fbpx

Kad Washington izračuna što je napravio, Putin će mu zahvaliti na sankcijama

Vladimir Putin - Donald Trump

Nakon što su Zastupnički dom i Senat američkog Kongresa usvojili sankcije protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, Rusija i Iran 1. kolovoza potpisuju sporazum vrijedan 2,5 milijarde dolara za izgradnju željeznica, među ostalima i dionica potrebnih za punu uspostavu prometnog koridora ”Sjever –jug”, koji će povezivati St. Petersburg s iranskom lukom Bandar Abbas, a plan je produžiti ovaj infrastrukturni pravac do indijske luke Mumbai.

Sporazum je potpisan između ”Organizacije za industrijski razvoj i obnovu Irana” i kompanije ”Transmašholding”, najvećeg dobavljača željezničke opreme u Rusiji. Tvrtke su se složile da će stvoriti posebnu tvrtku za zajednička ulaganja, takozvani ”joint venture” u vlasništvu 80%, čak i ako će u potpunosti biti financiran od ruskih partnera. Iran je, nakon desetljeća sankcija koje su veliki dio transportne infrastrukture u zemlji dovele do propadanja, trenutno u zamahu u izgradnji infrastrukture.

Provodi gotovo potpunu rekonstrukciju autocesta i željezničke mreže. Zemlja očekuje da će u narednih pet godina izgraditi 15 000 kilometara novih pruga, a ova ekspanzija će zahtijevati 8 000 do 10 000 novih vagona godišnje. Jačanje prometne infrastrukture je važno za iransku ideju da iskoristi svoj geografski položaj kao središte komercijalnog transporta u Euroaziji, zbog čega se vlasti u Teheranu oslanjaju na kineski projekt ”Novi Put svile”, ali i suradnju s Rusijom i cijelim post-sovjetskim prostorom.

Iran je također ključni partner, zajedno s Rusijom, Azerbejdžanom i Indijom, za izgradnju transportnog koridora ”Sjever – jug” i ulaže velike napore u uspostavi trgovačkog puta koji smanjuje vrijeme putovanja između gradova na zapadnoj obali Indije i St. Petersburga.

Osim toga, ugovor s Rusijom je znak da su se prevladala regionalna pitanja na Kaspijskom moru.

Potaknute američkim sankcijama, zemlje su sklopile ugovor za proizvodnju željezničkih vagona za nove iranske željeznice, ali je ovo samo posljednji u nizu sporazuma koji potvrđuje rastuće partnerstvo između Teherana i Moskve. Očigledno su ostavljeni po strani stari osjećaji nepovjerenja i rivalstva iz sovjetske ere.

Iran i Rusija su nedavno uspostavili gospodarsko i strateška partnerstva u mnogim sektorima, uključujući  energetiku, infrastrukturu i vojnu pomoć. Na istoj su strani u sirijskoj krizi, kao što je potvrdio glasnogovornik iranskog parlamenta, dok je Iran za Rusiju također prioritet, bilo u koju industriju da želi ulagati.

Trgovina između Rusije i Irana je 2016. udvostručena. U trgovinsku razmjenu je uključena i vrijednost prodaje vojne opreme, kao što su helikopteri Mi-17 i nekoliko raketnih sustava, kao i isporuke neke opreme od posebne potrebe iranskoj vojsci.

Ruske energetske tvrtke su otišle u Iran, a samo je Gazprom nedavno pobijedio na natječaju za razvoj plinskog polja ” Farzad-B”.

Procjenjuje se da će godišnja bilateralna trgovina između dvije zemlje uskoro  dosegnuti ekvivalent od 10 milijardi dolara, što je veliko povećanje u odnosi na trgovinsku razmjenu od 1,68 milijarde dolara u 2014. godini.

Osim kupnje tepiha i prodaje komercijalnih zrakoplova, američke tvrtke ne mogu ostvariti bolje ekonomske veze s Iranom, posebice zbog najnovijih sankcija Washingtona protiv Teherana zbog navodne ”podrške terorizmu i kršenja ljudskih prava od strane iranskih vlasti”

Amerika također imaj veliki utjecaj na poslove europskih tvrtki u Iranu. Tvrtke kao što je francuski Total i naftne tvrtke trebaju američko odobrenje za ulazak na iransko tržište, što je apsurd američko-europskog partnerstva. Međutim, ovakvo ponašanje američkih vlasti ostavlja otvoren prostor Rusiji.

U dobu masovne trgovine i ulaganja u inozemstvu, način na koji zemlje utječu jedna na drugu određuju rast ili pad gospodarskih aktivnosti i odluke poput američkih uvelike utječu na zajedničke razvojne projekte. U tom izazovu sankcije neke aktere izbacuju iz igre i poslove ostavljaju velikom popisu suparnika koji će lakše akumulirati bogatstvo i moć. Kina to zna, Rusija također. Na kraju, Vladimir Putin će se vjerojatno trebati zahvaliti američkom Kongresu koji mu je osigurao nove mogućnosti za razvoj ruske ekonomije.

Opširnije: Transportni koridor ”Sjever – Jug” od St. Petersburga do juga Irana postaje stvarnost

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
22 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije

Tako, se to radi! Odnosi se razvijaju postupno i uz puno povjerenje i podršku obiju strana , a ne ko ameri koji sve gledaju kroz prizmu vlastitog dobitka nauštrb drugih!

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Nisu sankcije toliko ni uperene protiv rusa koliko prema pravljenju ekonomske medje zapad-istok.. S tim da zapad ne moze bez istoka..
Skroz nesto drugo se valja iza ovih sankcija a sigurno je da nece skoditi rusima..
Mozda evropa ili unutar americka borba ..Bog zna….

igi
Gost
igi
3 godine prije

Rusi izgleda nisu naučili ništa iz povjesti;…opet potcjenjuju ratne napore neprijatelja i ne uzimaju ih za ozbiljno i sve dok im moskva ne postane radioaktivna prašina oni će svoje zlotvore zvati partnerima….izgleda da ta voda u moskovskom vodovodu koju je nekada pio staljin a danas putin oštečuje sive čelije pa se ne bi čudio istoj reakciji vlade kao staljina 1941 kada su mu njemačke trupe ušle u državu.

Hash
Gost
Hash
3 godine prije
Reply to  igi

Mislim da griješiš.
Ovaj put su prespremni i teško da će nato fašisti uspjeti prodrijeti unutar ruskih granica. A kad krene kontra, biće “kud koji mili moji”.
Negdje sam pročitao da su izjavili da, ako treći put budu morali smirivati Evropu, za četvrti neće biti potrebe

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Hash

To je navijački komentar a ponajmanje objektivan;…da je putin imao soli u glavi ne bi dopustio puč u kijevu a krimska operacija je samo saniranje propusta…amerikanci su jako zagrizli i europski rat je neizbježan i ako moskva na teritoriju ukrajine pod kontroom kijeva ne radi na obuci i formiranju oružanog opora i obračuna bez miosti s kijevskom kliikom to će ga sutra koštati nekoliko desetak tisuća ruskih života kada se rat razmaše…

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  igi

Smanji unos radioaktivne vode.

bato
Gost
bato
3 godine prije
Reply to  igi

igi
sada smo 2017 i gospodin Putin sigurno dobro igra i šah kada stigne, Stalin mu nije ni do koljena

Mate
Gost
Mate
3 godine prije

Odličan članak.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
3 godine prije

Pa i nebo se baš složija s ovim, jedin aprava korist bi bila da njemcima dođe iz guze u glavi i prikinu USA okupaciju al to je relano ki SF filmovi

Čardak
Gost
Čardak
3 godine prije

Svaki imperij ima vijek trajanja, moguće je da se i ‘Muričkom kraj bliži… Nažalost – to se može odviti na dva načina: mirno i bezbolno ili jako destruktivno. Nećemo dugo čekati na taj odgovor. – Interesantno, inače ne pratim “modernu” glazbu koja je postala toliko komercijalizirana i bezlična da mi se gadi. No naletio sam na jednu pjesmu (spot) i odmah mi je za oko i uho zapela zbog nepogrešive ironizacije “američkog načina života”, pokvarene vlasti, zatupljenih građana i bezbrojnih referenci na očekivani “krah” uz naznake nuklearne apokalipse… Ide se vrlo direktno, ovdje ću navesti nekoliko stihova (uz vlastiti slobodni prijevod): (…) Time is ticking for the Empire. The truth they feed is feeble. As so many times before, They greed over the people, They stumbling and fumbling And we’re about to riot (…) (…) Imperiju vrijeme istječe. Istina kojom [nas] hrane je oronula. Kao i mnogo puta do sada, Spotiču se i mumljaju, A mi se spremamo za pobunu. (…) Možda to i ne bi bilo ništa neobično da pjesmu ne potpisuje Katy Perry, pop-zvijezda i miljenica glazbenog establišmenta, a koji je kako znamo kao i Hollywood držan na kratkoj uzici od strane spomenutog “Imperija”. Moguće je da ste… Pročitaj više »

wand
Gost
wand
3 godine prije
Reply to  Čardak

Rudyard Kipling
What is the main idea of Kipling’s “Recessional 1897”?
The British empire will not last forever.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  wand

E bas se neki dan pitam gdje su pop zvjezde , obicno prate revolucije/promjene…

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  Alen

Alen, to sam se i ja pitao… Nisam čuo ni Eddy Veddera (pearl jam), ni Tom Morella (ratm), ni nikoga od onih koji su bili toliko glasni protiv Busha mlađeg…ništa, ni glasa protiv rata u Siriji, ajde jedino Roger Waters (pink floyd) nešto prigovara Izraelu zbog Palestine, i to je sve…žalosno…

Zorule
Gost
Zorule
3 godine prije
Reply to  Čardak

Fora im je onaj stroj pod nazivom “American dream drop”, a cijelom videu nema 5 sekundi da neka neke simbolike, rekao bih da prorice kraj americke imperije i opcenito “american way of life”

koks
Gost
koks
3 godine prije

https://m.youtube.com/watch?v=LXWuOxFcdIk
Evo, legendarni WASP u ulozi proroka, jer stvar je uistinu proročanstvo, jos 1995. su jasno dali do znanja publici di to sve vodi!

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  koks

https://www.youtube.com/watch?v=86URGgqONvA

White man came across the sea
He brought us pain and misery
He killed our tribes he killed our creed
He took our game for his own need

We fought him hard we fought him well
Out on the plains we gave him hell
But many came too much for Cree
Oh will we ever be set free?

Riding through dust clouds and barren wastes
Galloping hard on the plains
Chasing the redskins back to their holes
Fighting them at their own game
Murder for freedom the stab in the back
Women and children are cowards attack

Run to the hills, run for your lives
Run to the hills, run for your lives

Soldier blue in the barren wastes
Hunting and killing their game
Raping the women and wasting the men
The only good Indians are tame
Selling them whiskey and taking their gold
Enslaving the young and destroying the old

Run to the hills, run for your lives

Čardak
Gost
Čardak
3 godine prije
Reply to  koks

@koks

Svaka im je na mjestu – i WASP-u i Iron Maidenu. Međutim, oni ipak nisu mainstream nikada bili. WASP pogotovo. Tako da nisam siguran do koliko je ljudi doprla njihova poruka…

Zato mi je i upalo u oko da jedna mainstream pjevačica lakih i generičkih i uglavnom besmislenih nota radi pjesmu i video u kojem se dotiče sličnih tema. Ublaženo naravno jer njezina publika drugačije ne bi podnijela. Možda me ta činjenica malo iznenadila stoga sto ne pratim glazbene trendove, ali ipak…

Kakav god “isprdak” dotična stavila na YouTube on će u dogledno vrijeme sigurno sakupiti preko pola milijarde pregleda. A to je neusporedivo u odnosu na primjerice video koji stavljaš koji nije sakupio ni 100 tisuća.

Ako “netko” želi masama prenijeti kakvu god poruku (pa sad – tko je primi, tko je previdi svejedno… sto je vise ljudi vidi vise će je i shvatiti) – čini mi se idealnim da je počne umetati u naoko šarene i bezazlene uratke pop-zvjezdica… Pitanje je koji bi bio smisao toga, a to bi svakako već išlo i u rang “teorije zavjera” – poput one da CIA i Pentagon naručuju i cenzuriraju filmove.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  Čardak

Čardak, već sam ti pisao hvalospjeve 😉
ali ne mogu odoljeti da opet ne ponovim, kako iz tvojih komentara izbija mudrost… kao i od Osobe C i Andreja. Ima njih još ali ne želim sada dalje nabrajati da ne bih nekoga povrijedio nespominjanjem, zato sam naveo samo ovaj uski krug cijenjenih komentatora…

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

To je to , i sam sam mislio na pop zvjezde,milionska ms publika.paljenje prosjecne publike u usponu snsge i zelje da nesto mijenja… Kao istocna evropa 90ih

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Alen

Slabo pratim scenu jel ta pjevacica autor ili proizvod ,kao boj bendovi i slicno… Ako joj neko pise pjesme ko halidu onda je stvar jasna… Moglo bi se reci ,pocelo je….

Tery
Gost
Tery
3 godine prije

Chained to the Rhythm” Meni se čini , da je skrivena poruka živjeti u sistemu kao što je ovaj je OK. Nije ona Michael Jackson,.

Čardak
Gost
Čardak
3 godine prije

@Pizistrat Nelson Hvala kolega. Uvijek nastojim da moji komentari imaju “glavu i rep”. Pridružujem se pohvalama tebi i ostalim kolegama te naravno autorima koji svi zajedno ovaj portal čine pravim osvježenjem i prilikom da se bolje shvati “kuda plovi ovaj brod”… A hvala i “trolovima” koji povremeno sabotiraju raspravu ali i podsjećaju da se stvari uvijek treba sagledavati iz vise perspektiva te tako pružaju priliku da se u polemici “bruse” argumenti. Da nema njih ovdje bi moglo lako zavladati “jednoumlje” jer se oko većine ključnih stvari slažemo… Ako sam nešto shvatio u zadnjih nekoliko godina otkad intenzivnije pratim geopolitiku – to je da se treba informirati i na mainstream medijima. Nije lako slušati i citati ponekad degutantnu propagandu, ali je nužno da budemo u toku sa načinom na koji nam “elita” (na globalnom i na lokalnom planu) pokušava podvaliti “muda pod bubrege”. Bez tih informacija ne možemo imati potpunu sliku. U tom kontekstu treba promatrati i ovu pjesmicu koju sam naveo. @Alen Ne pratim niti ja glazbene trendove, ali nakon ovoga budem, barem povremeno, jer vidim da se i tu nešto kuha… Koliko sam pročitao, Perry se navodi kao kantautorica, no to opet ne znaci ništa – i kao takva… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik