Privremeni vođa Moldavije raspušta parlament, najavljuje izvanredne izbore

Pavel Filip
14 komentara

Privremeni predsjednik Moldavije Pavel Filip raspustio je parlament i imenovao prijevremene izbore 6. rujna, budući da se bivša sovjetska zemlja suočava s političkom krizom.

Filip je to izjavio 9. lipnja. Neposredno prije toga Ustavni sud je suspendirao pro-ruskog predsjednika Igora Dodona i imenovao premijera Pavela Filipa privremenim predsjednikom.

Dodon je često bio u sukobu s Filipom i njegovom vladom, koji zagovara bliže veze s EU i Sjedinjenim Državama.

Stotine ljudi otišlo je na ulice glavnog grada, Kišinjeva, od 8. lipnja kako bi prosvjedovalo protiv Dodona i podržalo odluku Ustavnog suda. Skup je organizirala Demokratska stranka na čelu s Vladimirom Plahotniucom, najbogatijim čovjekom Moldavije.

Filipova izjava došla je dan nakon što su se Parlamentarni čelnici okupili za izvanrednu sjednicu u najnovijem pokušaju formiranja vlade nakon izbora bez uspjeha koji su održani u veljači.

Socijalistička stranka i proeuropski pravni centristički blok ACUM, koji zajedno kontroliraju 61 od 101 mjesta, sazvali su sjednicu 8. lipnja na kojoj je potpisan sporazum o političkoj suradnji i odobrio novu vladu.

Međutim, Ustavni sud istog dana pozitivno je odgovorio na zahtjev Demokratske stranke koja nadgleda 30 mandata kojom poništava postupak.

Predstavnici Demokratske stranke i Socijalističke stranke 7.lipnja nisu uspjeli postići sporazum o suradnji. Glasnogovornik Demokratske stranke izjavio je kako ne priznaje odluke o izvanrednoj sjednici.

Ostatak parlamenta glasovao je za odobrenje čelnice Socijalističke stranke Zinaide Greceanîi predsjednicom parlamenta te su glasali o drugim ključnim parlamentarnim vodećim pozicijama.

Osim toga, ACUM-ova  Maia Sandu je postala premijerka, dok je Andrei Nastase imenovan je zamjenikom premijera i ministrom unutarnjih poslova.

Maia Sandu

Vasilii Șova, savjetnik predsjednika Igora Dodona za reintegraciju, imenovan je zamjenikom premijera za reintegraciju. Akademski i politički analitičar Nicolae Popescu imenovan je ministrom vanjskih poslova i Europske integracije.

Sandu je kazala kako se program njezine vlade sastojao od “oslobađanja zemlje od oligarhijskog sustava”, “gospodarskog oporavka i suradnje s Međunarodnim monetarnim fondom” i “borbe protiv korupcije i siromaštva”.”

Ustavni sud gotovo je odmah izdao izjavu o poništavanju postupaka

“Sud smatra neustavnom odluku od 8. lipnja 2019. godine, koju su usvojili zastupnici 10. parlamenta kojom su izabrali Zinaidu Greceanii na mjesto predsjednice parlamenta”, navodi se u priopćenju suda.

Sud je također poništio sve buduće odluke parlamenta.

Dodon, bivši šef Socijalističke stranke, prisustvovao je izvanrednoj sjednici kako bi podupro najnovija nastojanja da se formira vlada.

Čelnica vanjske politike Europske unije Federica Mogherini izjavila je kako poziva na “mir i suzdržanost”, dodajući kako ” Europska unija očekuje da će Republika Moldavija poštivati vladavinu prava i jamčiti demokraciju.”

Peter Michalko, veleposlanik Europske unije u Moldaviji, napisao je na Facebooku  da ” demokratski izabrani predstavnici moraju odlučiti o ishodu političkog procesa.”

Prema moldavskom zakonu, ako Parlament ne može formirati vladu u roku od tri mjeseca od certificiranih rezultata izbora, predsjednik može raspustiti zakonodavstvo i imenovati nove izbore.

Izbori u veljači održani su 9. ožujka, a analitičari su predložili da je rok za formiranje nove vlade 9.lipnja.

Međutim, 7. lipnja Ustavni sud presudio je da je rok zapravo došao 7. lipnja, 90 dana nakon certifikacije.

Osim toga, postoji spor oko toga treba li predsjednik raspustiti parlament. Ustavni sud je presudio da mora, dok Dodon tvrdi da predsjednik ima mogućnost dopuštanja daljnjih napora za formiranje vlade.

Demokratska stranka je rekla da će zatražiti od Vrhovnog suda da donese odluku o tom pitanju.

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis izdao je izjavu kojom je pozvao sve moldavske političke snage da poštuju demokraciju i vladavinu prava.

Krizaprijevremeni izbori
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 godine prije

Ustavni sud preuzeo i zakonodavnu i izvrsnu vlast.
Koliko u tom sudu ima stranih sudija koje je imenovao moldavski visoki prestavnik?

Davor
4 godine prije

Ne treba Rusija niša da radi u Moldaviji ona će biti vezana za Rusiju u širem ili užem obliku. Moldavija nema energetiku te izvoz je izrazito vezan za Rusiju. Ona ne može cjenovno konkurirati proizvodima EU-a.

tihobl
4 godine prije

Davore na osnovu cega to zakljucujes?
Pa ovo je jadnije nego sa Gvidom kad se proglasio na ulici predsjednikom Venecuele – ustavni sud da bi zastitio par tajkuna smjenjuje predsjednika, parlament i vladu, a njihove inegerencije preuzima na sebe.

Z.A.
4 godine prije

i na primjeru Moldavije se moze vidjeti,da se danas politikom bave amateri ili oni koji bi i rodjenu mater prodali za skudu peneza.Malte ne scenarij kao u Ukrajini.Moldavija je podjeljena zemlja I ovo sto moldavci rade po diktatu izvana jednostavno je uvod u nestanak Moldavije.Presjednik Dodon je to davno shvatio i iz tog razloga se priklonio Rusiji.Kako misle moldavci reintegrirat drzavu,sjever vratiti matici.Na sjeveru zivi proruski orijentisano stanovnistvo i tu se nalazi ruska vojska koja se tu nalazi od raspada SSSR i ima ulogu mirotvoraca.To stanovnistvo jednostavno ne zeli odlazak ruske vojske,i ne zele se reintegrirati sa ostatkom Moldavije iz bojzani da nebudu majorizirani i,natjerani na nesto sto nezele.i iz iskustva od vojnih sukoba u proslosti.Sjever trazi aktivnu zastitu ruske vojske od agresije juga.Jug jednostavno nema snage da reintegrise sjever.I na primjeru Moldavije vidimo iste aktere na sceni Zapad protiv Rusije.Zbog lose vodjene politike moldavaca ova zemlja moze da se… Čitaj više »

samo tako
4 godine prije

Ustavni sud je točno izračunao da je 7.VI devedeseti dan i bez pomoči osmoškolaca. Slijede novi izbori. I gdje je problem ?

spartak
4 godine prije

Vidi vidi, Ustavni sud! Ovo je nešto novo. Kako li se samo banksterska bagra dobro sjetila! Svaka čast. Vjerojatno ideja nekog mladog jajoglavca u CIA-i. Taj će sad avanzirati. Supermetoda i vrlo jeftina, a upotrebljiva za ovako jadnu zamlju kao što je Moldavija. Za milijun-dva svježe naštampanih zelembaća s motivom iz mitologije i nekoliko domaćih izdajnika porobiš jednu držav(ic)u.
Ali, glavno da je sve u okviru “demokracije”. Ha, ha, ha

m.ivanisevic
4 godine prije

Od kada je to Moldavija saveznik Rusije? Ajde da si rekao Transdnjestrija, ali Moldavija nikako.

Nindža
4 godine prije

Najiskrenije baš me briga za Moldaviju i šta se tamo dešava. Nemam ništa protiv njih ali ti njihovi bolidi su još nepoznatiji od marioneta iz balkanskih banana republika. Čim se priča o MMF tu ne može ništa dobro da ispadne. Pre okupacije od strane SSSR regija Moldavija koja je veća od današnjih granica nikad nije bila nezavisna i nemaju nikakav kontinuitet državnosti. Još jedna slučajna država. Po imenima se vidi da tu žive Rumuni (Moldavac je nekad bila regionalna pripadnost) i Sloveni (Ukrajinci i Rusi). Sećam se ideje nakon raspada SSSR da se ujedine s Rumunijom ali nisam baš pratio. Najpoznatiji brend Moldavije je FC Sheriff Tiraspol koji se nalazi u tom Pridnestrovlju. Malo je nezgodno što nemaju direknu granicu s Rusijom pa nema velikog interesa za prisajedinjenje. Ima izuzetaka kao Kaliningrad ali taj grad je strateški mnogo važniji zbog izlaza na Baltik. Moldavci svoju državnost mogu da zahvale SSSR… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI