Putin izražava zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu

Vladimir Putin
55 komentara

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu, saopštila je u nedelju pres-služba Kremlja nakon Putinovog telefonskog razgovora sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom.

“Razgovor se fokusirao na situaciju u zoni sukoba oko Nagorno-Karabaha. Ruska strana izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog oružanih sukoba velikih razmera. Primećeno je da je sada važno učiniti sve što je moguće da se spreči dalja eskalacija sukoba i zaustave neprijateljstva“, saopštila je pres služba.

Telefonski poziv inicirala je jermenska strana.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je 27. septembra, kada je Azerbejdžan rekao da su njegovi položaji bili pod žestokom vatrom Jermenije. Jermenija je zauzvrat rekla da je azerbejdžanska vojska izvršila ofanzivu u pravcu Nagorno-Karabaha. U njemu se navodi da su brojna naselja u Nagorno-Karabahu, uključujući i njegov administrativni centar Stepanakert, pod granatiranjem Azerbejdžana. Obe strane izveštavaju o žrtvama, uključujući i civile. Vlasti Jermenije uvele su vanredno stanje i najavile mobilizaciju rezervista.

Sukob između Jermenije i Azerbejdžana zbog visokogorskog regiona Nagorno-Karabah, sporne teritorije koja je bila deo Azerbejdžana pre raspada Sovjetskog Saveza, ali je prvenstveno naseljena etničkim Jermenima, izbio je u februaru 1988. godine nakon što je Nagorno-Karabaški autonomni Region najavio povlačenje iz Azerbejdžana Sovjetske Socijalističke Republike. U periodu 1992-1994, tenzije su proključale i eksplodirale u veliku vojnu akciju za kontrolu nad enklavom i sedam susednih teritorija nakon što je Azerbejdžan izgubio kontrolu nad njima. Razgovori o nagodbi oko Nagorno-Karabaha traju od 1992. godine u okviru Minske grupe OEBS-a, koju vode tri kopredsednika – Rusija, Francuska i Sjedinjene Države.

Nagorno-Karabahvladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mars
3 godine prije

Svi su zabrinuti ali Putin nikako i zasto bi bio jer on potpomaze Armeniju vojno i u svakom pogledu znaci no problem. Putin je isto uradio sa Krimom zaposjeo je tudji teritorij kao i armenija ali armenija nije rusija 🙂 🙂 da to i sacuva ipak je rusija rusija i tesko se moze napasti 🙂 🙂 ..

Kora
3 godine prije

Izražavam zabrinutost što je Putin zabrinut 😜

P.S. – Bilo bi lijepo kad bi netko od silnih “zabrinutih” makar malo “mrdnuo prstom” jer čak i to (naspram trenutnog ponašanja) izgledalo bi kao nekakav konkretan napor poduzet s njihove strane.

3 godine prije zadnji put uredio Kora
Ante
3 godine prije

Azerima ne ide nesto bas najbolje, jadna vojska izgine zbog sotonista.
Gledam godista izginulih, 2000 pa 2002 itd.
Neka ona stoka nevjernicka od erđe ide u prve redove.
Vidite sotonisticku ideologiju, mrze Izraelce a u dusi Krscane.

Davor drugi
3 godine prije

Normalno je to da nije u interesu Rusije ako im na granicama “gori”, bez obzira na to, tko protiv koga, Rusija ovoga momenta ima i previše problema i nesigurnosti na granicama tako da im još jedan novi ne ide ni u kojem slučaju u prilog. Ukoliko još dođe do turskog miješanja u sukob, tim postaje još jedan dodatni problem i izazov za Putina. Da li će Putin skrštenih ruku promatrati kako mu Turci “rješavaju” probleme i zavode “reda” u susjedstvu, vidjet ćemo. Osobno mislim da neće.

Milance
3 godine prije

Rusi sú med i mlijeko zanaivce.Naprave problém a onda se kao fól pojave kao spasioci.Jadna ona država koju rusi spasávaju..ti sú nadrljali..Dobro zná Putin sto mu se sprema preko Kavkaza, dá ce doci do haosa u Rusiji do kraja i iduce godine.Sudjelujje u tome Turska, Turska je clanica Nato saveza.Napadne Rusija Tursku, napala Nato savez i kraj Rusije.Sve to Putin zná i moze samo pricati Price, Ruski utjecaj u tom dijelu je izgubljen a Putin moze biti sretan ako nepocmu cackati po Rusiji do zime.

3 godine prije zadnji put uredio Milance
VinkoS
3 godine prije

Koja je to drzava Jermenija ?

Bosanac
3 godine prije

Mislim da kad se svi dobro izmore i oči počnu da im se sklapaju, tada će Vladimir (ako do tad opstane) da im ‘put in’.

ffjord
3 godine prije

Merkel je posjetla Lenjina broj 2 aka Navalni u bolnici.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija spremna za sveobuhvatnu suradnju s Njemačkom.

 Istaknuo je da u Navalnyjevom sustavu prije njegova premještanja u Berlin nisu otkrivene otrovne tvari. 

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova rekla je da njemačko ministarstvo vanjskih poslova nije pružilo ruskom veleposlaniku nikakve dokaze o navodnom trovanju.

Navalni se koristi u “ratne svrhe” da se Rusiji nanesu udarci.
Danas se sve koristi u vojne svrhe od strane Amerike i njenih satelita, Wikipedia, TV, crtani, izbori, novac, telefoni….sve baš sve.

miroslav lončar
3 godine prije

opet energenti?mislim da je i u ovom pitanju plin glavni faktor,a nacionalni ponos crvena krpa bikovima pred očima.

Max
3 godine prije

Očekivana reakcija Rusija koja bi mogla i zaustaviti rat. Naročito naraslie Azerbajdžnsko Turske ambicije bi se mogle zaustaviti riječima stanite jer ćete u suprotnom imati nas protiv sebe. Ali pričekajmo , Premalo je informacija.

Dalmatinac
3 godine prije

Ovo je identična situacija kao SAO krajina i republika srpska…teritorije Hrvatske i BiH koje su okupirale srpske separatističke vlasti kako bi napravile sebi državu odvojenu od međunarodno priznatih država..nisu fala Bogu uspili..srao krajina je popušila skroz a republika smrdska je opstala samo kao entitet i neće nikad bit zasebna država ni dio republike Srbije…podrška Azerima jer se njihov teritorij nalazi pod okupacijom i agresijom armenije koja svojata azerbejdzanski teritorij.

3 godine prije zadnji put uredio Dalmatinac
Antinwo HRV.
3 godine prije

Prva krščanska država Armenija i to nwo gnjide znaju!I tamo traže način da je unište.Oni stoje iza svega,znači duboka država ŽIDOVI

Rusofil
3 godine prije

Zanimljivo, Azerbejdžan kaže da su ih napali Armeni, Armeni kažu da su ih napali Azeri. Ma daj, kao da bi nekom trećem bilo u interesu da se tu zakuha. Ili možda, ipak, …..

gigi pinna
3 godine prije

A oružje prodaješ kome god stigneš – i Armencima, i Azerima, i Turcima, i Sirijc…, a ne – njima uvaljuješ Sranje-300 koje je toliko efikasno da eto Izraelci ne tuku svaki, već svaki drugi dan po Siriji. Ajde bježi!

Pero
3 godine prije

Mir u svijetu!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI