Prema Borellu, EU je zamalo iscrpila sve svoje načine sankcioniranja Rusije

Josep Borrell
11 komentara

Unija mora svoju pozornost usmjeriti na financijsku i vojnu potporu Ukrajini, rekao je njen najviši diplomat

EU ima ograničene mogućnosti za nove sankcije koje može nametnuti Rusiji, priznao je visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell u intervjuu za Euractiv u petak. Utvrdio je da bi EU umjesto toga trebala tražiti druge načine za potporu Ukrajini. “Nemamo puno više za učiniti sa stajališta sankcija, ali možemo nastaviti povećavati financijsku i vojnu potporu”, rekao je Borrell za novine nakon sastanka ministara obrane EU-a.

Borell je rekao da bi, godinu dana nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu kampanju u Ukrajini, bilo “čudno” da EU još ima značajnih opcija. “Koristili smo naš proces korak po korak, i bili smo postupni, možda ponekad previše postupni”, izjavio je Borrell.

EU je predstavio 10 paketa sankcija protiv Moskve, otkako je Rusija pokrenula ofenzivu protiv Ukrajine krajem veljače prošle godine. Borrell je priznao da blok “dolazi do kraja ljestvice” i umjesto toga je predložio usredotočenje na podršku Kijevu.

“Ukrajini je potrebno puno novca samo za održavanje tenkova i vozila, država u ratu ima mnogo financijskih potreba, to će zahtijevati puno truda s naše strane, tako da sankcije i vojna potpora nisu sve”, ustrajao je Borrell, također tvrdeći da je odgovornost Europe poduprijeti Kijev pružanjem oružja i streljiva.

U istom intervjuu, Borrell je predložio pretvaranje financijskih kapaciteta bloka u vojne sposobnosti, u pokušaju da se utječe na crtu bojišnice i pojača obuka za ukrajinske vojnike. Prethodno je predložio nadoknadu milijardu eura (1,06 milijardi dolara) državama članicama EU-a za opskrbu Kijeva streljivom.

Borrellovi komentari dolaze nakon što su se ministri obrane EU-a u srijedu složili oko ubrzavanja slanja opskrbe Ukrajine streljivom i nakon odluke o slanju streljiva od 155 milimetara. Na pitanje bi li se inicijativa mogla proširiti na teško naoružanje, diplomat je rekao da bi EU “mogla biti jednako brza za druge potrebe”.

Moskva je učestalo upozoravala protiv zapadnih isporuka oružja Ukrajini, tvrdeći da to samo služi produljenju krvoprolića i da na kraju neće uspjeti promijeniti ishod ruske vojne operacije.

BorelleurusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Z ZZZZZ
1 godina prije

EU politicari ne mogu vidjeti unaprijed 5 godina, kad bi mogli vidjeti ne bi radili sto rade danas. Dolazu teska vremena EU

Entoni Fauci
1 godina prije

Volim sankcije

Njokar
1 godina prije

Sankcioniranjem Rusije EU je došla na rub provalije. Sada, jače pomažući Ukrajinu mora napraviti i korak naprijed.

tihobl
1 godina prije

Ima dobra karikatura. Lik sa natpisom EU farba pod sobe, a sa vrata mu ruka u bojama americke zastave dodaje boju. I ofarbao je sav pod osim coska u kome stoji.

Tupko Glupko
1 godina prije

I dok EU sprema jedanaeste mjere sankcija Rusiji s ciljem da potpuno zatvori vrata bilo kakvoj ekonomskoj suradnji sa svojim susjedom na niz godina, Rusija brzo i efikasno pronalazi zamjenu za EU kome izvozi svoje energente. Koliko vidimo, trenutno to radi po većim cijenama nego prije nekoliko godina prvenstveno zahvaljujući zapadnim/europskim sankcijama.
EU preostaje nabava višestruko skupljeg LNG plina koji trenutnim kapacitetima ne može zadovoljiti niti 20% plina koji se uvažao iz Rusije.
A istraga o Sjevernim Tokovima i pet mjeseci nakon sabotaže, naravno, nije završena niti se želi otkriti pravi krivac.
Niti neće sa ovom bulumentom vladajućih EU političara.

1 godina prije

Nema veze, kada i ove djeluju uspješno.

Rat nije, a za sada ni ne izgleda da će uskoro biti zaustavljen.

Cijene energije u EU su porasle, automatski i inflacija. Sa porastom cijena “odabrani” postaju još odabraniji na račun socijalno slabijih. Sa porastom broja socijalnih problema raste i kriminal.

Energetski zahtjevna proizvodnja postepeno napušta EU i tu treba samo održavati kontinuitet. Otići će uskoro i druge industrije.

Tako da nema zapravo ni velike potrebe za novim sankcijama. Propadamo polako, ali sigurno.

Ivan
1 godina prije

A sada EU treba poslai u Ukrajinu cijelu EU komisiju skupa s onom krmacom Ursulom pa da joj Rusi ucine uslugu i pobiju to smece..

Lucija, prva
1 godina prije

“Zelenski odao počast ubijenom zapovjedniku. Dmitro Kotsiubailo, 27, ubijen je ovog tjedna u Bahmutu. Poznat kao “Da Vinci”, Kotsiubailo je 2022. godine, prije ruske invazije, proglašen za heroja Ukrajine, zbog svoje uloge u borbi protiv proruskih separatista u istočnoj Ukrajini. “Boli izgubiti naše heroje. Hrabre, odvažne, snažne. Odane sebi i državi”, rekao je Zelenski.” —- Pogledajte sto mi moramo slusati i koga velicati, da bi se dopali Bidenu i Ursuli von der Layen? Zidov Zelenski u Ukrajini na vlasti, velica extremistu kao ”Narodnoga Heroja” Ukrajine, a on ratovao 8 godina na Istoku Ukrajine protiv civila, baba, zena i male djece, suverenoga naroda u svojoj kuci na svojoj zemlji. Gradjani na Twitteru pisu onoj iz Finske, njihovoj Premijerki sto je jucer bila na sahrani ovome, da je ON ” Nacista koji je gostovao na televiziji u Ukrajini sa odrubljenom glavom Ruskoga vojnika i da je izjavio da kosti ruske djece daju… Čitaj više »

Dux
1 godina prije

13. paket sankcija Rusiji- NATO u Ukrainu, a onda kaos na planetu.

Ivan
1 godina prije

Ta banda EU politicara se ne moze preodgojiti, to se moze samo pobiti zele li narodi EU promjene na bolje. Pogledajte koju energiju ulazu narodi Ceske, Francuske, Belgije itd uzalud jer Davoso bagra ne cuje i zato je najjeftinije i najbrze rjesenje samo jedno..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI