fbpx

Redefiniranje ruske strategije u Siriji i Donbasu i jasno određivanje neprijatelja

Benjamin Netanyahu zabrinut

Premijer izraelskog režima Benjamin Netanyahu je 24. rujna Putinovu odluku da Siriji isporuči napredne sustave S-300 “Favorit”  nazvao “neodgovornom igrom”  koja će uzrokovati veliki sigurnosni rizik u regiji.

Netanyahu se uhvatio telefona čim je saznao za odluku Moskve o isporuci Siriji sustava S-300 u dva tjedna. Izraelski premijer je rekao ruskom predsjedniku da će se bombardiranja ciljeva u Siriji ipak nastaviti.

“Izrael će nastaviti štititi svoju sigurnost i interese”, rekao je Netanyahu i obećao da će nastaviti istragu incidenta u kojem je krivnjom Izraela stradalo 15 ruskih časnika, a dodao je i kako ne sumnja u izvješće svoje vojske.

Prema njegovim riječima, krivac za katastrofu “neodgovorna strana” kojoj će Rusija pomoći s još više smrtonosnog oružja.

Putin je odgovorio da njegova vlada ne prihvaća izjavu izraelskih pilota kako F-16 nisu koristili ruski Il-20 kao “radarsku zaštitu”.

Predsjednik Rusije je ponovno naglasio “kako su informacije izraelske vojske suprotne zaključcima ruskog Ministarstva obrane i ruska strana je zaključila da su akcije izraelskih ratnih zrakoplova bile glavni uzrok tragedije”. Dakle, odgovornost za obaranje ruskog zrakoplova snosi Tel Aviv.

Unatoč formalnim obećanjima o nastavku suradnje u sprečavanju zračnih sukoba, obje zemlje su odlučne u svojim stavovima. Za oba čelnika je kompromis o ovom pitanju pun ogromnih političkih gubitaka. Zapadni mediji, komentirajući rastući rusko-izraelski sukob, prije svega vide volju ruske vojske, koja insistira na nalazima svoje istrage, iako neki političari u Moskvi, iz različitih razloga, drugačije tumače tragediju s obaranjem Il-20.

Prije službene objave je član Odbora za obranu Vijeća Ruske Federacije Franz Klincevič rekao kako Rusija već ima sve resurse potrebne za potpuno zatvaranje sirijskog zračnog prostora za Izraelu. Nakon ove izjave je nekoliko dužnosnika u Izraelu i Sjedinjenim Državama pomislilo kako neće biti naknadnih isporuka oružja sirijskoj vojsci, posebice ne sustava S-300 “Favorit”.

Pentagon i izraelska vojska su se pitali koje će Moskva korake poduzeti kako bi adekvatna odgovorila na nove izazove?

Na kraju je postalo poznato da je Rusija spremna Siriji isporučiti dva sustava pukovnije S-300 s 24 lansera, svaki s 4 projektila svaki. Teoretski, takav broj učinkovitih presretača zračnih ciljeva jamči sigurno nebo nad Sirijom.

Čak i do danas su Assadove trupe s manjim ili većim uspjehom odbijali napade izraelskih zračnih snaga sa zastarjelim sustavima S-125 i S-200, koje se dobili još 1980. U svakom slučaju, prerano je govoriti o “smrti” sirijske protuzračne obrane, nakon brojnih pokušaja zapadne koalicije da unište sirijske sustave.

Istovremeno je sirijska vlada, osim sustava S-300, također zatražila i borbene zrakoplove MiG-31, jer kažu da samo projektili zemlja-zrak nisu dovoljni.

Izrael posjeduje tehnologiju kojom umanjuje rizik uništavanja zrakoplova od strane kopnenih sustava protuzračne obrane. Na primjer, “pametni” protuprovalni projektil i laserski sustavi koje je razvila tvrtka Elbit Systems iz Haife su se već dokazali. U svakom slučaju, ali će izraelsko ratno zrakoplovstvo morati postupati vrlo oprezno, kako ne bi bilo oboreno od sustava S-300 “Favorit”.

Rusiju je u situaciji kada je neprijatelja bolje precijeniti nego podcijeniti, a znakovito je da je za većinu ruskog vojnog i političkog vrha, te javnog mnijenja Izrael “postao neprijatelj”.

I dok Izraelci nervozno reagiraju na najavu isporuka S-300 Siriji, logično je pretpostaviti da će izraelska vojska  poduzeti određene korake kako bi ovu potencijalnu prijetnju svela na “nulu”. Ako zbrojimo sve što kažu izraelski i američki stručnjaci, zaključak je da su sustavi S-300 “Favorit” vrlo ozbiljna, ali ne i kritična opasnost za izraelske pilote.

Kao odgovor na dostavu sustava S-300 Tel Aviv će najvjerojatnije početi  koristiti američke F-35, te zrakoplove F-16 A, jer model B više ne može provoditi zahtjevne misije, što svjedoči i nedavni gubitak jednog zrakoplova ove klase, prvi put u 35 godina borbenih operacija izraelskog zrakoplovstva

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman je ranije obećavao uništenje S-300 pomoću najnovijih zrakoplova F-35 i inovativne bombe “Spice-250”, navodno posebno dizajnirane za uništavanje ruskih sustava.

Istina, čak i u Izraelu postoje oštri kritičari takve strategije za borbu protiv sustava S-300. Konkretno, Moshe Arens, bivši izraelski ministar obrane, bivši ministar vanjskih poslova i veleposlanik u Sjedinjenim Državama, kritičan je o mogućnostima zrakoplova F-35 “Lightning-II”, posebice ako se u zraku suoče s ruskim presretačima. Prema njegovim riječima, F-35 borac je pred sustavima S-400 nemoćan i vrlo je ranjiv na sustave S-300 “Favorit” .

Prema njegovim riječima, “uvođenje značajnog broja F-35 u zrakoplovstvo Izraela ne treba biti prioritet”. Tel Aviv predlaže nadogradnju kasnijih verzija borbenih zrakoplova F-16, od kojih je posljednji Izraelu isporučen 2006. godine.

Što se tiče sustava S-300, za Izraelce nije važna sama isporuka, nego tko će njima rukovati i tko će ih kontrolirati. Ministar obrane Avigdor Lieberman je izjavio kako ovi sustavi, ako njima ne rukuju Rusi, za izraelsko zrakoplovstvo ne predstavljaju prijetnju.

“Prijetnja za Izrael može nastati samo ako nad njima kontrolu preuzmu ruski vojnici”, rekao je izraelski ministra obrane Lieberman.

Rusija je sada svjesna da je za židovsku državu i SAD, koje stoje iza Izraela, uništenje sustava S-300 “Favorit” isporučenih Siriji od temeljne je važnosti. Za njih je to pitanje ne samo politike i sigurnosti, nego i nacionalnog prestiža i natjecanja u kvaliteti oružja.

S obzirom na mogućnost izraelskog ratnog zrakoplovstva i Mossada, moguće je da će poduzeti sve korake kako bi slomili kičmu ruskoj vojsci u Siriji, prije svega sabotažama na kopnu i aktiviranjem agenata spavača.  Ministarstvo obrane Rusije svakako treba uzeti u obzir ovaj faktor.

Redefiniranje strategije Moskve na Bliskom istoku i Donbasu

Iako je neprijatelja bolje precijeniti, nego podcijeniti, prije svega zato što je Moskva svojom najavom počela puno veću igru u Siriji nego ranije, treba biti objektivan kada se govori o izraelskom zrakoplovstvu.

Razdoblje od zadnjeg tjedna u rujnu 2018. se može opisati kao kratkotrajan i značajan period redefiniranja strategije Moskve u odnosu na primarne vojne i političke probleme na Bliskom istoku i istočnim područjima ruske  odgovornosti.

U tim područjima se iz godine u godinu sve više i oštrije izaziva status Rusije kao supersile i stvara znatna količina operativnih i taktičkih problema u Siriji i Donbasu, kao i vodama Mediterana, Crnog i Azovskog mora.

Protiv neposrednog jačanja pritiska sankcijama na Rusiju, novih antiruskih napada Ukrajine i Izraela, bez obzira na ustupke koje je Kremlj u više navrata ponudio u rješavanju situacije u Donbasu i na jugu Sirije, gdje se Izrael bojao prisutnosti Hezbollaha, savjetnika Iranske revolucionarne garde i iranskih milicija.

Rusko vodstvo je ulagalo sve napore kako bi pokušalo smiriti napetosti, ali se trud na kraju pokazao uzaludnim i Moskva je konačno odlučila pooštriti diplomatsko, vojne i političke mjere protiv agresora, među koje je uvrstila i  Izrael.

Vremena neozbiljnih i nejasnih odgovora ruskog Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrane na agresivne akcije neprijatelja su prošla.

Iako je sukob u Ukrajini u drugom planu, u konačnici se Moskva odlučila na snažni diplomatski pritisak na Kijev i nedavno je upozorila ukrajinske vlasti na neposredno priznanje Donjecke i Luganske Narodne Republike u slučaju pokušaja pokretanja ofenzive na ova područja. To je za televiziju Rusija 1 rekao je zamjenik predsjednika Odbora za poslove Zajednice nezavisnih država Državne Dume Konstantin Zatulin.

Rusija je Kijev upozorila i da se ne igra s vatrom, nakon što je ukrajinska obalna straža zarobila ruski ribarski brod “Nord” i tanker “Mehaničar Pogodin”. Moskva je odlučno odbacila pokušaj da se pod krinkom zapadnih privatnih vojnih tvrtki, snaga Ujedinjenih naroda i NATO instruktora u Donbasu provede “hrvatski scenarij” čišćenja Donbasa i protjerivanja u Rusiju vojske narodnih republika i stanovništva, nakon čega bi uslijedila militarizacija ukrajinskih topničkih postrojbi sjeverno od Azovskog mora.

To bi znatno ugrozilo plovidbu Azovskim morem i stvorilo značajnu prijetnju Državnoj graničnoj službi Rusije i službama sigurnosti. Šteta bi bila nepopravljiva, jer ruska Crnomorska flota i Državna granična služba FSB Rusije ne bi mogla ući u Azovsko more i provoditi svoje aktivnosti.

Na drugoj strani se dogodila provokacija sa zrakoplovom Il-20 i Tel Aviv se suočava s odmazdom u obliku isporuke sustava S-300. Kao što vidimo, sve je povezano i Donbas, Azovsko more, Sirija i ostala žarišta se ne mogu odvojiti jedno od drugog.

No, Rusija će u Siriju poslati i automatizirane sustave kontrole koji će se kombinirati s jedinicama vrlo učinkovite mreže protuzračne obrane koju će činiti S-300, “Pancir-S1” i “Buk-M2E”.

Iako Izraeli dalje uporno tvrdi kako je za tragediju kriva Sirija, čak i Iran koji je na “krivom mjestu” podigao navodno “skladište oružja za Hezbollah”, Moskva ne vjeruje izraelskom režimu i odlučila je “presjeći” njegove nade u korijenu, uz iznimno razočaravajuće posljedice za izraelsku vojsku.

Ako su se ranije izraelski piloti na zrakoplovima F-15 i F-16I “SUFA”, zbog sporosti reakcije sirijskih S-200 i mogućnosti suzbijanja zastarjelih sirijskih radara, lako mogli popeti na visinu od 7 do 8 km iznad i lansirati bombe GBU-39 / B na udaljenosti od 80 do 110 kilometara, bez straha za svoje živote, sada će to biti vrlo teško, možda i nemoguće.

Osim toga, jedan od glavnih elemenata sustava S-300 “Favorit” je moćan radar koji bez problema može uhvatiti metu tipa F-16I s EPR suspenzijom od oko 2,5 četvorna metra i precizno ga automatski pratiti i neutralizirati na udaljenosti od 170 do 180 km. Uzimajući u obzir da izraelski piloti koriste sustave EW Elisra SPJ-40, ova udaljenost može biti smanjena na 110 do 130 km, ali je i to dovoljno, jer još uvijek ne dopušta sigurnu upotrebu bombe GBU-39 / B.

Dakle, na sirijskom bojnom polju će F-16I biti prisiljeni raditi isključivo na terenu, što eliminira mogućnost korištenja uskih bombi s elektroničkom paramagnetskom rezonancom (EPR) od 0,015 četvornih metara na velikim udaljenostima, koje su korištene sve donedavno.

To će zahtijevati korištenje najpoznatijeg taktičkog projektila dugog dometa Delilah-AL, kojeg je razvila IMI korporacija.

Unatoč činjenici da je domet ovog projektila oko 250 km, brzina mu je od 400 do 850 km/h i nema veliki manevarski potencijal. Prema tome, sirijska protuzračna obrana lako može izračunati putanju, ima dovoljno vremena za njegovo otkrivanje i više gađanja u ovu vrstu izraelskog projektila, do njegovog uništenja.

Naravno, Izraelu ostaje mogućnost da pokrene opći napad i pokuša uništiti sirijske i ruske sustave protuzračne obrane i sustava za elektroničko ratovanje, ali ovdje govorimo o znanstvenoj fantastici, bez obzira koliko prijetili Netanyahu i Lieberman.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
121 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
eu kolonija
Gost
eu kolonija
4 godine prije

udarna vijest: pentagon povlači raketne sustave “patriot” sa bliskog istoka ps. koliko god se neki trudili da nahvale izrael i njegovu tehniku I omalovaže rusiju I njenu tehniku jedno su propustili primjetiti a to je da je izrael do sada ratovao samo sa nenaoružanim beduinima I palestinskom djecom. drugo. autor… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
4 godine prije

Da parafraziram:”Na jugoistoku ništa novo!”?

dalmata
Gost
dalmata
4 godine prije

Napokon,Rus je jasno reka”ko je bob ako je pop”,Izraelci su izuzetno podmukla sorta namatana svim mastima,krvavih ruku i Rusija mora bit spremna,ne samo da obrani Sirisko nebo i svoju vojsku,vec,na svaki buduci provokativni akt tuc Izrael.Vrime je za isprobat nove Ruske rakete.Kad jedan put Rus oplete po Cionostickim aeorodromima,i onim… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
4 godine prije

Još će ispast šahovski potez kojim Rusija osigurava čitavo sirijsko nebo. A zato su bile nužne žrtve.

slix
Gost
slix
4 godine prije

mala opaska glede “F-35 borac”, engl. – fighter se prevodi kao lovac, makar kad su avioni u pitanju

Edo
Gost
Edo
4 godine prije

Naivno je vjerovati da će Izrael odustati od napada u Siriji a isključivo zato jer još nisu dobili pravu dozu. Ono što nikako da shvate ni Izrael ni SAD je to da nakon svake provokacije Rusija pojačava svoje kapacitete i jača položaj u Siriji. Oni će i dalje smišljati nove… Pročitaj više »

Mačak
Gost
Mačak
4 godine prije

Ma što se bune? Imaju F-35, dođu ispraše ih i odu.
Možda ipak taj F-35,svetli na radarskom ekranu?

pametni telefon
Gost
pametni telefon
4 godine prije

da ruska strategija, ahahaaaa hebali vas pijani rusi, nema nista od njihove strategije dok oni podizu nadgrobne spomenike u obliku iphone-a. zamislite amerikanca ili britanca da podize djetetu badgrobni spomenik u obliku ruskog “pametnog” telefona.

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6209225/Dead-ringer-Russian-woman-given-five-foot-high-tombstone-shape-favourite-iPhone.html

Kažun
Gost
Kažun
4 godine prije
Ara
Gost
Ara
4 godine prije

Ma Genijalno mi je ovo . Imaš vrlo široku operativnu slobodu u Siriji i silu koja se drži dogovora , te u jednom trenutku odlučiš da im izlješ kantu vruće vode na glavu I onda se počneš kao pura dreku čuditi što reagiraju na veoma predvidljiv način. Sada si u… Pročitaj više »

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
4 godine prije

Nije mi jasno zašto mi mičete postove? Jel to zato što sam onog redi.ula doli upitao da mi objasni što je to n

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
4 godine prije

Zašto mi mičete postove? Ovaj dole r.dikul tako je to piše gluposti o nekom novo ustaškom jeziku, a vi meni mičete postove. Ne zna razliku između lovca i jurišnika, ali važno da zna za novo ustaški.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

IAF (Izraelsko ratno zrakoplovstvo) je računalo da će, slijedeću dotadašnju praksu, nabavom F-33 Raptora, riješiti na dulje staze pitanje zračne nadmoći na Bliskom Istoku. Odluka američkog Kongresa da se Raptori ne isporučuju nikome izvan SAD, izazvala je kod Izraela (i Japana) određene probleme u planiranju održavanja tehničke superiornosti, jer je… Pročitaj više »

burt
Gost
burt
4 godine prije

ako je istina da SAA hoće baterije S-300 rasporedit na obali, unutrašnjosti i granici sa Libanonom, Izraelom, Jordanom i Irakom jeli misle da mogu uspostavit zonu zabrane leta, uvođenje zone zabrane leta je politička odluka koju su u prošlosti donosili UN ili NATO i nikad se nije dogodilo da bi… Pročitaj više »

Ivi tz
Gost
Ivi tz
4 godine prije

Ja sam davno rekao da će RUSIJA spasiti SIRIJU.

Mate
Gost
Mate
4 godine prije

Netanjahu je psihopat – medicinski dokazano.

Šule
Gost
Šule
4 godine prije

Šta sam vam govorio Izrael nastavlja sa raketiranjem Sirije bez obzira na Pancire,S-300 itd…njihovi avioni su spremni ovaj vikend ponovo uništit Iranska skladišta i sl..imate na njihovim portalima vjesti.

Nestrpljivi
Gost
Nestrpljivi
4 godine prije

Nisam na strani izraela!!!, al po njihovom ponasanju-razvalit ce oni sve te ruske sustave…kroz povijest su se pokazali da su pametna-zivahna i ratoborna bica sa vrhunskom tehnologijom… U najmanju ruku ce svojim zakamufliranim komandosima na tlu sabotirat te sustave i rusi ce ispast budale…nadam se da nece, no mogli bi… Pročitaj više »

davor
Gost
davor
4 godine prije

Izrael će nastaviti sve kao i dosad, po defaultu će uvlačiti Ameriku u napade i sukobe a povremeno i ostale nacije. Karakteristika izraelske administracije je da uvijek laže, negira, odbacuje, cenzurira, antisemitizira sva izvješća o svojim vojno-obavještajnim neuspjesima, primjera je bezbroj, eto znamo kako na sastanku s ruskim vojnim vrhom… Pročitaj više »

Imam
Gost
Imam
4 godine prije

Sad shvacam zasto su zidovi izvrsili atentat na sirisku jedinicu koja je srusila cio avion.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.