Putin i Zelenski pozdravili dodatne mere za kontrolu primirja u Donbasu

Donbas
6 komentara

Pitanja rešenja ukrajinske krize bila su u fokusu telefonskog razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolege Vladimira Zelenskog. Oba predsednika su pozdravila dodatne mere za kontrolu primirja u Donbasu koje je dogovorila Kontakt grupa, saopštila je u nedelju press služba Kremlja.

“Dvojica predsednika detaljno su razgovarala o različitim aspektima rešenja ukrajinske krize. Strane su se složile da je neophodno povećati efikasnost pregovaračkih napora u Minskoj kontakt grupi. Predsednici su dali pozitivnu ocenu dodatnih mera za kontrolu prekida vatre koji je Kontakt grupa dogovorila 22. jula, a koje treba da stupe na snagu 27. jula. Oni su istakli važnost bezuslovnog poštovanja ovih sporazuma od sukobljenih strana”, saopštila je press služba.

Ruska strana naglasila je da glavni prioritet predstavlja implementacija rezolucija koje su doneli lideri zemalja Normandske četvorke, tokom njihovog samita u Parizu u decembru 2019. godine.

Telefonski poziv je obavljen na inicijativu ukrajinske strane.

Poseban status Donbasa

Zakon o posebnom statusu Donbasa i pitanjima razminiranja u regionu, razdruživanju snaga i otvaranju novih kontrolnih punktova na kontaktnoj liniji bile su među temama o kojima su ukrajinski i ruski predsednici razgovarali.

Strane su razgovarale o zakonu o posebnoj proceduri lokalne samouprave u određenim oblastima regiona Donjecka i Luganska koji razmatra politička podgrupa Trilateralne kontakt grupe i zakonu o decentralizaciji koji predviđa izmene ukrajinskog ustava.

“Ukrajinski predsednik je posebno naglasio neophodnost daljih praktičnih koraka u vezi sa oslobađanjem ukrajinskih državljana zarobljenih na teritoriji Donbasa i Krima”, navodi se i dodaje da su dva predsednika takođe ukazala na neophodnost sprovođenja sporazuma koje su postigli čelnici Normandije četvorke (Rusija, Nemačka, Francuska i Ukrajina) u Parizu 9. decembra 2019.

Kontakt grupa za rešavanje situacije u istočnoj Ukrajini, koja je održala videokonferencijski sastanak početkom ove nedelje, dogovorila je dodatne mere kontrole prekida vatre duž linije kontakta u Donbasu koje će stupiti na snagu 27. jula. Takozvano neodređeno primirje strane su proglasile 21. jula 2019. nakon više od 20 uzaludnih pokušaja da se zaustave neprijateljstva. Kao i svi prethodni, i ovaj prekid vatre nije ostao dugo i stranke su bile prisiljene tražiti dodatne mehanizme kako bi osigurale trajno zatišje.

dnrdonbasLNRprimirje
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LZN
3 godine prije
Max
3 godine prije

Ukrajinska se kriza mora riješiti.

puf
3 godine prije

Nakon sto je u Moldaviji stvorila paradrzavu Pridnjestrovlje kako bi sprijecila ujedinjenje Moldavije sa Rumunijom i osigurala svoj vojni polozaj u tom podrucju Rusija je nastavila oprobani model. Potom je u dijelovima zapadnog Azerbejdzana stvoren Nagorno Karabah cime je za sebe vezala i Armeniju i Azerbejdzan. Potom 2008. napada Gruziju i priznaje nezavisnost samoproglasenih Abhazije i Juzne Osetije, sto je vise bio odgovor na na gruzijsko DA Istocnom partnerstvu i gruzijskoj zelji da pristupi NATO-u, a ponajvise kao odgovor na zapadno priznanje Kosova par mjeseci ranije. I zadnja karika u nizu je Ukrajina, koja je pored Krima, dobila i paradrzavu na istoku sacinjenu od teritorija dva velika grada, Donjeck i Lugansk, sto se kolokvijalno naziva Donbas. Time je sprijecen ulazak Ukrajine u NATO, drzava je podijeljena. Ove lekcije, a posebno zadnja ukrajinska, su jako bitne jer porucuju Kazakhstanu posebno sta moze da se desi ako pokusa da se priblizi Zapadu.… Čitaj više »

peterr
3 godine prije

Ukrajina je mislila da ce biti centar svijeta, centar borbe protiv Rusije, da ce se americki novac slivati u Ukrajinu pomazuci je da povrate “svoj teritorij” i cak da uzmu jedan veci komad ruskog teritorija.
Sve im se izjalovilo.
Izlaz iz ekonomske krize nece biti nikada, bit ce zadnja rupa na svirali na granici politicke Europe

Jomla
3 godine prije

U Ukrajini se kuha nova BiH.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI