Propali američko-izraelski pregovori o taocima s Hamasom

Napad na Izrael
9 komentara

Neimenovani dužnosnici tvrde da su pregovori, u koje je uključen Katar, imali za cilj oslobađanje 50 zarobljenika

Propali su pregovori u kojima su sudjelovali SAD, Izrael i Hamas o mogućem oslobađanju 50 talaca, koje drži ta militantna skupina, izvijestio je Wall Street Journal. Hamas je, međutim, u petak pustio dvojicu američkih državljana, navodeći “humanitarne razloge”.

WSJ je u subotu, pozivajući se na nekoliko anonimnih dužnosnika, ustvrdio da su pregovori u kojima je posredovao Katar bili teški, te da tijekom prvog tjedna uopće nije bilo izravnog dijaloga između Izraela i Hamasa. Prema izvješću, palestinska militantna skupina navela je nekoliko preduvjeta uključujući “privremeni prekid vatre, obnovu opskrbe Gaze vodom od strane Izraela i pojačanu humanitarnu pomoć tom teritoriju”. Na kraju, navodni posao nije mogao biti zapečaćen, navodi se u izvješću. Ipak, Hamas je pristao osloboditi dva taoca u petak. U priopćenju, skupina je rekla da je “kao odgovor na katarske napore, brigade Al-Qassama (vojno krilo Hamasa) oslobodile dvoje američkih državljana iz humanitarnih razloga”.

WSJ je citirao neimenovanog američkog dužnosnika koji je potvrdio da je katarska vlada bila “od velike pomoći”. Dužnosnik je međutim dodao da naporima za oslobađanje talaca ne pomaže nastavak izraelskog bombardiranja Gaze.

Prema Hamasu, trenutno drži otprilike 200 ljudi, s još 50 u rukama nekoliko drugih militantnih skupina u enklavi. U izraelskim zračnim napadima ubijeno je dvadeset zarobljenika, tvrdi Hamas. Ranije ovog tjedna, visoki dužnosnik Hamasa Khaled Mashaal predložio je da bi se izraelski taoci mogli mijenjati za Palestince u izraelskim zatvorima, dok bi stranci bili pušteni “kada to okolnosti dopuste”.

Više od 20 Amerikanaca prijavljeno je kao nestalo nakon napada Hamasa ranije ovog mjeseca, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan novinarima u utorak.

Ponovni sukob između Hamasa i Izraela izbio je 7. listopada nakon što su palestinski militanti pokrenuli raketni napad, kao i iznenadni pješački upad, na što je Izrael uzvratio velikim zračnim napadima.

Prema lokalnim dužnosnicima s obje strane, u posljednjoj rundi nasilja poginulo je preko 4000 Palestinaca i 1400 Izraelaca, dok su tisuće ranjene. Ujedinjeni narodi i skupine za ljudska prava upozorili su na prijeteću humanitarnu katastrofu u Gazi.

gazaHamasIZRAELSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kokolo
6 mjeseci prije

OK i sad??? Taj as u rukavu (razlog masovnog bombardiranja u Gazi) ostaje kao izlika Izraelu za uništavanje svega. Oslobodite taoce, neće imati više nikakakvu izliku,

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Propadati će i nadalje ! Ovo nije ” just war ” već — TOTAL WAR !!!

Max
6 mjeseci prije

I oni će tražiti nešto zauzvrat.

Keki
6 mjeseci prije

Negdje pročitah da su Hamasovci u par navrata htjeli vratiti zarobljenike međutim Izeael ih je odbio prihvatiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI