Ukrajina će zamijeniti ministra odbrane

Aleksey Reznikov
26 komentara

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov bit će razriješen dužnosti i umjesto toga imenovan za ministra za strateške industrije, izjavio je David Arakhamia, koji je na čelu parlamentarne frakcije političke stranke predsjednika Vladimira Zelenskog. Planirana rekonstrukcija uslijedila je nakon višestrukih korupcijskih skandala i ostavki drugih zvaničnika, uključujući zamjenika Reznikova.

Načelnik ukrajinske obavještajne uprave (GUR), Kiril Budanov, “biće na čelu Ministarstva odbrane, što je apsolutno logično u vrijeme rata”, objavio je Arakhamia u postu Telegrama u nedjelju navečer.

Arakhamia nije ponudio vremenski okvir, ali prema izvorima novinske agencije RBC-Ukrajina, očekuje se da će parlament finalizirati rekonstrukciju tokom sljedeće sjednice.

Upitan o njegovoj smjeni u nedjelju, Reznikov je rekao da je na predsjedniku Zelenskom da odluči o njegovoj sudbini, ali da je “spreman na sve” i da mu je savjest “apsolutno čista”.

Više visokih ukrajinskih zvaničnika dalo je ostavke ili su otpušteni posljednjih sedmica, a navodni skandal s korupcijom pogađa i Ministarstvo odbrane. Prema istraživanju ukrajinskih medija objavljenom prošlog mjeseca, razne namirnice za vojsku su na kraju koštale nekoliko puta više od prosječnih maloprodajnih cijena.

Reznikov je odbacio optužbe, navodeći da su dokumenti navedeni u istrazi bili netačni i da su neke cijene napuhane zbog “tehničke greške”. Međutim, zamjenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov, koji je bio zadužen za logistiku, pao je i smijenjen je 24. januara.

Situacija je ugrozila i Reznikova, jednog od najistaknutijih lica u ukrajinskom odbrambenom aparatu, ali je profilna komisija Vrhovne rade Ukrajine odlučila da ga u to vrijeme zadrži na funkciji.

Arakhamia je u nedjelju rekao da je Reznikov najlogičniji kandidat za čelo Ministarstva strateške industrije, s obzirom na njegovu “stručnost” u osiguravanju zapadne vojne pomoći na sastancima u zračnoj bazi Ramstein i usmjeravanju beskrajnog protoka oružja za ukrajinsku vojsku.

Reznikov je, međutim, rekao da je sigurno došlo do greške, jer nije čuo ništa o novom imenovanju, te će odbiti ponudu čak i ako je stigla od samog predsjednika, uz obrazloženje da nije kvalifikovan za taj posao,  navodi ICTV Činjenice. 

Budanov, koji je imenovan da postane novi načelnik odbrane, najpoznatiji je po svojim prikrivenim prijetnjama o novim udarima i terorističkim napadima dublje na rusku teritoriju, dok odbija da potvrdi ili negira odgovornost Ukrajine za prethodne napade unutar Rusije. U oktobru 2022. godine, ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) nazvala je Budanova osumnjičenim iza napada automobilom bombom na Krimski most, u kojem su poginule tri osobe.

Aleksej ReznikovMinistarstvo Odbranerekonstrukcijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
LZN
1 godina prije

Kad će smjeniti zelenka, pitanje je SAD….

Amar
1 godina prije

Nevjerovatno da je smijenjen,a tako je dobro radio svoj posao.

Lucija, prva
1 godina prije

“…što “novinari” ne pišu o tome da se sirotinja vraća u opasne zone jer nemaju novca za boravak na zapadu zemlje, a od države nikakve pomoći nema!”

NOVI STARI
1 godina prije

klonirani Himler

Lucija, prva
1 godina prije

Pogledajte za što su sve optužili Milanovića.
Ne sjećam se je li to bilo u onom tekstu:

“Ukrajinski “Mirotvorac”, prema čijem su spisku likvidirani, mučeni i deportirani novinari, političari, na višoj i lokalnoj razini, blogeri i obični civili, označio je kao metu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Navodi se za:
– Sudjelovanje u djelima HUMANITARNE AGRESIJE na Ukrajinu.
– Suučesnik ruskih osvajača.
– Distribucija propagande Kremlja, sudjelovanje u specijalnim operacijama informiranja Kremlja.
– Podrška i opravdanje ruske agresije na Ukrajinu.”

Lucija, prva
1 godina prije

Pogledajte za što su sve optužili Milanovića.
Ne sjećam se je li to bilo u onom tekstu:

“Ukrajinski “Mirotvorac”, prema čijem su spisku likvidirani, mučeni i deportirani novinari, političari, na višoj i lokalnoj razini, blogeri i obični civili, označio je kao metu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića. Navodi se za:
– Sudjelovanje u djelima HUMANITARNE AGRESIJE na Ukrajinu.
– Suučesnik ruskih osvajača.
– Distribucija propagande Kremlja, sudjelovanje u specijalnim operacijama informiranja Kremlja.
– Podrška i opravdanje ruske agresije na Ukrajinu.”

Lucija, prva
1 godina prije

Je li ovo moguće?

“Emotivni ruski vojnik na snimku priča kako se Ukrajinci u oblasti Izjuma ponašaju sa decom kao sa „stokom“. U gradu je navodno pronadjeno mesto gde su uzimani organi radi preprodaje. „Od dece su uzeli organe“, rekao je vojnik. “Nisam mogao da verujem.” „Ispostavilo se… deca… od 2 do 6-7 godina… raskomadana… kao bačeni otpad… zaklani… izvadili su organe… Čuo sam za to ali nisam verovao … i kad vidiš… neće im biti oprošteno.”…” -Ruski vojnik… Da li to štite zapadni političari i Holivud?”

Ove bi tražila bez obzira u kojoj se državi nalaze.

Lucija, prva
1 godina prije

“🇷🇺 Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije:
🔺U pravcu Kupjanska, snage Oružanih snaga Ukrajine su isterane sa zapadne periferije naselja Dvurečnoje u Harkovskoj oblasti;
🔺Oružane snage Rusije na pravcu Krasnolimanska nastavile su ofanzivne operacije i likvidirale preko 100 ukrajinskih vojnika;
🔺U pravcu Donjecka, Oružane snage Rusije su likvidirale oko 60 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, uništile haubicu Msta-B, haubicu Akacija i raketni sistem BM-21 Grad;
🔺Ruski PVO sistemi su uništili 13 bespilotnih letelica, četiri projektila sistema „Oljha“ i HIMARS, kao i jednu taktičku raketu Točka-U u poslednjih 24 sata;
🔺Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta municije i raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine u rejonima Kramatorska i Ugljedara;
🔺Oružane snage RF likvidirale su u poslednja 24 časa više od 35 ukrajinskih vojnika na pravcu Južno-Donjecka i Zaporožja.”, komentator Stefan, fb, index

Lucija, prva
1 godina prije

Irski novinar:

“Tokom strašne 800-godišnje britanske vladavine zabranili su naš jezik i religiju. Sada u Ukrajini, koju sponzoriše Velika Britanija, režim je zabranio ruski jezik i religiju.
A Zelenski se šalio i podsmehnuo kada su lažni sporazumi iz Minska lagali Rusiju o miru. EU je pokvaren!”

Tupko Glupko
1 godina prije

Prije tri tjedna u padu helikoptera blizu Kijeva poginuo im ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski skupa sa cjelokupnim vodstvom ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova, sada smjenjuju ministra obrane da bi na njegovo mjesto postavili lika kojeg je ruski FSB osumnjičio za napad na Krimski most. Zelenski je prije sedam mjeseci oduzeo ukrajinsko državljanstvo svom političkom stvoritelju, ukrajinskom oligarhu Komolskiju (sasvim slučajno i on je Židov) koji je bio vlasnik TV postaje gdje se emitirala humoristična serija “Sluga naroda” gdje je Zelenski glumio učitelja koji postaje ukrajinski predsjednik boreći se protiv korupcije. Ubrzo nakon toga Zelenski osniva političku stranku istog naziva – “Sluga naroda” – i postaje predsjednik, a njegova stranka politička vlast. Glavni savjetnik u političkoj kampanji mu je bio osobni odvjetnik Komolskija. Pandora Papers su razotkrili još zanimljivih veza Komolskija, Zelenskog i Porošenka do 2012. godine. Zelenski je godinu dana prije rata najurio iz stranke “Sluga naroda” svog političkog stvoritelja,… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“Ukrajinski mediji navode da će sljedećeg tjedna ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov napustiti svoju dužnost, a umjesto njega će ministarstvo vjerojatno voditi Kirilo Budanov, šef Obavještajne službe Ukrajine (DUI).”

Lucija, prva
1 godina prije

Zanimljiva postavka, a koja muči i neke ovdje na portalu:

“…”znas,svaka drzava ima pravo raditi sta zeli na svom teritoriju,to ne bi trebao biti niciji problem nego problem njihove unutarnje politike…”

Odgovor:
“Kubanci su imali pravo instalirati Sovjetske rakete, Iračani razvijati hemijsko oružje, Srbi pobiti Albanske teroriste???”

Možemo dodati i – Iran razvijati atomsku, recimo?

Ili se svodi na ono: neki mogu, neki, – ne.

Max
1 godina prije

Profiteri mijenjaju mjesta.

hiber
1 godina prije

Prvo je bio Amerikanac kod Zelenskoga, pa su počela uhićenja u vezi korupcije. U biti se radi permutacija Reznikova koji je bio bliži britancima, sa Budanovim u kojeg Ameri imaju vise povjerenja u ono sto dolazi. Takoder, došla je i revizijska komisija Kongresa. Ukratko, američka pomoć ide ka udvostručenju, da može parirati Ruskim troškovima od sadašnjih 7 milijardi dolara. Kako je rekao Napoleon: “rat je novac, novac, novac”. Ukrainci poduzimaju mjere za smanjenje korupcijskih troškova. A Rusi? Proračunski prihodi Ruske Federacije na godišnjoj razini pali su za 35%, s 2.100 milijardi rubalja u siječnju 2022. na 1.360 milijardi rubalja u 2023. godini. Proizlazi to iz preliminarne ocjene Ministarstva financija o izvršenju federalnog proračuna za siječanj 2023. godine. Proračunski rashodi u istom razdoblju porasli su za gotovo 59%, s 1.960 milijardi rubalja na 3.120 milijardi rubalja. Dakle deficit od 1.700 milijardi rubalja, dok je prošle godine u siječnju bio sufucit. Do… Čitaj više »

nessy
1 godina prije

Postojao je ministar pravosudja za vrijeme Staljina, koji je poslao miljune u Gulage. Ovaj tip gore je slika i prilika toga ubojice, Pravi sovjetski aparatcik, bez mozga i savjesti

Hogar
1 godina prije

Svaki od njih ima par vila, bazene, nekoliko djipova, jahte, kurve. Rat je nekome biznis nekome trulit pod zemlju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI