Raste broj žrtava u sukobima u Sudanu

Sukob u Sudanu
7 komentara

Najmanje 83 ljudi je ubijeno, a više od 1126 ozlijeđeno u sukobima diljem Sudana, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija u nedjelju navečer, upozoravajući na prijeteću zdravstvenu krizu i pozivajući Sudanske oružane snage (SAF) i Snage brze potpore (RSF) da barem osiguraju neograničen pristup bolnicama, nakon što se kratki humanitarni prekid vatre koji je predložio UN nije održao.

“Zalihe koje je WHO distribuirala zdravstvenim ustanovama prije ove nedavne eskalacije sukoba sada su iscrpljene, a mnoge od devet bolnica u Khartoumu koje primaju ozlijeđene civile prijavljuju nestašice krvi, opreme za transfuziju, intravenozne tekućine, medicinskih potrepština i drugih potrebnih sredstava za spašavanje života”, rekla je agencija u priopćenju objavljenom u nedjelju. Također su primijećena izvješća o nestanku vode i struje, nestašici goriva i nedostatku specijaliziranog medicinskog osoblja.

Svjetski program za hranu UN-a priopćio je da je bio prisiljen zaustaviti svoje operacije u zemlji nakon što su tri njegova zaposlenika poginula, a još dvoje ozlijeđeno, a zrakoplov WFP-a bio je “značajno oštećen” tijekom sukoba u međunarodnoj zračnoj luci u Khartoumu.

Zaraćene strane pristale su na kratku humanitarnu pauzu u nedjelju poslijepodne, ali su zadržale pravo “odgovora u slučaju prijestupa”. Zvukovi teške artiljerije i pucnjava još su se čuli u raznim dijelovima glavnog grada tijekom tog vremena.

“Cijela svrha trosatnog prekida vatre bila je omogućiti onima koji su bili zarobljeni u blizini predsjedničke palače, u blizini glavnog zapovjedništva vojske, da mogu pobjeći”, rekla je reporterka Al Jazeere Hiba Morgan.

U subotu su u glavnom gradu Khartoumu i drugim gradovima izbili sukobi između SAF-a i RSF-a, neovisnog sigurnosnog ogranka s korijenima u provladinim milicijama. Obje su strane optuživale drugu za početak neprijateljstava, istovremeno iznoseći proturječne tvrdnje o svojim dobicima. Točna ravnoteža snaga na terenu ostaje nejasna, a međunarodna zajednica unisono poziva na prekid vatre i pregovore.

Godine 2019. Omar al-Bashir, sudanski vladar više od 25 godina, svrgnut je državnim udarom. Zemljom od tada upravlja Prijelazno vijeće suvereniteta (TSC) koje je nakratko raspušteno, a zatim ponovno uspostavljeno nakon još jednog državnog udara 2021. Njegov predsjednik – i de facto vladar nacije – je glavni general Abdel Fattah Al-Burhan . Zamjenik je zapovjednika RSF-a general Mohamed Hamdan Dagalo, također poznat kao Hemedti.

RSFSAFSudansukob
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
1 godina prije

WHO se sad i u ratove mijesa… Bas super!

Emiliano Zapata
1 godina prije

WHO se sad i u ratove mijesa…
Bilo bi dobro da vlasnici WHO darivaju svoju mladu krv koja kola njihovim starim tijelima a koju su pak oteli od djecice…

Tupko Glupko
1 godina prije

Sudan (zajedno sa novoproglašenim Južnim Sudanom) ima proizvodnju nafte koja je na godišnjoj razini 31. u svijetu.
Južni Sudan – koji se otcijepio od Sudana 2011 i priznat je od svih relevantnih i član UN-a – proizvodi tri puta više nafte nego Sudan, premda je površinom tri puta manji.
BDP po glavi stanovnika im je unatoč tome svega 750 dolara godišnje.
Neobrazovano, siromašno stanovništvo koje se lako nahuška jedni na druge.
Pogotovo ako se upletu strane sile.
I odavdje kreću i njihovi ratni problemi.

tuf
1 godina prije

Izgleda da puč neće uspijeti, vojska je preuzela kontrolu nad većinom kritičnih objekata.

Max
1 godina prije

Maslo stranih sila.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI