Zlato raste kako bjesni bankarska kriza u SAD

Zlato i dolari
22 komentara

Cijene zlata nastavile su rasti u petak, jer investitori skreću pažnju na sredstva sigurnih utočišta usred zabrinutosti za daljnje tržišne turbulencije izazvane bankarskom krizom u SAD-u i Evropi.

Plemeniti metal je povećao dobitke od ponedjeljka, kada je počeo trgovanje po cijeni od 1.879 dolara po unci, na 1.936 dolara u petak popodne, nakon što je dan započeo po cijeni od 1.921 dolara.

Investitori se tradicionalno okreću zlatu u vremenima tržišne neizvjesnosti, kako bi zaštitili rizike. Tokom istorije, plemeniti metal se smatrao pouzdanim investicionim instrumentom tokom perioda ekonomske nestabilnosti, berzanskih kriza, vojnih sukoba i pandemija.

Investitori sada pojačavaju kupovinu zlata, tražeći zaštitu od zaraze koja pogađa američki bankarski sektor.

„Pitanje na usnama trgovaca sada je da li je strah zapečen, što znači da bi prinosi mogli umanjiti pad kako se prašina slegne, što bi moglo biti kratkoročno prepreka za zlato, ili ako turbulencija tek počinje. Vrijeme će pokazati, ali daljnje padavine mogle bi dovesti do toga da se zlato približi najvišim vrijednostima u februaru, oko 1.960 dolara, sa 2.000 dolara iznad toga”, rekao je viši tržišni analitičar u Oandi, Craig Erlam.

Vodeće američke banke udružuju se da ulože 30 milijardi dolara u problematičnu First Republic Bank usred sve veće bankarske krize izazvane kolapsom dva druga srednja zajmodavca, SVB i Signature banke.

Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase i Wells Fargo rekli su da će svaki napraviti neosigurani depozit od po 5 milijardi dolara, dok Goldman Sachs i Morgan Stanley polažu po 2,5 milijardi dolara. BNY-Mellon, PNC Bank, State Street, Truist i US Bank obećale su po milijardu dolara.

bankeKrizaSADZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
1 godina prije

U.S ovim navedenim dala 300 + milijardi $ novca poreskih obveznika 2008 da ih popravi da ne propadnu, zatim za vrijeme C19 prevare napravili iz ničeg 6000 + milijardi $ a sad ‘e kao dvije tri banke sa po 20/30 milijardi $ dubioze napravit negativni dar-mar.
Zlato realno vrijedi oko 150-180 $, sve ovo što je preko može nekad da se kao balon ispuše, i ovaj novac današnji sa ovolikim manipulacijama realno vrijedi nešto manje od komada toalet papira po niovčanici, jedina ralalna vrijednost su naše (banana) zemlje i resursi na njima ali kao što vidimo zadnjih 25 -30 godina one se uveliko rasprodaju po bagatelnoj cijeni od strane naših “demokratsko izabranih” mafijaša.

Lilo
1 godina prije

Ne samo zlato 🙂

tihobl
1 godina prije

Ma kakvo zlato, americke obveznice su najsigurnije.

tihobl
1 godina prije

Демонстранти у Паризу узвикивали да ће Макрону одсећи главу као краљу Лују XVI

SOX
1 godina prije

Zasto neki upisuju nevjerovatne gluposti,misleci da je to tako!!! Tri zadnje godine pokusavam kupiti zlato ispod 1600$ za uncu i ni blizu,onda uskrsne -Bosanac-i tvrdi kako realno vrijedi 1500-1800$!!!!! Prijo moj,to znaci kad skoci na 2000$ i preko pitanje je dali ce se vise vratiti ispod,te koliko!!!!! Obrazlozenje,frka nije u bankama(likvidne su i dokapitalizirane)problem je u starim drzavnim obveznicama sa manjim prinosima,a zbog Fedovog agresivnog podizanja kamata od prosle god.imamo danasnje US10Y preko 3.5 bile nedavno preko 4 stare su oko 1,2!!!!! Sto se sad dogada???? Veliki invstitori sada se rjesavaju starih sa gubitkom te kupuju nove sa vecim prinosom pritom stvaraju bankama gubitak jer su banke s depozitima gradana parkirali njihov novac cekajuci dospjece starih obveznica te je ciklus poremecen!!!! Tako da veliki igraci drze Fed u saci ako se nastave dizati km.stope mi nastavjamo prodavati stare obveznice i(banke padaju jer su sve u istim problemima)ako stanu sa km… Čitaj više »

kcjhabsdljkcg83247tr08
1 godina prije

Dobro MIšo pa mogao si to malo detaljnije…npr. neki grafikon rasta cijene zlata unutar 3 godine iz kojeg se vidi da je to cirkus …cijena se umjetno održava niskom i niti približno ne može pratiti inflaciju…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI