Reuters: “Kina milijune muslimana drži u tajnim koncentracijskim logorima”

Kineski zatvor
49 komentara

Reuters izvještava kako su Ujedinjeni narodi priopćili da Narodna Republika Kina u masovnom pritvoru, takozvanim “tajnim logorima za internaciju”, drži  čak milijun Ujgura, pripadnika muslimanske manjine koja živi u sjeverozapadnoj pokrajini Kine Xinjiang.

Agencija navodi kako to sadrži izvješće Povjerenstva za ljudska prava Ujedinjenih naroda. Međutim, dalje u tekstu se navodi kako je to na raspravi izjavila članica ovog povjerenstva, odvjetnica za ljudska prava Gay McDougall iz Sjedinjenih Država.

“Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda je u petak priopćilo da je dobilo više vjerodostojnih izvješća da se milijun etničkih Ujgura u Kini drži u objektima koji podsjećaju na masovne internate koji se drže u tajnosti”, piše Reuters, ne navodeći gdje bi ti logori mogli biti i kako je moguće sakriti milijun ljudi, kao ni tko su autori izvješća i izvori informacija.

Osim toga, američka odvjetnica za ljudska prava Gay McDougall je u raspravi brojku udvostručila i rekla kako se procjenjuje da Kina u logorima za internaciju drži 2 milijuna Ujgura, što bi bilo čak 20% muslimana kojih u Xinjinagu ima 11 milijuna, dok na teritoriju cijele Kine živi 21 milijun pripadnika islamske zajednice.

Gay McDougall, članica Povjerenstva za suzbijanje rasne diskriminacije Ujedinjenih naroda, navodi “kako se procjenjuje da je 2 milijuna Ujgura, pripadnika muslimanske manjine, prisiljeno boraviti u političkim kampovima za indoktrinaciju” u zapadnoj autonomnoj regiji Xinjiang.

“Duboko smo zabrinuti zbog brojnih i vjerodostojnih izvješća koja smo primili da se u ime borbe protiv vjerskog ekstremizma i održanja društvene stabilnosti u Kini autonomno područje Ujgura promijenili u nešto što nalikuje masovnom kampu za interniranje, koji je podignut u tajnosti. To je svojevrsna “bespravna zona”, rekla je Gay McDougall na početku dvodnevnog redovitog pregleda stanja u Kini, uključujući Hong Kong i Macao.

Kina je rekla kako se Xinjiang suočava s ozbiljnom prijetnjom islamističkih militanata i separatista, koji pljačkaju, provode napade i potiču napetosti između uglavnom muslimanskih etničkih Ujgura, koji pozivaju na odvajanje regije od Kine i etičko čišćenje kineske Han većine.

Kineska delegacija od oko 50 dužnosnika uopće nije htjela komentirati jučerašnje navode, a sjednica u Ženevi će se nastaviti u ponedjeljak.

Na službenoj stranici ovog povjerenstva Ujedinjenih naroda se može naći samo podatak o tome da je održana diskusija o situaciji u Kini, a spomenuto “izvješće” na kojeg se poziva Gay McDougall nije objavljeno.

Američka misija pri Ujedinjenim narodima je na Twitteru objavila kako je “duboko uznemirena izvješćima o proganjanju Ujgura i drugih muslimana u Kini”.

“Pozivamo Kinu da okonča svoje kontraproduktivne politike i oslobodi sve one koji su proizvoljno pritvoreni”, rekla je američka misija.

Izvor optužbi je “kineska” skupina za ljudska prava sa sjedištem u Washingtonu

Američka misija na čelu s Gay McDougall navodi da je podatke dobila iz više izvora, uključujući aktivističku skupinu Kineskih branitelja za ljudska prava (CHRD), koja je prošlog mjeseca objavila da je 21 posto svih uhićenja u Kini 2017. godine provedeno u Xinjiangu. Međutim, CHRD je skupina domaćih i inozemnih kineskih aktivista i skupina za ljudska prava sa sjedištem u Washingtonu. Deklarativno je cilj skupine “pomoći aktivistima ljudskih prava i žrtvama kršenja prava, kao i praćenje razvoja ljudskih prava i vladavine prava u Kini, kao i pružanje potpore, pravne obuke i drugih vrsta pomoći kineskim aktivistima za ljudska prava”. Skupina objavljuje svoja saznanja o ljudskim pravima u Kini,  a njezina internetska stranica objavljuje vijesti iz kineskih tajnih izvora koji “djeluju u ilegali”.

Ranije je kineski veleposlanik u Ujedinjenim narodima u Ženevi, Yu Jianhua, rekao da se vlasti prema svim etničkim skupinama odnose jednako i sa svima su  jednako solidarni.

No, Gay McDougall je tijekom rasprave izjavila kako se pripadnike zajednice Ujgura i druge muslimane tretira kao “neprijatelje države” isključivo na temelju njihovog etnoreligijskog identiteta.

Prema njenim informacijama, više od 100 studenata Ujgura, koji su se vratili u Kinu iz zemalja poput Egipta i Turske, bilo zatočeno, a neki su čak umrli u pritvoru, rekla je Gay McDougall.

Fatima-Binta Dah, članica povjerenstva iz Burkine Faso, govorila je o “samovoljnom i masovnom interniranju gotovo milijun Ujgura” i pitala kinesko izaslanstvo: “Kakva je razina vjerske slobode sada za Ujgure u Kini, koju pravnu zaštitu imaju da prakticiraju svoju religiju?”

Sudionici rasprave su s ove teme skrenuli na “izvješća” o navodnom zlostavljanju Tibetanaca u toj autonomnoj regiji, uključujući nedovoljnu uporabu tibetanskog jezika u školama i sudskim postupcima.

“Tijelo Ujedinjenih naroda je zadržalo svoj integritet i kineska vlada je dobila vrlo jasnu poruku”, rekao je za Reuters Golok Jigme, tibetanski redovnik i bivši zatvorenik koji danas živi u progonstvu.

FOTO – Golok Jigme i Mike Pompeo 26. srpnja u Washingtonu

Golok Jigme i Mike Pompeo 26. srpnja u Washingtonu
Golok Jigme i Mike Pompeo 26. srpnja u Washingtonu

Optužbe koje je na temelju izvješća kineskih aktivista iz Washingtona iznijela Gay McDougall graniče sa znanstvenom fantastikom, jer je naprosto nemoguće sakriti 2 milijuna ljudi i nekakve “kampove za političku indoktrinaciju”. Osim toga, nije jasno kako takve optužbe nisu došle od predstavnika najveće skupine ujgurskih disidenata i “boraca protiv režima” ETIM i ETESA, koje kineske vlasti smatraju terorističkim skupinama ideološki bliskima Al-Qaedi i kao takve su van zakona? Sve što je Gay McDougall rekla se temelji na izvješću tajnih aktivista, koji podatke dobivaju iz svojih tajnih izvora iz Kine, a ti izvori tvrde kako Peking 2 milijuna Ujgura drži zatvorene u kampovima za političku indoktrinaciju.

Uopće ne treba sumnjati da represivni aparat Kine situaciju Xingjangu želi držati pod kontrolom i neće dozvoliti islamističke ustanke ili narušavanje javnog reda i sigurnosti, prije svega zato što kroz tu pokrajinu prolazi važna prometna, naftna i plinska infrastruktura koja Kinu povezuje s Rusijom.

Dio Ujgura se u zapadnoj kineskoj pokrajini Xinjiang politiku Kine vidi kao napad na njihov kolektivni sunitski identitet i za obranu istoga je krenuo putem sukoba u odnosima s komunističkim vlastima.

Najveća organizacija koja djeluje u tom smislu je Islamski pokret Istočnog Turkestana, muslimanska separatistička skupina sa sjedištem u Xinjiangu i “političkim ograncima” u Turskoj i drugim zemljama, provela je na desetke terorističkih napada u kineskim gradovima poput Šangaja i Yunnana, ali djeluje i na mjestima poput Afganistana i Sirije, gdje se oko 5000 njihovih militanata bore u redovima Al-Qaede ili “Islamske države”.

Peking je posljednjih nekoliko godina pojačao mjere sigurnosti u Xinjiangu, gdje živi najviše kineskih muslimana. Ujguri također žive u susjednom Kazahstanu, Uzbekistanu i Kirgistanu.

Povijesno gledano, strogo vehabijsko tumačenje islama je snažno utjecalo na  Ujgure tek posljednjih nekoliko desetljeća XX stoljeća. Niz povijesnih i obavještajnih radova dokumentira povećanje dotoka saudijskog novca i utjecaja Saudijske Arabije u pokrajini Xinjiang devedesetih godina prošlog stoljeća, što je dovelo do radikalizacije lokalnog stanovništva, kao na primjer u Indoneziji i Maleziji, gdje su vehabijski i selafijski propovjednici prethodno otvorena muslimanska društva pretvorili u zatvorene konzervativne zajednice u samo nekoliko desetljeća.

No, suzbijanje radikalizma i terorizma, obzirom da je Peking organizacije ETIM i ETESA proglasio terorističkima, je jedna stvar, a “internacija” gotovo 20% populacije kineskih Ujgura u “tajne logore za indoktrinaciju” je apsolutna besmislica, koju je Reuters objavio pod naslovom “UN kaže da ima vjerodostojna izvješća kako Kina milijune Ujgura drži u tajnim logorima”, a tek kasnije spominje da to ne tvrdi UN, nego odvjetnica za ljudska prava Gay McDougall iz Sjedinjenih Država i izvješća kineskih aktivista iz Washingtona.

Ova je vijest opasna i namjerno plasirana u ovom obliku s ciljem da se unese razdor u odnosima između Pekinga i islamskog svijeta, jer je logično da će muslimani u svijetu, nakon ovako sročenog naslova, reagirati i tražiti da se obrane prava Ujgura, kao što je bio slučaj s narodom Rohingya u Mianmaru, a sve zbog činjenice što mnogi ne čitaju dalje od naslova, a ako je Reuters rekao “kako je UN potvrdio da Kina u koncentracijskim logorima rži muslimane”, onda to mora biti “istina”, čak i ako takvo izvješće nigdje ne postoji, osim u glavi Gay McDougall i uredništvu nekada možda ugledne novinske agencije.

OHCHR / Reuters

Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bart
5 godine prije

Ako smo vec kod konc logora koliko se Amerikanaca nalazi u privatnim zatvorima po cijeloj USA i koji sigurno nemaju nikakva prava? Jer privatni zatvori u USA su veliki biznis. Sto je zatvor vise popunjen to je bolji profit.

Novi grga (zuzu)
5 godine prije

Kakva glupost! Kinezi sprjecavaju stvaranje pete kolone i to jako uspjesno.
Pa u Kini nema dobrih fakulteta pa moraju malo na indoktrinaciju po arapskim fakultetima.
Svatko tko je proveo neko vrijeme u Kini imao je priliku upoznati njihov mentalitet ( sitni kriminalci ,lopovi,svodnici,dileri.i sl.).
Jedino im priznajem da imaju najbolji janjeci rostilj na svijetu!

Alen
5 godine prije

Pojas Gaze – Najveći koncentracijski logor u svijetu..

Na ovako sročen naslov Reutersa reagovace oni muslimani cija glava je duboko u americko-saudijsko-ciionistickom sup.ku i koji zbog glave duboko u americko-saudijsko-ciionistickom sup.ku ne zele da vide najveci javni konc logor u svijetu..

Laki Topalović
5 godine prije

Ovo je samo naslov Reuters, a onda pojašnjava budalaštinu svemirskih razmjera i kako SAD koriste UN za promicanje dezinoformacija. Ova koza, Gay McDougall , na temelju “kineskih izvora” iz Washingtona , koji imaju svoje “underground” izvore u kini veli da je 2 milijuna Ujgura u tim logorima. To je 20% populacije Ujgura u Xinjiangu. Cilj je da zemlje Organizacije islamske suradnje zavade s Kinom, to se vidi iz aviona. treba vidjet kako je vijest prenijela Al-Lažira i Al-Arabiya. Možda oni kre*eni iz Saff ba

Laki Topalović
5 godine prije

Ko ono reče: Ugasite Reuters” Ko je da je nije bio budala

Ivan
5 godine prije

Henry Kissinger je svojedobno kazao da su priče o ljudskim pravima, priče za malu djecu!

rodoljub
5 godine prije

Svako ko se brani od americke diktature i terora, taj krsi ljudska prava. Ljudska prava najvise su krsili Indijanci , Vijetnamci, Iracani, Libijci, Srbi, Sirijci, …. previse ima, ne mogu sve nabrojati.

Kažun
5 godine prije

VOA,15.8 2005-IZVOR Drugi svjetski rat i logori za Japance u Americi 15 august, 2005 Podijeli Print Danas se obilježava šezdeseta godišnjica kapitulacije Japana, odnosno zvanično okončanje Drugog Svjetskog rata. Kapitulacijom Japana je okončano krvoproliće, dok su u Sjedinjenim Državama tokom tri godine rata, Japanci i njihovi potomci bili zatočeni u logorima. Od 120 hiljada ljudi koji su bili natjerani da žive u logorima, osam hiljada ih je živjelo u kampu po imenu Topaz, u okolini mjesta Delta, savezna američka država Utah. U ovom pustinjskom regionu se još uvijek mogu vidjeti ostaci tog sabirnog logora. Kako izvještava Deborah Block, ljudi koji su bili poslani u ovaj kamp, osjetili su šta znači platiti cijenu koju nose predrasude. Više od šezdeset godina , ostaci ovog kampa stoje kao testament nasilnog utamničenja Japanaca tokom Drugog svjetskog rata. Grace Oshira je u kampu živjela kao tinejdžer. ”Smiješno je, jer kada smo došli u Topaz, tamo… Čitaj više »

Grdi
5 godine prije

“Normal is an illusion. What is normal for the spider is chaos for the fly.”

Acrobat
5 godine prije

O tome da Ujguri u toj najzapadnijoj autonomnoj pokrajini imaju tretman poput Albanaca na Kosovu za vrijeme Mikosevica – niko ni rijeci da prozbori. Ili o tome kako su vjestacki u tu pokrajinu, osobito u vece centre naselili Han Kineze, te populaciono od njih nacinili manjinu – opet niko ni rijeci.

Acrobat
5 godine prije

Kineske vlasti uvele su dvostruke procedure za izdavanja pasoša na osnovu kojih se uvode ograničenja putovanja Tibetancima i pripadnicima drugih etničkih manjina. Prema novim procedurama izdavanja pasoša, stanovnici s područja koja pretežno naseljavaju Tibetanci ili Ujgur muslimani trebaju priložiti znatno više dokumentacije u odnosu na ostale građane, tvrde u organizaciji Human Rights Watch. Otvorene odbijenice Navode da pripadnici tih skupina čekaju i po pet godina na dobijanje pasoša ili im se uručuju otvorene odbijenice bez ikakvog obrazloženja. Čini se kako su nove procedure uslijedile kao dio nastojanja vlade da spriječi putovanja koja imaju za cilj vjersku naobrazbu ili odlazak na hadž, uključujući i zabranu prisustvovanja manifestacijama koje predvodi dalaj lama, duhovni vođa Tibetanaca u egzilu, prema Human Rights Watchu. Direktorica za kineska pitanja pri toj organizaciji Sophia Richardson pozvala je kineske vlasti da “što prije zaustave ovakav sistem izdavanja pasoša kojim se vrši očigledna diskriminacija (među građanima)”. Kina primjenjuje ubrzani… Čitaj više »

cicos
5 godine prije

Bilo bi lijepo da napisu koji redak na temu “kampovi za indijanizaciju” dok nisu indijanci postali Mohikanci.
A bas su tajni ti kampovi kada se ovde pise o njima.

......
5 godine prije

Zanima me samo jedno, dali te budale procitaju taj tekst prije nego ga javno procitanu ili kad dodju dobiju tekst i citaju a da ni neznaju sta su procitali. Ja mislim da ima sve manje budala koje vjeruju u USA. Jedan moj kolega je vjerovao da je ono sto ameri kazu zakon i istina (full ogranicen), a sad misli da su najvece zlo.

Tak
5 godine prije

Počelo je žešće demoniziranje

Pero
5 godine prije

Samo 2 milijuna? Cudno da nije 6 milijuna. U biti, nemoze biti sest, onda vise nebi bili broj jedan.

Kolega 105
5 godine prije

Kako je izjavila Gay McDougall:
Da bise ti jadni muslimani oslobodili muka SAD ce im svima ponuditi azil, ali pod uvijetom da postanu medjunarodni teroristi za interese amerikenjaca.

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Mislim da u SAD u rezervatima (drugi naziv za koncetracione logore) zivi vise od 2 milijuna domoraodackih indijanaca.

...
5 godine prije

A bas sam se pitao, koji bi bio razlog da nametnu sankcije Kini…

mars
5 godine prije

Predlažem “Reuters-u” da prenese sljedeću vijest : “Hilari u gaćama ima 25 cm muškog ponosa, a Donald je nekada davno bio žensko, pa je vremenom promjenio spol”. Izvor – ja. Dokazi – moja riječ. Jbg, jest da nemam iza sebe nikakvu vladinu ili nevladinu “renomiranu” agenciju ili organizaciju zvučnog imena koja bi mojim tvrdnjama dala određenu težinu, niti sam poznata i slavna ličnost od formata (već samo obični “ja”), niti se zovem “Gay”, ipak molim čitaoce da dotičnu informaciju razmotre kao moguće vjerodostojnu, jer izgleda da danas tako funkcioniše “istina” u medijima, kako u krupnim međunarodnim i međudržavnim pitanjima, tako i u trivijalnostima kao što je moja gornja “informacija” – na riječ.

Sinisac
5 godine prije

Očekuje se da USA preko satelita naoruža Ujgure za pravednu borbu za samostalni Ujgurstan,naravno da ce NATO podržati pravednu borbu protiv Kine?

fb slo
5 godine prije

Kad čujem za neku grupu branitelja ljudskih prava, koja djeluje nekdje pored BBC-a ili CNN-a, daleko od “terena”, plašim se za Oskare, kuda če ove godine…

Kajzer Soze
5 godine prije

Pa ako to Reuters javlja ko sam ja da sumnjam u to 🙂

Marko S.
5 godine prije

Kinezi žestoko guše narod na Tibetu. Sa jedne strane zao mi je naroda, ali u svemu ovome vidim i pozitivno jer držim taj njihov tibetanski budizam kao veliki jaram oko vrata od kojeg nema koristi niti čovjek niti Bog.

DAWOR
5 godine prije

Daaaa…..striček Reuters….kako ti kažeš….a zaboravio si javiti i da slonovi lete mašući veeeelikim ušima…..

Jole
5 godine prije

Reuters = agencija u vlasništvu Rothschilda,a osim nje kontroliraju i većinu ostale nacionalnih agencije na Zapadu preko kojih prosljeđuju biltene iz centrale.Jedna od njih je i HINA.

alan ford
5 godine prije

Reuters je lažljivi cionistički medij iz duboke države, isto kao i ostale velike agencije Associated Press, France Press, DPA i ostala đubrad. Reuters je osnovao hazar Paul Julius Reuter u 19. stoljeću, a njegovo pravo ime i prezime bilo je Bar Israel Josaphat. I to što govore predstavnica SAD-a za ljudska prava i predstavnik UN-a za ljudska prava, to treba obrisati od guzicu. UN je cionistička prćija Rokefelera, Rotšilda i Sorosa… Ti predstvanici UN-a su lani isto tako srali da je bilo napada kemijskim oružjem u Siriji i da su za njega odgovorne Asadove snage.. Toliko o njihovoj vjerodostojnosti.. Radi se o tipičnoj cionističkoj podmukloj igri, pokušaja destabilizacije države, koja njima ne odgovara. Jer Kina postaje prejak igrač. Cio-hazari, i oni iz Izraela i oni iz SAD-a, i naravno njihovi pajdaši cio-vehabije iz S. Arabije, već godinama pokušavaju mutikašiti među Ujgurima u Kini, pokušavaju tamo napraviti terorističke skupine Mosadovih izroda… Čitaj više »

alan ford
5 godine prije

comment image

alan ford
5 godine prije

Cio-hazrski Reuters izmišlja”koncetarcijske logore” za Ujgure u Kini, dok u Izraelu u Gazi, postoji stvarni koncetracijski logor za Palestince, logor, za kojega zna cijela svjetskla javnost, ali nitko ne smije pisnuti o tome, jer bi ga odmah udarila batina antisemitizma. Ali što je sa koncetracijskim, sabirnim logorima za američke građane japanskog podrijetla za vrijeme 2. svjetskog rata? Koji su doista postojali 5 godina.. Čim je SAD krajem 1941. ušao u rat protiv Japana, (uostalom, napad na Pearl Harbour je bio insceniran i namjerno izazvan da bi SAD ušao u rat), svi Japanci u SAD, odmah su pohapšeni i stjerani u sabirne logore, kao potencijalni neprijatelji države.. Cionistički Holywood koji nas inače stalno bombardira sa propagandnim sranjima o hrabrim američkim vojncima u 2. sv. ratu i svim ostalim ratovima, o hrabrim agentima CIA-e i sličnim govnima, je za 73 godine (od kraja 2. sv. rata do danas) napravio jedan: brojkom i… Čitaj više »

Euro
5 godine prije

Reuters -gluposti za zaostale

Makedonac
5 godine prije

Ovaj americki projekt nece uspeti. Mogu samo da jedu trice i GMO kukuruz

ventilator
5 godine prije

Nemorate,kako onaj reće, zaustaviti REUTERS, ali mu nemorate ni sve vjerovati, pogotovo danas u eri perfidnih lažnih vijesti, odnosno polu istina koje su gore od laži. REUTERS citira američku odvjetnicu za ljudska prava koja navodi ugroženost ljudskih prava Ujugua, kineske manjine,muslimanske vjeroispovijesti. Pa čim se spomene američka zabrinutost za ljudska prava meni ne dođe zaplakati nego ridati. O kojim ljudskim pravima govore oni koji su svojim osvajačkim ratovima, zadnjih decenija pogazili prava milijuna ljudi uništivši im države, koje su bile koliko toliko sređene i itekako vodile računa o ljudskim pravima, kako vijerskim tako i manjinskim. O kojim judskim pravima se može govoriti u Sudijskoj Arabiji, posebnom miljeniku USA.,koja im ujedno služi kao trojanski konj, koja se sa svojim petrodolarima preko separatskih pokreta,kao što su Vehabije i slični, u ime i za interese Amerike podriva određene države, koje se ne povinjavaju Zapadu i USA.Svjedoci smo kako je počelo u Čečeniji, da… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.