fbpx

„Pravila za vas, ali ne i za mene“: Pompeo proglašava predloženi ruski zakon “teškim” ograničenjem za američke propagandne medije

Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo izrazio je protivljenje predloženom ruskom zakonu koji će zahtijevati označavanje propagandnog sadržaja, rekavši da bi to opteretilo „nezavisan“ rad na informacijama kod medija kao što je Glas Amerike (VOA).

“Ovom uredbom nameću se novi teški zahtijevi koji će dalje kočiti sposobnost RFE/RL i VOA da djeluju u okviru Rusije”, rekao je Pompeo u ponedeljak, komentarišući nacrt zakona koji je objavio medijski regulator Roskomnadzor.

Pompeo je nazvao VOA i  Radio Slobodna Evropa (RFE) / Radio Sloboda (RL) “vitalnim izvorima nezavisnih vijesti i informacija za stanovnike Rusije više od 70 godina. ”

Daleko od nezavisnosti, oba medija su osnovana kao američka propaganda u zoru hladnog rata. Vlada ih u potpunosti finansira, a povelja njihove matične organizacije – sada poznate kao Američka agencija za globalne medije (USAGM) – nalaže da “budu u skladu sa širokim spoljnopolitičkim ciljevima Sjedinjenih Država” i “obezbijede porast sposobnosti da podrže ciljeve spoljne politike Sjedinjenih Država tokom kriza u inostranstvu. ”

Zakon iz 1948. godine kojim su ti mediji uspostavljeni zabranio je njihovo emitovanje u SAD, sve dok ga Obamina administracija nije izmijenila 2013. godine.

Predloženi zakon zahtijevao bi da se sav sadržaj proizveden od strane imenovanih “stranih agenata” u Ruskoj Federaciji mora jasno označiti. Kada je njegov nacrt objavljen prošlog mjeseca, vršilac dužnosti predsjednice RFE / RL Daisy Sindelar protestovala je zbog toga što je njegova svrha “zastrašiti” njihovu publiku i natjerati ih da se “osjećaju kao kriminalci ili da vjeruju da su u opasnosti kada gledaju ili čitaju naše materijale. “

Ipak, ruski zakon je preslikana slika zakona koji je 2017. donijet na osnovu zahtjeva američke Agencije o registraciji stranih agenata (FARA) za RT, Sputnik i Kineske globalne televizijske mreže (CTGN), koje su optužene za kršenje slobode govora od strane samo nekolicine grupa kao što je Komitet za zaštitu novinara (CPJ). USAGM je ostao upadljivo tih, čak iako su određeni mediji bili uskraćeni za pristup vladinim konferencijama za štampu.

Kompanije za društvene medije sa sjedištem u SAD takođe su se priklonile političkom pritisku i označile medije sa sjedištem u Rusiji i Kini “državno povezanim”, uzdržavajući se od korištenja tog deskriptora za Britansku radiodifuznu korporaciju (BBC), njemački medij Deutsche Velle, Francuski AFP, turski TRT ili bilo koji od USAGM medija, još jednom pokazujući dvostruke standarde.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Zadranin
Gost
Zadranin
1 mjesec prije

😂😂😂😂 pompeo, amerokenjsko *ovno koje je dalo sljedeću izjavu: we lied, we cheated, we stole.

P***!

gg2
Gost
gg2
1 mjesec prije

Da! doista: lijepo ih je slusati kako kmeče.
evo lijep primjer dosta nevidljive sprege zapadnih medija i vlasti kako idu ruku pod ruku jedno s drugime i kako lijepo međusobno brane svoje interese

Toni
Gost
Toni
1 mjesec prije

“Ovom uredbom nameću se novi teški zahtijevi koji će dalje kočiti sposobnost RFE/RL i VOA da djeluju u okviru Rusije”…
Interesantno, ali pitam se, zašto oni i njima slični moraju uopšte “da djeluju u okviru Rusije”?

oxi
Gost
oxi
1 mjesec prije

Ne znam koji su k. do sad čekali.

Stric
Gost
Stric
1 mjesec prije

Pa šta je to nešto novo ??!!? Ono što vrijedi za njih i još neke zemlje njima slične ne vrijedi za ostatak svijeta….. samo kad čovjek pogleda njihovu ratnu doktrinu , ispitivanje zarobljenika , sankcije ….. a Putin točno zna sto ih boli!!

Miris pro
Gost
Miris pro
1 mjesec prije

I haški sud oni ne priznaju, ali samo za svoje. Previše su se osilili i gaze elementarnu logiku. Može l8 im se stati na kraj ?

but
Gost
but
1 mjesec prije

Bravo Rusijo…samo radite tako, koristite americke zakone da bi se zastitili od najveceg gangstera u ljudskoj povijesdti.

nekoime
Gost
nekoime
1 mjesec prije

Kada te Amerikanci okupiraju i kradu tvoju naftu, to se zove širenje demokracije.

Z.A.
Gost
Z.A.
1 mjesec prije

Nista novo kad je Pompeo u pitanju … Idemo dalje .

Stara kuka
Gost
Stara kuka
1 mjesec prije

Nije mi nikako jasno zašto se Trump ne riješi krmka Pompea, Jarreda Kushnera i državnog tužioca Williama Barra kao što se riješio smutljivaca i ratnih huškača Boltona i Mattisa.

Otkad je Pompeo preuzeo vanjske poslove SAD ulijeće iz jednog konflikta u drugi, a ovakvi idiotski potezi i izjave kao ovo okreću javnost čitavog svijeta protiv SAD, a time i Trumpa.

Zet Kushner mu je pak glavni savjetnik po mnogim pitanjima a ponajviše po pitanju BLM nereda i njegovi “savjeti” da se bude popustljiv prema BLM-u ne bi li se dobili crnački i manjinski glasovi dovelii su cijele ove kaotične situacije a Trumpu nisu donijeli ništa crnačkih glasova, ali su odnijeli mnogo glasova bijelaca iz uplašene i osiromašene srednje klase.

Wiliam Barr pak kao državni tužilac navodno vodi nekakve silne istrage u vezi BLM divljanja, ali nikad nikog ne uhićuje i odbija bilo koga optužiti, uhićene u neredima slijedeći dan bez ikakvih kaznenih ili prekršajnih prijava pušta kući i tim sabotiranjem pravde i zakona ohrabruje sve te kriminalce da sve masovnije, smionije i otvorenije divljaju i krše zakone.

Ive
Gost
Ive
1 mjesec prije

Za džabe narod gundra kada anemicni i njegovi hajduci vole žvakati amerikenjatorska ili briselska govna. A sjetite se tek Kujalinde i njenog zaljubljenog pogleda u Trumpa.

Spartak
Gost
Spartak
1 mjesec prije

Bit će da se Popaj nedavno posvadio sa svojom Olivom. A sa svojim mozgom je već odavno u svađi.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
12
0
()
x