”Quad Task Force” predviđaju napade na kineske podmorne kabele, kao dio vojne vježbe ”Malabar”

Kineska mornarica
14 komentara

Kina je oštro kritizirala četverostrani sigurnosni dijalog pod vodstvom SAD-a, opisujući ga kao pokušaj suzbijanja uspona Pekinga u globalnom svjetskom poretku. Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi nazvao je četverostruki sporazum “indo-pacifičkim NATO-om”, također označavajući politiku Washingtona u regiji kao “veliki temeljni sigurnosni rizik”.

Izvješće Quad Task Forcea u ponedjeljak poziva na uključivanje “napada na podmorske kabele kao dio pomorskih vježbi” tijekom godišnje vježbe ”Malabar”, koja se sastoji od četiri zemlje, a podvodni optički kabeli identificirani su kao okosnica globalnog gospodarstva.

“Indo-pacifička regija, najmnogoljudnija regija na svijetu sa 60 % globalnog BDP-a i najbrže rastućim gospodarstvima u svijetu, također je dom najbrže rastućih podmorskih komunikacijskih kabelskih mreža”, navodi Quad Task Force, udruženje koje čine 31 istaknuti američki, australski, indijski i japanski stručnjak.

Gotovo 10 bilijuna dolara financijskih transakcija prenosi se svakodnevno podmorskim kabelima, kaže se u izvješću koje je sastavilo indijsko istraživačko tijelo Gateway House: Indian Council of Global Relations.

Radnom skupinom Quad Task Force supredsjedaju Lisa Curtis, ravnateljica Indo-pacifičkog sigurnosnog centra za novu američku sigurnost (Washington) i Surjit Bhalla, izvršna ravnateljica za Indiju u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Strateški dokument od 53 stranice napominje da je Kina, za koju se zna da ima najveću pomorsku flotu na svijetu, “odobrila planove za masivnu podmorsku nadzornu mrežu” u istočnom i južnom kineskom moru. Procjenjuje se da ribolovne i pomorske aktivnosti čine dvije trećine ukupne štete na podmorskim komunikacijskim kabelima.

“Iako su sustavi službeno namijenjeni praćenju promjena u okolišu, stručnjaci priznaju da će imati primjene nacionalne obrane, što bi moglo uključivati praćenje kretanja stranih podmornica”, navodi se u izvješću radne skupine.

“Plan uključuje niz neodređenih senzora na dnu oceana, koji su optičkim kabelima povezani sa središnjim pogonom za obradu i nadzor u Šangaju”, također se kaže.

Izvješće dolazi uoči vježbi “Malabar-21”, koje će se održati u blizini obale Guam, otočkog lanca u Tihom oceanu koji kontroliraju SAD. Vježbe u Malabaru najjasnije su vojno očitovanje saveza “Quad Task Force,” koji se sastoji od Australije, Indije, Japana i SAD-a.

Dok su mornarice Indije, Japana i SAD-a stalni sudionici vježbi ”Malabar”, Kraljevska australska mornarica ponovno se pridružila pomorskim vježbama prošle godine, nakon što je debitirala 2007. Tada je tadašnji australski premijer Kevin Rudd povukao svoju državu iz vježbi nakon kineskih rezervi.

U priopćenju indijske vlade navodi se da će “složene površinske, podzemne i zračne operacije, uključujući vježbe za gađanje živim oružjem, protu-površinske, protuzračne i protupodmorničke vježbe”, biti dio nadolazeće runde vježbe četiri zemlje.

Indijska mornarica ranije je izjavila da u bilo kojem trenutku u regiji Indijskog oceana djeluje četiri do pet kineskih brodova.

U novom izvješću se navodi da su samo u 2020. kineski bageri u pet različitih navrata “oštetili” podmorske kabele koji povezuju otoke uz obalu samoupravne kineske provincije Tajvan. Tajvanski Chunghwa Telecom tvrdi da je potrošio oko 2 milijuna dolara za popravljanje kabela, osim što je unajmio lokalni ribarski brod za dnevne ophodnje, kako bi se osigurala sigurnost kabela.

U izvješću se dalje navodi da iako su tvrtke iz SAD-a (Sub Com), Japana (NEC) i Francuske (Alcatel Submarine Networks) trenutni lideri u kontroli podmorske optičke kabelske mreže, kineske Huawei Marine Networks brzo sustižu posljednje godine.

“Kina ima za cilj osvojiti 60 % svjetskog optičkog komunikacijskog tržišta do 2025. Taj je cilj izravno povezan s njenim globalnim planovima za Digitalni put svile i Inicijative pojasa i ceste”, navodi se.

Između ostalih svojih preporuka, izvješće Radne skupine poziva na “izazivanje uspona Kine” u pomorskim kabelskim mrežama i “uspostavljanje pomorskog zapovjednog centra za rješavanje netradicionalnih prijetnji pomorske sigurnosti”.

kinaMalabar-21Quad Task Force
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hogar strašni
2 godine prije

Pa zar u 21 stoljeću koristimo kabel .A tisuće satelita u orbiti. Znači ipak je zemlja ravna.

Chromosome
2 godine prije

Sta je sa satelitskim prenosom internet signala?

EUC
2 godine prije

Amerika i njeni vazali iz Europe koji imaju kolonijalnu povijest su avangarda u ekonomskom kocenju Kine i Rusije.
Ovi sitni kao Hrvatska kao njen celnik Plenkovic iz straha za svoju gu-zi-cu i da bi zastitili svoj narod se moraju prikljuciti.
Ne krivim ni malo Plenkovica, to bi radila i Kolinda i ja da sam na vlasti u Hr.

tadija
2 godine prije

Uvijek se nađe “razlog” za sukobe,a za suradnju,samo po interesima.

Malimali
2 godine prije

Ne razumem zašto je toliko teško lektorirati tekst ili naći prevodioca.

Bosanac
2 godine prije

Kako če ratovat, ako Kina zarvori luke nema logistike za američku i još pokoju NATO vojsku???

Max
2 godine prije

Pomorski kablovi služe i za internetske veze. Ako bi Quad to sjekao i NR Kina bi uzvratila i ekonomskii i vojno i pomorskii a onda neće biiti dobro nikom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI