Rusija će povećati proizvodnju vojne opreme

Rostech
15 komentara

Rostech – ruski državni gigant odbrambene industrije – obećao je da će poboljšati svoje proizvodne kapacitete kako bi održao korak s rastućom potražnjom za vojnim hardverom usred djelomične mobilizacije, objavila je korporacija u srijedu. Određene upravljačke odluke su već donesene, dodaje se.

„Danas su mnoga preduzeća Rostecha već uvela posebne uslove rada: zaposleni rade prekovremeno, a često i vikendom“, navodi se u saopštenju Rostecha, dodajući da će „dodatno povećati svoje proizvodne kapacitete kako bi ispunila ciljeve“ koje je postavila Moskva. . Korporacija je takođe izrazila nadu da će “njen doprinos zajedničkom cilju pomoći Rusiji da pobedi i izađe kao pobednik”.

Saopćenje je uslijedilo u trenutku kada je ruski predsjednik Vladimir Putin zahtijevao od odbrambene industrije da ubrza svoj rad u okviru državnog programa nabavke i nabavke odbrane. Rostech je odgovoran za 40% svih ugovora o nabavci odbrane, saopštila je korporacija. Gigant odbrambene industrije između ostalog proizvodi ratne avione, artiljerijske sisteme, visokoprecizno oružje, komunikacione uređaje i sisteme radioelektronskog ratovanja.

Ranije u srijedu, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je djelomičnu vojnu mobilizaciju. On je rekao da je Ministarstvo odbrane preporučilo povlačenje vojnih rezervista u aktivnu službu usred dugotrajnog sukoba u Ukrajini i Donbasu.

Prema riječima ministra odbrane Sergeja Šojgua, mobilizacija bi uključivala pozivanje na oružje oko 300.000 rezervista, ili nešto više od 1% punog mobilizacionog potencijala Rusije.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

Rostechrusijavojna oprema
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
1 godina prije

Da li se tako danas zove prelazak privrede na ratni mod!?

Sardelino
1 godina prije

Ruska vojska, zbrajajući sve vojnike na službi duž obrambenih punktova države broji više od 800 tisuća vojnika. Svi ti vojnici već su uvježbani za dodijeljenje im zadaće.
300 tisuća već uvježbanih vojnika može se prebaciti na zadatke u Ukrajini vrlo brzo a ovi rezervisti mogu popuniti mjesta odakle su ovi povučeni i na miru se dodatno obučiti.

Krim
1 godina prije

Nekako zaboravljamo 2014? 😞

Max
1 godina prije

trebalo je prije.

mrdo
1 godina prije

“oko 300.000 rezervista, ili nešto više od 1% punog mobilizacionog potencijala Rusije”, što će reći da je puni mobilizacioni kapacitet 30 000 000 (trideset miliona) i to dobro naoružanih.

Da li će drang nach osten ovaj put da uspije?

Hattori Hanzo
1 godina prije

U ratu je jedna stvar najvažnija a to je da nije na tvojoj teritoriji i ako je moguce da je blizu radi opskrbe vojske.Dok god ekonomija funkcionira mozes ratovati godinama.

hiber
1 godina prije

Mene zanima hoće li se mobilizitani prethodno morati cjepiti na covid? Pola od ovih 300.000 će izginuti već u Rusiji. Iz Rusije ce zdimit barem još nekoliko miliona. Valjda je to neka vrsta daljnje depopulacije. A i ovo sto stigne u Ukrainu brzo će se predati, poženiti Ukrainkama i ukrainizirati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI