Putin u razgovoru s jednim od američkih saveznika

Putin i Mohammed bin Salman
11 komentara

Ruski predsjednik razgovarao je sa saudijskim prijestolonasljednikom, razgovarajući o OPEC Plus

Ruski predsjednik Vladimir Putin i saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman u telefonskom su razgovoru razgovarali o bilateralnoj suradnji i mjerama za stabilizaciju globalnog tržišta nafte, objavio je u ponedjeljak Kremlj.

Razgovaralo se o “pitanjima daljnjeg razvoja bilateralne suradnje na političkom, trgovinskom, gospodarskom i energetskom području”, priopćio je Kremlj. Nadalje, dvojica čelnika govorila su o “suradnji u okviru OPEC Plus kako bi se osigurala stabilnost svjetskog tržišta nafte”. Putin i princ Mohammed razgovarali su nekoliko puta otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini prošle veljače, a ovi su se pozivi dogodili usred sve većeg raskola između Saudijske Arabije i SAD-a, najbližeg međunarodnog partnera Kraljevine.

Tijekom prošle godine, Rijad je produbio svoje veze s Pekingom i objavio svoju spremnost da trguje naftom za kineski juan, što je potez koji bi ugrozio položaj američkog dolara kao dominantne svjetske petro-valute.

Kao de facto čelnik Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), Saudijska Arabija dodatno je omalovažavala SAD prošlog srpnja kada je odbila povećati proizvodnju nafte nakon sastanka princa Mohammeda i američkog predsjednika Joea Bidena. Povećanje bi istodobno koristilo Bidenu snižavanjem cijena plina u SAD-u uoči izbora na sredini mandata u studenom i oslabilo bi rusko gospodarstvo smanjenjem prihoda od nafte.

Umjesto toga, OPEC i njegovi saveznici (skupina nacija uključujući Rusiju koje čine ‘Plus’ u naslovu organizacije) složili su se u listopadu smanjiti proizvodnju za dva milijuna barela dnevno, što je potez koji je cijene održao stabilnima za dobrobit proizvođača.

Budući da su i Moskva i Rijad pokazali zanimanje za održavanje svojih naftnih profita, ograničenje cijena ruske nafte koje podupiru SAD u objema se glavnim gradovima smatra potencijalnom prijetnjom prihodima. Nadalje, članice OPEC-a zabrinute su da bi ta mjera u budućnosti mogla postati “globalna cijena” i potencijalno uništiti njihova gospodarstva. Washington je odgovorio na odbijanje Saudijske Arabije da poveća proizvodnju prijetnjom da će preispitati svoj odnos s Rijadom “na vrlo namjeran način”. Demokratski zastupnici vršili su pritisak na Bidena da zaustavi prodaju oružja Kraljevstvu osim ako to ne poništi OPEC-ovo smanjenje proizvodnje, optužujući Saudijce za “dosluh” s Rusima.

OPECPutinrusijasaudijska arabija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zlovenac
1 godina prije

Kakom lahkotom daju sankcije po svijetu, vrlo brzo bi mogo SAD biti Severna Koreja, ali imaju oni pudlice u EU.

miki
1 godina prije

Zar neko misli da ce saudijci okrenuti ledja amerikancima i britima, pa tu porodicu su oni ostavili na vlasti i nema potrebe dalje objasnjavati.

Mane
1 godina prije

Sve je to amerika aminovala.nisu badava evropljani histerisali na pomen trampovog imena

nessy
1 godina prije

Na slikama ovaj bucmasti arabo kasapin uvijek izgleda simpaticno.

Max
1 godina prije

Slažu se.

tihobl
1 godina prije

Gazda je povukao jos nezgodniji potez – zaduzio je juznoafrikance da upregnu diplomatiju i da americke saveznike dovuku u BRICS i SOS. Za pocetak uspjeli su sa Indonezijom kojoj americke komapnije cine 90%. Oni imaju pristup i zemljama koje se boje Kine.

Gjuro1977
1 godina prije

Preko Arapa ide ruska nafta

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI