Prigožin nije tražio sigurnosne garancije

Lukasenko - Wagner grupa
16 komentara

Pokojni šef privatne vojne kompanije Wagner, Evgenij Prigožin, nikada nije tražio sigurnosne garancije od Minska, rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko novinarima u petak.

Kako je izvijestila bjeloruska državna novinska agencija BelTA, Lukašenko je insistirao da nije odgovoran za Prigožinovu ličnu sigurnost i da nikada nisu razgovarali o tome. Umjesto toga, Lukašenko je izjavio da je upozorio Prigožina u dva odvojena navrata – uključujući i kada je krenuo u marš na Moskvu – da rizikuje svoju sigurnost kao i sigurnost onih oko sebe.

Predsednik je tvrdio da su tokom pregovora sa Prigožinom na dnevnom redu bile samo dve teme usred njegove kratkotrajne pobune u junu. Prvi je bio obustavljanje krivičnih postupaka protiv Wagnerovih članova, dok je drugi bio prebacivanje snaga PMC-a u Bjelorusiju i sigurnosne garancije po njihovom dolasku.„Ako se vi nečega plašite, razgovaraću sa ruskim predsednikom, odvešćemo vas u Belorusiju gde možemo da garantujemo vašu bezbednost“, prisetio se Lukašenko kako je rekao Prigožinu dok je pomagao u sklapanju sporazuma .

Bjeloruski lider je naglasio da šef Wagnera nikada nije tražio od njega da se bavi bilo kojim aspektom koji se odnosi na njegovu ličnu sigurnost.

Lukašenko je takođe insistirao da Putin nema nikakve veze sa incidentom koji je očigledno doveo do Prigožinove smrti, uprkos tome što delovi medija pokušavaju da okrive ruskog lidera.

“Ne mogu reći ko je to uradio. Ne bih ni postao advokat za svog starijeg brata”, rekao je Lukašenko. „Međutim, poznajem Putina. Razborit je, vrlo miran, pa čak i prilično spor u donošenju odluka o drugim, manje složenim pitanjima.”

“Zato ne mogu zamisliti da Putin stoji iza ovoga”, dodao je bjeloruski lider, tvrdeći da ako je avionska nesreća rezultat sabotaže, to je “pregrubo” i primjer “neprofesionalnog rada”.

Vjeruje se da je Prigožin poginuo u srijedu zajedno sa šest drugih Wagnerovih vođa kada se privatni avion Embraer koji je putovao iz Moskve u Sankt Peterburg srušio u ruskoj regiji Tver. U nesreći je poginulo svih sedam putnika u avionu, kao i tri člana posade. Vlasti i dalje rade na identifikaciji tijela, ali se pretpostavlja da je među njima i Prigožin.

Istražitelji su pokrenuli istragu o incidentu, ali još nisu date zvanične izjave o uzroku nesreće. Međutim, ostaci koji pripadaju avionu Embraer pronađeni su kilometrima od glavnog mjesta pada, što ukazuje da se avion možda raspao na velikoj visini.

LukašenkoMinskPrigožinrusijaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
plemeniti
7 mjeseci prije

Ovo je komično…”Prigožin nije tražio sigurnosne garancije”
ps
a OVAJ ISPRDAK Bi MU IH DAO????
Znao kriminalac s kim ima posla, a ovaj naravno lupeta glupost….pa makar radi sebe ih ne bi dao, i on bi se posliznuo na bananu i ošo—-do bola komično.

kosovar
7 mjeseci prije

Eto dobio je zasluzenu nagradu hahaha pa znao gluhgpan da tamo nema demokratije ili radi ili si otrovan a u ovom slucaju nesreca slucajna hahahahhhahaha.

Sparkling
7 mjeseci prije

Pa vjerovao je da kako je sklopio dobre pregovore sa Putinom ali eto ocito da KGB-ovac ima druge planove i da tamo nema dogovora i pregovora nego jedan precednik jedna moc…

MNK
7 mjeseci prije

Dmitrij Utkin, osnivač Wagnera, bio je Hitlerov obožavatelj i nazvao je svoju grupu po Richardu Wagneru kojeg je Hitler obožavao. Imao je SS tetovaže. Rusofili, objasnite mi kako je neonacist trebao denacificirati Ukrajinu? 🙂
Osim toga druge grupe kao Rusič i Ruska Imperjalna Legija koje se bore protiv ukrajinskih slavena isto su neonacisti…
Rusi sve neprijatelje nazivaju nacistima. Tako je bilo i 1992., kada je 14. ruska armija upala u Pridnjestrovlje i borila se protiv Moldavije. nazivali su Moldavce nacistima 😀
a to mongolorusi prema ponašanju i unutrašnoj politici su pravi fašisti.

Red Dog
7 mjeseci prije

Ako je Putin stvarno naredio to onda je stvarno neprofesionalno.
Do sad je vazilo da je Putinova rec jaca od sto americkih potpisa.
Sada… OK, pokazao je ko je gazda, ali je ukalio beli viteski oklop. Ne moze se verovati ni Putinu.
Glupo, i sto kaze Batko, to ne lici na Vovu.

Max
7 mjeseci prije

Nije ga mogao ni dobiti.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

Eto.
Kaže i Batko što sam jučer napisala.

Bilo bi vrlo nepromišljeno da je Putin ovo napravio.
Uostalom… potrebni su Wagnerovci u Africi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI