Rusija, Iran i Azerbejdžan dogovorili integraciju energetskih sustava triju zemalja

Dalekovod visoki napon struja zice
2 komentara

Rusija, Iran i Azerbejdžan su potpisali sporazum o zajedničkoj izradi studije izvodivosti projekta povezivanja energetskih sustava triju zemalja .

“12. kolovoza Rusija, Azerbejdžan i Iran sklopili su sporazum o zajedničkoj izradi studije izvodivosti projekta stvaranja energetskog koridora „Sjever-jug“ između energetskih sustava Republike Azerbejdžan, Islamske Republike Iran i Ruske Federacije”, izvijestile su RIA Novosti, pozivajući se na jednog od programera projekta.

Iz Rusije su strane u sporazumu „Operator sustava“ i „Rosseti“, iz Azerbejdžana „Azerenergia“ i iz Irana iranska kompanija za upravljanje prijenosom električne energije i prijenosom „Tavanir“.

Podsjetimo, koridor „Sjever-jug“ je veliki infrastrukturni projekt koji povezuje St. Peterburg u Rusiji s iranskom lukom Bandar Abas na obali Perzijskog zaljeva, strateški važnom centru za iranski tranzit.

Podsjetimo, na ideju izgradnje ovog koridora, tada samo transportnog, došli su ruski inženjeri još krajem 19. stoljeća, ali nikada nije proveden iz geopolitičkih razloga. Tu su u igri bili odnosi Sovjetskog Saveza i Rusije s Turskom i Iranom, s jedne, te američki odnosi s Turskom i Iranom, s druge strane. U različitim razdobljima su se oni poboljšavali ili pogoršavali, što je direktno utjecalo na razvoj projekta.

Rusija i Iran su ponovno otvorili to pitanje 1998. godine, kada je utemeljena zajednička stručna skupina, a sljedeće godine je Vlada Islamske Republike službeno odobrila izmijenjene studije o izvodivosti. Međutim, sankcije protiv Irana ponovo pokopale projekt i on je ostao mrtvo slovo na papiru sve do nedavno. Iran se oslobodio zapadnih sankcija, a Rusija je zadržala prijateljske odnose s Teheranom.

I dok izgradnja plovnog dijela transportnog koridora ”Sjever –jug” još uvijek čeka, kopneni dio se od travnja prošle godine do danas pretvorio u jedno veliko gradilište. Ovdje je posebno zanimljivo koliko je malo potrebno da se dogovor među partnerima realizira, ako ima volje i sredstava, a Rusiji, Azerbejdžanu i Iranu ne manjka ni jedno ni drugo.

Sada su odlučili da dio projekta budu i energetske mreže tri zemlje, što znači zajedničko ulaganje napora u osiguranju stabilnosti ovog područja. Podsjetimo da se sklapanje ovakvog sporazuma olakšalo i dogovorom „Kaspijske petorke“, potpisanog 12. kolovoza. 2018 u kazahstanskoj luci Aktau, kojim su se Rusija, Kazahstan, Azerbejdžan, Turkmenistan i Iran dogovorili oko svih spornih pitanja vezanih za Kaspijsko more i otvorili put za multilateralnu suradnju zemalja članica skupine u svim područjima.

Rusija se će kao dio koridora Sjever-jug graditi plinovode od Irana do Indije i Pakistana

Transportni koridor ”Sjever–jug” od St. Petersburga do juga Irana postaje stvarnost

Ugovor Kaspijske petorke sahranio imperijalističku teoriju “Heartlanda”

kaspijska petorkaSjever - jug
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Andreey
4 godine prije

Urednici dragi, tek se radi studija izvedivosti, do integracije je dugačak put…
Molim mjenjajte naslov, da bude verodostojniji.
Lp!

davor
4 godine prije

Nije dosad provedeno između ostalog i radi “tyranny of Mackinderesque geography”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI