Putin o avganistanskoj „katastrofi“: Demokratija se ne može nametnuti silom

Vladimir Putin - Kabul
70 komentara

Sjedinjene Američke Države su ove nedjelje završile svoju 20-godišnju vojnu kampanju u Avganistanu, koja je rezultirala sa više od 46.000 smrtnih slučajeva civila sa svih strana i talibanskim konačnim preuzimanjem vlasti 15. avgusta.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je situaciju u Avganistanu koja je uslijedila nakon povlačenja zapadnih trupa “katastrofom”, rekavši u petak da se demokratija ne može nametnuti silom.

Govoreći na plenarnoj sjednici Istočnog ekonomskog foruma, Putin je rekao da će, ako je ljudima potrebna demokratija, to doći prirodno. Ruski predsjednik je dodao da bi Ujedinjene nacije i Savjet bezbjednosti tog tijela trebalo da budu odgovorni za čuvanje globalnog poretka:

“Organizacija Ujedinjenih nacija i njen Savjet bezbjednosti, uključujući stalnih pet članica, trebalo bi da budu odgovorni za red u svijetu”, rekao je Putin. Međutim, predsjednik je predložio da se politika zemalja koje nameću standarde spolja i dalje nastavlja svuda u svijetu.

Putin, koji je ranije rekao da je 20-godišnje prisustvo Amerike u Avganistanu samo dovelo do “tragedija”, tvrdio je da Rusija nije zainteresovana za raspad zemlje južne Azije, jer neće Moskva imati s kim da razgovara. On je dodao da mnogi radikalni pokreti koji trenutno djeluju u Avganistanu predstavljaju prijetnju za ruske susjede i saveznike.

“Pokret talibana nije homogen, iako se uglavnom sastoji od paštunskih plemena. Predstavnici mnogih drugih organizacija, uključujući radikalne poput Islamske države [zabranjene kao teroristička organizacija u Rusiji], prisutni su u Avganistanu. Mnogi ljudi, uključujući radikale, pušteni su iz zatvora”, rekao je predsjednik tokom foruma.

“Što se prije talibani pridruže takozvanoj porodici civilizovanih naroda, biće lakše komunicirati, imati uticaja i postavljati pitanja”, dodao je on. Putin je pozvao svjetske sile da “udruže napore” u donošenju odluka u vezi sa legalizacijom političkih snaga u Avganistanu, pošto je upitan da li će Rusija priznati talibane, koji se u Rusiji trenutno smatraju terorističkom organizacijom.

Ruski predsjednik je trenutno u Vladivostoku, gdje prisustvuje godišnjem međunarodnom forumu koji će ove godine predstaviti “nove mogućnosti Dalekog istoka u svijetu koji se mijenja”.

Pitanje priznanja

Nakon što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu 15. avgusta, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov dao je do znanja da Moskva ne žuri da prizna terorističku grupu kao legitimnu vlast u zemlji. On je pozvao na inkluzivnu vladu u Avganistanu koja bi imala različite političke snage. Njegove komentare nedavno je potkrijepila portparolka ministarstva Marija Zaharova.

“Podržavamo formiranje inkluzivne koalicione vlade u Avganistanu u kojoj će učestvovati sve etnopolitičke snage zemlje, uključujući i nacionalne manjine. Stoga će pitanje zvaničnog priznavanja novih vlasti postati relevantno nakon završetka ovog procesa” rekla je portparolka u četvrtak.

Očekuje se da će novu avganistansku vladu, koja će uskoro biti objavljena, voditi suosnivač talibana Mula Baradar i da neće imati žene ministrice, prema izvorima islamističke grupe i njenim glasnogovornicima.

Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu 15. avgusta nakon ulaska u glavni grad Kabul i narednog dana objavili da je rat u zemlji završen. U ponedjeljak 30. 8. su SAD završile dugo kritikovano povlačenje trupa i američkih državljana iz zemlje, kad su aerodrom Kabul, gdje su sprovođene operacije evakuacije, predali talibanima.

vladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
70 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagten
2 godine prije

E Putine, malo geopollitickih podbadanja, da nas podsjetis na stara vremena. Sad su stvari ogoljene, i ti i Biden sluzite istom gazdi i istu volju imate. Od tog gazde imate dozvolu, to mu odgovara, da se sporadicno malo komesate i kak ti svadjate. Ali lod bitnih stvari, “let na Mjesec” npr, biti ce uvijek ruka ruku mije.

Dragačevac
2 godine prije

Nemoguće je nekom narodu nametnuti neki politički sistem na silu dugoročno, ako ga on sam ne prihvati i ne želi.
To su Amerikanci i SSSR shvatili tokom hladnog rata.

Maki
2 godine prije

“Sjedinjene Američke Države su ove nedjelje završile svoju 20-godišnju vojnu kampanju u Avganistanu, koja je rezultirala sa više od 46.000 smrtnih slučajeva civila sa svih strana i talibanskim konačnim preuzimanjem vlasti 15. avgusta.” – SAD su JAD (judejske americke drzave) i nisu SAD zavrsile ni pocele avganistansku ili neku drugu katastrofu vec Cionisti, a SAD (JAD) su sredstvo u rukama Cionista koji izazivaju orkestrirane krize sirom svijeta u cilju stvaranja jedne i javno priznate Svjetske vlade sto znaci nestanak nacionalnih drzava i monopol u svakom smislu, pa i u vlasnistvu nad ljjudskim zivotima-digitalnim robovima Novog doba. Ciljano se izaziva kaos, rasulo, bezvlasce… Pored vjestacki izazvane curtona krize, bice jos “kriza” poput “klimatske” i drugih pa i izbjeglicke jer je izbjeglički talas Avganistanaca i Pakistanaca – Talibana i džihadista Islamske države i Al Kaide – krenuo prema Europi. Europa je mjesto i front na kome će psi avganistanskog rata nastaviti svoj… Čitaj više »

hiber
2 godine prije

Sad nam i ovaj drži prodike. Afganistansko stanovništvo je poraslo sa 20 na 40 miliona, a rusko je u međuvremenu palo i dodatno ostarilo, i to računajući onih par miliona muslimana u Moskvi. Nije Cheney dosao stvarati demokraciju u Afganistanu, nego otvarati naftni put za Kaspijsku naftu, što se pokazao sanak pusti. Demokracija kakva je nekad bila sada je utopija i u Europi i u USA, koje su jednako digitalno nadzirane kao i Kina.

Maki
2 godine prije

“Ruski predsjednik je dodao da bi Ujedinjene nacije i Savjet bezbjednosti tog tijela trebalo da budu odgovorni za čuvanje globalnog poretka:

“Organizacija Ujedinjenih nacija i njen Savjet bezbjednosti, uključujući stalnih pet članica, trebalo bi da budu odgovorni za red u svijetu”, rekao je Putin.” – Putin poziva na nad-nacionalno upravljanje svijetom.

UN i SB su nad-nacionalne organizacije osnovane na inicijativu Cionista i jesu jezgra buduce Svjetske cionisticke nad-vlade po zamisli istih

onaj najgl... Dalton
2 godine prije

Bez obzira na nečije osobne preferencije prema Zapadu ili Rusiji, Putin i Biden, po svojim državničkim sposobnostima nisu za usporedbu. Usudio bih se reći da po tom kriteriju ne stanu ni u istu rečenicu. Putin, ukoliko isključimo povremenu namjernu ironiju, javno u svojim nastupima uopće ne pokazuje nikakav trijumf radi sloma američke politike u Afganistanu. Ukazuje na opasnosti za taj dio svijeta, ukoliko Afganistan ostane u nekom limbu. Svjestan da će se prijepori u vremenu nove geopolitičke raspodjele moći, samo pojačati na nekim drugim točkama u svijetu. Uvijek iznova se poziva na međunarodni poredak, međunarodno pravo, što je Rusiji i u interesu. Amerikanci još ne žele priznati da je vrhunac njihove dominacije prošao i uporno nastoje zadržati dosadašnje pozicije, zasnovane na ”međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima”. Normalno, njihovim pravilima, pravilima koje su oni propisali. Iako sa sve manjim efektom, propisivati će ih i nadalje, sve dok budu mogli. Pošto ne… Čitaj više »

ledeno doba
2 godine prije

da ne bude iluzija, za koga rade talibani,
evo pogledajte sliku ovdje

ttps://www.glasistre.hr//svijet/kljucne-osobe-u-novoj-talibanskoj-vladi-743412

onsefvniuesnfviunwei
2 godine prije

Opet ova fekalija varanska ma maršššššššššš…………………………

Max
2 godine prije

To je začetak budućih sukoba

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

Ogavan je,kao i njihova pohlepna politika.Iskace iz pastete i kao nesto pametuje.

dulebg
2 godine prije

Ameri nikud i ne idu da nametnu demokratiju, nego da porobe naciju i upregniu je u svoje karuce. Avganistan iom je bio interesantan kao baza za širenje u Srednju Aziju, nalazište litijuma, a ispostavoo se i pogodan za heroin. To je sve od demokratije što je Avganistan video. A bogami i mi.

Komunist
2 godine prije

Putinu cionisti odbrojani su dani. Laprdat će on o “demokratiji” dok ga komunisti budu svrgavali s trona

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI