisti osvojili mnoge zemlje istočne Europe, dio stanovnika u Poljskoj, Rumunsjkoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Litvi, Latviji, Ukrajini, itd… dobrovoljno je krenuo da se osveti židovima i to su bili strahoviti pokolji. Pojedini stanovnici su išli dobrovoljno ubijati židove, bez da su ih Nijemci nagovarali na to. U Francuskoj, su mnogi Francuzi od 1940. također činili to, dobrovoljno pomagali u uklanjanju židova, ali ne onako brutalno kao u istočnoj Europu, već su naprosto Njemcima cinkarili židove i nagovarli ih da ih deportiraju u logore. To se masovno događalo za vrijeme kvislinškog režima Vichy.
Također je činjenica da su židovski bankari Rotschild, Warburg i Rockefeller poslovno surađivali sa nacistima. Hitler i nacisti su djelimično financirani preko banke BIS (banka za platno izjednačavanje), sa kojom upravljaju vlasnici FED-a, među kojima su i ove 3 spomenute obitelji. O tome su pisali ne samo američki neovisni autori, Anthony Sutton i Adam Le Bor, već i neki ruski, inače ljevičarski autori. Rockefellerov koncern Standard Oil, od 1929. do 1945. je poslovno surađivao sa njemačkim kemijskim koncernom IG Farben, koji je proizvodio otrovni plin Ciklon B za konclogore. Dijelove dionica IG Farbena u SAD-u, držala je obitelj Warburg, a u upravnom odboru podružnice IG Farbena u SAD-u, sjedili su Max Warburg i Edsel Ford- sin Henrya Forda, koji je bio osvjedočeni antisemit, napisao cijelu knjigu protiv židova, i 1936. dobio orden od Hitlera.

puki
Gost
puki
1 godina prije

-međutim, takozvani “antisemitizam”, postojao je i u komunističkom SSSR-u i državama Varšavskog pakta. Poznata je čistka židova iz KP SSSR-a, koju je sproveo Staljin negdje kasnih 40-ih i početkom 50-ih godina. Staljin je optužio židovske članove KP SSSR-a, da su agenti SAD-a i Zapada, i zbog toga ih izbacio iz KP SSSR-a. Staljina je također razbjesnilo to što, su židovski članovi KP SSSR-a zahtjevali vlastitu “židovsku socijalističku republiku Krim”. Onda je Staljin naredio preseljevanje mnogih židova iz Moskve, Petrograda i ostalih gradova europskog dijela SSSR-a, gdje je živjela velika većina židova SSSR-a, u daleke azijske dijelove SSSR-a, blizu kineske granice, Gdje i danas postoje obilježja židova, koji su tu nekada živjeli 50-ih 60-ih i 70-ih godina, nakon prsilne deportacijke iz europskog dijela SSSR-a.
– Čistka dijela židova, također se desila u komunističkoj Poljskoj kasniih 60-ih godina. Nakon praškog prolječa u Čehoslovačkoj i sličnih pokušaja u Poljskoj, rukovodstvo KP Poljske (naravno uz suglasnost Moskve) protjeralo je oko 30.000 židova iz Poljske, koji su bili optuženi da su agenti SAD.-a, Zapada i kapitalizma i da vuku konce u takvim pokušajima ustanaka protiv komunističke vlasti.
Sada treba biti jasno, zašto su Soros i kompanija, još kasnih 80-ih godina, počeli razvijati svoje mreže u SSSR-u i istočnoj Europi i poticati borbu protiv “komunističke diktature”, za “demokraciju” i “civilno društvo”. Da bi se nakon raspada SSSR-a i komunizma, sve države istočne Europe privele pod kontrolu SAD-a i cionista. Soros je tada 1989/1990. podržavao i financirao mladog Viktora Orbana, koji se borio protiv komunizma u Mađarskoj. Međutim, Orban je kasnije prozreo Sorosevu igru i otrgnuo se i postao protivnik svog nekadašnjeg mecene.
Padom SSSR-a i komunizma, Soroseva etnička braća uz pomoć svog pijuna Jeljcina, doveli su Rusiju pod kontrolu SAD-a i elite i iscjedili je kao limun.
Dakle, Soros se tada prije 30-ak godina kofol borio protiv komunizma, međutim danas je Soros baš kralj svih ljevičara u istočnoj Europi i pomaže i financoira sve ljevičare i bivše komuniste, i kod nas u Htrvatskoj i regiji i u Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Mađarskoj itd… Jer današnjji skoro svi ljevičari sa svojim neizliječivim internacionalizmom i fanatičnim religijsko-fundamentalističkim antinacionalizmom su najveći korisni idioti za Sorosa i ostalu globalističke ekipu. Dok su raniji komunistički režimi u SSSR-u i državama Varšavskog pakta, baš zbog svog rigidnog izolacionizma, zbog protivljenje globalističkom kapitalizmu i zbog zaštite nacionalne suverenosti- bili neprijatelji Sorosa, Rotschilda i ostale etnčke braće i zato su se oni borili za rušenje SSSR-a i ostalih država. Kao što se i danas bore za rušenje suverenističkih vlada, kao u Rusiji (nacionalno-konzervativna suverenistička vlada), Venecueli (lijeva socijalistička vlada katoličko-socijalne orjentacije) ili Iranu (islamsko-konzervativna vlada), Zajedničko svim ovim trima različitim državama je da prkose globalističkoj eliti i globalnim cionistima. Zato se demoniziraju u propagandnim medijima.

puki
Gost
puki
1 godina prije

“Dakle, Hitler je trebao biti prirodni saveznik Staljina, ali uoči operacije Barbarossa u lipnju 1941. nacistički ministar propagande Joseph Goebbels piše u svom dnevniku: “Boljševizam je još živ. Stoga preuzimamo našu istinsku dužnost pred poviješću. Protiv ovog podviga Churchill ili Roosevelt imaju malo prigovora. Možda ćemo uspjeti uvjeriti njemački episkopat obje konfesije da blagoslovi ovaj rat kao od Boga voljan.”
He, he… pa ova izjava potvrđuje, ono što sam napisao prije nekoliko tjedana u komentaru na jedan drugi članaka, evo opet tog posta:
Hitler je u principu, bio najprije produkt duboke države, kao i Sadam, pa se onda kasnije okrenuo protiv duboke države, kao i Sadam, Dakle, globalistički gospodari kaosa iz duboke države su najprije pomogli u usponu Hitlera, pa kada im je počeo izmicati kontroli, tek su mu se onda suprostavili. Hitler je sprovodio eugeniku, a eugenika nije bila njegov izum, već izum anglosaksonsko-cionističke globalističke elite, još u kasnom 19. stoljeću. Zato su Hitlerovu eugeniku u Njemačkoj 30-ih godina sufinancirali Rockefeller, Carnegie i Ford. Oni su financirali Eugenički institut Kaiser Wilhelm u Berlinu, na kojem je tada , sredinom 30-ih godina radio dr. Josef Mengele.
Adam Le Bor i Anthony Sutton su u svojim knjigama opisali, kako su gospodari kaosa pomagali i sufinacirali Hitlera i uspon nacizma.. Banka BIS (Rotšildova podružnica FED-a) imala je prste u tome.. Le Bor kaže da su većina njemačkih firmi između 1933 i 1945 (vladavina nacista), bile ili u potpunom ili djelimičnom vlasništvu američkih firmi i koncerna..
Zašto SAD i Britanija nisu davno bombardirali Aušvic, a mogli su? Zašto je Aušvic radio sve do skoro kraja rata, do veljače 1945. iako je njemačka armija odavno bila na koljenima. Dakle, Njemačka i Hitler faktički na koljenima, ali Aušvic lijepo radi, skoro do zadnjeg dana..
Cijela engleska kraljevska obitelj bili su 30-ih godina pristalice nacizma. Da podsjetim, da je engleska kraljevska kuća rodbinski bila povezana sa njemačkom carskom dinastijom. Da je njemačka himna carske njemačke do 1918. imala istu melodiju kao i engleska himna “god save the queen”.
Ne samo što je Elizabeta kao djevojčica, sa svojom majkom, tadašnjom kraljicom pokazivala rimski pozdrav, već je i njen muž, princ Phillip, tada kao tinejdžer bio pristalica Hitlera, što je kasnije i sam priznao. Sjetimo se kada je sadašnji princ Harry, mlađi Charlesov sin, prije 6-7 godina, na nekoj fešti, nosio nacističku uniformu sa kukastim križem oko ruke… Mainstrema mediji su to predstavili kao mali nestašluk, nestašnog Harryja.
Osim par bombica 1940. Njemačka uopće nije dirala Britaniju… a poznat je tajni let avionom Hitlerovog zamjenika, Rudolfa Hessa, u London, koji je on poduzeo 1940.. i išao na neke pregovore..
SAD i Britanija skoro uopće nisu ratovali protiv Njemačke (ako izmumemo rat u sjevernoj Africi za kolonije), sve do 1944. kada se intezivnije uključuju u rat, tek iskrcavanjem na Normandiji i Siciliji. Do tada je najviše ratovao SSSR, koji je podnio najveći teret, dok su SAD i Britanija bile totalno pošteđene od rata. Kao i Francuska, koja je faktički ostala nedirnuta. Jer Hitler ju je 1940. osvojio za 2 tjedna skoro bez otpora, a Francuzi su ugodno živjeli pod “okupacijom”, tek 1944. kad su uvidjeli da će Njemačka izgubiti, napravili su kobajagi pokret otpora..
Zašto je Hitler išao u taj megalomanski, gigantski, suludi, samoubilački napad na SSSR 1941.? On se mogao zadovoljiti osvajanjem Ukrajine, koju je brzo osvojio. Zašto je ipak išao dalje na cijelu Rusiju, odnosno SSSR? Hitler nije bio tako lud kakvim ga se predstavlja. London mu je bio obećao tajnu pomoć, (što odaje i ova izjava Goebelsa), ako napadne komunistički SSSR. U stvari ovo komunistički i boljševički SSSR bilo je manje važno, Razlog je bio više taj, što je SSSR poštao previše moćan… i neovistan, iako su gospodari kaosa, 1917. također imali prste u stvaranju oktobarske revolucije i SSSR-a, sa ciljem uništenja carske Rusije. U principu su gospodari kaosa imali sličan cilj kao i prilikom 1. svjetskog rata:uništenje Njemačke i carske Rusije, što im je uspjelo.. U 2. svj, ratu uništenje Njemačke… i SSSR-a, kroz međusobni gigantski rat.. Međutim uništenje SSSR-a nije uspjelo, ali SSSR je platio veliku cijenu pobjede, imao ogromne materijalne i ljudske gubitke, daleko najviše od sviju… dok su SAD i Britanija ostale neokrznute. dakle potpuno porušena NJemačka i dobrim dijelom porušeni SSSR, morali su početi opet od nule…
nakon 2. sv. rata, Njemačka postaje vazal SAD i Britanije, a protiv SSSR-a se inscenira “hladni rat”. Autori “hladnoga rata”, bili su braća John Foster i Allen Welsh Dulles, Rockefellerovi ljudi na čelnim pozicijama Rokefelerovog “Vijeća za vanjske odnose” (CFR). JF Dulles je ranih 50-.ih goduna, zajedno sa francuskom masončugom Jeanom Monetom pravio planove za stvaranje EU(odnosno EEZ), a AW Dulles je bio u odboru “Američkog vijeća za ujedinjenju Europu” (ACUE). Koje je stvoreno 1948. u New Yorku, novcima Rokefelera i Forda, a organizacijskom skupu predsjedavao je čuveni grof Coudenhove-Kalergi, koji se danas spominje kao otac ideje o EU, migraciji i preseljenju stanovništva, C-K je još 1923. novcima Rotšilda i Warburga bio stvorio Paneuropsku uniju, prvu globalistočku elitnu organizaciju, koja se zalagala za stvaranje jedne europske države, pod vodstvom židova.. kako je sam C-K pisao u svojoj istoimenoj knjizi- dakle, da staro europsko plemstvo i “židovsko duhovno plemstvo” trebaju imati vodeću ulogu.. Organizacija “Paneuropska unija” postoji i danas, i ima podružnice u svim državam regije, i u Srbiji, BiH i na Kosovu… Jedna od hrvatkih članica ove Kalergijeve PU je ona Plenkovićeva krava, Dubravka Šuica koja ćd u novoj Europskoj komisiji, dobiti neki položaj jednog od potpredsjednika EU..

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

puki Gospodari kaosa su financirali zaraćene strane u WWI, Oktobarsku revoluciju, Hitlera i saveznike u WWII . . . isto ka šta danas pomažu razne države i glavosječe . . . u Iraku je Pentagon naoružava iračku vojsku, a CIA ISIL protiv kojega se iračka vojska borila . . . slično je bilo i ovde početkom 1990-ih . . .

DŠ.....
Gost
DŠ.....
1 godina prije

Pukijeve besmislice jedan su oblik shizofrenije. Čovječe, ti si se potpuno pogubio! Zašto je Njemačka napala SSSR? Zato što je njemački proračun bio u bankrotu i održavao se pljačkom osvojenih država. Stoga samo malouman može tvrditi da su Francuzi dobro živjeli za njemačke okupacije. No ni ta pljačka nije mogla osiguravati socijalna prava njemačkih građana, na kojima je Hitler temeljio svoju popularnost, pa se odlučio na posljednji korak. Napad na SSSR. Nije ga nitko trebao huškati, on je bio prisiljen jer HItlerov režim nije bio pupčano vezan za moćni industirjski lobi. Hitlerov je režim strahovao od njemačkoga naroda i zato je nastavljao politiku socijalne države. Čak je 1943. zadnji put povisio mirovine. Svi koji žele znati nešto više, neka pročitaju knjigu Götza Alija “Htlerova socijalna država”. I neka se maknu od shizofreničnih komentara pojedinaca izgubljenih u vremenu i prostoru.

Kaljagula
Gost
Kaljagula
1 godina prije

Nije baš da se u celosti slažem sa “kratkim i jasnim”, “zbrda-zdola” nabacanim tekstovima generala Pukija, ali reći da su mu tekstovi besmislice je u najmanju ruku preterano. Uzroci svih ratova imaju više slojeva, pa po prirodi stvari, nije ih moguće celovito analizirati u relativno kratkim tekstovima bilo kojeg komentara.

Budući napad na SSSR i širenje Nemačke na istok Evrope je deo nacističkog projekta i programa – od samog početka. To je životni prostor na kome slavenski robovi trebaju opsluživati čistu arijevsku rasu, koja se ubrzano razmnožava.

Hitler svoju ekonomiju sve vreme vodi na rubu bankrota, u funkciji vojnog razvoja i vođenja budućih osvajačkih ratova. Predbankrotno stanje kod Hitlera nije uzrok i razlog za napad na bilo koga, već je to prirodna posledica velikih troškova priprema za rat.

U suprotnom, trebali bismo poverovati da je Hitler, nekih 16-17 godina pre napada na SSSR, pišući Majn Kampf (recimo) bio vidovit i znao da će jednog dana, pitanje bankrota budžeta rešavati napadom na njih.

DŠ.....
Gost
DŠ.....
1 godina prije

Potpuno krivo, Kaljagulo. Hitler je preuzimajući vlast već naslijedio rupu u proračunu koja datira iz Prvoga svjetskoga rata. Njemačka je izgubila rat jer je centralno planiranje doživjelo kolaps. Dok su Britanci rat financirali sa 30 posto kredita, NIjemci su potrošili 60 posto kreditnih sredstava. Stoga takav sustav nije mogao funkcionirati. Hitler je 1933. pokrenuo socijalne programe, išao radnicima i malomu čovjeku niz dlaku, a to je strahovito koštalo. Dakle, nije rat kriv za bankrot, nego socijalna prava prije i za vrijeme Drugoga svjetskoga rata. NIjemci su godinama nakon 1945. govorili da su bolje živjeli u ratu nego u miru. Sve ti piše u Alijevoj knjizi. Prvorazredno je to djelo na 500 stranica.

Kaljagula
Gost
Kaljagula
1 godina prije

Elem, pišući 1924 godine Majn Kampf Hitler je najavio svoje ratne pohode, posebno one na istok. To je deo nacističkog programa.

Ekonomija koju vodi po dolasku na vlast, je u funkciji realizacije tog programa. Socijalna politika koju vodi, kao i ubrzano naoružavanje, su nužno morali dovesti Nemačku (kao što bi i bilo koju drugu državu) na rub bankrota. Hitler to ZNA, kao što zna da će ratovati, jer se sve vreme za to priprema.

Ekonomska politika je u funkciji rata, a ne obrnuto i gospoda koja su napisala te lepe knjige o ekonomiji – greše. Uostalom, svi ratovi se između ostaloga, vode i radi pljačke tuđih dobara.

Hitlerove “sumnjive investicije” u zadovoljstvo nacije i ratnu privredu, treba da se kao “profit” višestruko vrate kroz buduće ratove.

puki
Gost
puki
1 godina prije

da samo jednom repliciram onom Branku…
stvarno se ispričavam, što smo mi oduvijek “bečki konjušari” i što nismo bili zahvalni kralju Aleksandru i princu Pavlu, koji su bili duše od čovjeka. Koji su, inače, kao i cijela obitelj Karađorđević ustvari bili masonsko-anglosakonske sluge… Ali kako to, da i sami Srbi nisu prihvatili obnovu monarhije Karađorđevića? Ono kada je princ Aleksandar (unuk kralja Aleksandra i sin Petra II. onog koji je kidnuo u London), prije petnaestak godina dolazio u Srbiju i više puta se pokušavo nametati, ali mu nije uspjelo, pa se opet vratio u svoj London, tamo svojim gospodarima u anglosaksonskoj eliti. Inače, nikada mi nije bilo jasno, koja je razlika u tome, biti bečki ili njemački konjušar i biti londonski, odnosno anglosaksonski konjušar. Danas su ionako svi anglosakonsko-cionistički konjušari, i Hrvatska,i Srbija i BiH, i Crna Gora i Makedonija, a o anglosaksonskim protektiratima, BiH i Kosovu, da i ne govorim.
I najveći Srbin svih vremena, “Nemanja” Kusturica, formerly known as Emir Kusturica, stalno nam zamjera, što smo bečki konjušari i nezahvalni prema Karađorđevićima.
Što se tiče Istre i Rijeke, da je “istorijski dokumentirano”, da su bili talijanski… Ustvari su do 1918. bili austrougarski, kao i Vojvodina, koja je nekih 800 godina, do 1918. bila austrougarska, odnosno mađarska…i to je “istorijski dokumentirano”…
Kao i to da je današnja sjeverna talijanska regija, Bozen, odnosno Južni Tirol, do 1918. bila austrijska i da u njoj i danas živi austrijska manjina i tu se govori njemački jezik. Pošto su Talijani 1917. pred kraj 1. sv. rata napustili Njemačku i Austrougarsku i prešli na stranu pobjednika, Engleske i Francuske, za nagradu su u Versaju 1919. dobili Južni Tirol. Rumunjska je dobila također dio mađarske oblasti Banata. Zanimljivo je kako pojedini Talijani kmeče zbog Istre i Rijeke, ali im ne pada na pamet razmisliti o tome, da je Južni Tirol(Bozen) ustvari bio austrijski. Kada je netko iz desne austrijske stranke FPÖ, preklani predložio da se razmisli o tome, da se Južni Tirol vrati Austriji, u Italiji su skočili kao opareni…I to oni isti, koji kmeče zbog Istre i Rijeke.
Također je “istorijski dokumentirano”, da je današnja ruska oblast oko Kalinjigrada, do 1945. bila njemačka, to je ranije u 19. stoljeću bila takozvana Istočna Pruska. Koja je bila dio njemačkog carstva pod Bismarckom. Iso tako dijelovi današnje sjeverozapadne Poljske, oblasti Šlezije i Mazura, bili su njemačka teritorija. U Gdanjsku (njemački: Danzig), naprimjer, rođen je poznati njemački pisac i nobelovac, Guenther Grass. Rusi danas uopće ne poriču da je kalinjgradska oblast bila njemačka i renoviranjem starih zgrada pokuavaju privući njemačke turiste, ponajviše one starije osobe, čije je podrijetlo odatle. Pojedini imućni Nijemci, potomci obitelji iz nekadašnje Istočne Pruske, naseljavaju su se u toj kalinjgradskoj oblasiti kao i u sjevernoj Poljskoj.
Ima takvih slučajeva još koliko hoćeš, po cijeloj Europi, da su ove i one teritorije, nekada pripadale drugim državama, ali kada bi sada svi pokušali u to čeprkati, nastao bi kaos. Što gospodari kaosa, globalistička elita, Soros i ekipa , naravno i priželjkuju i to svestrano i potiču. Jer ta elita i globalisti, iako u debeloj manjini, oni su uvijek u prednosti, jer uvijek mogu podrgijavati te povijesne razmirice i tako huškati nacije i etničke skupine jedne na druge. Da bi se u javnosti, stvorio takav dojam, da kažu; eto vidite, ako se raspadne EU, i ako na vlast dođu nacionalni suverenisti, opet će se u Europu svi međusobno uhvatiti za guše, Tako se stanovništvi u Europi želo držati u strahu, da se ne suprostavljaju gospodarima kaosa- anglocionistočkoj globalistčkoj eliti, koja je izazvala i rat u Ukrajini i sve ratove na Bliskom istoki i migracijsku krizu…koja želi i rat protiv Irana i Rusije i želi stvoriti NWO i svjetsku državu
Soros sa svojom ogromnom gustom mrežom NGO-ova, već sada u svakoj državi, huška većinu na manjinu, tako što stvara i financira organizacije, koje se predstavljaju da zastupaju manjinu i te oreganizacije kofol manjina, ustvari Sorosevi aktivisti, stalno postavljaju zahtjeve i napadaju većinu, i onda se u većini stvara odbojnost i bijes protiv tih manjina. U državama istočne Europe, Soros i elita na ovaj način podržavaju nacionalne manjine, a u državama zapadne Europe, manjine migranata. A u svakoj državi i manjinu homoseksualaca, da bi namjmerno išli na živce većini stanovništva, da se namjerno stvara takozvan “homofobija”, rasizam, nacionalizma i ostalo. Tako gospodari kaosa stalno održavaju plamen svađa, sukoba, mržnja…

Ovaj portal, se sasvim ispravno, drži podalje od svakodnevnih domaćih razmirica na liniji Hrvatska-Srbija-BiH. Ako želi takve razmirice, Branku preporučujem portale Indexa, Jutarnjega, Večernjega, Neta, Blica, Klixa.. i ostalih mainstream medija.. Na forumima tih portala se svakodndevno vode takve razmirice. Iz Srbije kažu: vi ste bečki konjušari, iz Hrvatske kaže, vi ste Turci, 400 godina turski vazali… itd, i onda se svaka rasprava vodi na tom nivou.. Sve to još više raspiruju ovi mainstream mediji, kao i svi vladajući političari Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore… svi su plaćenici globalističke elite… Iako neki kao Vučić blefiraju da su nezavisni, i da su srpski rooljubi, a neki kao Kolinda blefiraju da su hrvatski domoljubi, a neki kao Bakir glume sa su borci za muslimansku stvar, ali istovremeno zahtjevaju savezništvo sa SAD-om i NATO-om- koji su pobili milijune muslimana na Bliskom istoiu, i ne trepnu okom, kada Izrael vrši faktički genocid nad Palestincima, već se i Bakir i kvazi muslimančine ulizuju cionistima.
I dok se tako glupim ovcama svakodnevno bacaju kosti, kao glupim psima, da se kolju da bi gložđali te kosti, i Hrvatska i Srbija i BiH, polako propadaja i nestaju… Narod se masovno iseljava iz sve 3 države, koje su sve manje-više rasprodane i opljačkane, dok ovamao nadiru migranti poslani od Sorosa i ostalih gospodara kaosa.. Najkasnije za 30-40 godina, neće više biti ni Hrvatske, ni Srbije ni BiH… Bit će Hrvatistan, Srbistan i Bosnistan…odnosno, ustvari cijela regija će biti država “Sorosija”, a malobrojni preostali stanovnici dužnički robovi… Samo, prije će NK Rudeš ili FK Jagodina osvojiti Ligu prvaka, nego što narodne mase na ovim prostorima to skuže…

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

puki Aj ne prdi. Najprij nepristojno se obraćat nekome čiji je komentar izbrisan.
Zašto stavljaš Бранку “bečki konjušari” u usta kad se već njemu obraćaš, a da on “bečki konjušari” nigdi nije napisa.
Počet tako komentar, a da je sve ostalo bilo i točno napisano je ordinarna manipulacija.
Padaš na najgluplji balkanski trik.
BTW tvoje mišljenje o cenzuri ovoga portala je ipak samo tvoje. To ti rade upravo Sorosevi mediji

Mirk
Gost
Mirk
1 godina prije

Odlicna analiza ali kad bi narodne mase sve to skuzile na koji nacin bi mogli da se odupru? Upravo zato su i podjeljeni zar ne…..

wiqefinqwfroqwebfqwbefbqwzrf
Gost
wiqefinqwfroqwebfqwbefbqwzrf
1 godina prije

Bravo Forde!!!

čitajte ljudi
Gost
čitajte ljudi
1 godina prije

Mislim, da ova “osuda” Arendt nije baš na mjestu ali čemo o tome možda jednom drugom prigodom, u stvari, za takvo nešto bi bio potreban jedan javni, dubok i dugačak razgovor, jer Arendt to svakako zaslužuje i ne može se tek tako u nekoliko rečenica davati tako ozbiljne osude o tako ozbiljnom autoru. To ne znači, da mislimo, da Arendt nije netko koga bi se smijelo kritizirati, naprotiv ali pomalo je neozbiljno lupiti po njoj sa nekoliko ispucanih “argumenata”. Ali dobro, treba poštovati, pa može se reči i hrabrost NB, da se upusti u takvo nešto. OK, u svakom slučaju predlažem knjigu autora Michael Jabara Carley “SILENT CONFLICT”, koje NB čini mi se nije pomenuo ali je vjerojatno poznaje, ako ne, onda če bit dobrodošlo. U svakom slučaju, jako dobro, što se otvaraju tako značana pitanja. lp.

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

Ma da. Nisu se oni dogovorili i Rusi nisu sa hićom podijelili Poljsku.
Di bi oni…
A nisu ni Fincima uzeli trecinu zemlje. Di bi oni…
Ako je i od tebe previse je.
Mozda za pokoru da procitas ledolomca.

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije

Nisi ništa negirao iz članka..Uostalom Poljaci su povijesno gledano puno više kolonizirali nego bili kolonizirani…

Meštar
Gost
Meštar
1 godina prije

Gospodine Babiću,
Rusi su izmasakrirali Poljake zajedno s Nijemcima. To je bilo. A da su Poljaci……..

neznanac
Gost
neznanac
1 godina prije

Jednostavno neistina…
Više zločina su nad Poljacima počinili Ukrajinci u zapadnoj Ukrajini…
Tzv banderovci…

Ali o tome se ne priča
Poljska i Ukrajina su višestoljetni neprijatelji

fannullone
Gost
fannullone
1 godina prije

Iznimno korisnu i detaljnu analizu perioda koji uključuje i ovaj pakt o kojem se raspravlja dao je profesor D.F. Fleming (naravno, zbog toga ga odmah kategoriziraju kao revizionista) u svojoj knjizi u dva toma naziva The Cold War and Its Origins, 1917-1960. Knjiga se nekim čudom može naći i besplatno downloadati https://ia801900.us.archive.org/22/items/in.ernet.dli.2015.129995/2015.129995.The-Cold-War-And-Its-Origins-1917-1960-Vol-i.pdf i https://ia801608.us.archive.org/6/items/in.ernet.dli.2015.111419/2015.111419.The-Cold-War-And-Its-Origins-Vol-Ii.pdf

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
118
0
()
x