Putin nudi SAD-u razmjenu “jamstava” o tome da se obje zemlje jedna drugoj neće miješati u izborne sustave ili šire unutarnje poslove

Putin i Trump
22 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je u petak da Rusija i SAD pripreme formalni sporazum o tome da se neće jedna drugoj međusobno miješati u domaće programe. Također je predložio i potpisivanje akta o sprečavanju “incidenata u informacijskom prostoru”.

U izjavi koja je uslijedila uoči predstojećih američkih predsjedničkih izbora, Putin je Washingtonu pružio priliku za započinjanje opsežnog dijaloga o pitanjima koja utječu na obje zemlje.

Predložio je i posebno jamstvo na temelju kojeg bi Washington i Moskva poštovale međusobna pravila u vezi s neuplitanjem u unutrašnje poslove i stvari, uključujući i aktivnosti vezane uz predsjedničke izbore.

Brojni američki dužnosnici već dugo vremena optužuju Rusiju za korištenje hakera i vođenje internetske “propagande”, čime navodno Rusija nastoji djelovati na mišljenje američkih građana uoči izbora. Moskva je žestoko negirala ove navode, tvrdeći da su oni neutemeljeni i pretjerani.

Putin je također rekao kako Moskva i Washington moraju izbjegavati sukobe na digitalnom polju, što se može osigurati potpisivanjem bilateralnog sporazuma o sprečavanju “incidenata u informacijskom prostoru”; nešto slično američko-sovjetskom paktu iz 1972. godine, koji je utvrdio korake za smanjenje incidenata na moru.

Te su mjere usmjerene na “izgradnju povjerenja između naših država”, napomenuo je Putin dodajući kako će obnavljanje dijaloga “na visokoj razini” o informacijskoj sigurnosti obostrano koristiti objema zemljama.

Washington je pojačao svoje optužbe protiv Moskve s približavanjem datuma održavanja predsjedničkih izbora, 03. studenoga. Direktor FBI-a Christopher Wray svjedočio je pred Odborom za domovinsku sigurnost američkog Doma ranije ovog mjeseca o tome Rusija pokušava “zasijati podijeljenost i razdor”, prije svega nadajući se tomu da će “ocrniti” protivnika Donalda Trumpa, Joea Bidena.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je ove optužbe kao “apsurdne i bez dokaza”, tvrdeći da SAD zloupotrebljava Rusiju u političke svrhe. “Više smo puta izjavili da se nismo miješali u američke unutarnje političke procese i da to nećemo činiti”, rekla je glasnogovornica ministarstva Maria Zaharova.

Američki izbori 2020vladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
peterr
3 godine prije

Prijedlog je mudar a svrha prijedloga je pokazati svakom tko imalo prati svjetske dogadjaje
da Amerika nece nikad
na tako nesto pristati.

Po americkom shvacanju ona ima pravo da se mjesa u svacije izbore i to otvoreno i nitko nesmi prigovoriti.

A ovi drugi se nesmu “mjesati” kazem pod navodnim znakovima jer sve se svodi na to sto se podrazumijeva pod mjesanjem.

Npr. Orban je izjavio jucer da ce Trump pobijediti, to se vec moze svrstati u mjesanje.
Cak i kad ljudi pisu po forumima, to jest navijaju za neku stranu, to je vec mijesanje.
Sve se moze proglasiti mjesanjem ako se hoce pa i novinski clanci.

Iz bjelorsuskog slucaja se vidi da su izbori u opasnosti, to ce pogoditi svaku drzavu na svijetu ako ce doci neka stranka koja nije po volji Americi.
Jako ugrozene zemlje od USA moraju ukinuti izbore, moraju naci neki novi nacin mainipuliranja s narodom.

pozitivan pesimista
3 godine prije

“incident u informacijskom prostoru”

ovo mi se svidja;)

nekoime
3 godine prije

Predlažem Navaljnog za predsjednika USA.

Davor drugi
3 godine prije

Da je Rusija (s pravom) imala nekog udjela u tome, ne dvojim ni najmanje. Kako USA nije u posjedu nekih konkretnih dokaza o ruskoj umješanosti u izbore, ali je vjerojatno da raspolažu dovoljnim brojem indicija koje na to upućuju. Ali u nedostatku konkretnih dokaza, nema ni konkretne optužbe. U tom sporu mislim, da svi znaju, sve.
Iako je Rusija kategorički odbila i zanijekala bilo kakvu upletenost, Putin izlazi sa ponudom bilateralnih jamstava kojima se jamči neuplitanje u untarnje stvari i izbore dviju strana, što jednostavno i preneseno znači da nije zaista ničega ni bilo, ne bi bilo ni ovoga prijedloga. Čemu neki prijedlozi i jamstva o nekim stvarima koje se ne dešavaju niti postoje??? Jasna poruka V. Putina: na miru ostavite vi nas, na miru ostavimo i mi vas.
Uglavnom još jedan veliki plus za velemajstora Putina i njegovom načinu igre u ovoj velikoj geostrateškoj utakmici.

rijgniurtnginrigtnrt
3 godine prije

Nosferatu kaka li ga kaka:Плацдарм для атаки. Что США делают на Украине? 60 минут от 18.09.20

puki
3 godine prije

@Stara kuka,  odgovor na tvoju repliku od prije 3 dana. Slažem se sa tobom, u onom djelu, gdje kažeš da oni, kabala- svjetska elita, : “točno znaju što žele. fokusirani su na uspjeh pod svaku cijenu, što je osobina psihopata, pomno planiraju svoje postupke, vrhunski su organizirani i povezani kako interesno, tako i obiteljskim vezama, i imaju neograničene financijske i medijske resurse kojii im omogućuju kupovinu političara i totalnu kontrolu informacija.”  a da smo mi, obični ljudi,: “.. neorganizirani, neinformirani, nepovezani, nehomogeni i podijeljeni na međusobno suprotstavljene grupacije. I dok oni planski i intenzivno rade na provođenju svojih ciljeva, mi opasnosti jedva da smo svjesni, ne znamo pravo stanje stvari, ne možemo se ništa dogovoriti, pa tako ni poduzeti nikakvu konkretnu akciju protiv njih”.. Da, naravno, oni su odlično organizirani, jer je, kako rekoh, kabala za ovo stvarala svoju mrežu, preko 100 godina. Imaju svoje ljude u vrhovima vlada skoro svih… Čitaj više »

puki
3 godine prije

– U Belgiji, koja je jedna od najpogodjenijih drzava koronom (prema sluzbenim podatcima), uskoro ukidaju obavezu nosenja maski, dok je u Njemackoj, koja u Europi ima ponajbolju situaciju sa koronom, — malo mrtvih (cak iako su tu ubrajali sve i svakoga) i 0 problema u zdravstvu–pojacavaju obavezu nosenja..

– da li siromasnije cetvrti u Madridu namjerno imaju najsstrozije mjere zakljucavanja ? I tako i najvece ekonomske problem i probleme stanovnistvu? pita se njemacki Faz? Postoji sumnja da se to cini namjerno…
eh, pa stvarno..?
He, he, kako FAZ se pravi kao da je otkrio toplu vodu..pa naravno, da je cilj zmijolikh najprije najvise poubijati sirotinju u svim dijelovima svijeta.. pa neki drugi mainstrema mediji sami priznaju da mjere zakljucavanja i ogranicenja najvise pogadjaju siromasne drzave u africi i aziji, to je cek reko i kabalin UN– da ti se srce para..
ali naravno cilj je najprije istrijebiti sirotinju, koliko se moze…

Max
3 godine prije

Putin unatoč neviđenoj kampanji protiv Rusije nudi dijalog SAD. Onda netko kaže da su Rusi agresivni.

Pleše S Vukovima
3 godine prije

Ne vjerovati Putinu..bivši špijun obučen je da vješto laže.

Kora
3 godine prije

@Puki, slobodni ste vjerovati u što god želite ali ne mješajte Božju Riječ sa svojom maštom, cionističkom propagandom i hollywoodskim filmovima.

gigi pinna
3 godine prije

Vlado, oni su opsjednuti tobom, a ne ti njima. Znaš da bagra neće na to pristati nikada, a nije naodmet da ih trolaš s ovim prijedlogom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI