Putin je zapečatio Wagnerovu sudbinu

Vladimir Putin
27 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je izbor vojnicima privatne vojne kompanije Wagner uključene u subotnju neuspjelu oružanu pobunu. Oni mogu ili potpisati ugovor sa Ministarstvom odbrane Rusije ili drugim sigurnosnim agencijama, vratiti se kući ili preseliti u susjednu Bjelorusiju, rekao je ruski lider u televizijskom obraćanju.

“Ogromna većina boraca i komandanata grupe Wagner su takođe ruski patrioti, odani svom narodu i zemlji. To su dokazali svojom hrabrošću na bojnom polju”, rekao je Putin u svom obraćanju u ponedeljak uveče .

Organizatori pobune “držali su ih u mraku i pokušavali da ih upotrebe protiv njihove braće po oružju, sa kojima su se borili rame uz rame za dobrobit zemlje i njene budućnosti”, rekao je on .

Ruski lider je zahvalio Wagnerovim vojnicima i komandantima, koji su “stali na poslednjoj liniji” i nisu dozvolili ” bratoubilačko krvoproliće” . Dodao je da će obećanje koje je dao tokom pregovora o rješavanju krize biti održano.

“Imate priliku da potpišete ugovor sa Ministarstvom odbrane i drugim agencijama za provođenje zakona ili se vratite svojoj porodici i prijateljima. U Bjelorusiju može svako ko želi”, rekao je Putin obraćajući se pripadnicima privatne vojne kompanije.

Wagner je pokrenuo veliku pobunu kasno u petak po nalogu njenog šefa, biznismena Jevgenija Prigožina. Pobunjene trupe preuzele su kontrolu nad štabom južnog okruga ruske vojske u gradu Rostovu na Donu i poslale konvoj prema Moskvi.

Pobuna je zaustavljena u subotu navečer kada je Prigožin najavio da će se njegovi ljudi vratiti u svoje terenske kampove nakon razgovora s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom. Prema Minsku, pregovori su se odvijali u bliskoj saradnji sa Putinom.

Prigožin, koji je rekao da je pokrenuo pobunu zato što je Ministarstvo odbrane hteli da raspuste Vagnerov PMC”, napustiće Rusiju i “otići u Bjelorusiju” kao rezultat sporazuma, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Krivični postupak protiv Prigožina biće odbačen, a borci Wagnera, koji su učestvovali u pobuni, takođe izbegavaju krivično gonjenje, dodao je on.

PrigožinPutinrusijaWagner
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
10 mjeseci prije

Nije bitno tko je na kojoj strani u sukobu, glavno je da se umire za Rusiju.

Dragačevac
10 mjeseci prije

Wagner čine motivisani i sposobni borci koji su štitili interese Rusije od Afrike preko Bliskog Istoka do Ukrajine.
Država je trebala da napravi pravni okvir za postojanje takvih paravojnih struktura a ne da ih stavlja pod komandu ministarstva odbrane.
Zamislite Blackwater ili MPRI u sastavu Američke kopnene vojske.
Ovako su deo stavili u vojsku deo oterali, uništili ste sposobnu jedinicu, mislim da pod komandom ministarstva odbrane RF osim ako ne preuzme komandu Surovkin nad njima, ta formacija neće više igrati bitnu ulogu koju može uspešno da igra.

Dušan
10 mjeseci prije

Vagner nije RIBOLOVNO DRUŠTVO ILI VATROGASCI!!! Nastao je IZ VOJSKE I OBAVJEŠTAJNIH SLUŽBI !!! NIJE PRIGOŽINOVA PRIVATNA IMOVINA NEGO VOJNO OBAVJEŠTAJNIH STRUKTURA U VRHU RUSKE VOJSKE I DRŽAVE!!!
VLADO PUTINE NA SKLISKOM SI TERENU !! 😁😁
TAJ VAGNER ZA 5 SATI OSLOBODIO ROSTOV NA DONU, MILIJUNSKI GRAD S MAJMANJE 200000 VOJNIKA, AERODROMOM I VOJNIM BAZAMA, NAROD IH DOČEKAO KAO HEROJE I OSLOBODIOCE, VOZILI SE 500 KM PO RUSIJI I BILI PRED MOSKVOM, A USPUT SRUŠILI 6 HELIKOPTERA I ZAPOVJEDNI AVION RUSKE VOJSKE !!!
VLADO, JESI LI SIGURAN U TO ŠTO RADIŠ?? 😁😁
SPOMINJEŠ. NAROD A ON LJUBIO VAGNEROVCE U ROSTOVU, DOSLOVCE LJUBIO !!! 👍👍👍

Bruno
10 mjeseci prije

Meni se čini da je Putin na najboljem putu da zapečati i svoju vlastitu sudbinu. Predugo je na vlasti , a zadnjih godina užasno griješi.

10 mjeseci prije

novacenje ne ide pa cemo oteti od wagnera.
a da regrutirate pamet od wagnera imali bi i za drugi put.
putine odgovori, p. ti materina, zasto ste pucali na wagner.

mmne
10 mjeseci prije

ako se oslobodi sojgua i gerasimova te ostale sklerotizovane gungule verovatno ce izaci na dobro, u protivnom….

Dawor
10 mjeseci prije

Bojim se da je zapečatio i svoju i rusku …… još prije 10 g. kad prstom nije mrdnuo da spriječi “majdan”

tihobl
10 mjeseci prije

Lako je Putinu laprdati. On je pokrenuo vagnerovce, on je izveo drzavni udar. Nije mi jasno kako ne vidite da je ovo putinov drzavni udar? Skontajte ko je osnovao vagnerovce, pod cijom nadleznoscu su bili i zbog cega su smjeli da se svadaju sa vojskom? Prigozin je bio 4 dana prije pobune na sastanku sa Putinom.
Dajte nemojte biti naivni, kolona vojnika predje granicu i onda se vozka autoputem, a avijacija ih nije polupala kliznim bombama. Da nije putinova igranka prosli bi ko NATO kod Orehova. Oko Rostova su ruske rezerve i ima 5x vise vojnika nego na potezu od Energodara do Marinke.
I sta je radila tolika vojska? Ko im je dao naredbu da ne mrdaju? Ko je izbacio snimak pogodjenog antonova iz prosle godine? Vojska miruje, a komunalci prekopavaju ulice?
Ovo je kao zakucavanje boinga u pentagon.

Max
10 mjeseci prije

Rusija za razliku od zapada ne želi nad nacionalne vojske. Ne više.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI