fbpx

Redefiniranje ruske strategije u Siriji i Donbasu i jasno određivanje neprijatelja

Benjamin Netanyahu zabrinut

Premijer izraelskog režima Benjamin Netanyahu je 24. rujna Putinovu odluku da Siriji isporuči napredne sustave S-300 “Favorit”  nazvao “neodgovornom igrom”  koja će uzrokovati veliki sigurnosni rizik u regiji.

Netanyahu se uhvatio telefona čim je saznao za odluku Moskve o isporuci Siriji sustava S-300 u dva tjedna. Izraelski premijer je rekao ruskom predsjedniku da će se bombardiranja ciljeva u Siriji ipak nastaviti.

“Izrael će nastaviti štititi svoju sigurnost i interese”, rekao je Netanyahu i obećao da će nastaviti istragu incidenta u kojem je krivnjom Izraela stradalo 15 ruskih časnika, a dodao je i kako ne sumnja u izvješće svoje vojske.

Prema njegovim riječima, krivac za katastrofu “neodgovorna strana” kojoj će Rusija pomoći s još više smrtonosnog oružja.

Putin je odgovorio da njegova vlada ne prihvaća izjavu izraelskih pilota kako F-16 nisu koristili ruski Il-20 kao “radarsku zaštitu”.

Predsjednik Rusije je ponovno naglasio “kako su informacije izraelske vojske suprotne zaključcima ruskog Ministarstva obrane i ruska strana je zaključila da su akcije izraelskih ratnih zrakoplova bile glavni uzrok tragedije”. Dakle, odgovornost za obaranje ruskog zrakoplova snosi Tel Aviv.

Unatoč formalnim obećanjima o nastavku suradnje u sprečavanju zračnih sukoba, obje zemlje su odlučne u svojim stavovima. Za oba čelnika je kompromis o ovom pitanju pun ogromnih političkih gubitaka. Zapadni mediji, komentirajući rastući rusko-izraelski sukob, prije svega vide volju ruske vojske, koja insistira na nalazima svoje istrage, iako neki političari u Moskvi, iz različitih razloga, drugačije tumače tragediju s obaranjem Il-20.

Prije službene objave je član Odbora za obranu Vijeća Ruske Federacije Franz Klincevič rekao kako Rusija već ima sve resurse potrebne za potpuno zatvaranje sirijskog zračnog prostora za Izraelu. Nakon ove izjave je nekoliko dužnosnika u Izraelu i Sjedinjenim Državama pomislilo kako neće biti naknadnih isporuka oružja sirijskoj vojsci, posebice ne sustava S-300 “Favorit”.

Pentagon i izraelska vojska su se pitali koje će Moskva korake poduzeti kako bi adekvatna odgovorila na nove izazove?

Na kraju je postalo poznato da je Rusija spremna Siriji isporučiti dva sustava pukovnije S-300 s 24 lansera, svaki s 4 projektila svaki. Teoretski, takav broj učinkovitih presretača zračnih ciljeva jamči sigurno nebo nad Sirijom.

Čak i do danas su Assadove trupe s manjim ili većim uspjehom odbijali napade izraelskih zračnih snaga sa zastarjelim sustavima S-125 i S-200, koje se dobili još 1980. U svakom slučaju, prerano je govoriti o “smrti” sirijske protuzračne obrane, nakon brojnih pokušaja zapadne koalicije da unište sirijske sustave.

Istovremeno je sirijska vlada, osim sustava S-300, također zatražila i borbene zrakoplove MiG-31, jer kažu da samo projektili zemlja-zrak nisu dovoljni.

Izrael posjeduje tehnologiju kojom umanjuje rizik uništavanja zrakoplova od strane kopnenih sustava protuzračne obrane. Na primjer, “pametni” protuprovalni projektil i laserski sustavi koje je razvila tvrtka Elbit Systems iz Haife su se već dokazali. U svakom slučaju, ali će izraelsko ratno zrakoplovstvo morati postupati vrlo oprezno, kako ne bi bilo oboreno od sustava S-300 “Favorit”.

Rusiju je u situaciji kada je neprijatelja bolje precijeniti nego podcijeniti, a znakovito je da je za većinu ruskog vojnog i političkog vrha, te javnog mnijenja Izrael “postao neprijatelj”.

I dok Izraelci nervozno reagiraju na najavu isporuka S-300 Siriji, logično je pretpostaviti da će izraelska vojska  poduzeti određene korake kako bi ovu potencijalnu prijetnju svela na “nulu”. Ako zbrojimo sve što kažu izraelski i američki stručnjaci, zaključak je da su sustavi S-300 “Favorit” vrlo ozbiljna, ali ne i kritična opasnost za izraelske pilote.

Kao odgovor na dostavu sustava S-300 Tel Aviv će najvjerojatnije početi  koristiti američke F-35, te zrakoplove F-16 A, jer model B više ne može provoditi zahtjevne misije, što svjedoči i nedavni gubitak jednog zrakoplova ove klase, prvi put u 35 godina borbenih operacija izraelskog zrakoplovstva

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman je ranije obećavao uništenje S-300 pomoću najnovijih zrakoplova F-35 i inovativne bombe “Spice-250”, navodno posebno dizajnirane za uništavanje ruskih sustava.

Istina, čak i u Izraelu postoje oštri kritičari takve strategije za borbu protiv sustava S-300. Konkretno, Moshe Arens, bivši izraelski ministar obrane, bivši ministar vanjskih poslova i veleposlanik u Sjedinjenim Državama, kritičan je o mogućnostima zrakoplova F-35 “Lightning-II”, posebice ako se u zraku suoče s ruskim presretačima. Prema njegovim riječima, F-35 borac je pred sustavima S-400 nemoćan i vrlo je ranjiv na sustave S-300 “Favorit” .

Prema njegovim riječima, “uvođenje značajnog broja F-35 u zrakoplovstvo Izraela ne treba biti prioritet”. Tel Aviv predlaže nadogradnju kasnijih verzija borbenih zrakoplova F-16, od kojih je posljednji Izraelu isporučen 2006. godine.

Što se tiče sustava S-300, za Izraelce nije važna sama isporuka, nego tko će njima rukovati i tko će ih kontrolirati. Ministar obrane Avigdor Lieberman je izjavio kako ovi sustavi, ako njima ne rukuju Rusi, za izraelsko zrakoplovstvo ne predstavljaju prijetnju.

“Prijetnja za Izrael može nastati samo ako nad njima kontrolu preuzmu ruski vojnici”, rekao je izraelski ministra obrane Lieberman.

Rusija je sada svjesna da je za židovsku državu i SAD, koje stoje iza Izraela, uništenje sustava S-300 “Favorit” isporučenih Siriji od temeljne je važnosti. Za njih je to pitanje ne samo politike i sigurnosti, nego i nacionalnog prestiža i natjecanja u kvaliteti oružja.

S obzirom na mogućnost izraelskog ratnog zrakoplovstva i Mossada, moguće je da će poduzeti sve korake kako bi slomili kičmu ruskoj vojsci u Siriji, prije svega sabotažama na kopnu i aktiviranjem agenata spavača.  Ministarstvo obrane Rusije svakako treba uzeti u obzir ovaj faktor.

Redefiniranje strategije Moskve na Bliskom istoku i Donbasu

Iako je neprijatelja bolje precijeniti, nego podcijeniti, prije svega zato što je Moskva svojom najavom počela puno veću igru u Siriji nego ranije, treba biti objektivan kada se govori o izraelskom zrakoplovstvu.

Razdoblje od zadnjeg tjedna u rujnu 2018. se može opisati kao kratkotrajan i značajan period redefiniranja strategije Moskve u odnosu na primarne vojne i političke probleme na Bliskom istoku i istočnim područjima ruske  odgovornosti.

U tim područjima se iz godine u godinu sve više i oštrije izaziva status Rusije kao supersile i stvara znatna količina operativnih i taktičkih problema u Siriji i Donbasu, kao i vodama Mediterana, Crnog i Azovskog mora.

Protiv neposrednog jačanja pritiska sankcijama na Rusiju, novih antiruskih napada Ukrajine i Izraela, bez obzira na ustupke koje je Kremlj u više navrata ponudio u rješavanju situacije u Donbasu i na jugu Sirije, gdje se Izrael bojao prisutnosti Hezbollaha, savjetnika Iranske revolucionarne garde i iranskih milicija.

Rusko vodstvo je ulagalo sve napore kako bi pokušalo smiriti napetosti, ali se trud na kraju pokazao uzaludnim i Moskva je konačno odlučila pooštriti diplomatsko, vojne i političke mjere protiv agresora, među koje je uvrstila i  Izrael.

Vremena neozbiljnih i nejasnih odgovora ruskog Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrane na agresivne akcije neprijatelja su prošla.

Iako je sukob u Ukrajini u drugom planu, u konačnici se Moskva odlučila na snažni diplomatski pritisak na Kijev i nedavno je upozorila ukrajinske vlasti na neposredno priznanje Donjecke i Luganske Narodne Republike u slučaju pokušaja pokretanja ofenzive na ova područja. To je za televiziju Rusija 1 rekao je zamjenik predsjednika Odbora za poslove Zajednice nezavisnih država Državne Dume Konstantin Zatulin.

Rusija je Kijev upozorila i da se ne igra s vatrom, nakon što je ukrajinska obalna straža zarobila ruski ribarski brod “Nord” i tanker “Mehaničar Pogodin”. Moskva je odlučno odbacila pokušaj da se pod krinkom zapadnih privatnih vojnih tvrtki, snaga Ujedinjenih naroda i NATO instruktora u Donbasu provede “hrvatski scenarij” čišćenja Donbasa i protjerivanja u Rusiju vojske narodnih republika i stanovništva, nakon čega bi uslijedila militarizacija ukrajinskih topničkih postrojbi sjeverno od Azovskog mora.

To bi znatno ugrozilo plovidbu Azovskim morem i stvorilo značajnu prijetnju Državnoj graničnoj službi Rusije i službama sigurnosti. Šteta bi bila nepopravljiva, jer ruska Crnomorska flota i Državna granična služba FSB Rusije ne bi mogla ući u Azovsko more i provoditi svoje aktivnosti.

Na drugoj strani se dogodila provokacija sa zrakoplovom Il-20 i Tel Aviv se suočava s odmazdom u obliku isporuke sustava S-300. Kao što vidimo, sve je povezano i Donbas, Azovsko more, Sirija i ostala žarišta se ne mogu odvojiti jedno od drugog.

No, Rusija će u Siriju poslati i automatizirane sustave kontrole koji će se kombinirati s jedinicama vrlo učinkovite mreže protuzračne obrane koju će činiti S-300, “Pancir-S1” i “Buk-M2E”.

Iako Izraeli dalje uporno tvrdi kako je za tragediju kriva Sirija, čak i Iran koji je na “krivom mjestu” podigao navodno “skladište oružja za Hezbollah”, Moskva ne vjeruje izraelskom režimu i odlučila je “presjeći” njegove nade u korijenu, uz iznimno razočaravajuće posljedice za izraelsku vojsku.

Ako su se ranije izraelski piloti na zrakoplovima F-15 i F-16I “SUFA”, zbog sporosti reakcije sirijskih S-200 i mogućnosti suzbijanja zastarjelih sirijskih radara, lako mogli popeti na visinu od 7 do 8 km iznad i lansirati bombe GBU-39 / B na udaljenosti od 80 do 110 kilometara, bez straha za svoje živote, sada će to biti vrlo teško, možda i nemoguće.

Osim toga, jedan od glavnih elemenata sustava S-300 “Favorit” je moćan radar koji bez problema može uhvatiti metu tipa F-16I s EPR suspenzijom od oko 2,5 četvorna metra i precizno ga automatski pratiti i neutralizirati na udaljenosti od 170 do 180 km. Uzimajući u obzir da izraelski piloti koriste sustave EW Elisra SPJ-40, ova udaljenost može biti smanjena na 110 do 130 km, ali je i to dovoljno, jer još uvijek ne dopušta sigurnu upotrebu bombe GBU-39 / B.

Dakle, na sirijskom bojnom polju će F-16I biti prisiljeni raditi isključivo na terenu, što eliminira mogućnost korištenja uskih bombi s elektroničkom paramagnetskom rezonancom (EPR) od 0,015 četvornih metara na velikim udaljenostima, koje su korištene sve donedavno.

To će zahtijevati korištenje najpoznatijeg taktičkog projektila dugog dometa Delilah-AL, kojeg je razvila IMI korporacija.

Unatoč činjenici da je domet ovog projektila oko 250 km, brzina mu je od 400 do 850 km/h i nema veliki manevarski potencijal. Prema tome, sirijska protuzračna obrana lako može izračunati putanju, ima dovoljno vremena za njegovo otkrivanje i više gađanja u ovu vrstu izraelskog projektila, do njegovog uništenja.

Naravno, Izraelu ostaje mogućnost da pokrene opći napad i pokuša uništiti sirijske i ruske sustave protuzračne obrane i sustava za elektroničko ratovanje, ali ovdje govorimo o znanstvenoj fantastici, bez obzira koliko prijetili Netanyahu i Lieberman.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
122 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

udarna vijest: pentagon povlači raketne sustave “patriot” sa bliskog istoka

ps. koliko god se neki trudili da nahvale izrael i njegovu tehniku I omalovaže rusiju I njenu tehniku jedno su propustili primjetiti a to je da je izrael do sada ratovao samo sa nenaoružanim beduinima I palestinskom djecom.

drugo. autor članka piše o mogućnostima izraelskih sustava kada rusija I sirija sjede ukopane u mjestu a ovi napadaju. ne piše o mogućnostima da npr. rusi uzoru sve zračne baze na teritoriji države izrael ako se izrael bude previše kofrčio. hoću reći da batina ima dva kraja

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Koliko vidim , piše da neće baš biti šetnja, posebice kada je Izrael proglašen neprijateljem ruske vojske. Ne izravno, ali ovim činom (S-300, popratni sustavi i sustavi EW ratovanja za Siriju) definitivno jeste.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

moramo priznati jedno, a to je da rusija nije amerika koja odmah prijeti svim raspoloživim arsenalom prema potencijalnom suparniku. rusija je više zauzela jednu paternalističku poziciju I pokušava balansirati između dvije krvno zavađene I suprostavljene strane a to je između irana I šiita s jedne I izraela s druge strane. rusija pokušava izgraditi trajni mir na tom prostoru I izbjegava da proglasi jedne ili druge za neprijatelje ali daleko od toga da nema s čim umiriti jedne ili druge

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

@eu kolonija

Opustite se i uživajte u predstavi 🙂

Arvid
Gost
Arvid
2 godine prije
Reply to  Kora

Kora moze 1 pitanje?

Volim bracu ruse
Gost
Volim bracu ruse
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

To brate, neka si ovo pisao da se zna

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

@eu kolonija

Jel Vi stvarno vjerujete u to što pišete ili ste plaćeni da tako ozbiljno shvaćate i komentirate ovaj članak? Mislim, nije sporno da “batina ima dva kraja”, nego da Vi pričate o nekakvim sukobima i prijetnjama dok Trump i Putin igraju igru jedan drugom u korist, podižući unakrsno cijenu nafte i oružja, a pri čemu im Sirija i Izrael služe tek kao izgovor. Drugim riječima, dok normalni ljudi razmišljaju o svim nevinim žrtvama jedne sulude geopolitike i ideologije, ova priča prokazuje tešku manipulaciju na više razina. Evo samo par primjera:

Prva razina: “Prema njegovim (Netanyahuovim) riječima, krivac za katastrofu (je) neodgovorna strana’ kojoj će Rusija pomoći s još više smrtonosnog oružja. Putin je odgovorio da njegova vlada ne prihvaća izjavu izraelskih pilota kako F-16 nisu koristili ruski Il-20 kao ‘radarsku zaštitu’.” / U prijevodu, došlo je vrijeme da se uozbiljimo ( jer “biznis je biznis”) pa se u to ime nepostojeća “prijateljska vatra” rasplinula u nekoliko konkretnijih i suvislijih pojmova kao što su: “krivac” (= glavni manipulator), “katastrofa” (= smrt ruske posade), “provokacija sa zrakoplovom II-20” (= blamaža Kremlja), “neodgovorna strana” (= sirijska i iranska obrana), “smrtonosno oružje” (= opasnost i gubitci) te “radarska zaštita” (= operativna pogreška Izraelaca).

Druga razina: “Predsjednik Rusije je ponovno naglasio ‘kako su informacije izraelske vojske suprotne zaključcima ruskog Ministarstva obrane i ruska strana je zaključila da su akcije izraelskih ratnih zrakoplova bile glavni uzrok tragedije’. Dakle, odgovornost za obaranje ruskog zrakoplova snosi Tel Aviv.” / U prijevodu, kreirajmo situaciju koja će “isprovociranoj” Rusiji donijeti nove benefite, a istovremeno počivati na (ruskom) blefiranju u stilu stare narodne izreke “muko moja prijeđi na drugoga”. Pritom će taj “drugi” biti Izrael koji po običaju neće osjećati nikakvu konkretnu muku niti posljedice svoga djelovanja (= tragedije prouzrokovane nekom drugom narodu). Kako? Zašto? Paaa… Međunarodni sud pravde u Den Haagu je upravo proglašen nevažećim, a što se tiče sustava S-300, “ako njima ne rukuju Rusi, za izraelsko zrakoplovstvo ne predstavljaju prijetnju”.

Treća razina: “Pentagon i izraelska vojska su se pitali koje će Moskva korake poduzeti kako bi adekvatna odgovorila na nove izazove? Na kraju je postalo poznato da je Rusija spremna Siriji isporučiti dva sustava pukovnije S-300 s 24 lansera, svaki s 4 projektila svaki. Teoretski, takav broj učinkovitih presretača zračnih ciljeva jamči sigurno nebo nad Sirijom.” / U prijevodu, unatoč prisutnosti na Bliskom Istoku, Rusi Sirijcima ni teoretski ni praktički ne jamče “sigurno nebo nad Sirijom” – što su jasno demonstrirali s “ruskom tragedijom” (navodno) prouzrokovanom od strane Izraela – nego tek trgovinu svojim “zaštitarskim uslugama” i teškim naoružanjem, a koja se nakon “Izraelskog napada na Siriju” sada čini i opravdana i nužna, barem za Sirijce.

Četvrta razina: “Istovremeno je sirijska vlada, osim sustava S-300, također zatražila i borbene zrakoplove MiG-31, jer kažu da samo projektili zemlja-zrak nisu dovoljni. (…) Kao odgovor na dostavu sustava S-300 Tel Aviv će najvjerojatnije početi koristiti američke F-35, te zrakoplove F-16 A, jer model B više ne može provoditi zahtjevne misije (…) No, Rusija će u Siriju poslati i automatizirane sustave kontrole koji će se kombinirati s jedinicama vrlo učinkovite mreže protuzračne obrane koju će činiti S-300, “Pancir-S1” i “Buk-M2E”.” / U prijevodu, novi val trgovine ruskim i američkim naoružanjem na Bliskom Istoku upravo je službeno započeo pa navali narode. Samo pripazi da ni Rusi ni Amerikanci ne budu u tome zakinuti, nego podjednako zastupljeni (= poštujte princip “fifty- fifty”).

Peta razina: “Rusko vodstvo je ulagalo sve napore kako bi pokušalo smiriti napetosti, ali se trud na kraju pokazao uzaludnim i Moskva je konačno odlučila pooštriti diplomatsko, vojne i političke mjere protiv agresora, među koje je uvrstila i Izrael. Vremena neozbiljnih i nejasnih odgovora ruskog Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrane na agresivne akcije neprijatelja su prošla.” / U prijevodu, naše “prijateljske agresore” do daljnjeg ćemo nazivati “neprijateljskim Izraelcima”, trgovanje oružjem će postati “pooštravanje mjera u cilju učinkovitijeg smirivanja napetosti”, a umjesto vrtoglavih novčanih iznosa koje će Rusi ovim putem utržiti govorit ćemo o altruističnoj (da ne kažem humanitarnoj) “isporuci”, “dostavi” i “pošiljci” naoružanja ugroženima i potrebitima (=Sirijcima i Irancima).

Možemo tako dalje unedogled, ali vjerujem da je za ilustraciju i ovo dovoljno.

Volim bracu ruse
Gost
Volim bracu ruse
2 godine prije
Reply to  Kora

Mi znamo da su rusi nasa braca i sa nama najmocnija nacija. Rosija forever ❤️ go Rosija ❤️

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Volim bracu ruse

Kad ih već toliko volite, mogli ste im ime napisati velikim početnim slovom 😉

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Kora

moj komentar ispod bi ti možda malo proširio vidike. dakle napisao sam ispod da rusiji nije u interesu pogoršanje situacije već upravo suprotno a to je mir. rusija vrlo vješto balansira I nije joj u interesu da izrael proglašava neprijateljom. podsjetit ću te na američku politiku u sličnim situacijama gdje bi amerikanci ulazili momentalno u konfrotaciju. vidiš da rusi ne ulaze u konfrotaciju sa izraelom već balansiraju s ciljem postizanja mira.

drugo. što se tiče tvoje teorije o dogovoru amerikanaca I rusa a kako bi prodavali oružje jednim I drugim postavit ću ti pitanje zašto takve politike nije bilo tijekom američkih intervencija u iraku, afganistanu, libiji, jemenu, širom latinske amerike itd. zašto I u tim sukobima nije bilo rusije pa da jedni prodaju oružje jednim a drugi drugim. kako misliš da sirija razorena I porušena plaća skupo naoružanje rusiji. sirija I nije likvidna za takvo što

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

@eu kolonija

“Rusija vrlo vješto balansira I nije joj u interesu da Izrael proglašava neprijateljom”.

Otkud ovakav zaključak kad u članku piše da je Rusija upravo proglasila Izrael neprijateljem, a vidi se i da će od toga imati itekakve koristi? Drugim riječima, ne vidim da Rusi “balansiraju s ciljem postizanja mira” nego u najboljem slučaju tek održavanja za Ruse profitabilnog statusa quo.

Nisam rekla da Amerikanci i Rusi jedni drugima prodaju oružje nego da jedni drugima, da se tako izrazim, “namještaju trgovinske poslove”, podjednako na Bliskom Istoku kao i u Europi. Pritom ne ulazim u američko-ruske odnose i politiku prije ere Donalda Trumpa.

P.S. – Što se tiče ruskog naoružavanja Sirije, Vi doista vjerujete da se radi o Putinovoj donaciji Assadu u vidu humanitarne pošiljke?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Kora

pročitaj što sam napisao. dakle, niko nije ni rekao da rusi I amerikanci jedni drugima prodaju naoružanje. pitam te, pošto ti tvrdiš da se radi o namještanju poslova između amerikanaca I rusa u siriji, zašto takvoga namještanja poslova između amerikanca I rusa nije bilo u libiji, iraku, afganistanu itd. itd. a gdje su amerikanci vršili intervencije

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

@eu kolonija

Napisala sam Vam odgovor: Trump je predsjednik manje od dvije godine, a ja u svome komentaru nisam ulazila u američko-ruske odnose i politiku prije “Trumpove ere”. Drugim riječima, govorila sam o američko-ruskim odnosima u vrijeme predsjedanja Donalda Trumpa SAD-om i Vladimira Putina Rusijom.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Kora

@ Kora,ne budi nora.Kazes volimo Ruse,pa oni su stali u obranu svoje drzave i naroda,zar ne vidis,ili neces da vidis, svijet oko sebe?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  tedi

@tedi

Nemam ništa protiv bilo čije iskrene obrane svoje države i naroda (po mogućnosti na svome teritoriju), niti zatvaram oči pred svijetom oko sebe. No u ovom slučaju vidim tek jednu vrhunsku “commediu dell’arte”. Pritom Donaldu Trumpu moram čestitati što je u manje od dvije godine uspjeo Vladimira Putina svesti na razinu klauna kakav je i sam, iako je ovaj – za razliku od ekscentričnog biznismena – cijeli život brižno njegovao ozbiljni imidž ruskog agenta usavršen do razine “voštane figure”. Međutim, “commedia dell’arte” (= “komedija od zanata”) je zanimljiva vrsta profesionalnog teatra koja preko zamaskiranih glumaca publici predstavlja tipizirane sociološke profile kakve susrećemo u stvarnom životu (kao što su, primjerice, sluga, vojnik ili kakav narcisoidni karakter), a posebnost joj je i to da se temelji na improvizaciji -sukladnoj općem nacrtu radnje odnosno plana ulaska i izlaska likova na scenu – pa stoga za sobom ne ostavlja nikakav “pisani dramski tekst” 😉

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Kora

@Kora,smanji dozivljaj,pa kaj si tu naskrabala ,klovn ne klovn,Putin nece ratovat na svojoj teritoriji,a Trampu bi dala,pa daj mu.

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  Kora

@Kora

Prema Vašim riječima čitav incident je inscenira u dogovoru Trump/Putin u svrhu
…” U prijevodu, novi val trgovine ruskim i američkim naoružanjem na Bliskom Istoku upravo je službeno započeo pa navali narode. Samo pripazi da ni Rusi ni Amerikanci ne budu u tome zakinuti, nego podjednako zastupljeni (= poštujte princip “fifty- fifty”).
Te nastavljate u moralizirajućem tonu:
..”a umjesto vrtoglavih novčanih iznosa koje će Rusi ovim putem utržiti govorit ćemo o altruističnoj (da ne kažem humanitarnoj) “isporuci”, “dostavi” i “pošiljci” naoružanja ugroženima i potrebitima (=Sirijcima i Irancima).”
.
Naravno kao i obično u Vašim tekstovima dolazimo do logičkog problema:
Rusi su žrtvovali svojje ljude u isceniranom napadu da bi Sirijce motivirali da kupe ono što su oni naručili i žele kupiti još od 2010 godine?
Rusi su žrtvovali svoje ljude da bi zaradili vrtoglave iznose na prodaji oružja Siriji a znaju da Sirijci to ne mogu platiti ?
Za vašu informaciju Rusi su Siriji još prije svog direktnog angažmana otpisali 4 milijarde dolara duga. Bilo je to u valu kada su kao nenaplaitve dugove otpisali 14 milijardi dolara Kubi, 200 miliona Uzbekistanu ..( ostale zemlje i iznose sa te liste više ne pamtim)
.
Nadalje:
Kora tvrdi…….”Samo pripazi da ni Rusi ni Amerikanci ne budu u tome zakinuti, nego podjednako zastupljeni (= poštujte princip “fifty- fifty”).”
I onda se njena tvrdnja suoči s činjenicom da su USA upravo lupili sankcije Kini i Indiji s jasnom naznakom da sankcioniraju sve zemlje koje kupuju/ posluju s ruskim obrambenim sektorom.
.
Nažalost situacija je takva da za prodaju oružja ne trebaju nikakvi dodatni stimulansi.
Kora jednostavno pokušava eksplatirati činjenicu, da većina ljudi ima opravdano loš emocionalni odnos prema prodaji oružja , u svrhu poentiranja da ima zemalja koje su spremne bezdušno pobiti svoje ljude u samu svrhu povećanja ( nemoralne) trgovine oružja.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Ara

@Ara

Kad već citiramo jedno drugo, onda ću Vam dati savjet koji ste Vi nedavno dali drugom komentatoru: duboko udahnite, uzmite si vremena i sredite misli jer neće tipkovnica nigdje pobjeći 🙂

Ne bi bilo naodmet ni da se odmaknete od ruske tematike pa, recimo, pročitate koje djelo Victora Turnera, Erwinga Goffmana i Richarda Schechnera. Malo će Vam se promijeniti pogled na političku scenu i “dramske prikaze” koji se na njoj odigravaju.

P.S. – Možda Vama zvuči nevjerojatno to da su pojedinci spremni nekoga ubiti zbog cilja koji oni drže uzvišenim ili u interesu većine, ali makjavelisti i utilitaristi doista postoje.

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  Kora

@Kora
I to je to?
Nikakvi argumenti? Samo savjeti i pametovanje?
Mršavo……
.
I ovaj jadni manevar sa post scriptumom:
..”P.S. – Možda Vama zvuči nevjerojatno to da su pojedinci spremni nekoga ubiti zbog cilja koji oni drže uzvišenim ili u interesu većine, ali makjavelisti i utilitaristi doista postoje”
.
Stavrno ne znam od kuda ste izvukli pretpostavku da bi meni takve pojave mogle zvučati nevjerovatno?
Problem nastaje kada na osnovu saznanja da u pojedinim slučajevima postoje takve pojave, počnemo stvarnost tumačiti isključivo kao refleksiju takvih saznanja.
Kao rezultat takvog pretvaranja pojedinačnog u univerzalno dobijemo i ovakvo vaše tumačenje recentnih događaja

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Ara

@Ara

To što Vi inače poimate svojim
“argumentom” u većini Vaših komentara zapravo je školski primjer “gaslightinga”. No što se mene tiče, to Vam je čisti “pucanj u prazno” jer ne padam na tu “foru”. Usto držim da nisam obavezna bilo kome bilo što “dokazivati”, a ponajmanje Vama i sličnim komentatorima. Imam slobodu jednostavno izreći svoj stav bez da ga ikome opravdavam, a hoću li i na koji način nešto od toga pojasniti, to je stvar moga osobnog izbora, a ne nekakve obveze prema bilo kome. I konačno, vjerujem da je za pojedine profile komentatora preporuka u vidu samostalnog proučavanja određene literature najbolji put do spoznaje mojih (“mršavih”) argumenata 😉

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  Kora

@Kora
Znači opet ništa?
Samo malo jeftine demagogije u stilu:
……znate moji komentari su tako kompleksni da ih je jako teško razumjeti….znate evo vam popis obavezne lektire , proučite to, pa možda onda shvatite svu veličinu moje misli….
.
I Kora jesam li ovo dobro shvatio?
Ili trebam pročitati neku knjigu da shvatim ovaj vaš kompeksni odgovor?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Ara

@Ara

Nigdje ne spominjem kompleksnost i neshvatljivost svojih komentara, a ponajmanje “veličinu” mojih misli. Naime, nisam od onih koji pate od kompleksa više vrijednosti niti čeznem za “velikim stvarima” (za razliku od, recimo, Vas) pa zato bez ikakvih problema upućujem ljude na veličinu misli svjetski poznatih autora kao što su Turner, Goffman i Schechner.

Što se tiče “popisa lektire”, jasno sam rekla čemu služi: promjeni perspektive odnosno zauzimanja novog (drugačijeg) motrišta s kojeg se mogu promatrati aktualna zbivanja na političkoj sceni. Dakako, pritom nigdje ne tvrdim da je to obligatno.

Nadalje, neki komentatori preporučuju videopriloge koji mogu proširiti vidike ili nadopuniti raspravu, dok neki drugi preporučuju ili se pozivaju na djela konkretnih autora. S obzirom da se to ovdje prethodno već više puta događalo (dakle, da nisam ja ta koja je “otkrila toplu vodu”), ne vidim što Vas je toliko zasmetao “popis lektire” koji sam navela, niti što je u mojoj preporuci ponižavajuće ili čudno.

U konačnici, mogu samo zaključiti da Vi doista niste shvatili ni sadržaj ni bit moga komentara.

P.S. – U Vašim se replikama inače zapaža toksična doza gorčine kad je riječ o Vašim neistomišljenicima, a za koju stvarno ne nalazim opravdanje.

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  Kora

@Kora
Dali vi čitate što pišete?

Kora:”Nigdje ne spominjem kompleksnost i neshvatljivost svojih komentara, a ponajmanje “veličinu” mojih misli.”
Jer Kora kaže u nastavku:”nisam od onih koji pate od kompleksa više vrijednosti…”
.
@ Kora prije toga
“I konačno, vjerujem da je za pojedine profile komentatora preporuka u vidu samostalnog proučavanja određene literature najbolji put do spoznaje mojih (“mršavih”) argumenata ?”
.
Ima li nejasnoća?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Ara

@Ara

Za mene ne, ali za Vas definitivno da.

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  Kora

@Kora
To je bilo retoričko pitanje.
Vaši navedeni citati su dovoljno slikoviti da govore sami za sebe.
.

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Kora

Kora to vam je puno jednostavnije pred ogledalom raditi. Nitko vas nece traziti argument za izjave i nikome necete biti teret, a vremena na pretek…

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Bobi

@Bobi

Sigurna sam da bi to bilo jednostavnije Vama, no meni je sasvim ok i ovako 😉

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Da parafraziram:”Na jugoistoku ništa novo!”?

dalmata
Gost
dalmata
2 godine prije

Napokon,Rus je jasno reka”ko je bob ako je pop”,Izraelci su izuzetno podmukla sorta namatana svim mastima,krvavih ruku i Rusija mora bit spremna,ne samo da obrani Sirisko nebo i svoju vojsku,vec,na svaki buduci provokativni akt tuc Izrael.Vrime je za isprobat nove Ruske rakete.Kad jedan put Rus oplete po Cionostickim aeorodromima,i onim Zidovskim tvornicama koje su proizvele oruzje za napad na Ruse, i napravi dar mar ,Izrael ce podvuc rep.Ako im smeta Hetbolah i Iranci to govori staru istinu o (USrA psihodelija)lako je daljinski tuc slabije.A kad ih Hezbolah scepa za gusu prsa o prsa samo cvilu,i momenat(pisali ste o tome)da je Rusija od junackog i legendarnog Hezbolaha stvorila jaku vojsku,jos ih bolje obucit, naoruzat,posebno PVO sistemima,protuoklopnim oruzjem.A isto Rusija mora uradit sa tvrdim Irancima.Cifutska sorta razumi samo silu.Koliko puta su lagali rusima u oci?Koliko puta su im Rusi progledali kroz prdte i da sansu da pokazu samo ”LJ” od ljudi.I licemjerju nikad kraja.trci,lazi i na veliku tugu i zalost,Ruski sinovi su platili cijenu da strpliva,tolerantna Ruska dusa,napokon,udre sakon u stol.E,pa sad kome ce mater prest crnu vunu,Rusu sigurno nece.

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije
Reply to  dalmata

Dobar termin – “podmukla sorta” , a tu bih ja dodao i Engleze. O Amerikenjcima smo sve rekli.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  dalmata

Ipak ce Izrael morati aktivirati doije “Mojsije”.
A sto se tice Engleza tamo je Kraljica samo maska,Zidovi su jos od Elizabete I vlasnici funte. Sto vazi i za SADe.Boze kome to sve nije jasno?

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije

Još će ispast šahovski potez kojim Rusija osigurava čitavo sirijsko nebo. A zato su bile nužne žrtve.

slix
Gost
slix
2 godine prije

mala opaska glede “F-35 borac”, engl. – fighter se prevodi kao lovac, makar kad su avioni u pitanju

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  slix

Ne prevodi se ni lovac, jer je lovac onaj koji lovi divljač, nego – borbeni zrakoplov, ali je to toliko nevažno, da mi se ne da raspravljati, jer je to jedan od deset trikova da se skrene pozornost s konkretne teme, a to je da je ovo puno veća igra, jer smo svi zaboravili Donbas i čudesa i provokacije u Azovskom moru, + Sirija naravno, osima ko to nije odgovor za oba fronta.

Duki
Gost
Duki
2 godine prije

Neka je i borac.i lovac i borbeni reoplan ali je vidljiv.mnogo vidljiv !vidljiv u p.m.???

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Hahah,ma na čemu si ti to danas, stručnjak?? Imal’ toga još?

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Ivo

@Ivo

Znam da se nećete složiti samnom, no moram Vam reći: ne samo da toga ima još, nego je ovo tek zagrijavanje.

Rokokoko
Gost
Rokokoko
2 godine prije

Ti si vec duze vrijeme u depri.Kako je Projekt Veliki Izrael razbijen,tako je i tebi sve gore.Ali ne brini se,ovdje si medju prijateljima.Trebas li apaurin,rame za plakanje ili bilo sto,samo reci.Necemo te ostaviti u nevolji i pustiti da padnes u provaliju.Ljudi smo,nismo izuzetni,nego normalni.

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije

@ Roguzin, no sikiriki, drugi kotao (kazan) će biti bolji .. 🙂

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

A kaj je tebi Kora?Bas te dobro drma.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  tedi

@tedi

Ma kakvi… pa ja totalno uživam u ovoj američko-ruskoj komediji 🙂

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Kora

Pazi da ti ne upadne nesto smjesno.

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
2 godine prije
Reply to  slix

Kako god da okrenes ono avion…

Mićo
Gost
Mićo
2 godine prije

Kako reče onaj Kobac u crtaću? Pevac ili krelac, čorba će biti masna.

google translate
Gost
google translate
2 godine prije
Reply to  slix

to je google translate, zar si stvarno mislio da neko u logicnom zna dvije rijeci engleskog

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije

Ti si jedini koji zna engleski, sta bi mi bez tebe .

EU dismr
Gost
EU dismr
2 godine prije

@google, lako za te kad imaš translate .. 🙂

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

nevolim picajz…..e.

Podravec
Gost
Podravec
2 godine prije
Reply to  slix

Mala opaska glede F-35 (2) :avion za napad na zemaljske ciljeve , a ne lovac!

Edo
Gost
Edo
2 godine prije

Naivno je vjerovati da će Izrael odustati od napada u Siriji a isključivo zato jer još nisu dobili pravu dozu. Ono što nikako da shvate ni Izrael ni SAD je to da nakon svake provokacije Rusija pojačava svoje kapacitete i jača položaj u Siriji. Oni će i dalje smišljati nove provokacije, vjerovatno kako onesposobiti S-300 ili ga uništiti, i podizati nivo sukoba do otvorenog rata. Iako svi misle da je to početak armagedona, svi će se ustručavati pokrenuti nuklearno naoružanje. Ono što će se desiti je vjerovatno veliki sukob u kojem će se napraviti velika razaranja u kratkom vremenu i svi će se, u još kraćem vremenu, pitati kuda idemo. Opet će proraditi telefoni a trenutni rezultat će igrati ulogu u pregovorima. Zato Rusija treba biti spremna da ozbiljno oplete i uništiti sve što bude moguće u najkraćem roku.

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  Edo

Jos vise naivno je vjerovati, da sve ovo nije po reziju amera, zasto! da su htjeli ameri poniziti ruse i rusiti rezim alaviti-siiti, mogli su jevtino proci samo naoruzanjem protiv avion-oklopnim raketima suntiskog naroda koji su ovdje sa nad 80% i okaljene borce, al nisu, zasto ! kako misle opstati ovdje mimo njihove volje!
– jedan je od ovo pretvoriti rusima dugorocno Avganistan 2.
– drugi je nakon zavrsetak rata, posto vec je u fazi utopljenje boraca medju svom sunitskom narodu, kao priliku laksim putu preuzjeti vlast na izborima,
– trece, bice zigosani rusi za sva vremena kao divljaci koji su masakrirali sunite bombardovanjem infrastrukturu i narocita njihove sunitske gradove, kratko zlocin protiv covjecanstva, dovolno da ameri vladaju opet Sririjom.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  mali

Nema ovo veze sa Amerima…tezak i bezosjecajan kriminalan akt Izraela.

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  Siniša

Nema ovo veze sa Amerima!? – jel stvarno vjerujes u to !?
– oni su pokrenuli ovo lavinu u arpaskom svjetu, oni su stratezi ovog rata, sa kalkuliranim kraju, pervenstveno njihovim interesa.
– za ovaj akt Izraela, nemam komentara, al znamo svi da svaka akcija ima reakciju. Ovdje se Izrael, nasao u ulozi, pomoci sunitima danas protiv siiti-hezbollaha, kao jedini moguci aleati na terenu, kao buduci vladiteli Siriji nakon izbora. Ovim aktom sigurno, oni zele da pridobiju sunite, protiv njih, gdje rusi kao placenici rezima placaju svoju cenu opstanka baza na mediteranu.
– prema tome, u redu je osuditi akt izreala, al nigdje ne vidoh da neko osudjuje ruse koji svakodnevno bombarduje selektivno sunitske gradove i infrastrukturu, vrsi etnicko ciscenje u korist alavita.
– gdje ste ti aktove javno osuditi!? daj bar jedan primjer, da se razumemo ovdje su oni protiv volje vecine, samo nemoj me nasmejati stim da ces rijeciti da su oni ovdje na poziv legalne vlasti Siriji, vlast alavita-siita koji jedva sacinjavaju 10% stanovnistva.
– pa tek onda se pitaj ko je ovdje najveci kriminalac !?
normalno da to nesmijes u opste javno osuditi ko je ko… kad dobijas tu hrabrost tek onda mozes sebi dozvoliti pravo nekoga etiketirati…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  mali

Vjerujem…Izrael je nezavisan dominium….

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  mali

@mali
Tvrdiš:
….”vlast alavita-siita koji jedva sacinjavaju 10% stanovnistva”
Usto iz teksta se da išitati da induciraš da su suniti velikom većinom protiv Asadove vlasti
Tu dolaziš do logičkog problema…
Kako je onda moguće da se je Asadova vlast održala od 2011 do 2013?

Neobjašnjivo osim ako dođeš do činjenica da velika većina sirijskih sunita nikada nije prihvatila vehabijsku ideologiju krščane u liban , alevite u kabur
Neobjašnjivo osim ako ne sagledamo podatke da je u svim fazama rata većina sunita ipak izabrala da živi u područjima koje je kontrolirao Asad. i da ga podrže
..
Rusija se nije htjela miješati u razmirice Irana i Izraela, a ti induciraš da se je uključila u sektaški sukob.
Nije Rusija bombardirala sunite , bombardirala je razne frakcije vehabista, s kojima je i sama imala gorka iskustava i koji su željeli oduzeti sva prava,, pa i pravo na život, svima koji su drukčiji alevitima, kršćanima,šitima, druzima, asircima, kurdima i “nedovoljno pravovjernim” sunitima .
.

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  Ara

Nisu alaviti odnosno Asadovi na vlast od 2011 nego od `70 godine kada su pucom zahvaljujuci rusa dosli na vlast.
– izgleda nerazumes razliku medju sunita i alavita ekstremne grupe siiti, pa nemogu kratkim srtima ovdje objasniti sve ti razlike.
– drugo, neobjasnivo zbog cega su izabrali zivjeti pod kontrolom alavita-siita!!! jel, mislis da tek tako bi dozvolili da pleme alaviti-siiti izvrse etnicko cisenje sunita !? ma daj, sila je kod naroda, jedino ako ostane na svome, sve drugo je vjetar na ljedjima, zato rusi nemilisrdno bombardovanjem razaruje sunitske gradove, bas tim silju da njih sunite primoravaju da se iselje iz svoji ognjista.
-trece, da nije bilo rusa ne bi bilo izazvano vjerski rat sunita protiv alavitii-siiti, jer oni su tu vidjeli priliku da bi sebi omogucili opstanka njihove baze za neko vreme.
-trece, nisu rusi bombardovali sunite, a ko njih bombarduje i to sistematski razaruje sve sto je sunitsko!? vanzemaljci !?
– cetvrto, dobijam dojam da ste rusofil po komentaru ako niste onda ste daleko zaostali u svemo cemu ovdje komentiramo za Siiriji, posto ovaj rat nije danasnjeg vremena ona ima korena iz 70 godina, kada su alaviti-asadovi dosli na vlast pucom uz pomoc svog mentora, pobuna sunita u Hami izvrsenog tih godina, platili su je glavom 20.000-25.000 sunitcana, prvi masakar posljije zvrsetka 2 s.rata.
– to sto ne razlikujes sunitske ustanike i ekstremne grupe, to dovolno dokazuje nivo znanja ovog rata.

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  mali

Dve stvari…to sta ti pises veze nema sa ovi sta je Izrael uradio;sva mjesta koja jesu oslobodjena od SAA uz sadejstvo sa Rusijom i saveznicima su ponovo vracena u zivot,veliki dio ljudi nije odlucio otici,jos veci se dio vraca,vecina je Sirije generalno Sunitska a ogroman dio Sunita zivi na teritoriji pod kontrolom SAA koja je i sama vecinski Sunitska…..o kakvom ti to etnickom ciscenju govoris? Alepo je bitka svih bitaka,grda heroj svih heroja,da l8 je etnicki ociscen?

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  Siniša

Nema vam ravnog , veci rusa od rusa, nemozes ovdje naci.
– znaci po vama ako porazeni “momentalno” sunitski narod od okupatorske cile Rusije, Irana i Hezbollaha, kao placenici rezima alaviti-siiti, zbog opstanka prihvacaju “vremenski” biti pod njihov vlast,
po vama to opravdava zlocince !?
– naravno, dok istinu gledate kroz ruske dioptrije, al realnost, cete vidjeti tek onog dana kada bude dalo se narodu pravo glasa na izborima, al ne sada jer sigurno ce biti po reseptu “Krima”.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  mali

@mali

Što vrijedi narodu dati pravo glasa na izborima kada je taj narod već toliko iscrpljen brojnim manipulacijama da više ne razlikuje ni stvarnost od fikcije, ni istinu od laži? Rezultati takvih “demokratskih izbora” narodu neće donijeti ama baš nikakvu promjenu.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Kora

Vremenom hoce Kora,Asadovi ako nisu bili dobri za Syriu ima da plate od naroda kad tad!

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Siniša

@Sinisa

Ma nisam mislila isključivo na Siriju nego više općenito budući da se floskule kao “demokratski izbori” i “narod odlučuje” danas naširoko koriste, baš kao i manipulacija narodom.

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  Kora

Skontao sam te Kora odmah,rekao sam s obzirom da je Asad pripadnik manjinskog naroda i da mora biti posebno pazljiv u radu.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  mali

A ne….ne sporim niti pravdam zlocine,sa time ce se oni razracunati posle rata ali spori tvoju determinizaciju etnickog ciscenja;barem 80% danasnjeg broja Sirijaca zivi pod kontrolom SAA.

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  mali

@mali
ajde molim te udahni i uvedi malo reda u te svoje misli, neće nikamo tipkovnica pobjeći
ovako te je izuzetno teško pratiti .
Pusti sad starog Hafeza i Hamu i koliko ima imama.
.
Vraćam se na postavljeno pitanje
Tvrdiš:
….”vlast alavita-siita koji jedva sacinjavaju 10% stanovnistva”
Nadalje:
Induciraš da su sirijski suniti velikom većinom protiv vlasti Bašara
Moje pitanje:
Ako je to točno, kako je moguće da se je Bašar Al Asad održao na vlasti u periodu od 2011 do 2013?

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  Ara

Vec imas odgovor gore na postavljene pitanje, al to nije pravo pitanje, nego: kako je moguce iz pleme alaviti-siiti, koji ih jedva imao-ima ih 10%, doci pucem na vlast 70 godine i opstati do dan danas, mimo volje vecine 80% sunita!?
– svaki pokusaj sunita od tada, platili su glavom, kako objasnjavas to !?

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  mali

@mali
ne vrdaj, nisi odgovorio
Tvoje tvrdnje su generirale konkretno pitanje,
Molim konkretan odgovor.

Siniša
Member
Siniša
2 godine prije
Reply to  mali

Sta smijem a sta ne smijem znaju ljudi koji su godinama na ovom portalu,moras biti redovan da bi imao pravo tako nesto izreci…ali,definitivno tvoje rijeci nemaju nikakvu podlogu.

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  Siniša

Tu ste u pravo, u ovom portali igrom slucaja dosao, po tragu informacije turske lire koja je na udaru od strane amere.
-al u drugom portalu dugo godina, isrpjeli smo je kao temu, vec je doslo na nivo nasih analiza, epilog-kraj ce biti strasan za ruse i alavite, nakon slobodnih izbora, ako do nje dodje tek narednih 7-8 godina, ne sada, ne po uvjetima dirigiranim od strane okupatorske cile Rusije i Irana. Prema tome, ovdje primatio sam da u opste nemate profil sunita u Sirijii, nocioca ovog drame koji se prenosi u zivo, zivot pod rezimu alaviti-siitii, pocetka pucai prve pobune 70 godine, da vjera sunita od alaviiti-siiti su vam strana i ako oni su uzrok rata u Siriji. Temu nadopunujete pretezno dnevnim informacije, dostupne pod lupe ruske dioptrije. Zato ste ostali na nivo pocetka rata, a ne pocetak kraja rata i konacnog pada rezima alaviti i nejnih saveznici. Tek cete vidjeti pravi sou, u godinama koji dolaze, pod reziju svetskog stratega rata.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  mali

Prijtelju nemas ti pojma sta peicas!!
Rat nije poceo zbog sukoba Siija i Sunija niti je generalno ikada postojao taj sukob,Sirija u Libanu nije bila zbog Siija bec zbog Izrela;Sirija je bila jedna extremno cista sekularna drzava sto je i sada nanteritoriji pod kontrolom SAA. Rusija okupator…koliko je enklava polozilo oruzje pod uslovom da Ruska vojska cuva mir i cuva njihove gradove,sjecas li se one scene kada Rusi hapse one pljackase sto su uleteli u zonu Ruske zastite,Ruski demineri ciste Siriju od mina i krsa koji su ostavili zabradjeni “oslobodioci” .
Rat nisu iznijeli Siiti vec SAA nacinjena od Sunija…to ne zaboravi.
Sumnjam da si pratio stanje od pocetka rata i da imas svoje misljenje jer da jesi drugacije bi pricao….okupator je na drugoj strani.

mali
Gost
mali
2 godine prije
Reply to  Siniša

Pa to i pricam, da vi nemate profil sunita u Siriji pod rezimu alavitii-siiti i njegovog mentora, osim dostupne ruske.
– pocetak sukoba nije vam poznat, jer nije danasnjeg vremena, vec 70 godina koji traje dan danas i trajece, sve dok narod ne dobije svoje legitimno pravo u izboru svog vlasti. Ako nije Rusija okupator, sta je!? placenik rezima!? u cije ime vrsi nasilje-divljacki nad sunitima, razarajuci njihova ognjishta-gradova!? ako ne, sta onda trazi ovdje!? nije valda, da osnovu poziva jedne strane u sukobu protiv drugog, jer po medjunarodnom pravu, ni jedna strana u gradjanskom ratu nemoze se pozvati na bilo kakav LEGITIMITET, onda !? Zato, ozbilite se, ako svakom tiraninu ili diktatoru, da se pravo na poziv strani placenike, radi opstanka svog vladevine protiv svog naroda, gdje kraja bi bilo u svjetu!?
– prema tome ,DA – Rusija i Iran, kao strane drzave, po svim medjunarodnim prava, u uvom gradjanskom-vjerskom ratu, svojim prisustvom mimo volje vecine sunita, su OKUPATORI u sluzbi jedne strane u sukobu ovdje manjine alavitii-siiti.

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  mali

@mali

Nemoj se ljutiti, vidim da nisi troler ali sam rijetko pročitao toliko gluposti u tako malo teksta

brico
Gost
brico
2 godine prije
Reply to  Ara

Zna se, @mali ima malog.

Mačak
Gost
Mačak
2 godine prije

Ma što se bune? Imaju F-35, dođu ispraše ih i odu.
Možda ipak taj F-35,svetli na radarskom ekranu?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Mačak
pametni telefon
Gost
pametni telefon
2 godine prije

da ruska strategija, ahahaaaa hebali vas pijani rusi, nema nista od njihove strategije dok oni podizu nadgrobne spomenike u obliku iphone-a. zamislite amerikanca ili britanca da podize djetetu badgrobni spomenik u obliku ruskog “pametnog” telefona.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6209225/Dead-ringer-Russian-woman-given-five-foot-high-tombstone-shape-favourite-iPhone.html

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije

Jebali tebe Amerikenjci i Englezi, oni su poznati po gej-dostignucima i zadovoljice te sigurno.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

dumbe,hebo te pijani otac koji te napravio, i pijana majka koja te odgojila nekulturnog. Nadgrobni spomenik će ti biti u obliku panja,da simbolizira tvoju inteligenciju.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Da,i!?
Eto,nama si i ti dokaz necega.

maliboro
Gost
maliboro
2 godine prije

Što reći seljačina kao i ti .

korisnik_postoji
Gost
korisnik_postoji
2 godine prije
Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije

Ajde pametni telefonu reci ti nama gdje ima više nepismenih u USA ili RF ?
ne mislim na loše obrazovane već potpuno nepismene, čitanje i pisanje.

Kažun
Gost
Kažun
2 godine prije
Ara
Gost
Ara
2 godine prije

Ma Genijalno mi je ovo
.
Imaš vrlo široku operativnu slobodu u Siriji i silu koja se drži dogovora ,
te u jednom trenutku odlučiš da im izlješ kantu vruće vode na glavu
I onda se počneš kao pura dreku čuditi što reagiraju na veoma predvidljiv način.
Sada si u šoku što su se Rusi raspizdili i što ti nevjeruju iako si svjestan da si ih pokušao nakon svega i bezočno slagati?
.
Voli bih da mi netko otkrije što su Izraelci mislili da će biti posljedica ovog njihovog poteza???
Da Rusi neće reagirati uopće???
Da će na prvu početi pucati , te da će ih uvući u sukob sa NATOM?
E jesu ga isplanirali , genijalan potez ako su željeli pomoći Iranu.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Ara

Cudan potez ,dobro primjeceno, uraditi glupost na svoju stetu..Tako naizgled djeluje..Stvarnost je da zidovi ne vjeruju rusima niti rusi vjeruju zidovima..Rusi znaju planove izraela a izrael zna planove rusa…U biti svi znaju sve a sve se svodi igranjem potez za potezom i nadom da ce neka od strana se povuci a na kraju ce doci do opsteg sukoba…
Izrael zeli rusiju van sirije ,rusija zeli/mora ostati u siriji… Sve daljnje poteze je lako predviditi..

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  Alen

@Alen
..ok kažeš..”Izrael zeli rusiju van sirije…….”
I onda napraviš potez da ih razjebeš i determiniraš do pojačaju svoje prisustvo u Siriji
Šroviše da ojačaju sirijski PZO?
Ne vjerujem da su pomislil da će se radi IL-20 usrati i pokupiti iz Sirije.
.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Ara

zele da situacija eskalira,da se ukljuci nato (jer isti vise nema “isil” razloga )..

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  Alen

Alen
..”zele da situacija eskalira,da se ukljuci nato (jer isti vise nema “isil” razloga )..”
.
Razmišljanje o ovoj mogućnosti me plaši.
S moje točke gledišta čini se moguća.
Ako im sada nije uspjelo da dobiju ishitrenu ( odgovarajuću ) reakciju Rusije, ne vidim što bi ih spriječilo da pokušaju ponovo .

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda
2 godine prije
Reply to  Alen

Alen,
Kako moze to biti cudno. Samo pogledajte slucaj Skripal koji je imao vise rupa nego Svicarski sir. Pa me ni ovo sada ne cudi, ako jih ima jos vise. Izgleda kao da netko vuce snazne poteze u svom novom interesu.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

“čudan ” -zaboravih staviti navodnike..

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Bilo kuda kiki svuda

A koliko tek rupa ima slučaj Trump? Dođe na Summit G7 pa pita Merkelicu zašto nije pozvan i “njegov pajdo Putin”, a onda na Općoj skupštini UN-a raspali po svima no – vidi čuda – “zaboravi” kritizirati rusku politiku.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  Ara

Ara evo probat cu ti ja otkrit nesto o posljedici ovog Izraelskog napada.Direktna posljedica je da dolaze novi Ruski sustavi za zatvaranje Sirijskog neba. Ti to posmatras kao problem za Izraelsku i NATO avijaciju. Vidis ja mislim da oni upravo prizeljkuju dovlacenje vece Ruske vojne sile u Siriju. Prvo to im daje mogucnost da u nekakvim sitnijim incidentima ispitaju stvarno djelovanje Ruskih sistema i otkriju im eventualne nedostatke. Drugo Rusiji nije bas jednostavno logisticki podrzavati vecu vojnu silu u Siriji. Iza toga imas da ce dugotrajnije gomilanje vojske tamo prije iscrpiti Rusiju nego USA. Dok vecina svijeta financira USA putem petrodolara oni nece imati problema sa vojnim budjetom. I na kraju ovo ispitivanje Ruskih sistema koje im je sad omoguceno moze NATO.u donjet veliku korist u buducem sukobu koji je jako vjerovatan. Nista nije slucajno u geo politici i strategiji.O svakom dogadjaju treba dobro razmisliti i sagledati iz vise uglova situaciju da bi se moglo donekle utvrdit stvarnu igru velikih igraca.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije

@Obicnosamocitam

To što Vi tako seriozno analizirate kako biste “utvrdili stvarnu igru velikih igrača” jest ustvari fikcija koja se temelji na jednoj vrsti stare talijanske komedije s maskiranim glumcima koji se neko vrijeme periodično izmjenjuju na (globalnoj) sceni kako bi odigrali svoju rolu. Ukoliko Vam je period 16.-18. stoljeća duhovno predalek, onda se informirajte o pojmu “društvene drame” kojom se bavio britanski kulturni antropolog Victor Turner. Bit će Vam lakše shvatiti što “veliki igrači” ustvari rade.

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  Kora

@Kora
nam je također dala svoj doprinos ovoj diskusiji.
Kora ne postavlja pitanja ,Kora zna.
.
Uglavnom Kora tvrdi da je sve ovo fikcija odnosno false flag operacija, dogovoren manevar velikih igrača.
Shodno tome trenutno ne postoji politički, diplomatski, informacijski,ekonomski i lokalno ratni sukob između nosioca monopolarnog i multipolarnog svijeta.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Ara

@Ara

Ono što Kora tvrdi u stanju je sama napisati u vlastitim komentarima, dok Vaša “free style” interpretacija Korinih komentara može biti potpuno pogrešna u odnosu na ono što Kora doista tvrdi. Drugim riječima, smatram da svoje stavove sasvim korektno mogu i sama izraziti te da komentator @Ara nije predodređen za postati njihov “ekskluzivni tumač” 🙂

Painkiller
Gost
Painkiller
2 godine prije
Reply to  Kora

@kora…najjaca si od sve male djece ovdje i da ima like odma bi te lajka ili bocnija…i daj pomalo nemoj ih zbunjivati,pusti ih da uzivaju u predstavi i S-300…jos malo pa ce vrhunac..

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  Kora

@Kora
Kao što vi imate pravo biti demagog ,shodno tome ja imam pravo da vas “free style ” (interpretiram pogotovo kada ste uslovno na “mom” sub-topicu) te da iznesene stavove stavim u korealciju tekućih političkih procesa
.
Time Vam otvaram mogućnost da pokažete da sam nesposoban shvatiti vaše kompleksne postove, ta da nisam pogodio poantu vaše misli

.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Ara

@Ara

U očima tzv. “gaslightera” svi koji ne misle kao on postaju “demagozi”, što će reći da ste Vi izgubili doticaj s realnošću, a što potvrđuju i Vaši uzaludni pokušaji da “pogađate poantu” mojih misli.

Ara
Gost
Ara
2 godine prije

@Obično…..
…”O svakom dogadjaju treba dobro razmisliti i sagledati iz vise uglova situaciju da bi se moglo donekle utvrdit stvarnu igru”
Potpuno se slažem, više pogleda širi referencijalni okvir, točnija slika
.
Misliš da žele dovući Ruse radi testiranja i radi kreiranja logističkih problema( rusima)?
.
Izrael je uložio ogroman politički i diplomatski napor da spriječi Siriju da dobije moderan PZO te da se osigura da jednom kada Rusi završe intervenciju i njihova oprema ode s njima .
S druge strane moguće je da se je strategija naglo promjenila ( uvijek je moguće)
Međutim protiv te činjenice govori da je prvi prijedlog Izraela bio da u Moskvu putuju Bibi i Liberman, premijer i ministar obrane najviši mogući nivo za damage control.
Osobno nisam u svijetlu svega toga uvjeren u ovaj scenarijo.
Tvoje mišljenje?

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Nije mi jasno zašto mi mičete postove? Jel to zato što sam onog redi.ula doli upitao da mi objasni što je to n

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije

Zašto mi mičete postove? Ovaj dole r.dikul tako je to piše gluposti o nekom novo ustaškom jeziku, a vi meni mičete postove. Ne zna razliku između lovca i jurišnika, ali važno da zna za novo ustaški.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

IAF (Izraelsko ratno zrakoplovstvo) je računalo da će, slijedeću dotadašnju praksu, nabavom F-33 Raptora, riješiti na dulje staze pitanje zračne nadmoći na Bliskom Istoku. Odluka američkog Kongresa da se Raptori ne isporučuju nikome izvan SAD, izazvala je kod Izraela (i Japana) određene probleme u planiranju održavanja tehničke superiornosti, jer je postojeća flota izraelskih F-16C/D Barak/Brakeet i F – 16I Sufa i F-15I Ra’am, već vremešna.
IAF bi radi modernizacije trebalo u idućih tri do šest mjeseci odlučiti da li nabaviti još 25 F-35I ili F-15I.
IAF već ima 12 F-35I Adir, a a trebao bi do 2024.g. preuzeti ukupno 50 komada. Pismo namjere između Izraela i Lockheed Martina govori o nabavi 75 zrakoplova F-35I. U prvom ugovoru Izrael se obvezao na kupnju 19 F-35 za 125 milijuna dolara po zrakoplovu, a drugi od 14 zrakoplova za 112 milijuna dolara po zrakoplovu. Cjena zrakoplova bi do 2020. trebala pasti na oko 80 milijuna dolar po komadu.
Izrael je izrazio interes za nabavu i F-35B, sposobnim za vertikalno polijetanje i slijetanje.To je opcija koja omogućava zrakoplovu slijetanje na puno kraće piste ako IAF-ove baze napadnu iranski zrakoplovi ili rakete Hezbollaha.
Izrael je jedina zemlja izvan SAD, koja ima pravo raditi mozak aviona F – 35, ALIS (Autonomni logistički informacijski sustav) i dodati vlastiti softver na nju.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Što se tiče F-16 A/B Netz povučen je iz upotrebe krajem 2016. g. I jedna zanimljivost.
Netz sa brojem 107 je F-16 na kojem je postignuto 6,5 rušenja protivničkih zrakoplova (4 Mig-23, 2 SU-22 i jedan helikopter Gazela, svi sirijski), najveći broj zračnih pobjeda od svih F-16 u svijetu.
Taj avion je sudjelovao 1981. g. u napadu na atomski reaktor Osirak. Pilotirao je Amos Yadlin, kasniji general, vojni ataše u SAD i čelnik vojne obavještajne službe.
U operaciji Mir za Galileju 1982. g. na njemu je pilot Zeev Raz oborio MIg-23, pilot Eliezer Shkedi, kasnije umirovljeni general, šef izraelskog ratnog zrakoplovstva i šef nacionalnog prijevoznika El Al, dva Miga-23 (jedna pobjeda podijeljena sa drugim pilotom) i pilot Eithan Stiva Mig-23, dva Su-22 i Gazelu. Samo je jedan Su-22 oboren topovima Vulcan, a sve ostalo raketama AIM-9 Sidewinder.
F-16 br. 107 je umirovljen 2015. g. i nalazi se u Israeli Air Force Museumu.

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

hebi ga, da nije u muzeju, bio bi i on isporučen HRZ-u.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Ivo

Pošto su ratna zrakoplovstva u državama na ovim prostorima na nivou roda, vrana i prepelica, ovaj je space shuttle.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

F-22 Raptor, greška u koracima. 🙂

burt
Gost
burt
2 godine prije

ako je istina da SAA hoće baterije S-300 rasporedit na obali, unutrašnjosti i granici sa Libanonom, Izraelom, Jordanom i Irakom jeli misle da mogu uspostavit zonu zabrane leta, uvođenje zone zabrane leta je politička odluka koju su u prošlosti donosili UN ili NATO i nikad se nije dogodilo da bi se neka država ili međunarodna organizacija na čijem teritoriju djeluju američki vojnici usudila uvest zonu zabrane leta za avijacije SAD-a ili NATO-a ili Izraela, neki ne čuju sami sebe kakve gluposti pišu da će američki, izraelski, francuski avioni počet padat po Siriji, to je nezamislivo da SAA protuavionska obrana može uvest zonu zabrane leta za najveće svjetske zračno-raketne sile

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  burt

burtone, drži se neosvojive Ghoute i crvenih linija u Daraai, ovo je viša matematika za tebe.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  burt

U pravu si Burt , ko kaze da je to zona zabrane leta..O cem pricas..Nema zabrane leta..U stvari ko im je zabranio da lete..Mislim da SAA jedva čeka sledeci komšijski izlet u siriju..

Ivi tz
Gost
Ivi tz
2 godine prije

Ja sam davno rekao da će RUSIJA spasiti SIRIJU.

Mate
Gost
Mate
2 godine prije

Netanjahu je psihopat – medicinski dokazano.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Mate

Nije psihopat.Bibi zna u kom grmu lezi zeko.Zidovski lobij napada Rusiju,pa SSSR od davne 1917,ubili im Cara,sa cijelom porodicom,engleski Kralj nije smio da spasi svoje rodake,jer je drzan za m…da od zidovskih bankara,opljackali su Rusiju do koske i napravili gradanski rat u Rusiji.Lenjinova vlada je imala sve ministre Zidove.I evo nas 1990 Gorbi vrbovan a pijani Jeljcin igra roken-rol,SSSR se raspada,sto je Putin rekao da je to bila katastrof za ruski narod,ne zbog teritorije,jer je Rusija jos uvijek najveca drzava na svjetu, vec zbog ruskog naroda koji je otkinut od tijela ruskog naroda,milioni su ostali u odcijepljenim drzavama,apropo donesen je zakon da ce svi Rusi ma gde bili dobiti rusko drzavljanstvo.Ljudi moji ruski narod je toliko stradao od Zidova da je to nepojmljivo,i Rusi to da zaborave,e pa nece moci,volili mi njih ili nevolili,Rusija ce da im vrati milo za drago,gospostveno,cekajuci ih na njihovim greskama.Nece Putin lapit po medijima,Zidovi ovakvi Zidovi onakvi,nego suteci i radeci zacrtano,dok ne dovedu Zidovskog Cara do duvara na svilenom koncu,mozda tada nece Putin biti na vlasti,ali Rus sigurno hoce.Osveta se sluzi kao hladno predjelo.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  tedi

@tedi

Razumijem Vašu naklonost prema Rusiji, ali ipak ne biste smjeli gubiti doticaj s realnošću. Putin nije “Svemogući Bog”, a Rusija nije oprana od tzv. “grijeha struktura”, kojim je i sama uvelike doprinijela kaotičnom izgledu današnjeg svijeta. Ne možete baš za sve okriviti Židove u SAD-u i Izraelu, a amnestirati Židove u Rusiji, jednako kako za financiranje terorizma ne možete okriviti samo muslimane u Kataru, a amnestirati Saidijsku Arabiju i ostale. Mora postojati transparentna i pravedna podjela odgovornosti za nastalu društvenopolitičku krizu jer nitko nije ostao neokaljan.

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Kora

@Kora,nema tu nikakve pristranosti prema Rusiji,a realnost je ta da kapitalizam jedino moze opstati sireci ce i osvajajuci tude teritorije.Shvati Rusijom ne vlada Putini nije on nikakav Bog,kako ne shvacas to su timovi u svim institucijama,Putin je samo glasnogovornik.Da,ima Zidova u Rusiji koji su na liniji za odrzanje ruske drzavnosti,isto ih je bilo i 1917g na liniji za unistenje Rrusije.A sto se stice SA pa ona je glavni igrac i veoma zainteresirana za naftu,koji Katar,no ako Iran preuzme palicu ode SA i IZRAEL sa svojim slugama SADe i VB u drugu ligu.Valjda znas da Rosildi i ostali vlasnici svijetskih banaka su Zidovi,sto se kaze LOBISTI u SADe i VB i oni drmaju korupcijom i ucijenama kakve ce se odluke i zakoni donositi,naravno u Zidovsku korist.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  tedi

@tedi

Slažem se s Vašim mišljenjem da su države, institucije, banke itd. otuđene od naroda, privatizirane i opljačkane, te većinom u (in)direktnom vlasništvu cionista. No ako pogledamo, primjerice, Hrvatsku onda uočavamo još tri bitne stvari koje ne smijemo zanemariti:
– taj proces kapitalističkog otuđivanja imovine započeo još u doba Jugoslavije, a s njezinim raspadom samo se intenzivirao kako bi se čim prije priveo kraju;
– s obzirom da u Hrvatskoj početkom 1990-ih nije provedena lustracija, profil ljudi koji je za vrijeme Jugoslavije bio uključen u taj proces ostao je isti kao i danas; dogodila se tek smjena generacije pa su (uz par iznimki) djeca jugoslavenskih kadrova i uglednika nastavili u “samostalnoj Hrvatskoj” ono što su im očevi započeli u Jugoslaviji;
– komunizam nije bio onakav kakvim ga je propaganda prikazivala.

Kora
Gost
Kora
2 godine prije
Reply to  Mate

@Mate

Netanyahu ima psihopatskih crta, no nije esencijalni psihopat nego pripada cio-porodici makjavelista i utilitarista. Međutim, slažem se da živimo u dobu tzv. “patokracije”, odnosno oblika vladavine u kojemu psihopate ili pojedinci koji imaju neku psihopatsku crtu zauzimaju sve najvažnije pozicije u državama, religijama te financijskim i drugim institucijama.

Šule
Gost
Šule
2 godine prije

Šta sam vam govorio Izrael nastavlja sa raketiranjem Sirije bez obzira na Pancire,S-300 itd…njihovi avioni su spremni ovaj vikend ponovo uništit Iranska skladišta i sl..imate na njihovim portalima vjesti.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Šule

Plan je da uniste S300 sisteme zabijanjem aviona u raketu u letu…

Ara
Gost
Ara
2 godine prije
Reply to  Alen

LOL 🙂

Nestrpljivi
Gost
Nestrpljivi
2 godine prije

Nisam na strani izraela!!!, al po njihovom ponasanju-razvalit ce oni sve te ruske sustave…kroz povijest su se pokazali da su pametna-zivahna i ratoborna bica sa vrhunskom tehnologijom…
U najmanju ruku ce svojim zakamufliranim komandosima na tlu sabotirat te sustave i rusi ce ispast budale…nadam se da nece, no mogli bi vrlo lako….a to pisem samo zato sto oni apsolutno nemaju respekta prema nikome…jer mene bi na njihovom mjestu vec 500 puta bilo sram kako i sto rade..

davor
Gost
davor
2 godine prije

Izrael će nastaviti sve kao i dosad, po defaultu će uvlačiti Ameriku u napade i sukobe a povremeno i ostale nacije. Karakteristika izraelske administracije je da uvijek laže, negira, odbacuje, cenzurira, antisemitizira sva izvješća o svojim vojno-obavještajnim neuspjesima, primjera je bezbroj, eto znamo kako na sastanku s ruskim vojnim vrhom su molili da im se ne vide lica, kad je srušen njihov F-16 nad sirijskim nebon rekli su da uopće nije bilo avionskih intervencija u tom periodu, kad je uhapšen Mossadov imam u Libijskoj džamiji cenzurirali su sva izvješća na društvenim mrežama, kad je uhapšen izraelski general sa Isilom u Iraku platili su šutnju i razmjenu u abnormalnim količinama.

Imam
Gost
Imam
2 godine prije

Sad shvacam zasto su zidovi izvrsili atentat na sirisku jedinicu koja je srusila cio avion.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik