Prijedlog zakona o zabrani TikToka mogao bi dovesti do šireg nadzora i cenzure od strane američke vlade

TikTok - Kina - SAD
6 komentara

Nacrt zakona o zabrani TikToka koji je ovaj tjedan bio na naslovnicama može se na prvi pogled činiti kao dobra ideja, ali postoji zabrinutost da bi mogao otvoriti put još većem prekoračenju vlasti.

Prijedlog zakona, koji je u srijedu usvojio Zastupnički dom, zabranio bi pojavljivanje TikTok aplikacije za dijeljenje videa u američkim trgovinama aplikacija osim ako je se ByteDance, njegova matična tvrtka, ne oslobodi. To je zato što je ByteDance, kao kineska tvrtka, dužan Komunističkoj partiji Kine i dužan je dijeliti podatke s njima na zahtjev. Već dugo postoji strah da će KPK koristiti aplikaciju za pristup osobnim podacima ljudi i koristiti algoritme za prikazivanje videozapisa pojedinaca koji mogu utjecati na njihova mišljenja i stavove.

Sponzor zakona, zastupnik Mike Gallagher (R-Wisconsin), rekao je: “Najveći protivnik Amerike nema posla kontrolirati dominantnu medijsku platformu u Sjedinjenim Državama. TikTokovo vrijeme u Sjedinjenim Državama je završilo osim ako ne prekine svoj odnos s ByteDanceom koji kontrolira KPK.”

Međutim, analitičari i političari ističu da način na koji je zakon napisan otvara vrata za širu vladinu cenzuru i domaći nadzor. Prijedlog zakona u biti stvara proces kroz koji obavještajne agencije i FBI mogu označiti aplikacije društvenih medija kao one koje su pod kontrolom stranih protivnika kao što su Kina, Sjeverna Koreja, Iran i Rusija i stoga potencijalne prijetnje nacionalnoj sigurnosti. One aplikacije koje se smatraju rizičnima bit će zabranjene u online trgovinama aplikacijama i uslugama web hostinga ako u roku od 180 dana ne prekinu veze s entitetima koji su pod kontrolom stranih protivnika.

Patrick Webb iz The Leading Reporta istaknuo je da bi odredba u prijedlogu zakona mogla izvršnoj vlasti dati ovlast da označi bilo koje web mjesto ili platformu koju odabere kao strano vlasništvo, čak i ako je u domaćem vlasništvu, te si stoga da ovlasti cenzurirati i kontrolirati sadržaj koje objavljuju.

Neovisni predsjednički kandidat Robert F. Kennedy Jr. također je podigao uzbunu zbog prijedloga zakona, za koji kaže da bi mogao poslužiti kao “trojanski konj” koji predsjedniku daje ovlast da zabrani bilo koje web mjesto ili aplikaciju koju odabere tvrdeći da je pod stranim utjecajem .

Želi li vlada steći kontrolu nad korisničkim podacima TikToka?

Zastupnik Thomas Massie (R-Kentucky) jedna je od mnogih strana koje su zabrinute da stvarna motivacija za prijedlog zakona nije gašenje TikToka, već stjecanje kontrole nad njim kako bi obavještajne agencije mogle prikupljati podatke i koristiti ih za utjecaj na mlade ljude.

Na X, glavni izvršni direktor i suosnivač Federalista Sean Davis objavio je svoju teoriju o tome što je ovdje u igri, pišući: “Poslušnici duboke države iskorištavaju antikineski sentiment da prebace TikTokov nadzorni aparat iz kineske zle države nadzora u zlu nadzornu državu američke vlade država.”

Rekao je da TikTok neće biti zabranjen jer američka vlada neće htjeti izgubiti “tako vrijedan alat za špijuniranje Amerikanaca i trovanje umova njihove djece”.

Istaknuo je da postoji samo nekoliko tvrtki u SAD-u koje bi bile sposobne kupiti i upravljati platformom ako je račun uspije natjerati na prodaju, a te su tvrtke već “privjesci nadzornog aparata duboke države”.

Zabrinutost za slobodu govora

Glavni demokrat u Odboru za obavještajna pitanja Zastupničkog doma, zastupnik Jim Himes iz Connecticuta, bio je jedan od zastupnika koji je glasao protiv zakona, navodeći probleme sa slobodom govora.

Rekao je u izjavi da zemlje poput Kine “zatvaraju novine, televizijske postaje i platforme društvenih medija. Mi to ne činimo.”

Dodao je: “Vjerujemo da su naši građani dostojni svoje demokracije. Ne vjerujemo da će naša vlada odlučiti koje informacije smije ili ne smije vidjeti.”

Zakon je usvojen uvjerljivom većinom od 352 prema 65. Iako se ne zna kako će proći u Senatu, ako prođe, predsjednik Biden je već rekao da će ga potpisati kao zakon.

KontrolaSADTikTokZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Americans … Let’s find out some good VPN 😁 … Hebeš liberašku ” demokraciju ” to zaudara na komunizam , lenjinističko – trockistička tipa 🤮 ….

Bosanac
1 mjesec prije

Dakle , sve ostale zemlje bi sad trebale zabranit facebook, instagram, google apple, microsoft je i sl. jer i oni godinama prikupljaju i share-ju nashe podatke sa maerickim obavjestajnim sluzbama i prodaju ih korporacijama.

Josip
1 mjesec prije

Americke svinje se boje demokracije i razmjene misljenja :):)

Hagar
1 mjesec prije

Toliko o americkim slobodama.

Ivek
1 mjesec prije

Pa to treba zabranit, tamo takvi imbecili obitavaju i snimaju gluposti da je valjda amerima neugodno šta ih kinezi smatraju za naciju idiota.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI