PUTIN: Staljinov sovjetski režim s pravom je optužen za zločine i masovnu represiju nad sopstvenim narodom

Putin o Staljinu
103 komentara

Jedan od neobičnih aspekata ruske medijske pokrivenosti su stalni pokušaji da se Vladimira Putina prikaže kao branitelja Josefa Staljina. U međuvremenu, u stvarnom svijetu, on je još jednom napao naslijeđe sovjetskog lidera.

Ruski predsjednik je koristio op-ed članak, objavljen u američkom spoljnopolitičkom časopisu The National Interest i u ruskom vladinom listu Rossiiskaya Gazeta, da ponovi da je autokrata rođen u Gruziji, koji je upravljao Sovjetskim Savezom od 1920-ih do 1953, počinio zločine protiv svog naroda.

Osvrćući se na ulogu SSSR-a u Drugom svjetskom ratu i lični doprinos njegovog vrhovnog komandanta u ratnim vremenima, Putin je napomenuo da ruski narod nije zaboravio teror koji je on sproveo. „Sjećamo se zločina koje je režim počinio nad sopstvenim narodom i užasa masovnih represija“, napisao je predsjednik.

Prema Putinu, dok Staljin i njegovo okruženje zaslužuju prigovor zbog njihovih prestupa, oni barem zaslužuju zasluge za „razumijevanje prirode spoljnih prijetnji“. Sovjetski lideri “vidjeli su pokušaje da se Sovjetski Savez ostavi sam da se obračuna sa Njemačkom i njenim saveznicima …i imajući u vidu ovu stvarnu prijetnju, oni su pokušali da kupe dragocjeno vrijeme potrebno za jačanje odbrane zemlje”, objasnio je on.

Predsjednik insistira da je zato Moskva potpisala zloglasni Pakt Molotov-Ribbentrop o nenapadanju sa nacističkom Njemačkom 1939.

Putin je takođe napomenuo da se Staljin “nije osramotio” održavanjem ličnih sastanaka sa Adolfom Hitlerom, za razliku od lidera nekih drugih evropskih država, za koje je njemački Führer bio “ugledni političar” i “dobrodošao gost”.

Ovo je daleko od prvog puta kada je Putin bacio čizmu na svog prethodnika iz Kremlja. Još u oktobru 2017. on je lično otkrio spomenik Staljinovim žrtvama u centralnoj Moskvi i bio je snažan u svojoj osudi. Podsjetio je da se pod sistemom državnog terora za vrijeme Staljinove vladavine „bilo ko mogao suočiti sa izmišljenim i apsolutno apsurdnim optužbama“.

“Milioni ljudi označeni su kao neprijatelji naroda, pogubljeni su ili osakaćeni, podvrgnuti mučenju u zatvorima i prisilnim deportacijama”, priznao je. „Ova strašna prošlost ne može se izbrisati iz nacionalnog pamćenja. I sigurno se ne može opravdati bilo kojim imaginarnim većim dobrom. ”

Putinu je tada bilo jasno da, za razliku od nekih drugih epizoda u prošlosti Rusije koji su predmet kontroverze i burnog javnog diskursa, Staljinov terorizam nije nešto o čemu bi trebalo da se raspravlja. „Radilo se o smrti i patnji miliona.

Treba samo posjetiti masovne grobnice žrtava, a njih je mnogo u Rusiji, da shvatimo da za taj zločin ne postoji opravdanje “, kazao je.

„Kampanja progona bila je tragedija za naš narod, naše društvo, bezobličan udarac našoj kulturi, korijenima i identitetu. Sada možemo osjetiti posljedice, a naša obaveza je da ne dozvolimo da se to zaboravi “, zaključio je Putin.

josif staljinPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
103 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
owergvuqewrgfnweirgfqergfuewrgfqr
3 godine prije

Kako varan ne voli one koji su ih doveli u red…………………..drži se globalne sotonizacije Staljina koju nalažu kao “istinu” braća mu po krvi………….

Red Dog
3 godine prije

Desno skretanje.
Putin u Sibir!
Merkel u Moskvu! >:(

DŠ...
3 godine prije

Samo malouman može braniti Staljina.

Siniša
3 godine prije

Preporučio bih dokumentarni serijal “Ruski rat-krv u snijegu.”, 10 serija.
Ima šta i pogledati o Staljinu i ratu, neugodnog za saznati.

santa007
3 godine prije

Putin osuđuje zločine ali i realno gleda na povijesnu ulogu druga Staljina. Jednom je izjavio da preuveličavanje zločina Staljinove ere ima za cilj samu rusiju i njenu ulogu u 2.svj.ratu. Također je u jednoj izjavi priznao da je Staljinovo dobro vođenje države spasilo ruski i druge sovjetske narode od nacističkog uništenja i zahvalio gruzijskom narod što su SSSR-u dali Staljina

Zvrk
3 godine prije

Kligbejt, kligbejt, kraljevstvo za kligbejt!

Inače i tu prvu izjavu su malo istrgli iz konteksta pa je bio kritiziran ne samo od oborbenih komunista već i od onih u svojim redovima.
Ne prolazi tamo baš povijesni revizionizam iako su Romanovljeve uspjeli dosegnuti do aure svetosti.

Vinko Marković
3 godine prije

Putin je đubre. Nije ni do koljena Staljinu. Lažljivac i prevrtljivac. Sto put veći diktator od Staljina.

hiver
3 godine prije

hahaha
Ova recenica izvadjena je iz konteksta
A sto je s zlocinom europskih kapitalista?
Oni tek sad ruse spomenike trgovcima robova.
Kad ce Amerikanci isplatiti odstete Japanu za bacanje atomskih bombi?

Tomi
3 godine prije

Dobro , nego sta li je sa NS2 ? Oceli to…

glineni golub
3 godine prije

Subaru dobro se nosaš sa dječicom od sitni varanića

Machiavelli
3 godine prije

Ako je neko radio za “stvora” onda je to bio Staljin,glumeci zadanu ulogu,odnosno duopol Hitleru.Putin radi istu stvar,sve je to lutkarska predstava za zemljane,stanovnike Platonove pecine,odnosno kazalisna predstava unaprijed podjeljenih uloga i scenarija.
Naime, za one koji ne znaju, Staljin i Hitler su bili clanovi istog drustva, imena Thule.

Tim Kunić
3 godine prije

Rusija kao nasljednica Sovjetske imperije bila bi dužna isplatiti odštetu cijeloj istočnoj Europi za svoja zlodjela potpuno isto kao Njemačka i Italija. To su demoni istog Đavla bez obzira na ideologiju koju su zastupali.

Istrazuj
3 godine prije

Meni licno je svo ovo sto Betmen radi – naprosto suludo… (Razumijem da je tzv “MSM” – skupina smradova koji su tu da prenose lazi za sto su placeni. Ako je nekad i bilo drugacije – to nije bilo zav vrijeme mog svjesnog zivota… Dakle mediju – odmah odbacujem – kao totalno irelevantno/lazljiv/prljavo smece!) Dakle – ZASTO – bi bilo koji politicar pa makar bio i predsjednik Betmen, “branio ili napadao” – bilo kojeg starog (istorijskog) politicara koji je imao funkciju u istoj drzavi – pa makar to bio i Staljin? Ne vjerujem da mi iko moze dati logican odgovor na to pitanje. Zar nije dovoljno – predsjedniku te drzave – da naprosto otvori ahrive? Dakle – Betmen – NE LAZI! Otvori arhive – a nemoj da se desi “slucajan pozar” po obicaju… ili “ostetio se “hard-disk” pa nestali podatci, sto je moderna verzija obmane i prekrajanja proslosti! Sta su… Čitaj više »

Vinko Marković
3 godine prije

Putin je pigmej u odnosu na Staljina. Svaka usporedba je smješna. Staljin je bio vrhunski intelektualac a Putin običan NKVDovski konvertit, koji igra po notama oligarha,

Mali Pas
3 godine prije

Prije rata ga optuzuju za smrt 20miliona ljudi, da je jedna dvadesetina toga istina previse je! Lik je teski paranoik I zahvaljujuci toj paranoji je obezglavio crvenu armiju od visoko obucenog I iskusnog kadra a na celo same armije je postavio poslusnike I uvlakace. Rezultati toga su se vidjeli u zimskom ratu protiv Finske I u ljeto 41. kad je njemacki ratni stroj zajedno sa saveznicima zagazio dalje prema istoku. Samim obezglavljivanjem vojske je ucino medvjdju uslugu svabama koji su u 5 mjeseci uzeli tisuce I tisuce kvadratnih kilometara. Sve zbog njegove paranoje. Slaviti I hvaliti lika cije su odluke direktno odgovorne za smrt miliona prije I za vrijeme rata je krajnje bezsmisleno. Kako se kaze stvor je imao najboljeg saveznika u liku zeljeznog brka koji ga je nahranio sa tisucama neduznih dusa. Onolike armije izgubiti u prvim mjesecima rata mogu samo neiskusni takticari koji su davali zapovjedi a svi… Čitaj više »

Komentator
3 godine prije

Djelimično se slažem sa Putinovim razmišljanjem i navodima o zločinima, koje je Staljin provodio prema vlastitom narodu i često sam o tome pisao na ovom portalu a jedan “drug”ovdje po imenu “Zlatan” mi je odmah udario kontru i branio Staljina. Kad bih ja napisao, da je Staljin dao pobiti oko 30 mil. sovjetskih građana, on je to odmah smanjio na nekih 6 milijuna, kao da je time htio reći, da on i nije bio tako monstruozan, kakvim ga eto ja hoću prikazati. Pitam se, dali je moguće, da se umanji njegova krivnja iako bi pobio samo 6 mil ljudi? U čemu je zapravo razlika? Pa ipak se radi o milijunima nevinih ljudi. Kao drugo ne slažem se s Putinom, koji piše, da Staljin nije želio sklopiti trajno prijaterljstvo s Hitlerom. To je po Staljinu a i po njegovim sljedbenicima, naročito s komunistima iz Jugoslavije koje je vodio JBT trebalo biti… Čitaj više »

fićo
3 godine prije

Prevrtač,Staljin mu je bio uzor,a sad je zapad pa pljuje po ranijem.Najgora vrsta ljudi.

Machiavelli
3 godine prije

Jedan od najvecih umova ljudske civilizacije kazao je tada svom skolskom kolegi Staljinu: Imas los horoskop,ti nikada neces postati covjek.Mjenjaj se! I ovaj ga je poslusao,ali ne na nacin da mjenja sebe,vec promjenom datuma svog rodjenja.

“Uzalud Josife, lukavstvom si se dva puta rodio, morati ces i dva puta umrijeti. Josif me je tad samo neljubazno pogledao. Kasnije nije dolazio kod mene, bojao se.Bio je zeljan vlasti nad drugima. I desilo se ono sto sam predskazao, Staljin je umro dva puta, jednom kao vodja i jednom kao diktator.Niti jednom kao covjek!

Max
3 godine prije

Pa naravno da je s pravom osuđen.

fićo
3 godine prije

Ne znam da je i jedan Vrancuz tako govorio o Napoleonu koji je isto mnoge majke u crno zavio,a čak ni Švabe o Itleru.

Vinko Marković
3 godine prije

Putin je smeće i nije ni do nožnog ćlanka Staljinu. Ako želite saznati istinu o Staljinu čitajte knjige Strycina, Prudnjikove, Muhina, Žukova, Jelisejeva, Pihalova, Šveda i ostalih na sajtu royallib.com Knjige su na ruskom i mogu se čitati besplatno.

Vinko Marković
3 godine prije

Putin pod priskom cionista. Da nije bilo Staljina ne bi nilo ni današnje Rusije. Sram te bilo Putine, neznalice s plaćenim faksom.

zlatan
3 godine prije

SANTA, a priče o rješavanju pete kolone u tim čistkama?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI