Projektil pogodio kontejnerski brod u Crvenom moru

Maersk teretni brod
24 komentara

Napad je bio usmjeren na brod koji plovi pod zastavom Singapura, u vlasništvu i pod upravom Danske, tvrdi Središnje zapovjedništvo SAD-a

Komercijalni brod pogodio je projektil pod kontrolom Hutija ispaljen iz Jemena dok je prolazio kroz južno Crveno more u subotu, priopćilo je Središnje zapovjedništvo SAD-a (CENTCOM). Dodaje se da je još dvije rakete oborio američki razarač koji je patrolirao tim područjem.

Kontejnerski brod Maersk Hangzhou pod zastavom Singapura, u vlasništvu i pod upravom Danske, signalizirao je u 20:30 po lokalnom vremenu da je napadnut i zatražio pomoć, objavio je CENTCOM na X (bivši Twitter). Prema priopćenju, plovilo je i dalje sposobno za plovidbu i nema izvješća o ozlijeđenima među posadom.

Ratni brodovi USS Graverly i USS Laboon odgovorili su na poziv u pomoć, pri čemu je prvi oborio dva balistička projektila “ispaljena iz područja pod kontrolom Hutija u Jemenu prema brodovima”, stoji u priopćenju.

Danski brodarski div AP Moller-Maersk objavio je sredinom prosinca da obustavlja sve isporuke tereta kroz Crveno more zbog napada usmjerenih na komercijalna plovila u regiji. Međutim, prošlog tjedna tvrtka je rekla da planira nastaviti isporuku, povezujući taj potez s operacijom Prosperity Guardian (OPG) pod vodstvom SAD-a, koja je uspostavljena kako bi se osigurao siguran prolaz.

Washington je prošli tjedan najavio međunarodnu pomorsku operaciju za osiguranje trgovine u tom području, budući da su napadi Hutija prisilili velike brodarske tvrtke da traže alternativne rute, prekidajući globalne lance opskrbe. Crveno more je ulazna točka za brodove koji koriste Sueski kanal, koji pokriva oko 12% globalne trgovine.

Subotnji štrajk uslijedio je dan nakon što je Danska najavila da će doprinijeti OPG-u pod vodstvom SAD-a, slanjem fregate sljedeći mjesec.

Hutiji, koji kontroliraju veliki dio teritorija Jemena, rekli su da će napasti brodove povezane s Izraelom kao odgovor na izraelsko bombardiranje i kopnenu invaziju Gaze. Dvadeset i tri broda su napadnuta ili zaplijenjena u Crvenom moru od 19. studenog, prema CENTCOM-u.

Politički ured pokreta Ansar Allah Houthi prošlog je tjedna osudio pomorsku koaliciju koju predvode SAD, rekavši da je “sastavni dio agresije protiv palestinskog naroda, Gaze i arapske i islamske nacije”. Također su ga optužili da nastoji “militarizirati Crveno more za dobrobit izraelskog entiteta”, prema jemenskoj novinskoj agenciji Saba.

Crveno moreHutiNapadSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Čudan lik
3 mjeseci prije

Hmmmmmmmm…
Znači Američki ratni brodovi nisu uzvratili bombardiranjem područja odakle je napad došao??????
Nijedan dron, satelit ili radar nije zabilježio ispaljenje projektila???
Nijedan metak nije ispaljen u znak odmazde???
Zar to nije čudno???
Čekaj malo, zar nismo ovaj scenarij već vidjeli???
Scenarij u kojem će cijene SVEGA porasti a opravdanje će biti: Poremećene linije brodskog prijevoza???

Nenad
3 mjeseci prije

… evo mediji pod kontrolom sotonine sinagoge hazarske prenose da su Husi čamcima pokušali zauzeti brod a Amerikanci priskočili u pomoć brodu i potopili 3 čamca s posadom. Opasno se zakuhava ako se ovo potvrdi kao istina ..

Max
3 mjeseci prije

Upozorenje od Hutija.

Dawor
3 mjeseci prije

Vidio sam ga u Rijeci nedavno !!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI