Reuters: “Kina milijune muslimana drži u tajnim koncentracijskim logorima”

Kineski zatvor

Reuters izvještava kako su Ujedinjeni narodi priopćili da Narodna Republika Kina u masovnom pritvoru, takozvanim “tajnim logorima za internaciju”, drži  čak milijun Ujgura, pripadnika muslimanske manjine koja živi u sjeverozapadnoj pokrajini Kine Xinjiang.

Agencija navodi kako to sadrži izvješće Povjerenstva za ljudska prava Ujedinjenih naroda. Međutim, dalje u tekstu se navodi kako je to na raspravi izjavila članica ovog povjerenstva, odvjetnica za ljudska prava Gay McDougall iz Sjedinjenih Država.

“Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda je u petak priopćilo da je dobilo više vjerodostojnih izvješća da se milijun etničkih Ujgura u Kini drži u objektima koji podsjećaju na masovne internate koji se drže u tajnosti”, piše Reuters, ne navodeći gdje bi ti logori mogli biti i kako je moguće sakriti milijun ljudi, kao ni tko su autori izvješća i izvori informacija.

Osim toga, američka odvjetnica za ljudska prava Gay McDougall je u raspravi brojku udvostručila i rekla kako se procjenjuje da Kina u logorima za internaciju drži 2 milijuna Ujgura, što bi bilo čak 20% muslimana kojih u Xinjinagu ima 11 milijuna, dok na teritoriju cijele Kine živi 21 milijun pripadnika islamske zajednice.

Gay McDougall, članica Povjerenstva za suzbijanje rasne diskriminacije Ujedinjenih naroda, navodi “kako se procjenjuje da je 2 milijuna Ujgura, pripadnika muslimanske manjine, prisiljeno boraviti u političkim kampovima za indoktrinaciju” u zapadnoj autonomnoj regiji Xinjiang.

“Duboko smo zabrinuti zbog brojnih i vjerodostojnih izvješća koja smo primili da se u ime borbe protiv vjerskog ekstremizma i održanja društvene stabilnosti u Kini autonomno područje Ujgura promijenili u nešto što nalikuje masovnom kampu za interniranje, koji je podignut u tajnosti. To je svojevrsna “bespravna zona”, rekla je Gay McDougall na početku dvodnevnog redovitog pregleda stanja u Kini, uključujući Hong Kong i Macao.

Kina je rekla kako se Xinjiang suočava s ozbiljnom prijetnjom islamističkih militanata i separatista, koji pljačkaju, provode napade i potiču napetosti između uglavnom muslimanskih etničkih Ujgura, koji pozivaju na odvajanje regije od Kine i etičko čišćenje kineske Han većine.

Kineska delegacija od oko 50 dužnosnika uopće nije htjela komentirati jučerašnje navode, a sjednica u Ženevi će se nastaviti u ponedjeljak.

Na službenoj stranici ovog povjerenstva Ujedinjenih naroda se može naći samo podatak o tome da je održana diskusija o situaciji u Kini, a spomenuto “izvješće” na kojeg se poziva Gay McDougall nije objavljeno.

Američka misija pri Ujedinjenim narodima je na Twitteru objavila kako je “duboko uznemirena izvješćima o proganjanju Ujgura i drugih muslimana u Kini”.

“Pozivamo Kinu da okonča svoje kontraproduktivne politike i oslobodi sve one koji su proizvoljno pritvoreni”, rekla je američka misija.

Izvor optužbi je “kineska” skupina za ljudska prava sa sjedištem u Washingtonu

Američka misija na čelu s Gay McDougall navodi da je podatke dobila iz više izvora, uključujući aktivističku skupinu Kineskih branitelja za ljudska prava (CHRD), koja je prošlog mjeseca objavila da je 21 posto svih uhićenja u Kini 2017. godine provedeno u Xinjiangu. Međutim, CHRD je skupina domaćih i inozemnih kineskih aktivista i skupina za ljudska prava sa sjedištem u Washingtonu. Deklarativno je cilj skupine “pomoći aktivistima ljudskih prava i žrtvama kršenja prava, kao i praćenje razvoja ljudskih prava i vladavine prava u Kini, kao i pružanje potpore, pravne obuke i drugih vrsta pomoći kineskim aktivistima za ljudska prava”. Skupina objavljuje svoja saznanja o ljudskim pravima u Kini,  a njezina internetska stranica objavljuje vijesti iz kineskih tajnih izvora koji “djeluju u ilegali”.

Ranije je kineski veleposlanik u Ujedinjenim narodima u Ženevi, Yu Jianhua, rekao da se vlasti prema svim etničkim skupinama odnose jednako i sa svima su  jednako solidarni.

No, Gay McDougall je tijekom rasprave izjavila kako se pripadnike zajednice Ujgura i druge muslimane tretira kao “neprijatelje države” isključivo na temelju njihovog etnoreligijskog identiteta.

Prema njenim informacijama, više od 100 studenata Ujgura, koji su se vratili u Kinu iz zemalja poput Egipta i Turske, bilo zatočeno, a neki su čak umrli u pritvoru, rekla je Gay McDougall.

Fatima-Binta Dah, članica povjerenstva iz Burkine Faso, govorila je o “samovoljnom i masovnom interniranju gotovo milijun Ujgura” i pitala kinesko izaslanstvo: “Kakva je razina vjerske slobode sada za Ujgure u Kini, koju pravnu zaštitu imaju da prakticiraju svoju religiju?”

Sudionici rasprave su s ove teme skrenuli na “izvješća” o navodnom zlostavljanju Tibetanaca u toj autonomnoj regiji, uključujući nedovoljnu uporabu tibetanskog jezika u školama i sudskim postupcima.

“Tijelo Ujedinjenih naroda je zadržalo svoj integritet i kineska vlada je dobila vrlo jasnu poruku”, rekao je za Reuters Golok Jigme, tibetanski redovnik i bivši zatvorenik koji danas živi u progonstvu.

FOTO – Golok Jigme i Mike Pompeo 26. srpnja u Washingtonu

Golok Jigme i Mike Pompeo 26. srpnja u Washingtonu

Golok Jigme i Mike Pompeo 26. srpnja u Washingtonu

Optužbe koje je na temelju izvješća kineskih aktivista iz Washingtona iznijela Gay McDougall graniče sa znanstvenom fantastikom, jer je naprosto nemoguće sakriti 2 milijuna ljudi i nekakve “kampove za političku indoktrinaciju”. Osim toga, nije jasno kako takve optužbe nisu došle od predstavnika najveće skupine ujgurskih disidenata i “boraca protiv režima” ETIM i ETESA, koje kineske vlasti smatraju terorističkim skupinama ideološki bliskima Al-Qaedi i kao takve su van zakona? Sve što je Gay McDougall rekla se temelji na izvješću tajnih aktivista, koji podatke dobivaju iz svojih tajnih izvora iz Kine, a ti izvori tvrde kako Peking 2 milijuna Ujgura drži zatvorene u kampovima za političku indoktrinaciju.

Uopće ne treba sumnjati da represivni aparat Kine situaciju Xingjangu želi držati pod kontrolom i neće dozvoliti islamističke ustanke ili narušavanje javnog reda i sigurnosti, prije svega zato što kroz tu pokrajinu prolazi važna prometna, naftna i plinska infrastruktura koja Kinu povezuje s Rusijom.

Dio Ujgura se u zapadnoj kineskoj pokrajini Xinjiang politiku Kine vidi kao napad na njihov kolektivni sunitski identitet i za obranu istoga je krenuo putem sukoba u odnosima s komunističkim vlastima.

Najveća organizacija koja djeluje u tom smislu je Islamski pokret Istočnog Turkestana, muslimanska separatistička skupina sa sjedištem u Xinjiangu i “političkim ograncima” u Turskoj i drugim zemljama, provela je na desetke terorističkih napada u kineskim gradovima poput Šangaja i Yunnana, ali djeluje i na mjestima poput Afganistana i Sirije, gdje se oko 5000 njihovih militanata bore u redovima Al-Qaede ili “Islamske države”.

Peking je posljednjih nekoliko godina pojačao mjere sigurnosti u Xinjiangu, gdje živi najviše kineskih muslimana. Ujguri također žive u susjednom Kazahstanu, Uzbekistanu i Kirgistanu.

Povijesno gledano, strogo vehabijsko tumačenje islama je snažno utjecalo na  Ujgure tek posljednjih nekoliko desetljeća XX stoljeća. Niz povijesnih i obavještajnih radova dokumentira povećanje dotoka saudijskog novca i utjecaja Saudijske Arabije u pokrajini Xinjiang devedesetih godina prošlog stoljeća, što je dovelo do radikalizacije lokalnog stanovništva, kao na primjer u Indoneziji i Maleziji, gdje su vehabijski i selafijski propovjednici prethodno otvorena muslimanska društva pretvorili u zatvorene konzervativne zajednice u samo nekoliko desetljeća.

No, suzbijanje radikalizma i terorizma, obzirom da je Peking organizacije ETIM i ETESA proglasio terorističkima, je jedna stvar, a “internacija” gotovo 20% populacije kineskih Ujgura u “tajne logore za indoktrinaciju” je apsolutna besmislica, koju je Reuters objavio pod naslovom “UN kaže da ima vjerodostojna izvješća kako Kina milijune Ujgura drži u tajnim logorima”, a tek kasnije spominje da to ne tvrdi UN, nego odvjetnica za ljudska prava Gay McDougall iz Sjedinjenih Država i izvješća kineskih aktivista iz Washingtona.

Ova je vijest opasna i namjerno plasirana u ovom obliku s ciljem da se unese razdor u odnosima između Pekinga i islamskog svijeta, jer je logično da će muslimani u svijetu, nakon ovako sročenog naslova, reagirati i tražiti da se obrane prava Ujgura, kao što je bio slučaj s narodom Rohingya u Mianmaru, a sve zbog činjenice što mnogi ne čitaju dalje od naslova, a ako je Reuters rekao “kako je UN potvrdio da Kina u koncentracijskim logorima rži muslimane”, onda to mora biti “istina”, čak i ako takvo izvješće nigdje ne postoji, osim u glavi Gay McDougall i uredništvu nekada možda ugledne novinske agencije.

OHCHR / Reuters

49
Ostavite komentar

avatar
10000
 
31 Grupirani komentari
18 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
48 Komentatori
ventilatorbbbbMakedonacEuroShihan sensey Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Bart
Gost
Bart

Ako smo vec kod konc logora koliko se Amerikanaca nalazi u privatnim zatvorima po cijeloj USA i koji sigurno nemaju nikakva prava? Jer privatni zatvori u USA su veliki biznis. Sto je zatvor vise popunjen to je bolji profit.

pero
Gost
pero

A Guantanamo je ljetni kamp….

Novi grga (zuzu)
Gost
Novi grga (zuzu)

Kakva glupost! Kinezi sprjecavaju stvaranje pete kolone i to jako uspjesno.
Pa u Kini nema dobrih fakulteta pa moraju malo na indoktrinaciju po arapskim fakultetima.
Svatko tko je proveo neko vrijeme u Kini imao je priliku upoznati njihov mentalitet ( sitni kriminalci ,lopovi,svodnici,dileri.i sl.).
Jedino im priznajem da imaju najbolji janjeci rostilj na svijetu!

Alen
Gost
Alen

Pojas Gaze – Najveći koncentracijski logor u svijetu..

Na ovako sročen naslov Reutersa reagovace oni muslimani cija glava je duboko u americko-saudijsko-ciionistickom sup.ku i koji zbog glave duboko u americko-saudijsko-ciionistickom sup.ku ne zele da vide najveci javni konc logor u svijetu..

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ovo je samo naslov Reuters, a onda pojašnjava budalaštinu svemirskih razmjera i kako SAD koriste UN za promicanje dezinoformacija. Ova koza, Gay McDougall , na temelju “kineskih izvora” iz Washingtona , koji imaju svoje “underground” izvore u kini veli da je 2 milijuna Ujgura u tim logorima. To je 20% populacije Ujgura u Xinjiangu. Cilj je da zemlje Organizacije islamske suradnje zavade s Kinom, to se vidi iz aviona. treba vidjet kako je vijest prenijela Al-Lažira i Al-Arabiya. Možda oni kre*eni iz Saff ba

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Ko ono reče: Ugasite Reuters” Ko je da je nije bio budala

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Zaustavite Reuters! rekao je Dzavid Nimani, jedan od vodecih kosovskih komunista tog vremena , nakon sto je je izvjestajna (kapitalisticka propagandna masinerija sa sjedistem u Londonu ) agencija Reuters u proljece 1981.” izvijestila” o protestnim nemirima na Kosovu.

Zagor
Gost
Zagor

Otac Zane Nimani?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Ne , Zana Nimani je kcerka dr.Sokola Nimanija nekad presjednika Saveznog komiteta za rezerve hrane ( tog resora vise nema od kad su lopovi 90 tih ispraznili silose i skladista ) i Antigone Nimani , tada voditeljice Radio Jugoslavije .

Ivan
Gost
Ivan

Henry Kissinger je svojedobno kazao da su priče o ljudskim pravima, priče za malu djecu!

dalmata
Gost
dalmata

Sjor ”IVan”,za one velike glupane,buzdovane koji imaju mozak dice od 2 miseca i 3,5 dana

rodoljub
Gost
rodoljub

Svako ko se brani od americke diktature i terora, taj krsi ljudska prava. Ljudska prava najvise su krsili Indijanci , Vijetnamci, Iracani, Libijci, Srbi, Sirijci, …. previse ima, ne mogu sve nabrojati.

Alan Ford
Gost
Alan Ford

a što ćemo sa onima koji se brane od srpske diktature ?

Oko
Gost
Oko

Jel si to u Jutarnjem procitao da je Tito sa babine strane bio direktni potomak Cara Dusana pa se u svojoj glavi boris protiv Srpske diktature? Evo ja kao Srbin da ti odgovorim, dajte ponovo nekog Jozu a Vucic,Kolinda,Alija I svi ostali iz EU luktarskog pozorista nek se teraju u 3pm.

Majk Majers
Gost
Majk Majers

Pojacat im terapiju

!!!
Gost
!!!

@ALANE:BRAVO,BRAVO,BRAVO!Pravi odgovor.

Kažun
Gost
Kažun

VOA,15.8 2005-IZVOR Drugi svjetski rat i logori za Japance u Americi 15 august, 2005 Podijeli Print Danas se obilježava šezdeseta godišnjica kapitulacije Japana, odnosno zvanično okončanje Drugog Svjetskog rata. Kapitulacijom Japana je okončano krvoproliće, dok su u Sjedinjenim Državama tokom tri godine rata, Japanci i njihovi potomci bili zatočeni u logorima. Od 120 hiljada ljudi koji su bili natjerani da žive u logorima, osam hiljada ih je živjelo u kampu po imenu Topaz, u okolini mjesta Delta, savezna američka država Utah. U ovom pustinjskom regionu se još uvijek mogu vidjeti ostaci tog sabirnog logora. Kako izvještava Deborah Block, ljudi koji su bili poslani u ovaj kamp, osjetili su šta znači platiti cijenu koju nose predrasude. Više od šezdeset godina , ostaci ovog kampa stoje kao testament nasilnog utamničenja Japanaca tokom Drugog svjetskog rata. Grace Oshira je u kampu živjela kao tinejdžer. ”Smiješno je, jer kada smo došli u Topaz, tamo su nas dočekali izviđači sa velikom zastavom, tu su bili i bubnjari u čast dobrodošlice. Na natpisu je pisalo: Dobordošli u Topaz, pustinjski dragulj.“ Sedmog decembra 1941. godine je japanska vlada napala američku bazu Pearl Harbour na Havajima. Japanci koji su živjeli u Sjedinjenim Državama su počeli bivati smatrani rizičnim po sigurnost zemlje. Dva mjeseca kasnije je američka vlada izdala naredbu da se Japanci koji su živjeli na zapadnoj obali Amerike, zastvore u sabirne centre . Od njih su dvije trećine bili američki državljani, uključujući Grace. ”Mi nismo ni znali hoćemo li moći ostati u ovoj zemlji.“ Dat im je rok od samo dvije sedmice kako bi prodali sve što su imali. Bili su u mogućnosti sa sobom ponijeti samo ono što su mogli. Grace je u Topaz došla sa pomajkom i bakom. Njen otac je poslan u drugi kamp, dok mu vlasti nisu dozvolile da se poveže sa porodicom godinu dana kasnije. Grace i njen otac su pisali jedno drugome čitavo vrijeme dok su bili razdvojeni. Vlasti su cenzurirali pisma u logorima. ”Ustanovila sam da je dio mog pisma bio odrezan.I ne sjećam se šta sam u tom dijelu napisala da bi ga oni cenzurisali.“ Usprkos poteškoćama, Japanci su Topaz pretvorili u uspješnu zajednicu. Organizirali su sportske i muzičke događaje, zabave, imali crkvene grupe i pohađali školu. Premda su postojali tornjevi za osmatranje, često su i administratori i stanovnici Topaza ignorirali bodljikavu žicu. Grace se sjeća da je izlazila van logora i da joj je čak bilo dozvoljeno da ide u šoping u obližnji grad. ”Prema nama se nisu odnosili nepošteno, ni brutalno. Smještaj je bio grozan, ali su ljudi bili dobri.“ Jane Beckwith, nastavnica iz mjesta Delta želi očuvati ovo mjesto, pa je barake pretvorila u muzej. ”Mi smo demokratska zemlja, a opet smo zatvorili 120 hiljada ljudi koji nisu pokazali nikakvu nelojalnost prema ovoj zemlji. To se ne bi trebalo raditi u demokraciji.“ Jane-in otac je za vrijeme Drugog Svjetskog rata izdavao lokalne novine i u njima objavljivao fotografije učenika, Japanaca iz kampa, za školski dnevnik na kraju godine. Topaz je zatvoren na kraju Drugog svjetskog rata.… Pročitaj više »

Grdi
Gost
Grdi

“Normal is an illusion. What is normal for the spider is chaos for the fly.”

Acrobat
Gost
Acrobat

O tome da Ujguri u toj najzapadnijoj autonomnoj pokrajini imaju tretman poput Albanaca na Kosovu za vrijeme Mikosevica – niko ni rijeci da prozbori. Ili o tome kako su vjestacki u tu pokrajinu, osobito u vece centre naselili Han Kineze, te populaciono od njih nacinili manjinu – opet niko ni rijeci.

Fidel
Gost
Fidel

Eto, ti si objavio tu važnu vijest, sam uzmi tabletice i na spavanje…

!!!
Gost
!!!

Fidel:Svakom nudis tabletice,ocigledno i sam uzivas u njima.Prijatno!

Acrobat
Gost
Acrobat

Kineske vlasti uvele su dvostruke procedure za izdavanja pasoša na osnovu kojih se uvode ograničenja putovanja Tibetancima i pripadnicima drugih etničkih manjina.

Prema novim procedurama izdavanja pasoša, stanovnici s područja koja pretežno naseljavaju Tibetanci ili Ujgur muslimani trebaju priložiti znatno više dokumentacije u odnosu na ostale građane, tvrde u organizaciji Human Rights Watch.

Otvorene odbijenice

Navode da pripadnici tih skupina čekaju i po pet godina na dobijanje pasoša ili im se uručuju otvorene odbijenice bez ikakvog obrazloženja.

Čini se kako su nove procedure uslijedile kao dio nastojanja vlade da spriječi putovanja koja imaju za cilj vjersku naobrazbu ili odlazak na hadž, uključujući i zabranu prisustvovanja manifestacijama koje predvodi dalaj lama, duhovni vođa Tibetanaca u egzilu, prema Human Rights Watchu.

Direktorica za kineska pitanja pri toj organizaciji Sophia Richardson pozvala je kineske vlasti da “što prije zaustave ovakav sistem izdavanja pasoša kojim se vrši očigledna diskriminacija (među građanima)”.

Kina primjenjuje ubrzani postupak izdavanja pasoša u regijama koje pretežno naseljavaju Han Kinezi, kao i etničkim manjinama koje s tog područja podnesu zahtjev za pasoš.

Izvor: Al Jazeera

Fidel
Gost
Fidel

Izvor: Al Jazeera…pametnom dosta, sigurno je sve “istina”…HRW filijala CIA bande, jesu ti jaki izvori, sve obična banda…ajd sad od*jebi i na piši više gluposti….

Brom
Gost
Brom

Ako je toliko situacija alarmantna sa dodeljivanjem pasoša, onda bi bilo lepo da nam objasniš kako su onoliki Ujguri iz Kine došli u Siriju da ratuju?

Shihan sensey
Gost
Shihan sensey

Ma cure i dečki. Sva ta družina koja se bavi ljudskim pravima, sve te silne organizacije, udruge i pojedinci, sve vam je to vezano uz prije svega, američke a onda i ostale obaviještajne službe tkzv. zemalja zapadnog civilizacijskog kruga. Svako njhovo dijelovanje je prije svega u korist vladajućih u tim zemljama. Njihova osnovna zadaća je da u datom času graknu na državu, narod, religiju i slična obilježja, onih država, naroda, etničkih skupina, religioznih skupina i sl., koje im se ne žele pokoriti i činiti ono što Zapad od njih očekuje i traži ili se ne daj bože protiviti amerima i zapadu, odnosno spriječava ih ili smeta u krađi dobara kojima taj identitet raspolaže. Obično su do sada takvi izvještaji služili da poljuljaja vjera u postupke neke “napadnute” zemlje. U ovom slučaju to je NR Kina. Ovog trena slične aktivnosti vjeovatno se odvijaju u Iranu, proljetos trovanje oca i kćeri, događaji u Armeniji. Može se satima nabrajati. Sjetite se Arapskog proljeća, priprema Pustinjskih oluja i sl. U Siriji to traje godinama prije rata, a u ovih sedam ratnih godina to se radikalno intenziviralo (sjetite se samo bačenih bojnih otrova, neviđenih dječijih ranjavanja i pogibija). Sjetite sr samo lokalnih ratova na Balkanu. Jučer i danas sa istim ili sličnim obrascima, ne provjerenim, odnosno vrlo teško provjerljivim polu “informacijama” koje Zapad pušta u eter putem svojih medija svijetu, ustvari želi uvjeriti vlastito stanovništvo u ispravnost postupaka zapada u borbi za humanost, čast i poštivanje ljudskih prava i opravdati pred svojim narodima prljave postupke njihovih vlasti. Pa to vam je samo jedan od segmenata, odnodno oblika onog što smo nekad nazivali “informacioni”, pa “specijalni”, danas to zovemo “hibridnim” ratom. To je provjereni oblik ratovanja od kad postoji povijest ratovanja. Na Zapadu ništa novo.

cicos
Gost
cicos

Bilo bi lijepo da napisu koji redak na temu “kampovi za indijanizaciju” dok nisu indijanci postali Mohikanci.
A bas su tajni ti kampovi kada se ovde pise o njima.

......
Gost
......

Zanima me samo jedno, dali te budale procitaju taj tekst prije nego ga javno procitanu ili kad dodju dobiju tekst i citaju a da ni neznaju sta su procitali. Ja mislim da ima sve manje budala koje vjeruju u USA. Jedan moj kolega je vjerovao da je ono sto ameri kazu zakon i istina (full ogranicen), a sad misli da su najvece zlo.

Tak
Gost
Tak

Počelo je žešće demoniziranje

Pero
Gost
Pero

Samo 2 milijuna? Cudno da nije 6 milijuna. U biti, nemoze biti sest, onda vise nebi bili broj jedan.

Kolega 105
Gost
Kolega 105

Kako je izjavila Gay McDougall:
Da bise ti jadni muslimani oslobodili muka SAD ce im svima ponuditi azil, ali pod uvijetom da postanu medjunarodni teroristi za interese amerikenjaca.

IVE IZ PECALBE
Gost
IVE IZ PECALBE

Mislim da u SAD u rezervatima (drugi naziv za koncetracione logore) zivi vise od 2 milijuna domoraodackih indijanaca.

...
Gost
...

A bas sam se pitao, koji bi bio razlog da nametnu sankcije Kini…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

Gay McDougal:
Zabrinutost,briga,ulaganje u skolstvo?
Visa samoubilacka?

mars
Gost
mars

Predlažem “Reuters-u” da prenese sljedeću vijest : “Hilari u gaćama ima 25 cm muškog ponosa, a Donald je nekada davno bio žensko, pa je vremenom promjenio spol”. Izvor – ja. Dokazi – moja riječ. Jbg, jest da nemam iza sebe nikakvu vladinu ili nevladinu “renomiranu” agenciju ili organizaciju zvučnog imena koja bi mojim tvrdnjama dala određenu težinu, niti sam poznata i slavna ličnost od formata (već samo obični “ja”), niti se zovem “Gay”, ipak molim čitaoce da dotičnu informaciju razmotre kao moguće vjerodostojnu, jer izgleda da danas tako funkcioniše “istina” u medijima, kako u krupnim međunarodnim i međudržavnim pitanjima, tako i u trivijalnostima kao što je moja gornja “informacija” – na riječ.

Sinisac
Gost
Sinisac

Očekuje se da USA preko satelita naoruža Ujgure za pravednu borbu za samostalni Ujgurstan,naravno da ce NATO podržati pravednu borbu protiv Kine?

fb slo
Gost
fb slo

Kad čujem za neku grupu branitelja ljudskih prava, koja djeluje nekdje pored BBC-a ili CNN-a, daleko od “terena”, plašim se za Oskare, kuda če ove godine…

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze

Pa ako to Reuters javlja ko sam ja da sumnjam u to 🙂

Marko S.
Gost
Marko S.

Kinezi žestoko guše narod na Tibetu. Sa jedne strane zao mi je naroda, ali u svemu ovome vidim i pozitivno jer držim taj njihov tibetanski budizam kao veliki jaram oko vrata od kojeg nema koristi niti čovjek niti Bog.

Marko S.
Gost
Marko S.

Ovaj budizam se moguće i najbolje liječi komunističkom terapijom.

DAWOR
Gost
DAWOR

Daaaa…..striček Reuters….kako ti kažeš….a zaboravio si javiti i da slonovi lete mašući veeeelikim ušima…..

Jole
Gost
Jole

Reuters = agencija u vlasništvu Rothschilda,a osim nje kontroliraju i većinu ostale nacionalnih agencije na Zapadu preko kojih prosljeđuju biltene iz centrale.Jedna od njih je i HINA.

alan ford
Gost
alan ford

Reuters je lažljivi cionistički medij iz duboke države, isto kao i ostale velike agencije Associated Press, France Press, DPA i ostala đubrad.
Reuters je osnovao hazar Paul Julius Reuter u 19. stoljeću, a njegovo pravo ime i prezime bilo je Bar Israel Josaphat.
I to što govore predstavnica SAD-a za ljudska prava i predstavnik UN-a za ljudska prava, to treba obrisati od guzicu. UN je cionistička prćija Rokefelera, Rotšilda i Sorosa… Ti predstvanici UN-a su lani isto tako srali da je bilo napada kemijskim oružjem u Siriji i da su za njega odgovorne Asadove snage.. Toliko o njihovoj vjerodostojnosti..
Radi se o tipičnoj cionističkoj podmukloj igri, pokušaja destabilizacije države, koja njima ne odgovara. Jer Kina postaje prejak igrač. Cio-hazari, i oni iz Izraela i oni iz SAD-a, i naravno njihovi pajdaši cio-vehabije iz S. Arabije, već godinama pokušavaju mutikašiti među Ujgurima u Kini, pokušavaju tamo napraviti terorističke skupine Mosadovih izroda Al Kaide, ISIL-a i ostaliih.. Na isti način, cio-mafijaši sa svojim cio-vehabijskim pajdašima, pokušavaju mutikašiti i u srednjoazijskim muslimanskim državama, koje su ranije bil u sastavu SSSR-a i destabilizirati ih. U tih 5 država, Kazahstanu, Uzbekistanu, Tadžikistanu, Turkmenistanu i Kirgistanu, na vlasti su sekularni državnici, koji imaju dobre odnose sa Moskvom. Zapadni kurvanjski mediji nazivaju te državnike diktatorima i despotima, i propagiraju “demokrate” iz izraelsko-saudijske laboratorije Frankeštajnovih čudovišta: Al Kaida, Taliban, ISIL i ostali cio-monstrumi.

alan ford
Gost
alan ford

comment image

alan ford
Gost
alan ford

Cio-hazrski Reuters izmišlja”koncetarcijske logore” za Ujgure u Kini, dok u Izraelu u Gazi, postoji stvarni koncetracijski logor za Palestince, logor, za kojega zna cijela svjetskla javnost, ali nitko ne smije pisnuti o tome, jer bi ga odmah udarila batina antisemitizma. Ali što je sa koncetracijskim, sabirnim logorima za američke građane japanskog podrijetla za vrijeme 2. svjetskog rata? Koji su doista postojali 5 godina.. Čim je SAD krajem 1941. ušao u rat protiv Japana, (uostalom, napad na Pearl Harbour je bio insceniran i namjerno izazvan da bi SAD ušao u rat), svi Japanci u SAD, odmah su pohapšeni i stjerani u sabirne logore, kao potencijalni neprijatelji države.. Cionistički Holywood koji nas inače stalno bombardira sa propagandnim sranjima o hrabrim američkim vojncima u 2. sv. ratu i svim ostalim ratovima, o hrabrim agentima CIA-e i sličnim govnima, je za 73 godine (od kraja 2. sv. rata do danas) napravio jedan: brojkom i slovima 1 jedini film o toj neugodnoij tematici. Film je snimljen 90-ih godina, zaboravoio sam točan naslov: Snijeg koji pada na cedar, ili tako slično, sa Ethan Hawkeom u glavnoj ulozi, i to i u tom filmu je tematika na holivudski način lijepo ublažena i umekšana, ljubavnom, srceparajućom pričom između glavnog junaka i jedne Japanke.. Inače isto propagandnmo sranje, napravio je i Walt Disney sa svojim dugometražnim crtićem “Pocahontas” , također 90-ih godina… U kojem je britanski osvajać John Smith imao ljubavnu vezu sa lijepom Indijankom Pocahontas (koja je doista postojala), i inače sve je prikazabo kičasto, i ljigavo, kao i obično u Disneyevim filmovima. Međutim, da su britanski kolonijakni gospodari poklalli Indijance i oteli im zemlju, to naravno Hollywood neće prikazati. U više od 100 godina povijesti Holywooda, napravljen je samo jedan jedini takav kritični film o genocidu nad Indijancima, “Plavi vojnik” 70-ih godina, i to je bio mali niskobudžetni film, neovisne produkcije…Kevin Costner je 1991. naparavio onaj veliki holivudski mainstream film “Ples sa vukovima”, koji je bio propagandno govno… Bijeli “pošteni” hrabri američki vojnik kojega je igrao Costner, spašava indijance.. da pobljuješ od lažne patetike… SAD i cio-hazari u propagandnom ratu protiv Rusije, često govore, kako je Rusija ranije stoljećima navodno osvajala manje i slabije narode…. Međutim, azijatski narodi koje je Rusija navodno osvajala, i dan danas su su živi, odnosno njihovi potomci u Sibiru i azijskim dijelu Rusije, kao i azijatski narodi u srednjezaijskim državama, dok su humani anglosakonsci istrijebili skoro sve indijance (koji također vode podrijetlo iz Azije i srodni su sa azijatskim etničkim skupinama u Sibiru), i tako je postotak indijanaca u SAD- i Kanadi danas oko 1%. Taj bijedni osatatak indijanskog stanovništva je strpan većinom u “rezervate” (logore), u kojimažive u socijalnoj bijedi, i puno je alkoholizma i slično. Vjerovali ili ne, imaju neke franjevačke misije u SAD-u, koje sakupljaju novac za te indijance i brinu se o njihovim problemima.. Ja samo osbno svojim očima vidio prospekte tih misija na engleskom i njemačko u kojenm se prikazuje bijedno stanje tih indijanac i moli se vjernike da doniraju novac. Čovjek se pita, gdje su ti… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb

A Mali veliki čovjek sa bobrok Hofmanom?

Euro
Gost
Euro

Reuters -gluposti za zaostale

Makedonac
Gost
Makedonac

Ovaj americki projekt nece uspeti. Mogu samo da jedu trice i GMO kukuruz

ventilator
Gost
ventilator

Nemorate,kako onaj reće, zaustaviti REUTERS, ali mu nemorate ni sve vjerovati, pogotovo danas u eri perfidnih lažnih vijesti, odnosno polu istina koje su gore od laži. REUTERS citira američku odvjetnicu za ljudska prava koja navodi ugroženost ljudskih prava Ujugua, kineske manjine,muslimanske vjeroispovijesti. Pa čim se spomene američka zabrinutost za ljudska prava meni ne dođe zaplakati nego ridati. O kojim ljudskim pravima govore oni koji su svojim osvajačkim ratovima, zadnjih decenija pogazili prava milijuna ljudi uništivši im države, koje su bile koliko toliko sređene i itekako vodile računa o ljudskim pravima, kako vijerskim tako i manjinskim. O kojim judskim pravima se može govoriti u Sudijskoj Arabiji, posebnom miljeniku USA.,koja im ujedno služi kao trojanski konj, koja se sa svojim petrodolarima preko separatskih pokreta,kao što su Vehabije i slični, u ime i za interese Amerike podriva određene države, koje se ne povinjavaju Zapadu i USA.Svjedoci smo kako je počelo u Čečeniji, da ne spominjemo Arapsko proljeće i evo nas sada u Kini, gdje treba zatalasati Ujudursku manjinu da Žuta rasa ne bi mirno spavala i to upravo sada kad je svijetu pokazala prednosti svog sistema.Naravno ima tu sa kineske strane i mana, ali kad se zbroje plusevi i minusi u ovom slučaju pretežu plusevi.EJ LJUDI PA TREBALO JE TIH MILIJARDU I POL LJUDI DOVESTI DO JEDNOG SOLIDNOG LJUDSKOG ŽIVLJENJA.Očito da svijetske korporativne elite vide u tome početak svog kraja te im ne preostaje ništa drugo nego da stalno PROIZVODE KAOS U KOME SE NAJBOLJE SNALAZE.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik