Kad Washington izračuna što je napravio, Putin će mu zahvaliti na sankcijama

Vladimir Putin - Donald Trump
22 komentara

Nakon što su Zastupnički dom i Senat američkog Kongresa usvojili sankcije protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje, Rusija i Iran 1. kolovoza potpisuju sporazum vrijedan 2,5 milijarde dolara za izgradnju željeznica, među ostalima i dionica potrebnih za punu uspostavu prometnog koridora ”Sjever –jug”, koji će povezivati St. Petersburg s iranskom lukom Bandar Abbas, a plan je produžiti ovaj infrastrukturni pravac do indijske luke Mumbai.

Sporazum je potpisan između ”Organizacije za industrijski razvoj i obnovu Irana” i kompanije ”Transmašholding”, najvećeg dobavljača željezničke opreme u Rusiji. Tvrtke su se složile da će stvoriti posebnu tvrtku za zajednička ulaganja, takozvani ”joint venture” u vlasništvu 80%, čak i ako će u potpunosti biti financiran od ruskih partnera. Iran je, nakon desetljeća sankcija koje su veliki dio transportne infrastrukture u zemlji dovele do propadanja, trenutno u zamahu u izgradnji infrastrukture.

Provodi gotovo potpunu rekonstrukciju autocesta i željezničke mreže. Zemlja očekuje da će u narednih pet godina izgraditi 15 000 kilometara novih pruga, a ova ekspanzija će zahtijevati 8 000 do 10 000 novih vagona godišnje. Jačanje prometne infrastrukture je važno za iransku ideju da iskoristi svoj geografski položaj kao središte komercijalnog transporta u Euroaziji, zbog čega se vlasti u Teheranu oslanjaju na kineski projekt ”Novi Put svile”, ali i suradnju s Rusijom i cijelim post-sovjetskim prostorom.

Iran je također ključni partner, zajedno s Rusijom, Azerbejdžanom i Indijom, za izgradnju transportnog koridora ”Sjever – jug” i ulaže velike napore u uspostavi trgovačkog puta koji smanjuje vrijeme putovanja između gradova na zapadnoj obali Indije i St. Petersburga.

Osim toga, ugovor s Rusijom je znak da su se prevladala regionalna pitanja na Kaspijskom moru.

Potaknute američkim sankcijama, zemlje su sklopile ugovor za proizvodnju željezničkih vagona za nove iranske željeznice, ali je ovo samo posljednji u nizu sporazuma koji potvrđuje rastuće partnerstvo između Teherana i Moskve. Očigledno su ostavljeni po strani stari osjećaji nepovjerenja i rivalstva iz sovjetske ere.

Iran i Rusija su nedavno uspostavili gospodarsko i strateška partnerstva u mnogim sektorima, uključujući  energetiku, infrastrukturu i vojnu pomoć. Na istoj su strani u sirijskoj krizi, kao što je potvrdio glasnogovornik iranskog parlamenta, dok je Iran za Rusiju također prioritet, bilo u koju industriju da želi ulagati.

Trgovina između Rusije i Irana je 2016. udvostručena. U trgovinsku razmjenu je uključena i vrijednost prodaje vojne opreme, kao što su helikopteri Mi-17 i nekoliko raketnih sustava, kao i isporuke neke opreme od posebne potrebe iranskoj vojsci.

Ruske energetske tvrtke su otišle u Iran, a samo je Gazprom nedavno pobijedio na natječaju za razvoj plinskog polja ” Farzad-B”.

Procjenjuje se da će godišnja bilateralna trgovina između dvije zemlje uskoro  dosegnuti ekvivalent od 10 milijardi dolara, što je veliko povećanje u odnosi na trgovinsku razmjenu od 1,68 milijarde dolara u 2014. godini.

Osim kupnje tepiha i prodaje komercijalnih zrakoplova, američke tvrtke ne mogu ostvariti bolje ekonomske veze s Iranom, posebice zbog najnovijih sankcija Washingtona protiv Teherana zbog navodne ”podrške terorizmu i kršenja ljudskih prava od strane iranskih vlasti”

Amerika također imaj veliki utjecaj na poslove europskih tvrtki u Iranu. Tvrtke kao što je francuski Total i naftne tvrtke trebaju američko odobrenje za ulazak na iransko tržište, što je apsurd američko-europskog partnerstva. Međutim, ovakvo ponašanje američkih vlasti ostavlja otvoren prostor Rusiji.

U dobu masovne trgovine i ulaganja u inozemstvu, način na koji zemlje utječu jedna na drugu određuju rast ili pad gospodarskih aktivnosti i odluke poput američkih uvelike utječu na zajedničke razvojne projekte. U tom izazovu sankcije neke aktere izbacuju iz igre i poslove ostavljaju velikom popisu suparnika koji će lakše akumulirati bogatstvo i moć. Kina to zna, Rusija također. Na kraju, Vladimir Putin će se vjerojatno trebati zahvaliti američkom Kongresu koji mu je osigurao nove mogućnosti za razvoj ruske ekonomije.

Opširnije: Transportni koridor ”Sjever – Jug” od St. Petersburga do juga Irana postaje stvarnost

Novi put svilerekonstrukcijaSjever - jug
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
6 godine prije

Tako, se to radi! Odnosi se razvijaju postupno i uz puno povjerenje i podršku obiju strana , a ne ko ameri koji sve gledaju kroz prizmu vlastitog dobitka nauštrb drugih!

Alen
6 godine prije

Nisu sankcije toliko ni uperene protiv rusa koliko prema pravljenju ekonomske medje zapad-istok.. S tim da zapad ne moze bez istoka..
Skroz nesto drugo se valja iza ovih sankcija a sigurno je da nece skoditi rusima..
Mozda evropa ili unutar americka borba ..Bog zna….

igi
6 godine prije

Rusi izgleda nisu naučili ništa iz povjesti;…opet potcjenjuju ratne napore neprijatelja i ne uzimaju ih za ozbiljno i sve dok im moskva ne postane radioaktivna prašina oni će svoje zlotvore zvati partnerima….izgleda da ta voda u moskovskom vodovodu koju je nekada pio staljin a danas putin oštečuje sive čelije pa se ne bi čudio istoj reakciji vlade kao staljina 1941 kada su mu njemačke trupe ušle u državu.

Mate
6 godine prije

Odličan članak.

Crodaemon
6 godine prije

Pa i nebo se baš složija s ovim, jedin aprava korist bi bila da njemcima dođe iz guze u glavi i prikinu USA okupaciju al to je relano ki SF filmovi

Čardak
6 godine prije

Svaki imperij ima vijek trajanja, moguće je da se i ‘Muričkom kraj bliži… Nažalost – to se može odviti na dva načina: mirno i bezbolno ili jako destruktivno. Nećemo dugo čekati na taj odgovor. – Interesantno, inače ne pratim “modernu” glazbu koja je postala toliko komercijalizirana i bezlična da mi se gadi. No naletio sam na jednu pjesmu (spot) i odmah mi je za oko i uho zapela zbog nepogrešive ironizacije “američkog načina života”, pokvarene vlasti, zatupljenih građana i bezbrojnih referenci na očekivani “krah” uz naznake nuklearne apokalipse… Ide se vrlo direktno, ovdje ću navesti nekoliko stihova (uz vlastiti slobodni prijevod): (…) Time is ticking for the Empire. The truth they feed is feeble. As so many times before, They greed over the people, They stumbling and fumbling And we’re about to riot (…) (…) Imperiju vrijeme istječe. Istina kojom [nas] hrane je oronula. Kao i mnogo puta do sada,… Čitaj više »

koks
6 godine prije

https://m.youtube.com/watch?v=LXWuOxFcdIk
Evo, legendarni WASP u ulozi proroka, jer stvar je uistinu proročanstvo, jos 1995. su jasno dali do znanja publici di to sve vodi!

Tery
6 godine prije

Chained to the Rhythm” Meni se čini , da je skrivena poruka živjeti u sistemu kao što je ovaj je OK. Nije ona Michael Jackson,.

Čardak
6 godine prije

@Pizistrat Nelson Hvala kolega. Uvijek nastojim da moji komentari imaju “glavu i rep”. Pridružujem se pohvalama tebi i ostalim kolegama te naravno autorima koji svi zajedno ovaj portal čine pravim osvježenjem i prilikom da se bolje shvati “kuda plovi ovaj brod”… A hvala i “trolovima” koji povremeno sabotiraju raspravu ali i podsjećaju da se stvari uvijek treba sagledavati iz vise perspektiva te tako pružaju priliku da se u polemici “bruse” argumenti. Da nema njih ovdje bi moglo lako zavladati “jednoumlje” jer se oko većine ključnih stvari slažemo… Ako sam nešto shvatio u zadnjih nekoliko godina otkad intenzivnije pratim geopolitiku – to je da se treba informirati i na mainstream medijima. Nije lako slušati i citati ponekad degutantnu propagandu, ali je nužno da budemo u toku sa načinom na koji nam “elita” (na globalnom i na lokalnom planu) pokušava podvaliti “muda pod bubrege”. Bez tih informacija ne možemo imati potpunu sliku.… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI