Rijad odbjeglog predsjednika Jemena drži u kućnom pritvoru

Mansour Hadi
3 komentara

Saudijska Arabija već mjesecima odbjeglom bivšem predsjedniku Jemena brani da se sa svojom djecom i ministrima vrati kući, prenose jemenski izvori odani marionetskom predsjedniku Mansouru Hadiju.

Jemenski izvori su za Associated Press priopćili da je zabrana posljedica neprijateljstva između jemenskog predsjednika Mansoura Hadija i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), koji su dio koalicije i čije snage dominiraju južnim Jemenom, područjem koje nije pod kontrolom jemenskih narodnih milicija i pokreta Ansarullah.

Mansour Hadi i većina njegove vlade su u saudijskoj prijestolnici, Rijadu, gdje su proveli većinu vremena od početka  saudijske agresije na zemlju u ožujku 2015. Saudijska monarhija i zaljevski saveznici su pokrenuli rat pod izlikom povratka na vlast svog saveznika Mansour Hadija.

Hadiju je sada onemogućeno da se vrati u južni Jemen, što potvrđuje gubitak autoriteta odbjeglog bivšeg predsjednika čak i na jugu zemlje, koja je nominalno pod njegovom upravom.

Hadi je posljednji put napustio Jemen u veljači. U više navrata je slao pisanu molbu saudijskom kralju Salmanu i tražio dozvolu da se vrati kući. Niti jednoj od molbi nije udovoljeno, rekao je za turski Daily Sabah sigurnosni dužnosnik iz njegove pratnje.

U kolovozu je Hadi osobno išao u Rijad, odakle se planirao vratiti u Aden u jugozapadnom Jemenu, ali je potjeran iz zračne luke, rekao je njegov sigurnosni dužnosnik.

Saudijci su mu nametnuli oblik kućnog pritvora. Kada Hadi pitao da ode, oni su mu odgovorili kako za njega nije sigurno da se vraća u zemlju, jer postoje urotnici koji ga žele ubiti, a Saudijci strahuju za njegov život”, rekao je.

UAE su rasporedili naoružane milicije u južnom Jemenu, na područjima koja su prethodno kontrolirale snage Hadija. Osim toga, tamo su snage UAE izgradile najmanje 18 tajnih zatvora, a bivši zatvorenici su rekli da su u njima sustavno mučeni, stoji u istrazi koju je ljetos proveo AP.

Sve više prevladava uvjerenje da Saudijska Arabija i UAE iskorištavaju odsustvo Hadija u Jemenu kako bi ojačali svoju dominaciju nad južnim područjima zemlje i produljili krvavi rat, kojeg su započeli bez da su ostvarili ijedan od deklariranih ciljeva.

U utorak su Ujedinjeni narodi pozvali na okončanje saudijske agresije protiv Jemena, koja je prouzročila humanitarnu katastrofu u najsiromašnijoj zemlji u arapskom svijetu. Prema najnovijim podacima UN-a je saudijskim zračnim udarima je do sada ubijeno više od 12 000 civila. U zemlji vlada glad, epidemija kolere, nestašica vode, lijekova i osnovnih potrepština. nakon nedavnog ispaljivanja starog sovjetskog balističkog projektila od strane jemenskih boraca na Rijad, koji je dosegao saudijsku prijestolnicu, ali je oboren u blizini međunarodne zračne luke, saudijski režim je najavio jačanje postojeće pomorske i zračne blokade svih zapadnih područja koja su pod nadzorom jemenskih Huti milicija, boraca pokreta Ansarullah i ostataka jemenske vojske, u prvom redu Republikanske garde, koja nije podržala prevrat kojim je Saudijska Arabija na vlast dovela sada zatočenog bivšeg predsjednika Mansoura Hadija.

AnsarullahHutikralj salmanMansour Hadi
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
6 godine prije

Po naredjenju Rijada, pricidnik u kucnom pritvoru mora pijevati:
Dodji na morski greben
da te jos jednom Jemen.

Hezbollah
6 godine prije

Off topic, SAA i saveznici oslobodili Al Bukamal, molim logično da napiše jedan članak.

Bozon
6 godine prije

Kakav gmizavac moras biti da bi bio Mansour Hadij, predsednik svoje rodjene zemlje koji trazi od druge zemlje da zbog njega ubija, pali, gazi, izgladnjava i muci vlastiti narod, a sve to ne bi li dosao opet na vlast.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI