Putin pozdravio ”konstruktivne” razgovore s Bidenom u Ženevi, rekao novinarima da će ruski i američki veleposlanici uskoro biti vraćeni na svoja mjesta

Putin-Geneva 2021
171 komentar

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su razgovori s američkim kolegom Joeom Bidenom u srijedu u Švicarskoj bili pozitivni i srdačni te da je postignut napredak u nizu međunarodnih političkih pitanja.

Na upit o tome hoće li veleposlanici dviju zemalja biti vraćeni na svoja mjesta nakon višemjesečnih diplomatskih kontakata, koji su učinkovito prekinuti uslijed eskalacije napetosti, Putin je otkrio da je postignut sporazum. Izaslanici bi se, rekao je, mogli vratiti na mjesto već ovog tjedna.

Putin je dodao da je razgovor bio “konstruktivan” i da ga nisu zasjenila glavna pitanja unutarnje politike. “Mislim da nije bilo neprijateljstva”, dodao je, rekavši da je bilo važnih rasprava o suradnji u arktičkoj regiji.

Putin je također opisao Bidena kao “državnika”, rekavši da je on “sezonski političar” i da je raspravama pristupio pozitivno. “Uvjerio sam se u to da je gospodin Biden vrlo iskusna osoba, nemate tako duge razgovore sa svakim čelnikom”, dodao je Putin. Očekivalo se da će kibernetički napadi postati glavno pitanje, s obzirom na to da je Biden pokazao prstom na Kremlj kao na odgovornu stranu koja stoji iza navodne krađe digitalnih podataka, poput napada na Solar Winds.

Međutim, Putin, koji dosljedno odbija te prijedloge je ustvrdio da su pitanja o vlastitoj odgovornosti SAD-a za špijunažu na internetu ostala bez odgovora. “To pokazuje na čemu treba raditi”, rekao je.

Očekivalo se i da će Ukrajina biti vruća tema razgovora uoči sastanka, dok je okupljanje kijevskih i moskovskih postrojbi s obje strane potaknulo strah od sukoba ranije ove godine. Putin je, međutim, rekao da je jedina namjera njegove zemlje svjedočenje provedbe prethodno potpisanih sporazuma iz Minska, kojima je cilj bio zaustaviti sukob.

Putin je nastavio i rekao da Rusija, za razliku od SAD-a, ne postavlja vojni hardver daleko u inozemstvo, u blizini američkih granica. Međutim, istaknuo je da je politika Washingtona drugačija i da su SAD vojno prisutne blizu ruskih granica, što dovodi do eskalacije napetosti u regiji.

Putina je dopisnik CNN-a pitao je li se Rusija obvezala da će prestati “napadati” domaću oporbu, dajući primjer zatvorenu oporbenjaka Alekseja Navaljnog. Putin je, tražeći od medija da iskreno izvijeste o njegovom odgovoru, odbacio prijedlog i rekao da je antikorupcijski prekršitelj povrijedio uvjetni otpust i da je znao da će biti uhićen po povratku u zemlju.

Biden je razgovarao s novinarima na tiskovnoj konferenciji održanoj u blizini, dok se Putin obratio kamerama iz Villa la Grange, veličanstvenog vlastelinstva u švicarskom gradu, u kojem je održan summit. Međutim, dok američki čelnik na brifing nije pozvao predstavnike ruskih medija, ruski predsjednik na svoj sastanak pozvao je brojne zapadne predstavnike medija.

Dvojica čelnika razgovarala su oko devedeset minuta u smanjenom formatu. Razgovoru su nazočili samo ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov i američki državni tajnik Antony Blinken, kao i prevoditelji. Nakon kratke pauze, pomoćnici i drugi visoki dužnosnici pozvani su na prošireno zasjedanje. Sve u svemu, sastanak je trajao samo oko tri sata.

joe bidenvladimir putin
Pretplatiti se
Obavijesti o
171 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

“… Putin pozdravio ”konstruktivne” razgovore s Bidenom u Ženevi…”
Ajde…?!
Vjerovatno uz casicu – djecije krvi – zajedno sa “partnerima iz SAD” i u grohotan smijeh – glupoci nas Goyima…
Naime, parti je bio iza zatvorenih vrata, pa se tesko moze saznati sta je bilo na meniju…

Maki
2 godine prije

Braca (masonski lutkari) Putin i Bajden malo se “zavadili” pa se “pomirili” – sto su ti mas mediji i “dobri” glumci

Mlata
2 godine prije

Bee..beeee “sagni glavu pasi travu….kako je lepo biti glup”! Pesma je večita, legendarna, nema joj ravne

fnhdftzhjftzjuzujftz
2 godine prije

Ček da povratim ovo…………………….

tuf
2 godine prije

Svi vi kauč-generali koji mislite da u politici nije nužan pragmatizam kao dio strategije očigledno nemate pojma o svijetu niti kako funkcionira. Vi mislite da si Putin može dopustiti ono što je bilo moguće za vrijeme SSSR-a – ali ta vremena su prošla. Živite u prošlosti ili iluzijama ako mislite da si danas bilo koja država može priuštiti ono što je prije bilo izvedivo. Nova vremena – nove strategije. Rusija je daleko od savršenstva, u Rusiji bi se puno toga moglo bolje, ali samo vam CIA može podmetnuti ove idiotarije koje promovira tzv. “Istražuj”. Infiltracija obavještajnih službi je redovita na ovakvim mjestima i dobro razmislite prije nego povjerujete agresivnim piskaralima koja ovo čine po zadatku ili nisu svjesna indoktrinacije koju su obavještajne službe provele nad njima.

tihobl
2 godine prije

Bajden: sastanak je ranije zavrsen jer se pametni ljudi brzo dogovore.

Rusi: sastanak je ranije zavrsen jer se sa budalom nema sta razgovarati. Bar smo se saglasili da bi artomski rat bio kraj civilizacije.

Lucija, prva
2 godine prije

“Bajden je sinoć, uoči ukrcavanja u vojni avion američkih snaga, izjavio da je Rusija trenutno u “veoma, veoma teškom položaju”.

On je to rekao novinarima koji su ga sačekali na aerodromu pred poletanje, odgovarajući na pitanje zašto bi sada Rusija želela da sarađuje sa SAD.

“Pritiska ih Kina. Očajnički žele da ostanu vodeća sila”, rekao je Bjaden, preneo je Gardijan.”, alo.rs

🤗 🤪

enkol
2 godine prije

@ Logicno

Zasto ne blokirate ovog trolla Istrazuj?.
Ili zasto mu ne izbrisete neprikladne komentare kao sto radite svakome redovito?
Zar ne vidite da je zagadio svaki clanak koji se pojavi o Rusiji.
Ima komentatora koji bi nesto htijeli napisati, dati svoje misljenje ali kad vidu ovaj prvi post na ovaj clanak, onda svatko odustane.
Izgleda kao da je “ISTRAZUJ” dezurao da se pojavi clanak o Rusiji i eto ga prvi.

2 godine prije zadnji put uredio enkol
enkol
2 godine prije

Jeste li primjetili da je Putin odgovarao americkim novinarima kad je bila konferencija za stampu a americka delegacija je zabranila pristup novinarima iz Rusije, Kine…mozda i jos nekima.

onaj najve... Dalton
2 godine prije

Prije susreta Biden – Putin u Švicarskoj, Putin je dao intervju novinaru američkog kanala NBC. Američki novinar ga je u jednom trenutku upitao za izjavu da je predsjednika SAD Joea Bidena nazvao “bezdušnim” čovjekom… (Pitanje je očito postavljeno da bi se napravio konstrukt da je Putin prvi počeo, pa je Bidenova izjava o ”ubojici” Putinu samo odgovor.)
“Ne sjećam se toga. Nešto se dogodilo s mojim sjećanjem ”, rekao je sa smiješkom Putin.
Novinar NBC-a je bio uporan – “Kaže da je to bilo prije deset godina, kada je bio potpredsjednik”.
“Ima dobro pamćenje. Ne isključujem to, ali ne sjećam se toga “, rekao je Putin…
P.S.
Da li je novinar shvatio da je ovaj njegov sugovornik od malo drugačijeg materijala…

2 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
0p9
2 godine prije

Istrazuj je bivsi Marsijanac, rodjen u Bosni, nacionalnost pravio bureke i baklave, zivi dugo godina u Americi
Dok je pisao kao Marsijanac imao je simptome psihicki poremecene osobe a sad kad je stariji jos jace se ispoljavaju, opsjednut je gusterima, stakorima, urotama i mrznjom naspram zidova i Rusa.Proleter.

2 godine prije zadnji put uredio 0p9
ledeno doba
2 godine prije

ovo mi naliči na igre geopolitike bez granica..
ajmo opet malo oživiti hladni rat
od kad znam za sebe, ruski (sovjetski) i američki predsjednici su se kao nešto sastajali i uvijek isto upozoravali na mir i atomsko razoružanje…

-Brežnjev-Carter, pa Andropov-Reagan, Černjenko-Regan.. pa Gorbačov-Reagan.. dok kabala sa svojim čovjekom-Gorbačovim nije uništila SSSR… onda je došla pauza…jer je kabala instalirala Jeljcina i pljačkala.. onda je došao Putin… i zadnjih godin se opet oživljv hladni rat… Do ove plandemije i sam sam vjerovao da je to tako, ali… sada kada svi žele cjepati vlastite stanovnike, vidim da je to igrokaz..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI