Preko 100 penzionisanih turskih admirala potpisalo pismo u odbranu Konvencije Montreux

Brodovi prevoze robu
14 komentara

Otvoreno pismo potpisala su 103 penzionisana turska admirala koja su istakla potrebu da Turska ostane u konvenciji Montreux, koja određuje status moreuza Bospor i Dardaneli, u svjetlu projekta Istanbulskog kanala, koji ne bi bio obuhvaćen ugovorom.

“U posljednje vrijeme sa velikom zabrinutošću pratimo raspravu o Istanbulskom kanalu i konvenciji Montreux u kontekstu jurisdikcije pod kojom se mogu ukinuti međunarodni ugovori. Turski tjesnaci su neki od najvažnijih plovnih puteva u svijetu i istorijski se njima upravljalo u skladu sa međunarodnim ugovorima. Montreux štiti prava Turske na najbolji način“, rekli su u pismu penzionisani admirali.

Konvencija je “velika diplomatska pobjeda kojom su Turskoj vraćena suverena prava na Istanbul, Mramorno more, Bosfor i Dardanele”, nastavlja se u pismu.

U pismu se takođe izrazila potreba za očuvanjem sadašnjeg ustava Turske u pozadini poziva Erdogana da razvije novi osnovni zakon i osudilo se skretanje rukovodstva turskih oružanih snaga sa „puta koji je zacrtao osnivač republike Mustafa Kemal Ataturk.”

Predsjednik parlamenta Mustafa Sentop kritikovao je pismo sugerišući da poziva na puč.

Kabinet predsjednika oštro je kritikovao pismo.

“Ko ste vi? Znajte svoje mjesto! Naši ljudi su 15. jula 2016. pokazali prijateljima i neprijateljima kako se nosimo sa pokušajima puča“, tvitovao je šef za komunikacije predsjedničke administracije Fahrettin Altun.

Portparol predsjednika Ibrahim Kalin rekao je da su se penzionisani oficiri ovim pismom doveli u “patetičnu i smiješnu” situaciju.

Planirani kanal bio bi u blizini tjesnaca Bospor i imao sličan kapacitet brodskog prometa. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da se konvencija Montreux koja se fokusira na prolazak brodova kroz tjesnac Bospor ne odnosi na novi plovni put. U isto vrijeme, prema ministru spoljnih poslova Mevlutu Cavusogluu, cilj projekta nije da Turska napusti konvenciju.

Konvencija Montreux usvojena je 1936. godine i garantuje slobodu prolaska kroz tjesnace za trgovačke brodove svih zemalja; i u mirno i u ratno vrijeme. Međutim, pravila prolaska ratnih brodova su različita za crnomorske države i druge. Za ratne brodove necrnomorskih sila uvedena su značajna ograničenja klase i trajanja boravka.

Konvencija Montreuxturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Meni ovo lici na sorosevski udar na Erdogana.
Koliko znam Erdogan hoce da izgradi kanal i tamo prebaci brodski saobracaj, a Bosfor bi ostao za trajekte i turizam. Meni je to razumljivo – nezgodno je da tankeri plove kroz najveci grad u kome zivi trecina stanovnistva. Napravi kanal, napravi novi sporazum sa karadeniz komsijama i nema problema. (ili mozda ima – sta ako ne zovne na potpisivanje one koji nisu komsije – mislim da odatle ovaj vjetar duva).

Tbilisi
3 godine prije

bye bye Erdogan

3 godine prije zadnji put uredio Tbilisi
Max
3 godine prije

Doista su se 103 admirala ustala u obranu konvencije Montraux ali to novog sultana nije zaustavilo, On je sazvao hitan sastanak Vijeća za Nacionalnu Sigurnost i počeo ih uhićivati i nazivati pobunjenicima i simpatizerima puča. On ne preza ni od čega i neće stati na ovome. Gazi sve pred sobom.

ufnbviswernviownrwer
3 godine prije

Pa toliko admirala nema ni gusarija ni čemerika zajedno, ovi puhaju kroz donmeh diple.

Kile
3 godine prije

Bolesnik sa Bospora

davor3
3 godine prije

Klonite se politike’, rekao je republikanski čelnik McConnell američkim izvršnim direktorima, upozoravajući na ‘posljedice’ ……………. Republikanski čelnik američkog senata Mitch McConnell u ponedjeljak se obrušio na korporativnu Ameriku, upozorivši izvršne direktore da ne sudjeluju u raspravi o novom zakonu o glasovanju u Gruziji koji je kritiziran kao ograničavanje glasova manjina i siromašnih.    U znak rastućeg razdvajanja desetljećima starog saveza između konzervativne stranke i američkih korporacija, McConnell je rekao: “Moj je savjet američkim izvršnim direktorima da se klone politike. Ne birajte strane u tim velikim borbama. ”    McConnell je upozorio tvrtke da bi moglo biti rizika za uključivanje stranke, ali nije obrazložio.    “Korporacije će pozvati ozbiljne posljedice ako postanu sredstvo krajnje lijeve rulje da otmu našu zemlju izvan ustavnog poretka”, rekao je McConnell na konferenciji za novinare u svojoj matičnoj državi Kentucky.    Velike poslovne veze s republikancima počele su se raspadati pod vodstvom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, a fokus stranke na… Čitaj više »

Weteran
3 godine prije

Puna podrška gospodinu Erdoganu!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI