Peking naređuje državnim bankama da se pripreme za veliki pad dolara

Dolar
14 komentara

Kina je poručila državnim finansijskim institucijama da se pripreme za prodaju svojih udjela u dolarima dok se gomilaju ofšor juanima, dok Peking pokušava ojačati nacionalnu valutu, izvijestio je Reuters u četvrtak, pozivajući se na izvore koji znaju o tome.

Očekuje se da će istovremeni damping američkog dolara i kupovina juana izbjeći daljnji pad kineske valute, koja je trenutno na putu za najveći godišnji gubitak u odnosu na dolar u skoro tri decenije. Do sada je ove godine juan pao za preko 11 % u odnosu na dolar.

Neimenovani izvor rekao je agenciji da se očekuje da će obim ove runde prodaje dolara za odbranu oslabljenog juana biti “prilično velik”.

Kineski ofšor juan, koji se kreće u korak sa kopnenim juanom, na vijestima je doživio skok od oko 200 pipsa. Obim trgovine ofšor juanima čini oko 70 % svih trgovina juanima devizama na globalnom nivou, što je manje od obima kojima se trguje na kopnu.

Šema intervencije je navodno uključivala prvenstveno korištenje dolarskih rezervi državnih zajmodavaca, dok ukupan iznos prodaje tek treba da se utvrdi, budući da kretanja kineske valute obično zavise od kretanja dolara i politike pooštravanja koju provodi američka centralna banka.

Kineske vlasti su 2015. godine potrošile 1 bilion dolara svojih zvaničnih deviznih rezervi kako bi podržale juan nakon jednokratne devalvacije od 2 %, koja je uzburkala globalna finansijska tržišta.

Ranije ove sedmice, Peking je naredio kineskim lokalnim bankama da ožive alat za fiksiranje juana koji je napušten prije dvije godine, dok su monetarne vlasti pokušavale upravljati i braniti slabljenje valute.

bankeDolarkinaKrizaPekingSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Promatrac
1 godina prije

Odlično! Napokon će tržište malo živnuti prije “velikog shorta” što nas čeka nakon odbijanja na 21 tjednom prosjeku i formiranja “poljupca smrti”.

Tupko Glupko
1 godina prije

Logično voli bombastične naslove 😃 Nije to baš tako.. Kina tešku muku muči sa nekretninskim biznisom – 29% proračuna im pune građevinske firme koje rade nekretnine, a imaju 30 milijuna novih neprodanih stanova u kojima bi moglo živjeti 90 milijuna ljudi, što je više od jedne Njemačke. Do prije nekoliko godina najveća svjetska nekretninska firma – kineski Evergrande je zbog toga de iure bankrotirala. Zaduživali su se u dolarima. Problem je i u tome što Kinezi – poput Hrvata – ulažu svoje ušteđevine u nekretnine čija je cijena neprekidno rasla, procjena je da 70% ušteđevine kineskih građana uloženo u nekretnine. Kina je , npr. u razdoblju od 2013. do 2018. doprinosila 28 posto rastu BDP-a u svijetu, što je dvostruko više od udjela SAD-a prema studiji MMF-a. Dakle, ako Kina kašljucne, to osjeti cijeli svijet. Problem je u tome što investitori u doba ekonomske krize kao ova i dalje vjeruju… Čitaj više »

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Ako će se riješavat viška dolara mislim da bi to moglo biti tempirano neposredno pred nadolazeće američke izbore. Čisto da ne ostanu dužni Bidenu i deep state-u za Tajvan i sve ostalo.

Max
1 godina prije

Dedolarizacija.

Dokurčilomi
1 godina prije

Nema tu lijeka dok je glavna riječ FED i Wall Street.

Lucija, prva
1 godina prije

Sad će napokon suknuti na tržište barem pola onih američkih obveznica, recimo za 500 milijardi dolara 😄
Podsjećam, Kina i Japan su najveći posjednici američkih državnih obveznica.

Jao…😎

Kit
1 godina prije

haha dolar je svakako gruno u visoko, sad treba baciti koji news da krene u crveno odnosno na neke stabilne grane i kako bude dole letio tako ce ostatak marketa u zeleno. A ostatak marketa je vec podosta vremena u crvenom iako moze jos malo, ali blizi se kraj godine, pa valja okrecat kormilo
Vazda ista prica.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI