Prijevremeni izbori u Turskoj? – Erdogan želi još veće ovlasti 

Erdoganu zabranjeno obraćanje u Njemačkoj
14 komentara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je iznenada najavio namjeru da održi prijevremene parlamentarne i predsjedničke izbore. Umjesto studenog 2019., kako je planirano, izbori bi se mogli održati u lipnju ove godine. Taj bi korak pomogao Erdoganu da dovršiti reformu ustavnog poretka u Turskoj i dobije još veću moć u slučaju da ponovno bude izabran za predsjednika, što bi se, prema svim procjenama, vjerojatno i dogodilo.

Redovni predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj su zakazani za studeni 2019. Međutim, Recep Tayyip Erdogan je neočekivano najavio prijevremene opće  izbore za 24. lipnja ove godine, prenose agencije.

Prema riječima turskog predsjednika, s tim se složio i predsjednik Stranke nacionalističkog pokreta Devlet Bahçeli. Međutim, konačni izbor datuma treba odrediti izborna komisija.

Erdogan je ranije naglasio da će se izbori održati 3. studenoga 2019. godine, kako je planirano, ali je sada iznenada najavio svoju namjeru da će razmotriti zahtjev Bahçelija za prijevremenim izborima.

Stranka nacionalističkog pokreta je formalno oporbena stranka, ali Devlet Bahçeli dugo podupire vladajuću Stranku pravde i razvitka (AKP) i na parlamentarnim izborima bi izašli kao ujedinjeni blok. Erdogan je to potvrdio novinarima nakon što je o tome razgovarao s Bahçelijem.

Devlet Bahçeli
FOTO: Devlet Bahçeli

Kao razlog za održavanje prijevremenih izbora Erdogan je naveo situaciju u susjednom Iraku i Siriji, ali i potrebu za donošenjem važnih gospodarskih i političkih odluka. Parlamentarni i predsjednički izbori bi mu omogućili da dovrši postupno uvođenje novog ustavnog poretka u kojem bi predsjednik bio i prvi čovjek izvršne vlasti. U travnju 2017. se na referendumu glasalo za promjene u sustavu upravljanja zemljom. Sada bi se Erdogan kandidirao za reizbor u ured predsjednika. Ako mu to pođe za rukom, dobit će još veće ovlasti nego ih ima sada.

Dvije najveće oporbene stranke u Turskoj su već potvrdile da su spremne za prijevremene izbore. Međutim, oporba općenito kritički gleda na ovaj korak. Naime, ako se izvanredno stanje u zemlji produži još tri mjeseca, izbori će se održati pod tim okolnostima.

Naime, Erdogan je uveo izvanredno stanje nakon pokušaja vojnog udara 15. srpnja 2016. za kojeg je optužio klerika Fethullaha Gülena s prebivalištem u Sjedinjenim Državama. Unatoč kritikama iz inozemstva, najviše iz EU i Sjedinjenih Država, turska vlada je odlučila produžiti izvanredno stanje još tri mjeseca.

Kritičari namjere Erdogana tvrde kako su u trenutnim uvjetima ograničena temeljna prava građana, a Erdogan ima najšire ovlasti.

U uvjetima izvanrednog stanja, turski predsjednik može vladati izdavanjem odredbi protiv kojih se ne može podnijeti žalba Ustavnom sudu Turske. Tražeći ukidanje izvanrednog stanja, početkom tjedna je ljevica Turske prosvjedovala diljem zemlje. Po njihovom mišljenju, više nema razloga za održavanje izvanrednog stanja, obzirom da je nakon propalog vojnog udara proteklo više od godinu i pol dana.

Devlet Bahçeliprijevremeni izbori
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
6 godine prije

Turska Nakon zavrsetka rata u Siriji ce se raspasti, nece vise bití Turskao kao sto je sada. Bospor i Crnoj moře preuzeti ce Rusija pod punu Kontrolu.

Umpah Pah
6 godine prije

Devlet Bahceli,na fotografiji pokazuje ono najbitnije za politicara,a to je izraz duboke zabrinutosti?

pipi
6 godine prije

doživotni predsjednici: kim, erdogan, putin, assad i onaj kinez. ni kuba ga više nema.

LuckyE
6 godine prije

Zasto se Erdogan odmah ne proglasi za sultana, cega se boji? Turci ionako od njega ocekuju da obnovi Otomansko carstvo

Lancelot
6 godine prije

Vidiš, Švedska je kraljevina, i, funkcionira, i to relativno dobro. Možebiti da njihov model nije loš. I mi bismo ga mogli primjeniti u našim nedođijama. I tako živimo u nečemu što podsjeća na monarhiju. Feud tamo, feud ovamo. Bilo bi sve iskrenije. Zar ne?

Sinisa
6 godine prije

Nije mu dosta predsednicki sistem?

Miller
6 godine prije

Turska je zemlja koja je na granici najvece ratne zone u zadnjih 60 god. Njima treba stabilnost…ako mu vjeruju nek ga izaberu. Isto vrijedi i za Putina, Kinu itd. A od kada vlada gdja Merkel??? Trenutno usla u 4 mandat i sta tom fali?

Ive
6 godine prije

Scenario; Kako jedan metak mijenja tijek povijesti
slika prva: Erdogan, snajper dobar strijelac, nema vise Erdogana
slika druga: Raspad ideje o obnovi veikog Turskog – Otomanskog carstva
slika treca: Povratak u Tursku Devleta Bahceli-a i Turska se vraca na Attaurkove evropske i svijetske svijetonazore.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI